Krisen i Gaza måste lösas!


Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter har tidigare förstärkt bloggen genom att tillåta mig publicera med flera artiklar om Israel och Palestina. Senast publicerades Blockaden av Gaza måste upphöra!Tidigare kom Vem tillhör Jerusalem? 20/4 och dessförinnan Dags att sätta punkt för israelisk apartheid 27/3.
Tillsammans med kolleger tog han initiativ till en namninsamling Stöd israeliska läkare som vägrar tvångsmata palestinska fångar!

Artikeln.
Israel har beslutat att inte längre förse den blockerade och avspärrade Gaza-remsan med elektricitet. Beslutet innebär att tillgången på el nu reduceras från tidigare otillräckliga fyra timmar per dygn till tre eller ned mot två timmar dagligen. En nivå som i praktiken innebär allvarliga hot mot liv och hälsa för de omkring 2 miljoner invånarna i Gaza.
Gaza ruiner
Den israeliske försvarsministern, Avigdor Liberman, skyller på att Hamas, som styr Gaza, använt sina skattepengar till ”terrorism” i stället för att köpa bränsle till el-kraft och säkra god levnadsstandard. Regimen menar också att man bara verkställer en begäran från den palestinska myndigheten (PA) och dess president Mahmoud Abbas att ”sätta åt Hamas” – detta som ett led i den bittra interna palestinska konflikten.

Sanningen är dock att Gazas enda kraftverk aldrig kunnat förse Gaza med mer än hälften av el-behovet, och alltid behövt importera från Israel. Och sedan kraftverket bombats av israeliskt stridsflyg 2006 har man aldrig kommit upp till annat än som mest 6 timmars el-försörjning per dygn.
Trump och Netanyahu
Resultatet är förödande. Fyra sjukhus har fått stängas helt och det stora Shifa-sjukhuset, med högspecialiserad vård, drivs mestadels med överbelastade generatorer för att klara det mest nödvändiga, som intensivvård för nyfödda och dialysverksamhet. Med 2-3 timmars el-försörjning per dygn hotar en verklig kollaps.

I frånvaro av elektricitet, och brist på reservdelar, har också Gazas avloppsrening slutat fungera. Avloppsvatten rinner ned i floderna och in i grundvattnet, och varje dag flödar omkring 100 miljoner liter helt orenat avlopp direkt ut i Medelhavet – något som gör även bad, nu under sommarens heta dagar, direkt hälsovådligt. Allt vatten i Gaza är i praktiken odrickbart, till följd av föroreningar och tillblandning av saltvatten ur läckande ledningar – och det blir allt vanligare med ”blue babies”, blåa spädbarn på grund av bristande syresättning efter att de fått i sig nitrater från orenat vatten. Föroreningarna, och växt av muterade alger, spiller också över på södra Israel där avsaltningen av havsvatten avsevärt försvårats.

Redan 2015 konstaterade FN i en rapport att Gaza hotar bli ”obeboeligt” år 2020. Mycket talar för att man håller på att få rätt. Förutom havererad energiförsörjning och miljö lider palestinierna också under en ekonomisk katastrof orsakad av blockaden. Arbetslösheten är över 40% och 72% av hushållen saknar säker matförsörjning. Enligt den israeliska regimens rådgivare Dov Weissglass är tanken ”att sätta palestinierna på en diet men inte få dem att dö av hunger”.

Blockaden av Gaza är ingen naturkatastrof utan en medveten politik av onda människor i syfte att straffa en hel befolkning för något de aldrig gjort. Det är en skam för världssamfundet, och vår regering med dess nuvarande plats i FN:s säkerhetsråd, att det här bara opåtalat kan få fortsätta.


Krisen i Gaza måste lösas! Bryt blockaden, se till att Gazaborna får den elektricitet och de förnödenheter man behöver, reparera vatten- och avloppssystemen och sätt stopp för en ännu värre katastrof!

i Andra om: , , , , , , , ,


22 svar till “Krisen i Gaza måste lösas!”

 1. Vem styr kapitalet i Sverige???? kapitalet styr regeringar, kapitalet styr media. Arbetslösheten i Gaza är bland dom högsta i världen 44 procent, 80 procent överlever endast med hjälp av humanitär hjälp. FN varnar för att Gaza är obeboeligt 2020, brist på elförsörjning , förorenat vatten av judarnas kloaker, Israels beslag av stora delar av Gazaremsans åkrar, starkt begränsa fiske. Du blir dödad av judarna om du fiskar för långt från stranden. Den lilla ekonomi som finns i Gaza håller på att dö ut, i dag får ett hushåll ca. Tre timmars ström per dygn, inga bestämda tider. cancer patienter dör på grund av judarna inte ger dom tillstånd att söka vård utanför Gaza, det vi aldrig får höra är att självmordsfrekvensen är skyhög – någon som undrar varför?

  • ’… judarnas kloaker …’ ’… dödad av judarna …’ Att beskylla en religion för alla problem är ta en enkel men felaktig utväg, dessutom är det sekteristiskt. Det skulle vara som att beskylla att alla katoliker på Irland är/var medlemmar i IRA (vilket dom inte var), eller att vi kristna här i Sverige har kristna kloaker, eller att alla muslimer dödar. Det är israeliska soldater på uppdrag av den kapitalistiska regeringen som dödar – inte religionen.
   Sedan håller jag fullständigt med om att det är kapitalet som dödar. För att bryta kapitalets makt behövs en socialistisk israelisk/palestinsk (och med flera) jämlik regering som tar itu med de sanitära olägenheterna och elförsörjningen till de utsatta områden, och att Israel drar tillbaka sig från de ockuperade områden.

   • förlåt jag skulle kanske kallat dom för khazarer eller sionister eller jordbor men absolut inte judar

    • Kazarer!! Finns ingen seriös forskning som stöder den teorin me än rasbiologer och nazister

 2. Alltsedan folk i israel började göra anspråk på Palestina har Mö inte sett tillstymmelsen av fred. Vill man ha fred i MÖ och vidare i hela världen? Då måste marktjuvarna väck. Viva Palestina!

 3. Det finns ett kommunistiskt parti i Israel, så det måste finnas progressiva rörelser även i det landet. Så varför får vi inte höra deras åsikt om situationen? Men ännu viktigare – vad kan dom göra? Många judar är för att skapa jämlikhet mellan folket – utan att för den skull ta bort den nationella och religiösa identiteten bland folket. I den här tätt befolkade världen vi lever i måste människan på något sätt lära sig att samexistera utan att någon skiljer ut någon på grund av något så idiotiskt som att ha ’fel’ nationalitet och ’fel’ religionstillhörighet. Kapitalets ideologi är att skapa ojämlikhet, och för att tjäna pengar på att bygga bostäder på de ockuperade områdena.

 4. Hamas som regera över Gaza är en Terrororganisation som inte är intresserad av Fred med sin granne Israel och inte heller vill jobba för sitt folks bästa. Varför har man från HAMAS sida inte byggd upp elförsörjningen? Varför betala man från HAMAS sida snart egen el? Är man beroende på att en fiende försörjer en med el, så kanske det bli dags att sluta bryta vapenvilan eller som sagt bygga upp en egen elförsörjning. Hamas har brutit vapenvilan minst 10 gånger I år genom att skjuta mot civila mål I Israel, detta I vad IDF beskriver som lugn period. Om man bry sig om den palestinska befolkningen så är det dags att sätta krav på Hamas istället för att på gammalt svensk manér skylla allt på Israel.

  • Hamas har fått sin makt i demokratiska val – som inte erkänns av t.ex. EU – vilket visar en stor brist i demokratisynen. Hamas har ändrat sin syn på Israel till en mer accepterande sådan. Jag har psykologisk förståelse för Hamas desperata raketattacker, men är ingen anhängare av dem. Det helt dominerande våldet och övergreppen står ju Israel för. Det är självklart att det är Israel som måste ändra sin brutala apartheid-politik i första hand.

   • Nej, HAMAS har inte fått makten i demokratiska val. Hamas tog makten genom en blodig statskupp där man mördade eller slängde ut Fatahs valda representanter. Hamas vann valet 2006 men var inte nöjda med att samregera med Fatah utan gjorde i stället en militärkupp för att ta hela makten.

    Wiki: ”The Battle of Gaza, also referred to as Hamas’ takeover of Gaza, was a military conflict between Fatah and Hamas, that took place in the Gaza Strip between the June 10 and 15, 2007. It was a climax in the Fatah–Hamas conflict, centered on the struggle for power, after Fatah lost the parliamentary elections of 2006. Hamas fighters took control of the Gaza Strip[3] and removed Fatah officials. The battle resulted in the dissolution of the unity government and the de facto division of the Palestinian territories into two entities, the West Bank governed by the Palestinian National Authority, and Gaza governed by Hamas.

    The ICRC estimated that at least 118 people were killed and more than 550 wounded during the fighting in the week up to 15 June.[4]”

    • Wikipedia skriver också ”In the January 2006 Palestinian parliamentary elections, Hamas won a plurality in the Palestinian Parliament,[39] defeating the PLO-affiliated Fatah party. Following the elections, the Quartet (the United States, Russia, United Nations, and European Union) made future foreign assistance to the PA conditional upon the future government’s commitment to non-violence, recognition of the state of Israel, and acceptance of previous agreements. Hamas rejected those changes, which led to the Quartet suspending its foreign assistance program and Israel imposing economic sanctions on the Hamas-led administration.[40][41] In March 2007, a national unity government headed by Prime Minister Ismail Haniyeh of Hamas was briefly formed, but this failed to restart international financial assistance.[42] Tensions over control of Palestinian security forces soon erupted in the 2007 Battle of Gaza,[42] after which Hamas took control of Gaza, while its officials were ousted from government positions in the West Bank.[42] Israel and Egypt then imposed an economic blockade of the Gaza Strip, on the grounds that Fatah forces were no longer providing security there.[43] In 2011, Hamas and Fatah announced a reconciliation agreement that provides for creation of a joint caretaker Palestinian government.”

     Detta innebär att USA m fl hindrade Hamas att komma till makten efter valsegern – ingen respekt för demokrati.

     • Hur är det möjligt att Hamas slåss på ’rebellernas’ (eller terroristernas) sida i Syrien, medan Hizbollah deltar i kriget på Assads sida? Har hela konflikten i mellersta östern (Syrien, Afghanistan, Irak och möjligtvis med flera länder) utvecklats till ett sekteristiskt klanmässigt krig? Och vem har triggat igång krigen? Vem är bakom och dirigerar klanerna mot varandra? Före Irak kriget (när NATO och USA anföll Irak) så levde klanerna i förhållandevis fredligt med varandra (med små konflikter då och då i motsats till det vi ser idag). Vem tjänar på att skapa konflikt? Vem vill åt naturtillgångarna i dessa länder? Jo, det är de stora oljeföretagen i väst.

  • Det är väl dags för att den israeliska regeringen att bryr sig om palestinierna på de ockuperade områdena, riva murar och gemensamt bygga upp en stat där israeler och palestinier gemensamt kan leva och bruka jorden? Israels kapitalistiska regeringar har och beter sig som imperialister. De vill ha mer mark för att bosätta sig på och skapa ett israeliskt (judiskt?) imperium där alla som inte har den ’rätta’ religiösa tron ska behandlas som andra och tredje klassens invånare. Precis som vad nazisterna ville när de startade det 2:a världskriget – de ville avancera österut för att få mer mark för tyskarna att bosätta sig på – en ideologi som kallades för Lebensraum. Jag kan inte förstå hur judar som upplevt Förintelsen gör samma sak som nazisterna.

  • Vem är den egentligen terroristen? Marktjuvarnas sammanslutning Israel eller de hundratusentals mördade,, misshandlade och fängslade Palestinier? Din patetiska försök tilltrots, går världen inte längre bet på kriminellas marktjuvars falska offer syndromet och falsarier om att vara hotad som den rasistiska enheten israel försöker lura med.

 5. Löfven vill/vågar inte kalla Saudiarabien för dess rätta namn. Inte heller törs han beskriva Israels politik på ett korrekt sätt. Vad är det karlen är rädd för? Är det möjligen så att han fruktar att vi ska ta honom på allvar. Vi är dock många som kan lugna honom.
  Så långe du inte lär dig att uttala de två orden DIKTATUR och APARTHEID så är det ingen risk. Då kommer han att förbli en politisk parentes. Inte i marginalen utan vad värre är, i mitten.

 6. Det är riktigt och väldigt tragiskt att förhållandena de senaste åren har försämrats avsevärt för palestinierna. Israels politik går ut på att fördriva (eller förgöra) en folkgrupp, palestinierna svarar med att föda fler barn för att detta inte ska ske. Palestinierna saknar en riktig ledare som kan förhandla, uppmärksamma och föra deras talan, trots att de fått de sämre hörs knappast några protester. Mahmoud Abbas är inte att räkna med.

 7. Marktjuvarnas sammanslutning avkräver Palestinier vars familjemedlem dödat en marktjuv-soldat, 570,000 dollar (ca 5 miljoner svenska kronor). Alltså de koloniserade Palestinier skall betala för att de försvarat sig mot marktjuvar. Främsta problemet för fred i MÖ och vidare i hela världen är Israel. Det gäller att sätta denna enhet på plats och det meddetsamma!

  https://www.rt.com/news/395181-idf-compensation-palestinian-family/

    • Avleda? Nej, påpeka att den tidigare NEJ-politiken från en del palestinier under mottot ”befria Palestina från havet till floden”, dvs krossa Israel och mörda alla judar kanske inte är det effektivaste sättet att nå resultat.
     Det gäller att vara pragmatisk som indierna är nu:

     ”Modi’s Israel visit marks the realisation that India’s pro-Arab stance was never rewarded by the Arab world”

     http://www.dailymail.co.uk/indiahome/indianews/article-4665864/India-s-stance-not-rewarded-Arab-world.html

     • Palestina har ALDRIG tillhört israel och kommer inte heller att göra det. Enligt Kissinger är ett zionist fri Palestina ett decennium bort. Smaka på det sayanim.

      Du om någon känner igen mottot, ”By Way Of Deception, Thou Shalt Do War”, sayanim!

      • A sayanim (sing. Sayan; Hebrew: helpers, assistants) is a Jew living outside Israel who volunteers to provide assistance to Israel and/or the Israeli Mossad utilising the capacity of their own nationality to procure assistance. This assistance includes facilitating medical care, money, logistics, and even overt intelligence gathering. Estimates put the number of sayanims in the hundreds of thousand.
       While not official Mossad agents and sometimes acting without explicit knowledge, they may work in the capacity of unregistered representatives of the government of Israel in their respective nations.
       Generally-speaking, these non-Israeli Jewish volunteers are asked to engage in legal activities that will not bring them into trouble with the authorities, such as using Wikipedia to spread propaganda. (http://en.metapedia.org/wiki/Sayanim)