Öppna alla vårdplatser! Demonstration idag!


När? Tisdag 14/3 kl 17.30
Var: Landstingshuset, Hantverkargatan 45 i Stockholm.

Bakgrund:
Vi är vårdarbetare och vårdtagare som har tröttnat på hur vården fungerar. Nu går vi till politikerna och protesterar! 600 vårdplatser i Stockholm är stängda på grund av personalbrist. Personal som arbetar inom vård och omsorg flyr vården, nedskärningarna fortsätter, patienterna kommer i kläm och pengarna går till dyra sjukhus och konsultarvoden.
Öppna alla vårdplatser
Tisdag 14 mars har landstinget fullmäktigemöte. Kom och vittna om hur du har det, eller vad du upplevt i vården! Fick du eller din anhörig vänta länge på akuten? Hann du inte ta en paus på jobbet? Ställdes operationen in pga personalbrist? Måste du ofta jobba över? Är du frustrerad över att inte hitta en vårdplats till din patient? Förra månaden kom politikerna ut och talade med oss. Gör din röst hörd, kom på demonstrationen och vittna!

Öppna alla vårdplatser! Vi klarar inte en sommar till! Ge konsultlönerna till vården!

Om du inte kan komma den 14:e, ge ett vittnesmål om din upplevelse i vården här i eventet och på alla dina sociala medier under hashtagen #vårdenvittnar.

Du kan också vittna här i eventet, vill du vara anonym skriv det så publicerar vi inte ditt namn.

Vi demonstrerar utanför Landstingshuset i Stockholm (Hantverkargatan 45) vid varje landstingsfullmäktige, 14 mars, 9 maj och 13-14 juni.

Medarrangörer:
Allt åt Alla Stockholm
Demos Stockholm
En annan vård är möjlig- 4sept
Socialistiska Läkare
Rött Forum
Gemensam välfärd

Fler kommer att tillkomma! Vill din organisation stå med? Kontakta oss.

Litet bakgrund.


Landstingets ekonomi är en viktig faktor i sammanhanget. Jag tar mig friheten att vinkla perspektivet mot korruption och skattefiffel.

Dagens Nyheter skriver 15/11 2016 ”Nya Karolinska Solna har beskrivits som världens dyraste sjukhus”.DN
Samtidigt blir antalet sängplatser färre än tidigare, medan befolkningen och möjligheten att behandla sjukdomar ökar.

Mikael Nyberg skriver Sjukhuset skulle inte kosta ett öre mer än 14,5 miljarder kronor. Den verkliga byggkostnaden blir minst 29 miljarder, det vill säga det dubbla. Mikael Nyberg

I boken ”Sjukt hus” skriver Henrik Ennart och Fredrik Mellgren

”I Hamburg finns två nya högspecialiserade sjukhus, högt rankade i världen, som vart och ett har kostat en tiondel av Nya Karolinska men har lika många vårdplatser. Nya Karolinska-projektet har nämligen skräddarsytts av multinationella finansföretag som i en ständig jakt på större vinster siktat in sig på de miljarder skattekronor som enligt OECD behöver investeras i hela världens sjukvård de kommande åren.”


sjukt-hus

Jag tänker nu fokusera på en tidigare, viktig aspekt på sjukhuset, på frågan om korruption i Sverige.

Uppdrag granskning 26/11 2014 handlade om ”Nya Karolinska – avancerad skatteplanering i Luxemburg.” Nya Karolinska. Flaggskeppet inom svensk sjukvård. Och ett av Sveriges dyraste och mest prestigefyllda projekt.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att stora summor i den skattefinansierade affären ska slussas till skatteparadiset Luxemburg.”

”Några månader efter att SHP, ägt av Skanska och Innisfree, 2010 fick kontraktet på Nya Karolinska – värt minst 52 miljarder kronor – gav Innisfree den multinationella revisions- och konsultbyrån Price Waterhouse Coopers (PWC) i uppdrag att sy ihop ett avancerat skatteupplägg i Luxemburg.

Till skandalen hör att Skanska fick uppdraget utan konkurrens av andra bolag. Det finns all anledning att misstänka kartellverksamhet eller liknande.
* Vidare blir det färre platser på Nya Karolinska än på nuvarande, trots att nedskärningen av vårdplatser redan skördar offer.
* Vidare talar mycket för att man skulle kunnat rusta upp nuvarande Karolinska för en kostnad på kanske 10-20 % av byggkostnaden för det planerade, mindre sjukhuset.

Den stora nyheten i radioekot 6/11 2011 var avslöjandet att stora bolag runtom i världen, bland andra IKEA och riskkapitalbolaget Nordic Capital, Pepsi Cola och FedEx via avancerad skatteplanering i Luxemburg kunnat undandra flera miljarder i skatt. Nya Karolinska är ett av bolagen.
Finanskapitalist indedcccvx_1

International Consortium of Investigative Journalists (ICII) har i samarbete med mer än 80 journalister från 26 länder analyserat 500 hemliga dokument på 28 000 sidor. ICIJ har tidigare publicerat liknande rapporter. Likaså har avancerad skatteflykt rapporterats förra hösten av Dokument utifrån (se nedan). ICIJ är en organisation av grävande journalister i mer än 65 länder.

* Motsvarande 1 500 miljarder kronor hade undandragits i skatt från bara en revisionsbyrå i Luxemburg. Enligt SR Nyheter undandras 9000 miljarder kronor från skatt i EU. Samtidigt ökar barnfattigdomen i EU.
* EU:s nuvarande chef Juncker var tidigare premiärminister i Luxemburg. Tror någon att han inte kände till det viktigaste av detta?
* Det skandalösa är att nästan inget skett för att hindra detta.

Men Croneman skriver i DN 1/10 2016 ”Ju mer vi vet om storföretagens fiffel, desto mer uppgivna blir vi.” Som sagt, vi lever i ett klassamhälle och staten är i sista hand en garant för de bestående orättvisorna. Naturligtvis går det tekniskt att snabbt täppa till olika luckor – om man vill. Till saken är att det är en spiral nedåt då det gäller bolagsskatter, vilket tydligt framkom i programmet. Och i Sverige har socialdemokraterna svängt från att vilja ta bort alliansens ganska färska sänkning av bolagsskatterna till att acceptera den. Under hänvisning till att Finland och Danmark sänkt sin bolagsskatt. De är de vanliga arbetande som får betala detta, liksom de arbetslösa som lägre ersättning. Klassklyftorna vidgas, som all statistik visar. Vill vi ha det så? I slutändan

Kapitalistiska pyramiden imagesCAFVRVSE

Enligt gemensamma beräkningar av Världsbanken, WHO, UNDP, UNESCO m.fl. 1998 skulle man med en satsning på ytterligare 80 miljarder US Dollar årligen, dvs. 800 miljarder totalt, under 10 år kunna ge alla jordens invånare basal sjukvård, basal utbildning, bra vattenförsörjning och bra sanitära förhållanden (Implementing the 20/20 Initiative: Achieving Universal Access to Basic Social Services, 1998). (www.unicef.org/ceecis/pub_implement2020_en.pdf). Toussaint & Millet nämner i sin utmärkta bok ”Debt the IMF and the World Bank” att dessa 800 miljarder US Dollar motsvarar 20 % av tillgångarna på 4 400 US Dollar för de 1 125 dollarmiljardärerna år 2007 enligt Forbes Magazine, mars 2008. En engångsskatt på 20 % för dollarmiljardärerna skulle varit tillräckligt! Som framgår ovan har tillgångarna ökat särskilt mycket för de allra rikaste i världen, vilket medför att %-talet idag blir mindre än 20 %.

intressant.se, , , , , , , , , , , , , , , ,,


2 svar till “Öppna alla vårdplatser! Demonstration idag!”

  1. Det säger en del om det katastrofala psykosociala läget i riket att ingen kommenterar detta.

    Sossebygget rämnar, ingen vill se, alla vill höja skatten på någon annan, titta på tv och ta ett glas vin. Islam, AK47 i förorten, ingen pension, inget försvar, bilhatarpartiet i regering, ”värdegrund”, mångkultur, integration. En dysfunktionell generation pärmbärare lägger ner allt vi betalat till, och kastar bort pengar utomlands.

    Precis allt är ju skit!

    • Jag får något försvara! Hemkommen från Frankrike gick jag direkt till evenemanget och kom dit omkring kl 18.20, 40 minuter efter utsatt tid. Då framträdde representanter för S,Mp och V och sa att de beklagade situation, att de verkligen ville ta itu med detta, att det var de borgerliga partiernas fel och ett par sa att de var emot vårdval. Bl.a. DN rapporterar detta på sin Kulturdel.
      Dock var där bara ungefär 50 människor, mest yngre. Bl.a. från ”Socialistiska läkare.”