379 miljarder sparade i socialförsäkringen på 12 år. Vart tar pengarna vägen?

Detta är en debattartikel om socialförsäkringarna från Leif Stenberg, med i Gemensam Välfärd i Umeå. Han har inte lyckats få in den i medierna men vill att den sprids på olika sätt.
Leif Stenberg är en mycket kunnig person och jag sprider det gärna.

Socialförsäkringen 3.

Artikeln.
Antalet människor som stängs ute från sjukförsäkringen har fyrdubblats sedan 2014 enligt socialförsäkringsinspektionen. Det är framförallt låginkomsttagare som drabbats.
2006 – 2014 gav socialförsäkringarna 300 miljarder i överskott. Under de tre senaste åren är överskottet 79 miljarder. Genom avstått löneutrymme betalas pengarna in till statskassan genom arbetsgivaravgifterna.
Det är Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker vid Folksam, som redovisat de senaste siffrorna.
Försäkringarna vid sjukdom, arbetslöshet och liknande försämras sedan lång tid. Jag skrev själv om det under min tid på Pockettidningen R under 80- och 90-talen och intervjuade flera socialförsäkringsministrar om saken, bl.a. Anna Hedborg. Inte ens hon visste vart pengarna, som inte var öronmärkta, tog vägen. De försvann i budgetens ”svarta hål”. Redan då var det hart när omöjligt att hitta enstaka år där enskilda försäkringar gick med underskott. Överskotten var legio, samtidigt som försäkringarna försämrades.
sjukförsäkringen 1
Och det fortsätter på samma vis. Vi betalar för försäkringar som stadigt försämras och går med gigantiska överskott. Den sjuke eller arbetslöse som behöver använda försäkringen finner det allt svårare eller omöjligt att klara försörjningen. De välbeställda skaffar privata lösningar.
Det här är en förklaring till varför många inför höstens val känner allt större uppgivenhet och förakt.
När socialförsäkringarna erbjöd god trygghet var både sjuktal och arbetslöshet betydligt lägre än idag. De politiker som ändå fortsätter att säga att ”bidragen” är för höga och måste fortsätta sänkas i tron att sjuktal och arbetslöshet ska minska undergräver förtroendet bland de drabbade.
Sjukförsäkringen 2. fredag almedalen
Under det senaste dryga decenniet har jag tillsammans med utstötta människor i Umeå gjort ett flertal radiodokumentärer för SR, filmer för SVT och varit ledare för teatergruppen Tro, hopp och mod.
Där har de allt sämre välfärdsförsäkringarna varit en röd tråd.
Gruppens medlemmar lever med konsekvenserna in på skinnet. Där människor bokstavligen lever vid repets ände skapas ett växande och desperat förakt för politiken, när de kastas runt i de olika välfärdssystemen under mottot ”Det är inte mitt bord!”.

Vi har presenterat evidensbaserade lösningar och mötts av goda ord, men noll verkstad. För tio år sedan genomförde vi framgångsrikt att hemlösa i Umeå med rotrester i munnen skulle få laga sina tänder för att slippa årslånga infektioner. Det upphörde efter några år. Återigen kämpar vi för att de med rotrester utan pengar ska få vård. Av de rapporter vi fått verkar det gå i lås.
Hälsa 1 untitled
Inte heller där handlar det om brist på pengar, årets överskott i statsbudgeten är 50 miljarder. Politiken menar att det är viktigare att betala av en statsskuld som redan är den lägsta någonsin.
Andra politiska krafter, som bottnar i främlingsfientlighet och rasism, agerar allt mer framgångsrikt i dessa och andra miljöer. ”Stoppa flyktingarna så får du bättre sjukförsäkring!”. Ska de få ta över årets val?
Hur agerar länets riksdagspolitiker? Ska välfärdsförsäkringarna fortsätta försämras samtidigt som de dräneras på hundratals miljarder?

Några artiklar om hälsa och sjukvård som publicerats här.
En annan styrning av svensk hälso- och sjukvård är nödvändig
Dagens sjukvårdsmarknad och alternativ för morgondagen
Ny forskning visar hur-svenska valfardsmodellen forandrats.htm
Öppna alla vårdplatser demonstration idag 14/3 2017
Dödliga mediciner och organiserad brottslighet : hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälsovården
Privatiseringskritiker skrev ”Årets debattartikel” i Läkartidningen. Vilket ledarskap behövs i vården?
Nya Karolinska: Dyrare och sämre vård. Skandal
”En annan vård är möjlig – nationell demonstrationsdag” -Medborgarplatsen kl 14-16 4/9 2016
USA – höga sjukvårdskostnader, men hur är hälsan?
Värdebaserad vård – Nytt NPM eller lovande alternativ?
Vårdvalet försämrar hälsan och ökar orättvisorna
Läkaruppropet för en bättre sjukvård!

intressant.se, , , , ,
, , , , , , , , , , , ,, , , ,

  8 comments for “379 miljarder sparade i socialförsäkringen på 12 år. Vart tar pengarna vägen?

 1. 31 maj, 2018 at 15:42

  Kamrater! Medier och politiker repeterar gamla vanliga floskler om att skapa jobb, öka tillväxten, medan 90% av människornas rättmätiga del, av den konstanta produktivitetsökningen, minskar. (Källa: Libertarianen Lars Bern via SwebbTV och med Credit Suisse som källa)

  Samtidigt som vissa stressas av att vara utan arbeten, blir sjuka och får uppleva nedsättande ord om detta, såsom grisen jagas i boken grisjakten av läkaren P-C-Jersild, så insjuknar andra människor av arbetets stress och slitage, medan 10% och 1% allra mest profiterar på detta ”race to the bottom”, när vi istället borde fokusera på att ta oss ut ur globaliseringen och frihandeln, skydda vår nations människor och företag, beskatta progressivt och sedan sänka arbetstider, dela på jobben och behandla våra fortfarande friska, sjuka och gamla väl.

  Försök med 30 timmars arbetsvecka och 6 timmars arbetsdag har fallit väl ut i Göteborg, enligt Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiet som redovisat detta på sin blogg. Jag är helt säker på att även integrationen skulle öka om vi gjorde detta och kriminaliteten då skulle sjunka i samhället. Men först måste vi ut ur EU, eller så måste EU:s alla stater faktiskt samtidigt fatta samma beslut, vilket förefaller vara en utopisk orealistisk önskan.

  Idag skyller många höger-migrant-skeptiska partier kriminalitetsökningen helt på dåliga extrema kulturer och på migrationen av dem in i våra samhällen, vilket säkert givetvis kan stämma delvis. De skyller även på att invandrare rent generellt är mer kriminella även från nordiska länder av flera sociologiskt verifierade orsaker, och det stämmer nog också.

  Det stämmer nog dessutom att Sarnecki ljuger som en borstbindare om orsakerna, med att påstå att det hela beror på ”ökad anmälningsbenägenhet”, genom fulmedierna, men vetenskapen har evidens för att mer jämlika samhällen faktiskt har lägre kriminalitet också, ett faktum som den dumgiriga högern naturligtvis aldrig vill kännas vid, förmodligen inte heller fulmedierna eller Sarnecki och den agenda han förmodligen arbetar för.

  Och vad är väl egentligen orsaken att söka sig till extrem religion, med risk för att bli extrem, om samhället levererar den sociala bekräftelse och trygghet som människor känner behov av, ger dem medbestämmande demokratiskt, samt i arbetet lär känna varann?

  Kamrater! Det är fåtalet psykopater som lever på extremism och konflikt. Låt oss hjälpa människorna bort från detta! Inte genom att skrika rasism mot de som drabbats av känslor av motstånd, snarare genom att vara schyssta mot de som drabbats av dessa känslor, eftersom de verkar bero på genetiska orsaker, såväl som att dessa känslor sannolikt förstärks genom stressen, ojämlikheten och den samtidiga extrema exponeringen av främlingar och extrema kulturer som sticker ut rejält.

  Det handlar dessutom sorgligt nog om främlingar som dessutom ofta är medskyldiga till krigen genom sin extremism, inte har varken asylskäl eller är barn i behov av särskild hjälp, till skillnad från riktiga flyktingar som verkligen flytt för sina liv, riktiga barn som kanske förlorat sina föräldrar, kanske med småsyskon och kanske människor som fortfarande hotas av samma extremism i Sverige som de flydde i sitt hemland, p.g.a. regeringens naiva/imperialistiska politik, människor som varit på finanskapitalets och på konfliktskaparnas sida, det finanskapital som förut och fortfarande gör nationella demokratiers fiende till en vän, till synes utan minsta tanke på vad de verkligen står för.

  • Georg Carlde
   3 juni, 2018 at 14:51

   Matin G kan du närmare visar hur vi ska få redan vart 379 miljarder tog vägen, det finns väl någraspår???

 2. arbetarklass
  3 juni, 2018 at 16:06

  Igår bläddrade jag i en gammal bilbroschyr från ett bilmärke som hade gradbeteckningar som namn på de olika bilmodellerna. Jag är gammal bilmekaniker och det är dom gamla bilarna jag kan. Broschyren gör reklam för personbil som utryckningsfordon och innehåller små artiklar med bilder från olika ställen. En artikel är extra intressant för den handlar om polisstationen i staden där jag bor. Jag känner också igen några namn på poliserna eller har hört talas om dem. Det är bilder och små presentationer vad polisen gör och vid en bild är det en kriminalkommisarie som sitter på huk bakom bilen med en väska med diverse attiraljer som hjälpmedel. Poliskommissarien utreder en stöld. När jag betraktar mannen tänker jag så här om han vaknat upp idag på sin arbetsplats och upptäckt vilket samhällsmonster politikerna skapat som inte längre polisen tycks klara av att upprätthålla ordning med skjutningar och mord varenda dag, handgranater som exploderar och en gängkriminalitet som påminner om den man tidigare hörde om i Italien. Och det är i det trygga Socialdemokratiska folkhemmet som det ändå var tiden då broschyren gick i tryck. Kanske bäst poliskommissarien får sova lugnt i sin grav och slippa uppleva och försöka reda ut allt elände som våra politiker skapat? Vem bryr sig om en stöld idag bland mängder av grova våldsbrott som tycks tillhöra politikernas framtidsvision om det fria, öppna och toleranta samhället?
  Är det så här folket ville ha det?

  Sen kan man undra hur det blivit med etik och moral överhuvudtaget

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/drunkningsolyckan-vuxna-lyfta-upp-sina-barn-for-att-de-skulle-se-battre

  Lära för livet ska väl börja i skolan men vad får man lära sig?
  Går det förresten att vara lärare idag? Vart sitter makten i klassrummet, hos läraren eller hos eleverna?

  Ja, jag tycker samhället spårat ur på flera sätt och inte minst inom äldreomsorgen.
  Jag ifrågasätter om det verkligen går att skapa ett bättre samhälle med progressiva lösningar?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Framstegsoptimism

  Eller måste vi först backa tillbaka och sedan göra en nystart utifrån folkets ideal och behov?

 3. Gamle Svarten
  3 juni, 2018 at 21:40

  Vart tar pengarna vägen?

  Politiker köper sig väljare för pengarna
  Konsulter
  Politiker köper marknadsandelar åt svenska företag i korrumperade stater
  Bombsprängarstöd
  Tilltagande byråkratisering, mer sekreterare och marknadsförare per politiker
  Digitalisering
  EU
  Miljö-”investeringar”
  Nya datorer vartannat år till en ständigt expanderande administration
  Stafettläkare, misskötsel resulterar i ökade kostnader i st f minskade
  Kamelodling i konkurs, sponsrad invandrings-”kultur” möte Prussiluskan
  Permanent absolut och relativ ökning av Prussiluskor
  Nya lokaler för administration

  Politik är ett svart hål, beslutsfattarna slarvar bort andras pengar.

  • Vanis
   4 juni, 2018 at 03:43

   Jag vet, hur våra pengarna tagna ur socialförsäkringssystemet tar vägen.

   Staten dvs myndigheterna finansierar läkarutlåtanden som F-kassan vill ha dem. Som myndigheter räknas sjukhus , landsting, f-kassan bla.
   Försäkringsystemet arvoderar ”läkarutlåtanden”, (med hur mycet är svårt att säga), vilket är en ren stöld från socialförsäkringsystemet (för att framställa den som är sjuk på ett misstänkliggörande eller klandervärt sätt, utelämnande fakta eller cesurerar riktiga ”journaler”. Man kallar dem för tex ”utlåtanden” eller” hos försäkringskassan” eller något liknande. Det finns åtskilliga läkare som kan nedvärdera sin yrkesheder med sådant, dock inte alla.
   Systemet är ett sätt för moraliskt uppluckrade läkare att tjäna sig en extra hacka på skattebetalarnas bekostnad.
   Den som är sjuk riskerar att utsättas för ett veritabelt fulspel av lögnpropaganda, påståenden, utelämnanden av fakta och trakasserier med enda syftet att bryta ned vederbörande psykiskt och genom social isolering, psykförklaringar osv. Allt finansieras av systemet
   F-kassan har en hel uppsättning med pedagogiska verktyg/instrument (minst 20 olika manövrar) som ska trigga den som är sjuk att återvända till ett arbetsliv som vederbörande inte orkar med.
   Den som tittar med eftertanke på försäkringsassans emlem, upptäcker snart att det är en ”press” (där man kan tänka sig patienten i hörnet när pressen dras åt- där finns bara ”två utvägar”. Emblemet är inge tillfällighet utan en symbol för vad denna avskyvärda myndighet sysslar med.
   Den som aningslös , oförberedd eller lever i god tro om godhjärtade myndigherer, bör snarast släppa denna tanke.

   Baksidan på den byråkratiska terrorn mot sjuka som haft svårt att försvara sig, går sannolikt att avläsa i självmord-rappoteringen (om den inte är sekretessbellagd). Allt finns att studera i PC Jersild roman ”grisjakten” eller varför inte” filmen” med samma namn (med Hans Alfredsson) som den äcklige och hänsynlöse byråkraten ”Siljeberg” på ”socialdepartementer”. Romanen och filmen anväder sig av pseudunumer som ”svin”, Statens boskaps inspetion, jakthundar och prostituerade. Men med intellekt och fantasi ar saken uppenbar . Det finns även en engels variant av den på film som herer ”en svinaktig historia”.

   • 4 juni, 2018 at 09:20

    Många påståenden, men du har inte mycket fakta för att underbygga dina påståenden. PJ Jersilds bok kom ut 1968.

 4. arbetarklass
  4 juni, 2018 at 01:16

  Ja, politikerna hanterar andras pengar och nu vill de satsa miljarder på höghastighets tåg. Jag förstår inte nödvändigheten. Så värdefull i pengar kan inte tiden vara i normalfallet. Längtar du efter att passera en järnvägsövergång där tåg kommer i flera hundra kilometer i timmen? Ingen hinner ens reagera. En ögonblicklig död.

  Kanske det skulle vara bättre att staten genom Banverket rustar upp järnvägsnätet som håller på att förfalla. Jag tror faktiskt järnvägen i Ryssland håller betydligt högre standard. Åtminstone på huvudlinjerna.

  Den svenska järnvägspolitiken har spårat ur?

Comments are closed.