Kickstarterkampanj för filmen om fredskämpen Agneta Norberg

Jag har nyss kontaktats av den unge dokumentärfilmaren Patrik Witkowsky. Han skriver att han i två års tid har följt fredsaktivisten Agneta Norberg som bl.a. publicerat artiklar på denna blogg. Hon är nu ordförande i Sveriges Fredsråd. Han skriver att filmen är snart klar, men att han behöver samla ihop 31000 kronor snabbt. Han undrar om man skulle kunna hjälpa honom genom att lägga upp ett inlägg med hänvisning till denna kickstarter kampanj. Efter att ha fått uppgifterna bekräftade av den nu 80-åriga mycket aktiva Agneta Norberg gör jag härmed det.
Agneta NorbergAgneta Norberg
Länken (där finns också en trailer):
Dokumentärfilm om Agneta Norberg

Det är mycket enkelt att ge ett bidrag via knappen ”Back this project” – jag har just gjort det.

Förutom artikeln nedan ”Kommer största krigshotet från USA eller Ryssland?” har hon också skrivit:
Vilka är Pussy Riots;
Lärdomar av atombomben – skapa en fredszon i Norden!;
Finns Nato bara i Europa?;USA:s baser och ”missilförsvar”;Rymd-upprustning hot mot fred- Uttalande
agneta_norberg_1

Här följer utdrag ur en bloggartikel av Agneta Norberg.

Kommer största krigshotet från USA eller Ryssland?

Agneta Norberg är ordförande i Sveriges Fredsråd www.frednu.se och sitter i styrelsen för Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space www.space4peace.org.
Nedan följer Agneta Norbergs replik, som också publicerats på Newsvoice. Agneta Norberg replikerar

Man kan tillägga att USA inte bara har världens största och mest utspridda krigsmakt – man har också fört många fler krig, ofta brutala och folkrättsvidriga än någon annan stat, och genomfört/stött många fler statskupper mot demokratiskt valda regeringar/presidenter än någon annat stat. Det är i USA:s knä som Sveriges regering har placerat vårt land


Under 2016 genomförde Ryssland en kränkning av Sveriges luftrum och NATO-länder 19 – trots att NATO genom Sveriges mycket intima samarbete med NATO säkert ger NATO viktig information. Ryssland får storstryk av NATO i luften

Agneta Norberg.
Patrik Oksanens och min världsbild och kunskap skiljer sig uppenbarligen åt på väsentliga punkter. USA har 100-tals militärbaser utanför sitt lands gränser på alla kontinenter i: Afrika, Latinamerika, Europa, Australien och Asien (se karta). Ryssland har omkring 20 militära installationer utanför och rätt nära sitt lands gränser.

Vem hotar vem?

Jag kollar lite i Catherine Lutz bok: ”The Bases of Empire” (2009), och i David Vines bok, ”Base Nation” (2015). Där ser jag följande: USA har sedan länge omringat hela den euroasiatiska kontinenten med militärbaser varav flera med kärnvapen utplacerade i Tyskland, Italien, Nederländerna, Belgien, Turkiet. Kärnvapnen är av typ B61 Mod 12 och ska lastas på flyg. Man räknar med att USA har kärnvapen i Hawaii, Diego Garcia och Okinawa. De kärnvapenbestyckade Trident- ubåtarna går iland där och lastar om sina kärnvapenrobotar.
Kärnvapen B61Kärnvapen B61
Estland, Lettland och Litauen har begåvats med baser för USA:s flyg i Ämari, Lilvarde och Siauliai. I Polen har USA fyra militärbaser. Östersjön kallades tidigare Fredens hav. Idag är hela Östersjön ett NATO-hav med nära nog permanenta stridsövningar med namn som Baltops och Anakonda nu senast i somras med sammanlagt 40,000 soldater. Dessa stridsövningar sträckte sig från Utö utanför Stockholm ner till Polen.

Jag läser vidare i Lutz bok: I hela Europa ser vi att USA har baser i Portugal (21), Spanien (5) Italien (89), Luxemburg (3), Belgien (18), Storbritannien (56), Nederländerna (3), Tyskland (287), Danmark (1), Norge (3), Polen (6), Grekland (7), Turkiet (19). Militärbaserna i Rumänien och Bulgarien som båda gränsar till Svarta Havet är idag ockuperade av USA:s styrkor.

Läs mer: ”Around 200 US Nuclear Bombs Deployed in Europe – Russian Defense Ministry”

USA:s Sjätte flotta är stationerad i Italien varifrån den går in i Svarta Havet. USA:s Femte flotta är stationerad i Bahrain och kontrollerar Persiska Viken. USA:s Sjunde Flotta är stationerad i Japan, ett land där USA har 130 militärbaser. Söder om Japan ligger Okinawa där befolkningen idag kämpar dagligen för att försöka bli av med USA:s militärbaser.

Agneta Norberg - Nej till krig mot Syrien

Vi som är gamla nog minns det ohyggliga kriget i Korea som resulterade i att landet delades. Dess södra del styrs av USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra. USA ockuperar idag Sydkorea med 106 militära installationer och har idag färdigställt en militärbas på den lilla ön Jeju, söder om Sydkorea. Guam ligger inte långt därifrån och där har USA ofattbara 31 militära installationer. Söder om Guam ser vi Australien där USA tillåtits att installera flygbaser, träningsbaser, avlyssningsbaser och radarbaser, där Pine Gap i mitten av Australien är den allra största. Vi som minns vet att premiärminister Gough Whitlam, störtades i en oblodig kupp i Australien för han ville stänga bl.a. Pine Gap.

Om vi slutligen går norrut till norra Skandinavien ser vi att USA har installerat världens starkaste radar i Vardö bara några mil från Ryssland i strid mot det stabiliserande ABM-avtalet som skulle förhindra detta. Danmark har tillåtit USA att placera starka radaranläggningar på Grönland. Svalbard som redan 1920 förklarades vara en fredszon som inte skulle få ha något som kunde användas till krigföring hyser idag ett 10-tal av USAs radaranläggningar. Förutom dessa installationer äger USA de flesta satelliter som används för militärt bruk snurrande runt vår planet. Läs boken av Bård Wormdal ”Satellitkriget”, som kom ut 2011 och hans senaste bok ”Spionbasen”, som kom ut 2015. Den ger också en träffande bild av det moderna kriget.

I norr- och Västerbotten pågår stridsövningar nära nog permanent allt sedan 2006: Cold Response med 16,300 soldater, Arctic Challenge Exercise med 115 stridsplan från 9-10 länder. Dessa är bara några få exempel.

i Andra om: , ,, , , , ,, , , , ,

  8 comments for “Kickstarterkampanj för filmen om fredskämpen Agneta Norberg

 1. Nisse
  20 juni, 2017 at 16:20

  Citatet nedan visar ju vilken märklig världsåskådning och verklighetsbild hon har. Sydkorea är idag en demokrati och är inte ockuperat. Folkmonarkin Nordkorea däremot är en diktatur.

  Troligen anser hon också Sovjets kollaps var en katastrof och att Stalin var en snäll farbror. Jag tycker inte att det här projektet är värt att stödjas. Men eftersom Sverige är ett fritt land till skillnad från de länder som hon favoriserar så är det naturligtvis fritt fram för de som vill att göra det. Kul att att det görs genom Kickstarter, alltså ett amerikanskt företag som växt fram i en demokrati och marknadsekonomi.

  ”Vi som är gamla nog minns det ohyggliga kriget i Korea som resulterade i att landet delades. Dess södra del styrs av USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra. USA ockuperar idag Sydkorea med 106 militära installationer och har idag färdigställt en militärbas på den lilla ön Jeju, söder om Sydkorea.”

  • 20 juni, 2017 at 17:17

   Agneta Norberg gör ingen jämförelse mellan Sydkorea och Nordkorea. Artikeln säger ”Vi som är gamla nog minns det ohyggliga kriget i Korea som resulterade i att landet delades. Dess södra del styrs av USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra. USA ockuperar idag Sydkorea med 106 militära installationer och har idag färdigställt en militärbas på den lilla ön Jeju, söder om Sydkorea. Ämnet har behandlats i flera andra artiklar här. Läs den senaste, där det framgår att Sydkoreas nye president vill förbättra relationerna till Nordkorea, men USA bromsar. http://jinge.se/allmant/korea-eller-unipolar-varldsordning-pa-vag-mot-sitt-slut.htm. I Koreakriget agerade USA mycket brutalt. Flera miljoner koreaner dödades.
   Läs t.ex.: ”USA planerar krig mot Nordkorea som vill ha fredlig återförening sedan 60 år.” http://jinge.se/allmant/usa-planerar-krig-mot-nordkorea-som-vill-ha-fredlig-aterforening-sedan-60-ar.htm

   Hon har inte uttalat sig om Stalin och Sovjet efter vad jag vet.

   Visst är hennes arbete för freden föredömligt! Du är säkert välkommen som medlem i Sveriges fredsråd.

   • Nisse
    20 juni, 2017 at 18:37

    Jag skrev inget om någon jämförelse. Bara om hennes absurda verklighetsbeskrivning och karaktärisering av Sydkorea.

    • 20 juni, 2017 at 18:57

     Hon sa ”Vi som är gamla nog minns det ohyggliga kriget i Korea som resulterade i att landet delades. Dess södra del styrs av USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra. USA ockuperar idag Sydkorea med 106 militära installationer och har idag färdigställt en militärbas på den lilla ön Jeju, söder om Sydkorea. ”

     Nej, USA ockuperar inte Sydkorea bokstavligen. Men USA har mycket stort inflytande över Sydkoreas utrikespolitik. Det är nog vad hon menar med beteckningen ”marionettregim”. Den nye presidenten har markerat en mindre konfrontatorisk linje mot Nordkorea, vilket är bra.

    • Trött
     20 juni, 2017 at 21:12

     @Nisse: Hon är fullständigt ute och cyklar om Sydkorea. Jag har besökt både Nord- och Sydkorea (faktiskt i samband med ett val i syd). Hon har troligen inte varit i Sydkorea, med tanke på hennes uttalande om ”USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra”. Demokratin förefaller fungera mycket väl där. Sedan kan man ta på vilken foliehatt man vill och göra andra tolkningar. Att Sydkorea (och inte minst dess befolkning) vill ha en god kontakt med USA har enbart att göra med skramlandet från norr.

     Det kan ju vara anständigt att ge exempel på vilket sätt regimen är brutal, men det är lättare att bara kasta ut påståenden!

     • 21 juni, 2017 at 05:42

      Agneta Norberg diskuterar USA:s stora påverkan på Sydkoreas politik som bidrar till ökad spänning i högsta grad. Stora USA-initierade krigsövningar med kärnvapensimulationer sedan länge. Nyligen avsattes förra presidenten för korruption. Läs för övrigt andra artiklar om Korea här, som rekommenderats. (Jag var i Söul 2005 på forskarmöte, och besökte Panjumon)

 2. Gösta Lilja
  21 juni, 2017 at 09:58

  I Carsten Palmærs bok ”Liten ordlista för nusvenskar” förklaras betydelsen av ordet patriot. Förklaringen tycks i stora drag gälla även idag.

  Patriot-en- er– tidigare betydelse: fosterlandsvän.

  Nuvarande betydelser:
  amerikansk luftvärnsrobot
  svensk nazistisk hemsida
  person som gärna ser främmande trupper på sitt hemlands territorium:

  ”Demonstrationer har pågått i Seoul […] av USA-vänliga patrioter som är rädda att USA-trupperna ska försvinna från Sydkorea och därmed skyddet mot norr.”

  Disa Håstad i DN 25/3 2003.

 3. 21 juni, 2017 at 11:35

  Det enda som ständigt hotar USA/NATOS’s planer är fred. Aggressorn NATO har alltid som Eisenhower beskrev det, förstört stämningen och orsakat mer problem, hot och krig än vad en lägre svansföring skulle medfört.

  Givetvis motarbetar US det stora återlösandet mellan Nord o Syd för då faller hela den påstådda hotbilden. Masspsykosens odlande som ju Eisenhowers beskrivning förutsätter stämmer ju också med vad Daniel Elsberg berättat om sina arbetsuppgifter på Rand Corp; Måla hotbilder för den amerikanska befolkningen.. ”Borta bra men hemma bäst” får kanske bekräfta företagets implicita uppgift att stärka, ursäkta MIK och allt vad därtill hör. En hel industri var enda lönsamhet är skräck, ond bråd död och gamla odödliga koloniseringsplaner får lägga ner.. Konsten att få någon annans att se ut som ditt dör den död det skulle gjort för länge sedan.. Konsten att tvinga andra arbeta för slavlöner skulle också få ett slut och vinsterna för en iphone bli ett dystert minne bara de mest angelägna skulle vårda som en bakterie vårdar sitt sår..

  Världens nu i terrorns oformliga grepp, hot och tvång mot regimer, befolkning framtvingande annars omöjliga beslut framstår blott som 50,60-talets förlängda arm..

Comments are closed.