Användning av terrorism för global strategisk irreguljär krigföring – ett människorättsbrott i Jemen

Användning av terrorism för global strategisk irreguljär krigföring – ett människorättsbrott i Jemen.

Föredrag av civilekonom Ulf Sandmark vid föreningen Jemensolidaritets och Iraks utvecklingsorganisations (IDO) sidoseminarium i Geneve den 16 juni 2017 i samband med den 35:e sessionen av FN:s Människorättskommission.

Syftet med detta anförande är att uppmana Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) att införa en ny kategori av Mänsklighetsbrott, nämligen användning av terrorism som ett vapen för global strategisk irreguljär krigföring. Användningen av terrorister som fotsoldater för global strategisk irreguljär krigföring är ett solklart människorättsbrott eftersom det avsiktligt skapar skräck i stora befolkningar med hjälp av brutalt våld. Dessutom är syftet med global irreguljär krigföring att bevara en gammal nedåtgående neokolonial ordning, vilket också är ett människorättsbrott, eftersom det hämmar utvecklingspotentialen för de förtryckta folken och utestänger dem från att gå med i den framväxande världsordningen av utveckling kring den Nya sidenvägen.
FN kontor i Geneve ladda nedFN:s kontor i Geneve
Under OHCHR finns det en ”Arbetsgrupp om användningen av legosoldater som ett sätt att bryta mot mänskliga rättigheter och hämma folkens rätt till självbestämmande” i arbete sedan juli 2005. (2) Denna arbetsgrupp tar upp människorättsbrott liknande de fall där terrorister är inblandade. Emellertid är användning av terrorister för att hämma folkens rätt till självbestämmande en mycket värre form av människorättsbrott. Till skillnad från användningen av legosoldater, så riktar sig terroristernas angrepp huvudsakligen mot civila och inte mot motståndarens militära förband. Även om en del terroristorganisationer använder legosoldater, så är inte alla terrorister legosoldater. Med anledning av detta manar vi FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att skapa en arbetsgrupp för mänskliga rättigheter särskilt inriktad mot användningen av terrorism som ett vapen i global strategisk irreguljär krigföring. Denna plädering utgår från Sverige.

Jag kommer från Sverige som inte är ett fredsfrämjande land. Sverige främjar öppet våldsamma regimförändringar i andra länder som Libyen, Syrien och nu Jemen, vilket är krigshandlingar. Den svenska regeringen stöder terrorister för att nå sitt mål att åstadkomma regimförändringar. Ahmad Jarba, ordförande från juli 2013 till juli 2014 för den Syriska nationella koalitionen för revolutions- och motståndsstyrkor (SNC) som oftast kallas den Syriska oppositionskoalitionen, skrev personligen under kvittot på mottagandet av 40 miljoner kr från den svenska regeringen i egenskap av ansvarig för den Syriska återuppbyggnadsfonden (SRTF), som är en fond till stöd för SNC:s verksamheter i Syrien. Den 21 mars 2014 stormade terroristgruppen Nushrafronten och Fria syriska armén in i Syrien från Turkiet och intog och skändade den armenisk-kristna gränsstaden Kessab in norra Syrien. De halshögg och kidnappade invånare som inte hann fly. Den 1 april 2014 laddade Ahmad Jarba upp bilder på Twitter på sig själv när han besökte och firade ”det befriade Kessab”. (2) Miljoner svenska skattekronor har givits till stöd för SNC, som bedriver ett väpnat uppror genom sin militära gren den Fria syriska armén (FSA) mot den syriska regeringen. Även om Sverige inte skickar någon militär utrustning till terroristerna, så är den humanitära hjälpen som skickas, bistånd till till terrorister för ett väpnat uppror med avsikt att genomdriva en regimförändring.

De norska regeringen tillåter att den statsunderstödda Norska flyktinghjälpen skickar bistånd till Syrien som hamnat hos den till Al Qaida anslutna Nushrafronten i Syrien, bistånd som är direkt i överensstämmelse med regeringpolitiken för regimförändring i Syrien och Jemen. (3)

Syrien gas Steigan 170406 IV. bombe-jemenBombning av bröllopsfest sommaren 2016

Efter terrorattacken i Manchester i Storbritannien den 22 maj i år, kastades ljus på det faktum att terroristen, precis som terroristerna som attackerade London strax efter, var en del av det skyddade terroristnätverket den Libyska islamiska kampgruppen (LIFG) som användes av Storbritanniens regering för regimförändring i Libyen. När kriget mot Libyen startade hävdes reseförbudet, trots deras anknytning till Al-Qaida, för de LIFG-terrorister som bodde i Storbritannien av dåvarande inrikesminister Theresa May, vilket gjorde det möjligt för LIFG-terroristerna att resa till Libyen i tid för att delta i kriget. Det var detta beslut som gjorde det möjligt för Manchesterterroristen Salman Abedi att återvända från Istanbul fyra dagar före hans attack i Storbritannien.

LIFG-terroristerna användes som fotsoldater av Storbritannien, USA och deras militära allierade i kriget, inklusive Frankrike, Norge och Sverige, för avsättning och dödande av den libyska ledaren Muammar Khaddafi. Saudiarabien och Qatar användes av Storbritannien och USA som rekryterare och administratörer av Al Qaidaterroristerna, en position strax över själva terroristerna i den leverantörskedja som anskaffade fotsoldaterna för den globala strategiska irreguljära krigföringen. Den libyska arméns vapenförråd tilläts hamna i händerna på LIFG och dess Al Qaidaallierade för att möjliggöra regimförändringen i Syrien. Användningen av Al Qaida som fotsoldater av Storbritannien och USA i den globala strategiska irreguljära krigföringen mot Syrien, möjliggjorde för ISIS att utveckla sig som en avläggare. Nu låter Storbritannien och USA både terrorister från Al Qaida och ISIS strida tillsammans med den saudiledda koalitionens förband i deras krig för att tvinga på den illegitima Hadiregimen på den självständiga republiken Jemen.
al-nusraal-Nusra
Användningen av dessa terrorister är ett människorättsbrott mot de civila som blir offer för deras fruktansvärda brott.

1. Det är ett brådskande behov att OHCHR bland de olika kategorierna för människorättsbrott inkluderar användning av terrorister av den Saudiledda koalitionen, Storbritanninen och USA för global strategisk irreguljär krigföring mot Jemen.

Därutöver kommer dödandet och svälten som tvingats på det jemenitiska folket, liksom den omfattande ödeläggelsen av Jemens civilsamhälle och kultur, att skada Jemens potentiella utveckling i generationer framåt. Det kommer också att skada potentialen för världens utveckling.
Jemen 170326 thumbnail_SaudiStarveYemen
2. Det är ett brådskande behov att OHCHR bland de olika kategorierna för människorättsbrott inkluderar användning av terrorister i imperialistisk global strategisk irreguljär krigföring för att hämma utvecklingspotentialen för det jemenitiska folket.

Den nya paradigmen av ömsesidigt gynnsamt (”win-win”) utvecklingssamarbete för att bygga den Nya sidenvägen öppnar en storartad utvecklingspotential för Jemen och Sydvästasien. Dess läge vid den Maritima sidenvägen och på den Arabiska halvöns brygga mellan Asien och Afrika, gör att Jemen har en viktig roll för världens utveckling.

3. Det är ett brådskande behov att OHCHR bland de olika kategorierna för människorättsbrott inkluderar användning av terrorister i imperialistisk global strategisk irreguljär krigföring för att hämma den utvecklingspotential för världen som Jemen skulle kunna bidra till.

När en ny paradigm, med stöd av en överväldigande majoritet av världens befolkning, sätter igång att avskaffa fattigdomen i världen, har Jemen en potential att både dra nytta av det och bidra till det. När mänskligheten på allvar börjar utforska månen som nästa kontinent, och universum, får inte mänskligheten berövas visheten från en av de äldsta kulturerna på jorden – Jemen.

(1) http://www.ohchr.org/EN/Issues/Mercenaries/WGMercenaries
/Pages/WGMercenariesIndex.aspx

(2) Svenskt bistånd går till terrorister
http://www.aftonbladet.se/kultur/article21388706.ab
http://www.gp.se/nyheter/debatt/stoppa-sveriges-st%C3%B6d-till-al-qaidas-allierade-i-syrien-1.140324
http://www.proletaren.se/inrikes-politik/svenskt-bistand-gar-till-al-qaidas-allierade-i-syrien
http://jinge.se/mediekritik/sveriges-syrien-bistand-gar-bl-a-till-terrorister-som-orsakar-flyktingvag.htm
http://www.proletaren.se/utrikes-mellanostern/swedish-
foreign-aid-allies-al-qaeda
http://www.globalresearch.ca/swedish-foreign-aid-to-allies-of-al-qaeda/5475724?print=1
https://syriathetruth.wordpress.com/2014/05/15/swedens-involvement-in-syria-democracy-promotion-ending-in-terror-and-expulsion/

(3)
https://steigan.no/2017/06/03/apent-brev-til-riksrevisoren-hvem-har-fatt-norske-penger-i-syria/
https://steigan.no/2016/01/27/hva-er-det-norsk-folkehjelp-holder-pa-med-i-syria/
https://steigan.no/2016/02/24/norsk-folkehjelp-usa-og-syria/

Jemendemo20160820Demonstration i Jemens huvudstad Saana mot kriget

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Motsägelsefullt och missledande om Jemen i SR/’Konflikt’
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
, , , , , , , ,

  7 comments for “Användning av terrorism för global strategisk irreguljär krigföring – ett människorättsbrott i Jemen

 1. Gammal krigare
  24 juni, 2017 at 10:49

  Det är många som använder sig av terrorister för att utföra smutsiga jobb.

  Återvändande IS-mördare får nu skyddad identitet I Sverige, precis som AFA-medlemmarna har. Vem har tänkt använda sig av dessa? För en plan att använda såna här terrorister finns, annars skulle de väl inte få skyddad identitet. AFA används ju till att terrorisera åsiktsmotståndare och de har även hjälp av EXPO som for register över folk som kritiserar regeringen.

  I Syrien, och övriga Mellanöstern och Nordafrika ser vi hur EU och Obama/Hillary-administrationen använder sig av betalda massmördare som Al Nusra och IS.

  Ska dessa monster nu användas I Europa också tro?

  • Kerstin Stigsson
   24 juni, 2017 at 15:32

   Har du någon fakta för att IS får skyddad identitet här i Sverige? Har du fakta för att EXPO för register över folk som kritiserar regeringen (då måste de registrerar sju åtta miljoner svenska invånare inklusive Alliansen – det skulle vara lättare att registrerar de som inte kritiserar regeringen!)?

   • Gammal krigare
    24 juni, 2017 at 16:44

    Jadå. Expressen 24:e juni. IS-mördarna, precis som AFA-terroristerna, åtnjuter skyddad identitet av svenska staten. EXPO tillsammans med AFA-Research/Seppuku media och Piscatus och Bisnode har kartlagt människor som kritiserar etablissemanget och massinvandringen ochvregeringens och EU’s anskrämliga politik. Jag har själv drabbats och hotats och polisanmält dem. Utredningen lades ner. Något är riktigt ruttet i vårt land.

 2. Kerstin Stigsson
  24 juni, 2017 at 16:14

  På -90 talet när jag började bli intresserad av kampen på Nordirland så kallades IRA för terrorister av fienden, dvs av unionister, britter, USA, Sverige och hela väst Europa (vet inte hur de blev kallade av Sovjetunionens regering), dvs högerpartierna. Men själva kallades de för en vänsternationalistisk befrielsearmé.
  Till saken tillhör så var IRA avsomnat då medborgarrättsrörelsen NICRA gjorde entré i mitten av -60 talet och krävde bostäder, demokrati, jämlikhet och fred. Då sköljde en vänstervåg över hela Europa och USA, och Nordirland var inte undantaget. NICRA jämförde sig själva med den svarta och vänsterns medborgarrättsrörelsen i USA.
  Men när Unionisterna och sedermera de brittiska soldater gick bärsärkagång i olika irländska katolska kvarter (t ex Ballymurphy) så började IRA växa. Det känns som om den unionistiska och brittiska regeringen provocerade fram ett IRA som de sedan kunde skylla allt på.
  Så var IRA en ofrivillig terrororganisation som var tvunget att ta upp vapnen för att försvara den irländska katolska befolkningen? Och som sedan utvecklades till en regelrätt terrororganisation?
  Hur definierar man en terrororganisation?
  Är PKK en terrororganisation som strider för USA-imperialismen i Syrien? Tidigare ansågs ju PKK av vänstern vara en befrielsearmé. Jag har läst lite grann på nätet att PKK under de senare åren har dragit sig mer åt det nationalistiska hållet och övergivet marxism-leninismen men jag är osäker på detta. Deras parti HDP är vänster.

  • Gammal krigare
   25 juni, 2017 at 03:27

   Så du anser alltså inte att AFA och IS är terrorister? Då antar jag att du stödjer EXPO’s och Researchgruppens kartläggning och hot mot oss som kritiserar etablissemanget.

 3. Kerstin Stigsson
  25 juni, 2017 at 09:42

  Jag anser att IS är en terrorgrupp. Precis som IRA. Men hade IS – eller någon liknande grupp/grupper – uppkommit om USA tillsammans med NATO invaderat Irak, Libyen och med flera länder och stulit deras naturtillgångar? Är det så att vi får skörda det som USA och NATO har sått?
  Jag tror definitivt på att det är när de sociala funktionerna slåss ut i ett land tillsammans med diktatur och en utländsk invasion som konflikter startas. Sociala funktioner menar jag att det ska vara jämlikhet mellan människor grupper. Som sedan har utvecklats till sekterism inom klaner och religioner – precis som i Nordirland men i en enormare och globala skala som sedan drabba hela världen.

  AFA känner jag inte till så jag kan inte uttala mig om dessa. Expo gör mycket gott för främlingsfientlighet. Men även där kan knappt säga vad Expo är för någon organisation

Comments are closed.