Varför deltar Metro i lögnerna om Ukraina?

Här återges en artikel i gårdagens Metro av kolumnisten Johan Norberg samt en kommentar till denna.
norbergukraina
Johan Norberg, uppger sig arbetat för liberalism, kapitalism och globalisering. Han är kolumnist i dagstidningen Metro och är sedan mars 2007 knuten till den liberala amerikanska tankesmedjan Cato och verkade vid tankesmedjan Timbro åren 1999–2005.
Han kallar sig själv liberal, men benämns ofta som nyliberal. Han blev känd genom boken ”Till världskapitalismens försvar” (2001), och hans fortsatta verksamhet utmärks av försvar för kapitalism i nyliberal tappning, för imperialism och med därtill hörande selektiv användning och icke-användning av fakta samt av desinformation som i hans artikel i Metro igår. Denna kommenteras på ANTI-EUROMAIDAN av Oleg Mezjuev, en av våra främsta experter på Ukraina och Ryssland. ANTI-EUROMAIDAN

Johan Norbergs artikel.
Här på hotellet i Ukraina bär personalen kalasjnikovs
Metro. Johan Norberg: Här på hotellet bär personalen kalasjnikovs
Ukraina azov-brigaden-wolfsangelfascistiska Azov-bataljonen strider med Ukrainas armé
Hotellet i Kramatorsk i östra Ukraina liknar inget jag tidigare besökt. Den gamla, grå sovjetarkitekturen och de smutsbeiga heltäckningsmattorna känns visserligen bekanta, men personalen avviker. De är klädda i kamouflageuniform och kängor och flera bär en kalasjnikov. Den kraftige man som ger mig min rumsnyckel håller en automatkarbin i andra handen. Det här är inte det slags hotellpersonal som frågar om allt är till belåtenhet, eller om sängen är för hård. Vi befinner oss nära den del av Ukraina som kontrolleras av rebeller och ryska trupper efter ett krig som har skördat 10 000 offer. Jag är tydligen en av få civila som övernattar här.

Omvärlden börjar glömma bort kriget, som i allt utom i den ryska retoriken är ett ryskt anfallskrig. Jag går runt i ruinerna i Slovjansk, som de ryskstödda separatisterna sköt sönder efter att de tvingats på flykt. En gammal, bräcklig man berättar att han gömde sig i sin källare i tre månader, nästan utan mat och vatten.

Just nu råder ett slags vapenstillestånd, men dagligen beskjuts gränsposteringar och soldater och civila dödas. Nyligen har det eskalerat. FN uppger att Ryssland för in mer soldater och vapen österifrån. Målet är inte att inlemma de östra delarna av Ukraina i Ryssland, som Putin gjorde med Krimhalvön, utan att låta dem existera i en slags laglös gråzon – formellt i Ukraina, i praktiken utanför – för att destabilisera hela statsbildningen. Putins strategi att locka grannländer med trygghet och hota dem med våld förutsätter nämligen att de inte ska kunna få lugn och välstånd på egen hand. De länder som går västerut måste falla samman i kaos.
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV

Det är för att undvika det många demokratier stödjer Ukrainas självständighetskamp. I västra Ukraina, utanför Javoriv, besöker jag ett område där ukrainska soldater tränas av Natoländer. Jag följer med en trupp som övar sig på att inta byggnader. De tränas av litauiska befäl och dessa är särskilt tuffa, uppger flera jag talar med. Litauerna känner nämligen att de här slåss för sin egen självständighet. Om Kreml ostraffat kan invadera grannländer så kommer det hända fler gånger och då är de baltiska staterna direkt hotade.

Soldaterna säger sig vara hoppfulla om att kunna ta tillbaka ockuperade regioner, men unga, civila jag talar med är inte lika optimistiska. Några tror att Ryssland bara väntar på att slå sönder landet, kanske genom att orkestrera en protestvåg mot regeringen i Kiev, men andra menar att Ukrainas politiker gör tillräcklig skada på egen hand, genom korruption och uteblivna reformer. När jag slår mig ned med två unga Kievbor och frågar dem vad de hoppas på svarar den ena att hoppet är att kunna flytta till USA, den andra att flytta till Västeuropa.

Oleg Mezjuevs kommentar.
En starkt propagandadriven Johan Norberg levererar en ny omgång antirysk galla i gårdagens ”Metro”. Inte en bokstav rätt. Som vanligt heter det att ”rebellerna” och ”de ryska trupperna” kontrollerar området i Östra Ukraina där ”10.000 människoliv har skördats”. Inte ett ord om vem som har skördat alla dessa liv.

Norberg talar om ruinerna i Slavjansk (Slovjansk med hans pro-ukrainska stavning) som ”separatisterna sköt sönder”. Faktum är att det var den ukrainska ATO-styrkan som sköt sönder staden under den ca 2 månader långa belägring mellan maj och juli 2014. Kanoner och raketartilleri placerades på berget Karatjun och sköt oavbrutet ner rakt in i staden – på samma sätt som man idag beskjuter Donetsk och Gorlovka. För det får alltså den andra sidan skulden. Stilleståndet ”som bryts”, heter det.
Men inte ett ord om att det är Kiev som hela tiden bryter det. Det heter att Putin vill skapa en ”gråzon” i Donbass, istället för att inkludera området i Ryssland på samma sätt som Krim.
Inte ett ord sägs om orsaken till Ukrainakrisen och USA:s försök att göra Ukraina till en tändsticka som skulle tända igång ett stort världskrig med Ryssland som motståndare mot alla de ”goda demokratiska krafterna” (som EU, NATO m.fl.). Norberg skriver om NATO-övningar med litauiska befäl som pågår i Västra Ukraina, i staden Javorov (Javiriv, enligt Norbergs ukrainska stavning).
Litauerna skall då vara särskilt duktiga på att försvara sin ”självständighet”. 1941-1944 försvarade de den med Tredje Riket som sin mentor. Under den ”självständighetskampen” utrotade de 100.000 litauiska judar, men det talar vi tyst om, för det kan ju ses som tecken på rysk psyops-påverkan. Idag har Litauen bytt mentor och hämtar pinne närhelst NATO-alliansen ropar ”apport”. Artikeln avslutas med att två killar från Kiev drömmer om att antingen komma till USA eller Västeuropa. Var det det som hela den här Majdan-soppan handlade om – att komma bort från det nya och ”demokratiserade” (läs: korrupta och sönderrånade) Ukraina? Norberg och hans fabler får underkänt.
Metro
Slutkommentar: Föreslår att Metro byter ut Norberg mot en faktaintresserad och kunnig kommentator, som Oleg Mezjuev.
Tidningens kvalitet skulle därmed att direkt och kraftigt förbättras.
(Jag kan också ställa upp – gratis – och lovar i all anspråkslöshet och ödmjukhet att markant förbättra den politiska bevakningen med ledord som riktig demokrati, rättvisa, fredsarbete).

Några andra artiklar om Ukraina.
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Anmälan till Granskningsnämnden om Ukraina-filmen 25/5
* Granskning av de svenska dagstidningarnas rapportering om Ukraina-krisen, 4/6

intressant.se , Ukraina, ,
, , , ,
Maidan,

  9 comments for “Varför deltar Metro i lögnerna om Ukraina?

 1. 9 juni, 2016 at 17:46

  Metro påstår sig vara “oberoende”. Därför är det intressant att notera tidningens ägarförhållanden och ledande personer som säkert kan påverka graden av “oberoende”:

  Metro är majoritetsägt av Metro International S.A. som var börsnoterat på Stockholmsbörsen, men köptes ut av Investment AB Kinnevik under våren 2012. Metro International S.A. äger 65% i bolaget. Mediehuset Schibsted äger 35 % i bolaget.

  Investment AB Kinnevik:

  Nyckelperson är Cristina Mayville Stenbeck, född på Long Island, New York och är en svensk-amerikansk affärskvinna.. 2012 mottog Cristina Stenbeck Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj. Gift med den engelske företagsledaren Alexander Fitzgibbons.

  Styrelseordförande i Investment AB Kinnevik är ingen mindre än Moderaten Anders Borg.

  Lorenzo Grabau är en italiensk företagsledare som är koncernchef och vd för den svenska investmentbolaget Investment AB Kinnevik. Han arbetade dessförinnan för Merrill Lynch & Co., Inc. och var delägare och disponent för Goldman Sachs International. Koncernchef och vd för Kinnevik, styrelseplatser i Modern Times Group MTG AB, Kinnevik, Millicom International Cellular S.A och Zalando SE.

  Schibsted:

  Den svenska delen av verksamheten styrs under Schibsted Sverige AB. Koncernchef och vd är Raoul Grünthal har studerat vid Handelshögskolan i Stockholm. Han arbetade extra vid Dagens Nyheter under ledning av tidningens börskommentator Sven-Ivan Sundqvist och gick sedan vidare till Veckans Affärer. Grünthal ar med om att grunda Finanstidningen och blev som 23-åring chefredaktör där. Har varit VD och chefredaktör på Tidningarnas Telegrambyrå (TT). År 2006 blev han VD på Svenska Dagbladet. År 2009 blev han koncernchef för Schibsted Sverige.

  Källa: Svenska Wikipedia.

  Mer om Schibstedt:
  Goldman Sachs & Co Equity, Security Client Segregation äger 3,7 % av aktierna (2012) och är fjärde största ägare. Därefter kommer bankerna The Bank Of New York Mellon (femte största ägare) med 3,5 %, JPMorgan Chase Bank, Nordea Treaty Account (sjätte största ägare) med 3,5 %, Deutsche Bank AG London (sjunde största ägare) med 2,6 %, State Street Bank and Trust Co (åttonde och nionde största ägare) med en post på 2,4 % och en på 2 %, JP Morgan Clearing Corp. (tionde största ägaren) med 1,8 %, Clearstream Banking S.A. (elfte största ägaren) med 1,4 %, JPMorgan Chase Bank (tolfte största ägaren) med 1,4 %, SHB Institutional Sales med 1,0 %, JPMorgan Chase Bank N.A. med 1,0 %, Skandinaviska Enskilda Banken med 0,9 %, Citibank NA London Branch med 0,8 %. De internationella bankerna äger lika mycket som Blommenholm Industrier AS som är den största ägaren med 26,1 % av aktierna.

  Källa: https://bojkottaaftonbladet.wordpress.com/2012/11/21/schibsted-media-group/

 2. I förfallets tecken
  9 juni, 2016 at 19:30

  Cato Institute är en högertanke smedja som finansieras av bröderna Koch, ökända zionister och nyliberaler. Bröderna Koch finansierade Tea Party rörelsen. Mer om dessa äckel kan man se i denna dokumentärfilm.
  http://topdocumentaryfilms.com/koch-brothers-exposed/

  Cato Institute har erhållit $15,633,540 från följande nio olika stiftelser: Castle Rock Foundation; Charles G. Koch Charitable Foundation; Earhart Foundation; JM Foundation; John M. Olin Foundation, Inc.; Claude R. Lambe Charitable Foundation; Lynde and Harry Bradley Foundation; and the branches of the Scaife Foundation. Den minimala staten är Cato bestånds mantra.

  http://www.rightwingwatch.org/content/cato-institute

  Herr Norberg jobbade också på Timbro, en svensk nyliberal tankesmedja som enligt eget utsago är näringslivets tankesmedja. Timbro springer storföretagens ärenden. Timbro-ister är alltså en samling marknadsfundamentalister som finansieras av svenska bolag.

  Det är inte konstigt att Norberg sprider lögner om Ryssland. Han är inte liksom känd för att hålla sig till fakta, precis. Som när han skriver att ”FNFN uppger att Ryssland för in mer soldater och vapen österifrån”, utan att ange källan. Eller när han låter bli att nämna att självaste Viktoria Nuland har sagt att USA spenderade 5 miljarder dollar för att åstadkomma ”regime change” i Ukraina”, vilket de lyckats med genom att sätta fascistmöbeln på folket. Han fortsätter med sitt ”försvar av kapitalismen”, trots att den stora finansiella krisen sedan 2008 som bland annat har välsignats människor i Grekland, Portugal, Italien, Spanien exempelvis, med den nyliberala misären. Det enda cred Nordberg kan tillspännas är att han är ett symptom för förfallet av de intellektuella i Sverige.

 3. Peter Grafström
  9 juni, 2016 at 23:46

  Metro uppmanar att skriva debattsvar Anders, skicka in en kortversion av dina utmärkta alster och testa dom, det kanske går.
  Dom har numer tagit bort kommentarsfunktionen där han fått mothugg ibland av en del av oss sporadiska läsare.

  • Majken
   10 juni, 2016 at 12:54

   Peter

   Varför skriver du inte själv in? Varför är det så att andra hela tiden ska göra saker?

   /”Majken”

   • Peter Grafström
    10 juni, 2016 at 20:44

    Ja rätt uppfattat det är hela tiden andra. Jag är så ful så jag vill inte visa mig.

    • kaolina
     11 juni, 2016 at 20:46

     Men du skriver jädrans bra ..

     • 11 juni, 2016 at 21:23

      Tack!

      Jag har faktiskt skickat in länken till Metro med förfrågan om lämpligt avpassad kommentar.

     • Peter Grafström
      11 juni, 2016 at 23:04

      Kaolina – låter som nåt med aluminium? Kaolin-lera är väl till det?
      Mitt svar till Majken var inte så allvarligt menat, men jag noterade först nyligt att Metro uppmanar till debattsvar och jag visste inte om Anders lagt märke till det. Han har ju en tungt vägande CV och Metros läsare är inte vana vid att såna går till angrepp mot väst med så gediget material. Sen undrade jag dessutom om aliaset Majken av ngn anledning fruktade Anders. Tex genom att hans blogg vore en konkurrent till Metro. Men det var förstås bara spekulation från min sida så jag skojade till det i stället.

      • 12 juni, 2016 at 07:51

       Jag har alltså sänt in länken till Metro. Observera att artikeln är skriven av den mycket kunnige Oleg Mezujev, som bl.a. skriver på FB ANTI-EUROMAIDAN. Oleg fick en gång medverka i Konflikt. Hans sakliga syn på Ryssland (enligt min uppfattning) ledde till angrepp mot honom av russofober. Läs om detta i ”Konflikt om Konflikt om Ryssland” http://jinge.se/allmant/konflikt-om-konflikt-om-ryssland-och-pk.htm

Comments are closed.