Ryssland satsar på nytt internet

Nätneutraliteten på Internet är hotad USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten och Kampen om det fria internet avgörs

Nu satsar Ryssland på ett nytt internet till stöd även för BRICS. Ryssland satsar på nytt internet

Det ryska säkerhetsrådet har bett landets regering att utveckla en oberoende infrastruktur för internet för stater som är med i BRICS och som skulle fortsätta att fungera vid globala internetfel.

Initiativet diskuterades i oktober i säkerhetsrådet, vilket är Rysslands högsta rådgivande organ för nationell säkerhet. President Vladimir Putin fastställde personligen en tidsfrist till den 1 augusti 2018 för att slutföra uppgiften.
Internet
Under diskussionen av frågan noterade ledamöter av rådet att ”de ökande möjligheterna hos västerländska nationer att bedriva offensiva operationer i informationsutrymmet samt ökad beredskap att utöva dessa möjligheter utgör ett allvarligt hot mot Rysslands säkerhet.”

De bestämde att problemet skulle åtgärdas genom att skapa ett separat backup-system av domännamnsservrar (DNS), vilket inte skulle bli föremål för kontroll av internationella organisationer. Detta system skulle kunna användas av länder i BRICS-blocket – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Frågan om överdrivet beroende av globala DNS har tidigare tagits upp av Ryssland. Under 2014 genomförde Ryska kommunikationsdepartementet en stor övning där den simulerade ”avstängning” av globala internettjänster och använde ett ryskt backupsystem för att framgångsrikt stödja webboperationer inom landet.

När journalister frågade Vladimir Putins presssekreterare Dmitry Peskov om landets myndigheter hade övervägt att koppla ifrån det globala internet 2014, avvisade Peskov att detta övervägts.
”Rysslands uppkoppling från det globala internet är givetvis inte alls aktuell”, berättade Peskov för pressbyrån Interfax. Emellertid betonade tjänstemannen att ”nu finns en ganska stor oförutsägbarhet i våra partners handlingar, både i USA och EU, och vi i Ryssland måste vara förberedda på alla slags möjliga händelseförlopp.”
”Vi vet alla vem chefsadministratören för det globala internet är. Och på grund av volatilitet måste vi tänka på hur vi ska säkerställa vår nationella säkerhet, säger Peskov. Det handlar inte om att koppla bort Ryssland från World Wide Web, tillade han, men om att ”skydda oss mot eventuellt yttre inflytande.” (Slut)
Ryssland
Kommentar: Detta dokument redovisar styrningen av internet Styrningen av internet. Jag försöker inte återge hela dokumentet, bara ett utdrag ”ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, bildades 1998 som en politisk överbyggnad, det vill säga som en brygga mellan det teknikersamfund som drev och utvecklade Internet å ena sidan och amerikanska staten å andra sidan. ICANN har sedan starten 1989 sitt mandat att driva Internets strategiska resurser från den amerikanska staten.”

Sannolikt vill Ryssland och BRICS minska risken för USA-initierad cyberkrigföring.

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.


* Ökad censur i USA
* Hur USA ska censurera internet
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Censurerat om massakern i Odessa
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Facebook censurerar Jill Steins kritik av Hillary Clinton

i Andra om: , , ,, , , , , , ,

  4 comments for “Ryssland satsar på nytt internet

 1. njet
  15 december, 2017 at 06:52

  USA har bjudit världen på internet, givetvis skördat frukter av det, samt hindrar Ryssland från att inta den toppdog-position landet finner så naturlig. Den ryska diktaturen kan se att där inte finns någon kapacitet att invadera sina grannar i väst, Napoleon och Hitler är historia. Det är något annat man fruktar; att det egna imperiet drabbas av den stora oredan, och blir avstängt från den digitala kapitalmarknaden med en knapptryckning i USA som svar på sitt ryskt våldsvälde hos närmsta grannarna. Det är emellertid ett så hårt slag för Ryssland, och en så fientlig handling, att den kräver stora mängder upptrappning. Den är osannolik.

  De ryska och kinesiska diktaturerna uppskattar inte alls det fria flödet av iformation och åsikter på internet, den är så lätt att vända mot dem själva. Putin lär vara en av världens rikaste numera. Det är tillgången på kapital och digitala betaltjänster de inte kan vara utan. Antag nu att ryssland skaffar sig egenkontrollerade dns-servrar. Kommer dessa att resultera i inflöde av utlänfskt kapital?

  Nej, just det.

  • 15 december, 2017 at 11:09

   Internet föregicks av skattefinansierat militärprojekt i USA. Top-dogpositionen i världens innehas av USA som har 40 % av militärutgifterna (Ryssland max 5 %) på 5 % av världens invånare, med militärbaser och specialstyrkor i något hundratal länder. USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder, vid sidan av statskupper.Artikeln
   Rysslands valsystem är sannolikt mer demokratiskt än USA:s i vissa avseenden. Dollarocracy – hur pengar har förstört USA:s valsystem Ex-president Carter menar att demokration försvunnit i USA. USA har enligt USA-forskare illegalt intervenerat i drygt 80 val i drygt 40 länder och enligt Los Angeles Times USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val– men har ej lyckat framlägga bevis för någon Russiagate. Du staplar osakligheter på varandra.

 2. imperiets ömma punkter
  15 december, 2017 at 07:53

  Schackdrag – skära sig lös från petro-dollarsystemet och imperiets internet. Imperiets förblödas sakta men säkert. Hellre det än att den tar oss med sig i sin avgrund. Syrebrist är utmärkt behandling för bankirvampyr maffian! Nu kommer de falska anklagelserna om Ryssland inblandning i princip allt, nå nya höjder.

 3. Korp
  15 december, 2017 at 14:45

  Tiderna förändras.. Detta hör inte till ämnet, men är dock ganska intressant.
  HISTORIA..15 DECEMBER 2017 ALEXEY TIMOFEYCHEV
  Hur USA räddade miljoner ryssar från svält.
  https://www.rbth.com/history/327030-worthy-of-greatest-glory-famine-help

  Hungersnöd som föranledde USA att skicka ett enormt humanitärt uppdrag till Sovjet-Ryssland anses vara en av de största europeiska tragedierna sedan den svarta döden i mitten av 15-talet. Som ett resultat av första världskriget, inbördeskriget och bolsjevikis tvingande ekonomiska politik, mötte många regioner i Ryssland 1921-1922 en aldrig tidigare skådad svält.
  Tiotals miljoner människor drabbades, och det antas att inte mindre än 5 miljoner människor dog . Denna katastrof tvingade sovjetregimen att be om hjälp från den ”kapitalistiska världen”. Under tiden, i USA i april 1919, två år innan den förödande hungersnöd bröt ut i Ryssland, passerade kongressen ”European Famine Relief Bill” och öronmärkte 100 miljoner dollar för att hjälpa europeiska länder att uppleva matbrist efter första världskriget. Ansträngningen att bekämpa hungersnöd leddes av den nybildade amerikanska relief administrationen (ARA) under ledning av Herbert Hoover, en framtida president.

Comments are closed.