USA och EU beväpnar Israel


Detta är en artikel om en mycket viktig politisk deklaration som nog bidragit till en ödesdiger utveckling. Den är skriven av Gunnar Olofsson, som är en av landets främsta experter har tidigare förstärkt bloggen genom att tillåta mig publicera flera artiklar om Israel och Palestina.
Balfourdeklarationen skrevs på 2/11 1917, för nästan precis 100 år sedan.

Senaste sju artiklarna här är
Hundra år med Balfour
Palestinsk försoning vägen till verklig fred 20/10
Gaza tio år senare
Krisen i Gaza måste lösas!, Blockaden av Gaza måste upphöra!,
Vem tillhör Jerusalem? 20/4 och dessförinnan
Dags att sätta punkt för israelisk apartheid 27/3.

Artikeln.
USA-kongressen har beviljat 705 miljoner US dollar (5,9 miljarder kronor) i extra bidrag till Israels för ett avancerat missilprogram avsett att skydda landet inför nya krig mot palestinierna och Israels grannländer. Satsningen ingår i de 700 miljarder US dollar som USA i år lägger ner på sina olika militära aktiviteter runt om i världen. Med drygt 3 miljarder US dollar årligen är Israel en av de största mottagarna av amerikanskt militärt bistånd.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz är Israel det land som under efterkrigstiden överlägset fått mest militärt bistånd av alla från de amerikanska skattebetalarna.

En av Obama-administrationens sista åtgärder var att bevilja Israel ett ”paket” med 38 miljarder US dollar (320 miljarder kronor) i militär upprustning för de närmaste tio åren. USA har alldeles nyligen inrättat en militärbas i Negevöknen i södra Israel – den första i sitt slag i regionen – för att kunna ”bistå” bättre på plats. Under hösten har USA också börjat förse Israel med ultramoderna F-35 stealth-bombare, med oanad kapacitet att sprida död och förödelse.
Netanyaho imagesCA5ZE3OB
Även EU är nära allierat med Israel vad gäller vapenförsäljning och militärt samarbete. Medan EU-ledarna oroar sig för att palestinierna skall få tillgång till några moderna vapen att försvara sig med, gör man sitt bästa för hjälpa USA att rusta upp den israeliska krigsmakten. I en rapport, ”Arming apartheid”, utgiven av flera olika brittiska organisationer 2015, konstateras att Storbritannien enbart under 6 månader före det israeliska angreppet mot Gaza sommaren 2014 utfärdade licenser för vapenexport till Israel motsvarande nästan 7 miljoner pund (95 miljoner kronor).

Tyska Schleifring tillhandahåller komponenter till de dödliga Hermes-drönarna tillverkade av israeliska Elbit Systems. BAE Systems, världens tredje största vapenproducent och ägare av Bofors i Karlskoga och Hägglunds i Örnsköldsvik, tillverkar elektroniska komponenter till stridsflygplan och är ett av tre bolag som bygger de F-35-plan som skall ersätta F-16-planen. G4S förser Israels militär med övervakningsutrustning till murar, militärposteringar, fängelser och olagliga bosättningar. Allt som allt medverkar över 100 företag i militär export till Israel.

Handeln går också åt andra hållet. Israel är en av världens ledande vapentillverkare och 70-75% av produktionen exporteras till över 100 länder – varav många med dåligt rykte vad gäller mänskliga rättigheter. Israeliska vapen ses överallt i olika konflikter, och lanseras ofta som ”testade i strid” – det vill säga provade på palestinska kvinnor och barn.

Även Sverige importerar israeliska vapen. Kapseln för målstyrande bomber till Jas 39 Gripen har konstruerats av det israeliska företaget Rafael, liksom störsändare till korvetten HMS Gävle. Försvarets Materielverk har köpt kulspruteammunition, pansarbrytande projektiler, övningsammunition, eldrör och utbildningsutrustning till Leopardstridsvagnar från den israeliska militärindustrin. ITL Optronics Ltd har levererat så kallade Night Vision Goggles (”nattglasögon”) liksom laserpekare till kustrobotsystemet Hellfire.
Gaza ruinerGaza
Upprustningen av Israel kan bara resultera i fler och mer blodiga krig. Varje israeliskt anfall mot Gaza har varit ungefär dubbelt så förödande som det föregående. Israel är inblandat på de IS-allierade jihadisternas sida i kriget i Syrien och hotar Libanon med nya övergrepp. Om ingenting görs kommer den här våldsupptrappningen att fortsätta. Sveriges regering, med sin nuvarande plats i FN:s säkerhetsråd, har möjlighet och skyldighet att föra upp frågan på dagordningen, ta initiativ för avväpning av Israel och kräva att landet avvecklar sina kärnvapen. Åtminstone måste man avbryta det militära samarbetet med Israel och kalla hem den svenske militärattachén från Tel Aviv.

i Andra om: , , , , , , , ,


4 svar till “USA och EU beväpnar Israel”

 1. I dag är det den internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket.
  Kapitalismen bär skulden för att människor bor runt och bygger murar, bokstavligen och i sinnet. Landområden, vatten, naturråvaror och mycket annat ska tillhöra folket – oavsett nationalitet och religion. Det är bättre att arbeta sida vid sida för att kunna äta sig mätta av dom grödor man gemensamt skördar.
  Att dela in nationaliteter, religioner och med mera i värderande grupper tillhör nazismens ideologier, oavsett om det är tyskar, amerikaner, israeler eller vilket land som helst som gör det. De gör det på grund av att arbetarklassens skall stå splittrade. De gör detta av två anledningar; att de rika ska bli rikare och dessa rika ska få makten över människor och naturråvarorna.
  Särskilt vatten har en stor betydelse i Palestina och i länderna omkring. Regeringen Israel har beslagtagit stora dricksvattentäkter. Medan de rika invånarna i Israel kan bada i swimmingpooler så måste fattiga Palestinierna köpa sitt begränsade vatten. Precis som med el och livsmedel. Den kapitalistiska regeringen i Israel diskriminerar andra nationer (Palestinierna) och religioner (mestadels muslimer). Om det hade varit ett annat land som hade gjort detta hade det varit sanktioner och många andra straffåtgärder från EU och USA.
  Så det är inte bara Israel som diskriminera palestinierna. Det gör även USA och EU när de blundar för den nationalistiska och diskriminerande regeringen i Israel.
  Måste palestinierna betala för vad nazisterna gjorde med judarna under Andra Världskriget? Måste ett folk förtrycka ett annat folk för att få upprättelse? En Förintelse kan inte lösas med en ny förintelse. Ett brott blir inte jämt om offret begår ett liknande brott.
  Eller är det av andra orsaker som den kapitalistiska regeringen i Israel är ute efter? Som alla andra utnyttjar kapitalismen i Israel att så split mellan befolkningsgrupper och religioner. Det är inte den fattiga israeliten – den israelitiska arbetarklassen – som tjänar på att Israel ockupera landområden och beslagtar vatten och andra naturråvaror. Det är den imperialistiska och kapitalistiska israeliska högern som gör detta.