Jemensolidaritet höll seminarium i Geneve vid FN:s Kommission för mänskliga rättigheter


Ett seminarium mot kriget mot Jemen hölls av Jemensolidaritet i Geneve den 16 juni 2017 i samband med den 35:e sessionen av FN:s Människorättskommission. Seminariet arrangerades tillsammans med Iraks utvecklingsorganisations (IDO) och det internationella nätverket av Jemenaktivister i Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) som ligger i anslutning till Nationernas palats och de andra FN-byggnaderna i Geneve.

Jemensolidaritet hade tre talare på seminariet: Ordförande Roland Hedayat, vice ordförande Walid Almufti och Ulf Sandmark. Dessutom talade två representanter för den Jenemitiska föreningen i Tyskland, journalisten Ebrahim Hedyan och människorättsaktivisten Ayesh Awad.
Jemen thumbnail_HRCWalidRolandSaifWalid Almufti och Roland Hedayat tillsammans med den tyska Jemenitiska föreningens ordförande Saif Alwashali
Walid Almufti inledde och ledde seminariet.

Roland Hedayat tog i sin presentation upp Jemenkrigets illegitimitet. Den militära aggressionen har inget som helst stöd i FN:s säkerhetsråds resolution 2216, som brukar anföras. Det Saudiska angreppskriget måste avbrytas omedelbart så något kan börja göras åt den skenande spridningen av kolera och åt den stora svältkatastrofen.

Ulf Sandmark talade under rubriken ”Användning av terrorism för global strategisk irreguljär krigföring – ett människorättsbrott i Jemen”, vände på bordet mot dem som anklagar den legitima jemenitiska regeringen i Sanaa, inklusive deras koalitionspartner Huthirörelsen, för att vara terrorister. De skyldiga är de som använder terrorister i en regimförändringspolitik för att tvinga på den illegitima Hadiregimen på den självständiga republiken Jemen. Sandmark manade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att skapa en ny arbetsgrupp för mänskliga rättigheter särskilt inriktad mot användningen av terrorism som ett vapen i global strategisk irreguljär krigföring. Användningen av terrorister som fotsoldater för regimförändring är ett människorättsbrott mot offren. Fallen av människorättsbrott började med det svenska exemplet och fortsatte med Norge, Storbritannien, USA och deras allierade.
Jemen-krigsbild
Ebrahim Hedyan rapporterade om människorättsbrotten mot journalister i Yemen och Ayesh Awad fortsatte med att beskriva den omfattande förstörelsen av civilsamhället och visade en kort video med en vädjan från Jemens barn.

Själva seminariet hade ca 30 deltagare och sändes direkt via internet till Jemen. Det var en del av en omfattande aktivitet för Jemen under de tre veckorna som den 35:e sessionen av FN:s Människorättskommission pågick. Fem gånger tog Jemenaktivisterna till orda inför hela församlingen av officiella representanter i FN:s Människorättskommission, då var och en hade 1 minut och 30 sekunder på sig att lägga fram sin sak. Tillsammans med demonstrationerna som genomfördes utanför byggnaden blev det en stark aktion av frivilligorganisationerna för Jemen.

Se inläggen från olika Jemenaktivister inför hela FN:s Människorättskommission ((varje inlägg får vara1 minut 30 sekunder):

(a) http://webtv.un.org/…/item3-general-debate-co…/5468752920001 (inlägg är nr 73)

(b) http://webtv.un.org/…/item4-general-debate-co…/5473892532001(inlägg är nr 61)

(c) http://webtv.un.org/…/item3-general-debate-co…/5468752920001# (inlägg är nr 6)

(d) http://webtv.un.org/…/item4-general-debate-co…/5473892532001 (inlägg är nr 20)

Jemendemo20160820Demonstration i Jemens huvudstad Saana mot kriget

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Motsägelsefullt och missledande om Jemen i SR/’Konflikt’
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


Ett svar till “Jemensolidaritet höll seminarium i Geneve vid FN:s Kommission för mänskliga rättigheter”