För ett fritt Palestina, för ett öppet Gaza, för ett demokratiskt Israel, för en rättvis fred!


Tal av Olle Katz, kapten på Maired 6 maj – 2 juni, vid möten längs svenska västkusten och i Wilhelmshaven Tyskland.JIPF – Judar för Israelisk-Palestinsk Fred

”Den romerska kejsaren och sjörövaren Pompejus är berömd för sitt yttrande: ”Att segla är nödvändigt, att leva är det inte”.

”Tack för ert stöd till Ship to Gaza.
Jag heter Olle Katz, är kapten på en av de små segelbåtarna, Maired, vilken är döpt efter den nordirländska fredskämpen och fredspristagaren Maired McGuire. Jag är även ordförande i föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF) som verkar för en rättvis fred mellan de semitiska brödrafolken: palestinier och judiska israeler. Det är viktigt att veta att allt fler judar runt om i världen inte håller med regeringen Netanyahus rasistiska politik som inte bara drabbar palestinier, den drabbar även judar med arabisk bakgrund i Israel. Motståndet mot Israels politik byggt på bosättningar och ockupation finns i Europa, det växer i USA och finns också inom den judiska israeliska fredsrörelsen.
Olle Katz
Vi seglar med en last av solidaritet med det palestinska folket, med fokus på befolkningen i Gaza, inspärrade av Israel i världens största utomhusfängelse. Palestinierna är förtryckta även av dåliga och korrupta ledare i Gaza och Ramallah. Dåliga ledare som de i Israel och Palestina behöver varandra för att motivera sin makt. De sprider rädsla som leder till hat som leder till våld. Det är viktigt att skilja på folket och dess ledare. Vår aktion är inte ett stöd för Hamas, det är ett stöd för det palestinska folket. För mig är det en fråga om mänskliga rättigheter. Alla människor har rätt att leva i fred och trygghet, med hopp om en bättre framtid för sig själva och för sina barn. Rättigheten gäller folk av alla religioner, hudfärg och nationalitet. Det gäller såväl palestinier som israeler. Det palestinska folket lider under en brutal israelisk ockupation, men även israeler drabbas av konflikten.

Vi seglar med en last av hopp, solidaritet och framtidstro, vi hoppas att våra båtar, de som skall skänkas till Gazas folk, snart kan segla ut från Gazas strand som fiskebåtar och som skolfartyg där unga palestinier får lära sig att segla. Våra båtar är symbol för hoppet om en bättre framtid för Gazas unga. Jag hoppas att få komma dit och segla med våra båtar i Gaza
Ship tp Gaza
Sällan har Pompejus yttrande känts mer aktuellt: Navigare neccese est – att segla är nödvändigt. Idag från Wilhelmshaven (Helsingborg, Amsterdam….) till Gaza. För ett fritt Palestina, för ett öppet Gaza, för ett demokratiskt Israel för en rättvis fred!

i Andra om: , ,, ,
, , , , ,


27 svar till “För ett fritt Palestina, för ett öppet Gaza, för ett demokratiskt Israel, för en rättvis fred!”

 1. Hur fungerar Gazaremsan egentligen? Finns det aktivt näringsliv och arbeten? Hur stor arbetslöshet? Är det många palestinier på Gazaremsan som passerar gränsen varje dag och jobbar i Israel?

  På något sätt tycker jag det är tråkigt att de här folken inte tycks kunna leva fredligt sida vid sida och vad kan det bero på?

   • Gazaremsan. Så många människor på så liten yta finns där någon framtid överhuvudtaget? Nästan två miljoner människor på en fjärdedel av Öland hur skulle det se ut? Jag tror att en sådan befolkningstäthet kräver en befolkning med lika stor självdiciplin som till exempel i Japan med sin kejserliga tradition. Där arbetar man med flit och bugar för varandra istället för att skjuta hemmagjorda raketer på grannen en bit bort. Det talas väldigt lite om Japan på den här bloggen. Ett land utom hopp för socialistisk revolution?

    • Självdisciplin innefattar också att inte föröka sig utöver den folkmängd som landet kan försörja. I de flesta länder i Mellanöstern har befolkningen ökat 4-5 ggr sedan andra världskriget. 1950 var Egypten nettoexportör av livsmedel (och detta sedan antiken), nu överlever egyptierna på import av vete som betalas med amerikanska subsidier. Vilket givetvis har sitt politiska pris.

     • Intressant notering. Hos oss sedan generationer infödda i norra Europa verkar befolkningsutvecklingen blivit den motsatta. Människor skaffar färre barn. Om då en fortsatt större folkförflyttning från områdena runt Mellanöstern till Sverige normaliseras borde det väl då med tiden bli ett folkombyte, kulturombyte och ett religionsombyte? Undrar verkligen om det finns någon plan med det här eller om det bara är omständigheterna som gjort att det blivit så här? Intressant är också att länderna migranterna kommer från ofta vägrar ta emot dem om de av någon anledning skickas tillbaka. Man kan tycka ländernas regeringar borde göra något åt den egna befolkningsutvecklingen men den tycks lämnas åt sitt eget öde. Kina hade en politik för färre födande genom ekonomisk styrning och kanske Sverige borde ha den samma fast tvärt om?

      • Det finns många konspirationsteorier, men jag tror att det är att göra det lite väl enkelt för sig. Tradition och religion är nog det som har störst effekt. I samhällen där storfamiljen eller klanen är enda garantin för tryggheten gäller det att stärka storfamiljen/klanen genom många barn. I samhällen där statsmakten traditionellt haft en stark ställning har inte funnits och finns inte detta motiv till att sätt ett otal barn i världen. Men det finns många men. I Italien är katolicismen fortfarande fast rotad. Å andra sidan är nativiteten där bland de lägsta i Europa. I motsvarande länder i Sydamerika är den däremot fortfarande hög. Att hoppas på en generell trend med minskande födelsetal är just – ett hopp. Helst bör man inte bygga sitt agerande på hopp. De visar det svenska samhällets förfall under de senaste decennierna.

       En anmärkning till. Både högern (sjuklövern) och vänstern har främjat det senaste decenniets ohämmade immigration. Fast, som jag ser det, utifrån olika motiv. Högern för att få in billig arbetskraft, vänstern för att utöka sitt röstboskap. Och vad gäller ledarskapet hos båda falangerna, önskan att glänsa. Eliten vill så gärna synas, beundras, vara världsbäst…på medelsvenssons bekostnad.

       • Och med det försvann blockpolitiken. Vänsterns motor genom klasskampen. Ambition och ideal gick före överlevnad. Kamikazepolitik? Socialdemokraterna försökte i början av den här valrörelsen fokusera på klasskamp men jag tycker nog det gick i stöpet det också. Den internationella solidaritetens konsekvenser tycks numera överskugga allt. Partiet Sverigedemokraterna behöver inte göra så mycket mera än och försöka hålla rent hos sig själva. Resten sköter de andra partierna och den 8 september är det bara ut med håven och fånga in alla rösterna?

     • Det kan hända men från högst olika nivåer. Jag tror det beror på att det allmänna välståndet ökat men det finns fortfarande många fattiga människor. Även i Sverige har det förespråkats barnbegränsning bl.a. av någon socialist men det mötte våldsamt motstånd. Nativitet är alltså kopplat till välstånd allmänt sett. Min farfar och farmor hade många barn men de var inte fattiga. Inte rika heller för den delen. Snarare en högst vanlig familj i ett mindre samhälle på landsorten. Det kostar att ha många munnar att mätta men farfar var arbetsam och startade eget efter en karriär som sjöman. Det var på segelskeppens tid och vi talar om 1800-talets senare hälft. Efter en allvarlig olycka var han tvungen att mönstra av men startade en byggfirma med några anställda och kunde på det viset försörja den stora familjen. Lite av den entreprenörsandan har jag fått genom gener vilket gör det lättare att se tillvaron genom företagarens perspektiv. Man kan dock som ung och anställd få motreaktioner så det finns lite kommunist i mig också tror jag.

      Motverka fattigdom borde då vara en möjlig väg att sänka nativiteten där människor blivit för många och svårt att få plats och levnadsmöjligheter. Där tycker jag socialism kan komma in i bilden men hur många länder anmäler sig frivilligt? Tanken är svindlande. Socialistiska revolutioner i länder runt Medelhavet där imperialisterna varit och löpt amok med sina vältrimmade krigsmaskiner och skapat kaos och elände men nu på egen hand samlats för nystart. Tyvärr ser jag det omöjliga med att bara tanken skulle skapa kalla kårar i ryggraden på västerlandets politiker och multinationella kapitalägare. Tänk om det skulle sprida sig? Då är allt förlorat. Alltså, det här får under inga villkor aldrig någonsin hända.
      Med andra ord, migrationen från syd till nord kommer troligtvis fortsätta.

  • 2,2 miljoner palestinier bor i Gaza och Gazas storlek är 360 kvadratkilometer .
   Gaza är det mest befolkad i världen , 6196 människor per kvadratkilometer .
   Gaza kallas för världens största utomhusfängelse , Egypten stängde sina gränser till Gaza i samarbete med den palestinska myndigheten i ett försök att knäcka Hamas som styr Gaza .
   Israel har också stängt sina gränser mot Gaza och palestinierna kan inte komma ut till västbanken .
   Gazas flygplats är sönderbombat av Israel , ingen hamn och det saknas El , vatten , medicin och avloppet rinner ut på gatan .
   Fattigdomen ligger på över 40 procent , Arbetslösheten ligger just nu på 70 procent , över 80 procent lider av socialohälsa .
   De flesta skolor i Gaza är sönderbombades 2014 av Israel och de skolor som finns kvar drivs på två skift för och det saknas 900 skolor .

   Sjukhusen funkar inte och mycket svårt att opererar patienterna på grund av det saknas elektricitet och mediciner , 2,2 miljoner får dela på 49 vårdkliniker .
   Över 40 procent av befolkningen är yngre än 15 år , Många tycker att döden är mycket bättre än livet .

   • Tack för uppgifter. Precis vad jag eftersökte. Det finns en bild på Gaza city på Wikipedia men på den ser det bättre ut än du beskriver. Kanske bilden är inaktuell eller inte visar allt?

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Gaza_City.JPG

    Enligt vad du beskriver tycker jag läget ser minst sagt hopplöst ut och för tankarna närmast till Venezuela vad gäller aktuell social standard. De är genom Förenta Nationerna Israel bildades så jag tycker faktiskt den organisationen har ett visst ansvar för de här högst miserabla förhållandena. I går läste jag nånstans att USA lämnat någon del av FN därför de velat ta parti för Israel. Jag kände viss förnöjsamhet men då närmast för den egna nationens Sveriges skull därför jag betraktade det beslutet som en försvagning av den transatlantiska länken och det officiella Sveriges krypande för USA. Samma förhållande som jag tycker om strafftullarna. Mindre nationellt beroende till USA kan förbättra Sveriges relationer till öst och Ryssland. D Trump tror jag är på samma linje. Jag tror inte han önskar något nytt kalla kriget och vill snarare har en mer vänskaplig relation till Ryssland. Inte precis för fredens skull men snarare för att förbättra det egna landets ekonomi där den höga upplåningen börjar utmana dollarn på världsmarknaden. Ryssland med vänner har planer så här gäller att mota Olle i grind.

   • Måsta bara dubbelkolla om uppgiften ”Gaza är det mest befolkad i världen , 6196 människor per kvadratkilometer”.
    Om vi jämför detta med andra områden, t.ex. följande.
    – Manila 71263 invånare/m2
    – Monaco 18292 invånare/m2
    – Paris 21498 invånare/m2
    – Cairo 19376 invånare/m2
    – Dhaka (Indien) 28410 invånare/m2

    Är det jag som inte förstår men hur kan Gaza var ”mest befolkad i världen”?

    • Med halv-vettig regim i Israel hade mycket kunnat vara annorlunda i Gaza. Och med vettig regim i USA som stödjer Israels alla övergrepp.

     • Här håller jag verkligen med dig. Inte minst bosättningarna på palestinska områden har varit mycket provocerande. Israel kunde ha skött det här mycket bättre. Kanske till och med både israelerna och befolkningen på Gaza sluppit Hamas då? FN skapade Israel sen gjorde de ingenting. Man kan verkligen undra om det finns någon fredsvilja eller är det historiska krig som aldrig ska ta slut?

    • Thomas Åkerblad, med all respekt, jag tror inte att Israels regering är så mycket bättre. Den här videon är från 2016. Men med största sannolikhet har inget förändrats till det bättre.

     VARNING FÖR STARKA BILDER!

     https://youtu.be/e2RiEXrJ69o

     • Har tyvärr inte sett filmen men tänker känsloladdade filmer för känsliga människor. En betydelsefull kraft att påverka?

      Förresten Kerstin
      Ha en skön midsommar. Med tiden har jag kopplat bort kraven och kommer nog ta det ganska lugnt. Kanske skriver lite här. En sak är i vart fall säkert. Jag kommer inte försöka köpa mig lycklig trots låga räntor och förhoppningar om ekonomisk tillväxt.

      Progressiv bild, för Din skull och dagen till ära :-)

      http://www.affischerna.se/images/large/IMG_0345.jpg

 2. Det har dykt upp ett nytt svenskt parti som menar att vi inte ska bry oss så mycket om vare sig Israel eller Palestina utan fokusera på vårt eget land Sverige och försöka lösa problemen här i stället först.
  Vad tycks om det?

  Jag får en känsla av att för varje skott som avlossas från ett skjutvapen så kommer just den inställningen öka bland befolkningen. Både bland de infödda sedan generationer och de mer eller mindre nyligen som kommit med migrationsinvandringen. Frågan är om det går att ha en mer eller mindre fri invandring endast på grunden av solidaritet och där all sortering är bannlyst?

  Det bisarra är att somliga menar det är demokrati medan andra inte alls.

   • Stämmer. SD är heller inget nytt parti. SD är snarare ett parti som håller på att bli etablerat utanför blockpolitiken. Man kan nog drista sig till att säga SD är det parti som till slut tog av daga den sedan lång tid tillbaka cementerade blockpolitiken. Jag tror dessvärre vänstern förlorar på det då klasskampen försvåras för att inte säga får sig en allvarlig knäck. LO har nu sänkt ribban och säjer sig vara nöjda om Socialdemokraterna lyckas få blott hälften av arbetarrösterna. Det är stor skillnad för bara något decennium bakåt i tiden.

    ————————————————————————————————————-
    Det är svårt att påstå fackföreningarna skulle gå stärkta ur det mångkulturella projektet och flyktinginvandringen på solidaritetens grund. Jag tror inte det blev vad facket hoppats på. Jag läste senast idag på Svt att en manifestation för strejkrätten samlat 70 pers. Tycker nog det kan bli svårt att driva facklig kamp med ett så litet underlag. Ännu mindre kämpa för socialismen med arbetarmakt för vart försvann arbetarna? Endast ett avantgarde är inte tillräckligt för att förändra. Kapitalägarna lindar dem då runt fingret såvida de inte nedlåter sig till spratteldockor.

    • Den svenska politiska överklassens utdelning av svenska pengar till muslimska terrorister är stötande. Det finns många skäl till SD´s tillväxt, deras ursprung i VAM är inte ett av dem.