Vem tillhör Jerusalem?


Denna artikel har skrivits av en av landets främsta Palestinakännare, Gunnar Olofsson. Haft förmånen att publicera flera artiklar av honom här tidigare. Senast kom Dags att sätta punkt för israelisk apartheid 27/3.

Vem har egentligen rätt att bo i Jerusalem? En person från Ryssland, Amerika eller Nya Zeeland, vars mormor var judisk – och som fått lust att flytta till Israel? En palestinier född och uppvuxen i Jerusalem, som varit borta från sin stad några år?  
Jerusalem
Enligt nuvarande israelisk lag har varje jude, var som helst i världen, rätt att immigrera i Israel och få fullt medborgarskap. En del av de nyanlända hamnar också i olagliga bosättningar på ockuperad palestinsk mark, där de belönas med ekonomiska förmåner av den israeliska regimen. En judisk israel i Jerusalem kan också lämna landet för kortare eller längre tid, och sedan återkomma utan att förlora några rättigheter.

Samtidigt har de palestinier som fördrevs i samband med den etniska rensningen vid Israels bildande 1948, berövats alla möjligheter att återvända. Och de palestinier som är födda och uppvuxna i Jerusalem, i familjer som bott i generationer i staden, har bara ”uppehållstillstånd” som när som helst kan dras in – bland annat om man stannar borta från staden för länge för studier och annat. Hittills har omkring 14.000 palestinier på detta sätt förlorat sin rätt att bo i sin egen stad.
Palestina 8karta2Palestinas delning
Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem – centrum och helig stad för de tre världsreligionerna judendom, kristendom och islam – ställas under internationell övervakning. Senare FN-resolutioner har fastslagit att Jerusalem skall vara huvudstad för både Israel och Palestina. Samtidigt har Israel förklarat Jerusalem för sin ”odelbara huvudstad för evigt”, och genomför en mycket målmedveten politik att judifiera den östra, palestinska, delen av staden – något som sker med hjälp av konfiskering av palestinsk egendom, förstörelse av hus och icke-judiskt kulturarv och, således, indragna tillstånd för palestinier att vistas i staden.

Kanske följdriktigt har också Israels mycket prestigefyllda ”Pris för livslång gärning” i år tilldelats bosättaren och aktivisten David Be´eri för hans insatser att åstadkomma en judisk majoritet i Jerusalem. Be´eri, som 2010 gjorde sig känd genom att med sin bil köra över och skada två stenkastande palestinska ungdomar, har av utbildningsminister Naftali Bennett hyllats som ”en av de främsta byggarna av Jerusalem i modern tid”, och priset kommer när Israel i år firar 50-årsjubiléet av sin erövring av staden.

Be´eris organisation, Ir David (Davids stad), har genom olika manipulationer, som att leta fram gamla dokument för att ”bevisa” judiskt ägande av viss egendom, tillskansat sig palestinska hem och drivit invånarna på flykten. Marken har sedan, i samarbete med Judiska Nationalfonden – som aldrig hyr ut till andra än judar – hyrts ut till olagliga bosättare. En nationalpark strax söder om Gamla staden har rustats upp till monument över judisk närvaro och kultur.

Så, vem tillhör Jerusalem? Vad händer när den här processen är fullbordad? En fråga som borde oroa vår kulturminister och, inte minst, kristna trosutövare i vårt land, som nu riskerar att se det kristna kulturarvet undan för undan trängas bort i det Heliga landet. Men bryr man sig – egentligen?

i Andra om: , , , , , , , ,


15 svar till “Vem tillhör Jerusalem?”

 1. Jag var på platsen där Golgata antogs ligga för något decennium sen, där låg sju kristna kyrkor, nästan alla ortodoxa i någon form. Risken för att de skulle tas rivas verkade obefintlig.

 2. Läs gamla testamentet, där står svaret på rubriken skrivet. (OBS: Ironi;-)

 3. Med den starkes rätt tillhör Jerusalem staten Israel. Jerusalem betraktas dock som en helig plats inom tre religioner, judendom, kristendom och islam.
  När FN utropade staten Israel 1948 var tanken att området skulle delas i en judisk stat och att resten skulle tillfalla arabstaterna. Beslutet ledde omedelbart till krig mellan araberna i Israel (palestinierna) och judarna I samband med kriget drevs hundratusentals palestinier i landsflykt. De flesta fick tillbringa resten av sina liv i stora flyktingläger i gränsområdena till Israels grannländer. Palestinierna kämpar fortfarande för sina rättigheter i Israel. Någon lösning på konflikten finns ännu inte i sikte.

  • FN har inte utropat staten Israel. Den 29 november 1947 röstade FN:s generalförsamling om delningsförslaget. Förslaget krävde 2/3 majoritet, vilket det fick med 33 röster för, 13 emot och tio nerlagda röster. Resultatet av omröstningen i generalförsamlingen hamnade därefter hos säkerhetsrådets för ratificering vilket föregicks av sionisternas ensidiga utropande av staten Israel. Generalförsamlingens beslut är därför juridiskt ogiltigt. Ärendet har sedan 1947 legat på säkerhetsrådets bord, varför säkerhetsrådet efter 70 år borde ta ett beslut i frågan.
   https://www.svd.se/erkann-staten-palestina

   • Således är denna enheten som kallas israel ILLEGAL. Därför borde inte erkännas eller tolereras utan handskas så som den är – en illegala sammanslutning av marktjuvar. Hur denna illegala enhet blev till bekräftar också att mycket av det som skrivs och påstås om den illegala enheten som kallas israel, är FEJK, tillrättalagd historia. Marktjuvarna är experter på att fejka än det en än det andra.

 4. Palestina tillhör de semiter som befolkat området de senaste 1000 åren. Den äganderätten gäller förstås också Jerusalem. Européer och amerikaner har, med stöd av en rasistisk ideologi, stulit landet och berövat palestinierna alla rättigheter. De får inte ens försvara sig själva och sin egendom mot en uppenbart sadistisk maktutövning. Ingen människa kan under en livstid se denna människohantering utan att ta skada. Det framgår klart av västvärldens acceptans för krigen i Irak, Libyen och den schizofrena politik som syftar till att förstöra också Syrien. Vi bryr oss inte nämnvärt så länge offren kan hållas inlåsta i krigszonerna. Problem uppstår först när människor, med hjälp av den nya världsordningen, kan ta sig genom gränsbevakningar och söka skydd i andra länder. Och vem vet? Det här är kanske bara början. Jag läste någonstans att efter 11 september 2001 och USA:s efterföljande krig mot terrorismen har terrorismen i världen ökat med 6500 %. Vilka slutsatser ska vi dra av detta?

  • Anders I, du har nog lagt upp fel klipp, men det kan ju vara intressant att se zionisternas syn på attacken som enligt dem var planerad. Det känns dock överdrivet med att det dör Tusentals israeler i terrorattentat. Men som vanligt finns det ju inga källor så det förblir ett tomt påstående och förtal emot en etnisk grupp

   • Nej, jag har lagt upp rätt klipp. Det finns även andra klipp som också de visar hela händelseförloppet, från att bakhållet planerades och fram till att pojken fördes bort.
    Att det skulle dö tusentals israeler i terrorattentat kan ju diskuteras, men att attacken var planerad behöver vi inte tveka om. Bara anhopningen av fotografer visar att något var i görningen.

    Det är intressant att notera att som vanligt så håller sig ledarskapet i bakgrunden och låter ”oskyldiga” barn och ungdomar utsätta sig för fara.

 5. ג’רוזלם, Yerushalayim, är det ursprungliga hebreiska namnet på Jerusalem, närbesläkade ג׳רוסלם betyder hem i plural. De muslimska erövrarna kallar Jerusalem القدس, al-Quds. Vi får reda på allt möjligt genom att studera ord och ordstammar.

  Man bör vara medveten om att araber i Israel har ett DNA som i hög grad sammanfaller med judiskt DNA, det beror på att de är ättlingar till besegrade judar som konverterats till islam av invaderande muslimer på 700-talet. Bägge kallas semiter av oss.

 6. Den tillhör definitivt INTE marktjuvarna, d v s, de som bestulit palestinsk mark.
  Det finns ett folk som kan gör anspråk på hela Palestina – palestinier.

 7. Det Israels regim gör mot urbefolkningen i landet de ockuperar är värre än apartheid, det är ett iskallt kalkylerat folkmord. Samtidigt lyckas de betrakta sig själva som offer för övergrepp. Fullkomligt absurt.

  • Den så kallade etniska resningen berodde på att Arabligan i samband med den judiska staten bildades.Begärde att araberna skulle flytta under utrensningen av Israel för att efter flytta tillbaka .De araber som stannar lever kvar i Israel.De som gav sig av lever i läger (arabvärlden tar inte emot dem). De judar som levde i Arabvärlden har rensats ut och har ingen rätt att leva där