Gaza blöder ensamt


Denna artikel har skrivits av Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter på Palestina. Som läkare har han arbetat där under ansenlig tid.
Jag har haft förmånen att här publicera flera av hans insiktsfulla artiklar.

I samband med Israels 70-årsjubileum intervjuas den israeliska krigsmaktens stabschef generallöjtnant Gadi Eizenkot om den aktuella situationen. ”Israels strategiska balans är den bästa någonsin…” förklarar generallöjtnanten. ”Vi har en stark, mäktig, armé med en stor fördel över våra fiender”.
Palestina 8karta2
Det är inte tomma ord.
* Israels armé, rankad som en av de starkaste i världen, har dessa dagar skjutit ihjäl över 60 obeväpnade demonstranter, och skadat och i många fall invalidiserat mer än 13.000 personer vid gränsen mot Gaza.
* Man bombar utan konsekvenser Syrien till stöd för IS-liknande grupper.
* Man försöker få kärnenergiavtalet mellan USA, Europa och Iran att i stället övergå i krig.
* På Västbanken planeras för ytterligare 3.900 illegala bostäder bara för israeliska judar. Mer markstöld och förstörelse av ytterligare palestinsk egendom.
* Det israeliska parlamentet, Knesset, har avvisat en motion med syftet att göra Israel till ”en stat för alla dess medborgare”. Segregationen och rasismen cementeras, nya diskriminerande lagar införs.
* I FN ser USA och dess president – som välvilligt givit bort det palestinska östra Jerusalem till Israel – till att genom veton i säkerhetsrådet stoppa all kritik mot den israeliska politiken.
* Och nyss vann den israeliska sångerskan Netta Barzilai Eurovisionsschlagerfestivalen – vilket gör att nästa års festival kommer att hållas i det ockuperade och våldtagna Jerusalem.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M
Eizenkot och militären har all anledning att känna sig nöjda. Det mesta tycks gå deras väg. Det ständigt ökade förtrycket belönas av EU och USA med förmånliga handelsavtal och samarbete inom vetenskap, idrott och kultur. Palestinierna kontrolleras med militära undantagslagar, checkpoints, och fängslanden och tortyr av de – även barn – som protesterat mot ockupationen. Murar, stängsel och avspärrningar hindrar varje dag palestinier att nå sina skolor, olivlundar och arbetsplatser. Människor hindras att få den sjukvård de behöver.
I Gaza pågår en avspärrning och utsvältning av två miljoner människor i en miljö som enligt FN inom kort kommer att bli obeboelig. Alla protester slås ned med våld. ”Det finns inga oskyldiga i Gaza” förklarar Israels försvarsminister Avigdor Liberman. Och Knesset-ledamoten Avi Dichter förtydligar: Israel ”har tillräckligt med kulor för var och en” som sätter sig upp mot ockupationsmakten. Omvärlden, inklusive Sveriges regering, tiger om övergreppen.
Palestina barn 180126
”Var finns Gazas Gandhi” frågar sig västvärldens liberaler som oroar sig mer för det palestinska våldet – grupper av unga arga män som kastat sten och skjutit med slangbellor över gränsen till Israel – än de israeliska militära krypskyttar som med stor precision prickat palestinska män, kvinnor, barn, journalister, läkare och sjukvårdare – ofta långt in på palestinskt område. Alla offer i denna ”konfrontation” finns på den palestinska sidan. Ingen enda israel har ens varit i närheten att bli skadad eller dödad. Varför ställs då inte frågan om våldet till de som faktiskt använt utbrett och systematiskt dödligt våld mot obeväpnade – istället för att lägga skulden på de drabbade? Var finns Israels Gandhi?

Sanningen är den att det palestinska motståndet mot ockupationen sedan länge är ett icke-våldsmotstånd. Det har inte hindrat situationen från att ständigt gå från dålig till sämre. Palestiniernas vädjanden till oss i väst om hjälp med sanktioner, avinvesteringar och bojkotter för att få slut på ockupationen har i stort sett klingat ohörda.

Vad väntar man på? På Västbanken förvärras situationen från dag till dag och utrymmet för den av 135 länder erkända palestinska staten krymper hela tiden. Gaza blöder ensamt i en värld som slutat se palestinierna som människor, och accepterar att de används som levande mål för den israeliska arméns skjutövningar. Vad skall palestinierna göra? Varför stöder inte väst det folkliga palestinska icke-våldsmotståndet, och försöker få slut på ockupationen och blockaden? Vad är alternativet till icke-våld? Och vem är villig att ta ansvar för den utvecklingen?

Senaste elva artiklarna av Gunnar Olofsson som har publicerats här:
Israel fängslar dödade palestinier
20 000 – 40 000 asylsökande deporteras från Israel
Ännu ett uselt år för palestinska barn
Sjuka nekas vård i Israel
Israel torterar och misshandlar barn från Palestina
USA och EU beväpnar Israel
Hundra år med Balfour
Palestinsk försoning vägen till verklig fred 20/10
Gaza tio år senare
Krisen i Gaza måste lösas!, Blockaden av Gaza måste upphöra!,
Vem tillhör Jerusalem?
Dags att sätta punkt för israelisk apartheid.

i Andra om: , , , , , , , ,


8 svar till “Gaza blöder ensamt”

 1. Palestina blöder ensamt när det gäller västs självutnämnda ”världledare” som egentligen är marktjuvens betjänt fina med slipsar och skjolar. När det häller världens folk dock blöder inte Palestina ensamr. En mäktig bojkott israel rörelse som stöds av världens folk växer allt snabbare och starkare. Fler och fler författare, akademiker, artister idrottare och gräsrotsföreningar, mm. Har bestämt sig för att visa marktjuven vad folkets makt är. När folket reser sig så är stödet från västs lakejpolitiker värt noll och intet – ingeting kommer att rädda marktjuvens regim. Folket gör gemensam sak och reser sig mot den avskyvärda sista rasistiska enheten israel. Roger Waters, Shakira, Gilberto Gil är några exempel. Navarre i spanien, flera universitet, kommuner och även stora företag har tagit avstånd från den avskyvärda öppet rasistika enheten i världen. Nedräkningen för denna regims slut har börjat. The Truth Shall Set You Free, Palestine!

 2. Jag tänker läsa det här inlägget om den tråkiga utvecklingen i Gaza senare ikväll men nu stötte jag på en kort men intressant Svt artikel om den politiska utvecklingen och söndagens presidentval i Colombia. Ett grannland till Venezuela. Det ser ut som vänstern kan komma tillbaka efter tider av USA inspirerade höger-regeringar som den militanta vänstergerillan givit folkligt utrymme för. Vi får se vad som händer. Som så vanligt handlar det om hur medelklassen tänker lägga sina röster. Vänstern tycks ha lagt upp ett nytt program för landet som kan locka väljarna. Jag tror det är så det fungerar. Ska politiker få arbetarklassen med sig måste de ha något attraktivt att erbjuda. Vi är i första hand arbetare och i andra hand samveten. Var och en är sig själv närmast. Så är det i däggdjurens värld. Man kan tydligt se det hos (vänster)politiker som gärna ger sig själva löner och förmåner och samtidigt är väldigt generösa med skattebetalarnas pengar. Både ekonomisk tillväxt och köttgrytan lockar och ger möjligheter. Tar pengarna slut är vänstern precis lika slut men kommer igen när ekonomin börjar våras?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-freden-har-redan-forandrat-colombia-1

 3. En intressant notering är att partiet Sverigedemokraterna är pro-israeliskt men inte före detta ungdomsförbundet SDU. Det är en av anledningarna till att partiet var tvungen att skiljas från sitt ungdomsförbund. Nu har det före detta ungdomsförbundet startat ett eget parti som kallar sig Afs (Alternativ för Sverige) och som i en debattartikel förordat en tvåstatslösning i Israel/Palestina. Tyvärr har jag för tillfället ingen länk och källa att hänvisa till.

  • Jätte bra iakttagelse. Talande är det faktum att högerextrema partier i Europa stödjer rasstaten israel. Gerd Wilders är en av dessa. Ledaren för English Defence League (liknar Jewish Defence League) är en annan. Österrikes extrema höger är israel kramare likaså. Vi vet om bröderna Ekeroths påbrå. Båda är hängivna anhängare av israel. Vi minns bilden då israels flagga vecklades av sionisten och islamofoben Ben Yisrael vid SDs valvaka hösten 2014. Det mest kände terroristen Anders Behring Breiviks manifest är som skriven av en sionist. Vad säger allt detta? Svar: sionisterna är insyltade i Europas extrema partier.

   https://www.globalresearch.ca/anders-behring-breivik-islam-and-israel/30676

   ISIS stödjas i det döda av just israel och dess torped USA. Sionister+Extremister=Sant
   https://www.globalresearch.ca/isis-is-a-us-israeli-creation-top-ten-indications/5518627

   Vilka vinner på att kristna och muslimer går på varann om inte sionisterna?

   • Är Israel bara en stat och inte ett folk?

    Varför detta hat mot Israel? Jag kan inte känna något sådant hat.

    Däremot förstår jag att migrationsinvandringen har med sig ländernas konflikter, språk och kulturer till ”mitt” folkhem Sverige. Hur lycklig ska jag vara över det? Jag har inget personligt mot migranterna men jag kan inte påstå jag är särskilt imponerad av mina demokratiska representanter som låtit det här ske utan minsta urskiljning eller självkritik. UT ska dom! Lindrigt sagt. Vi kan inte ha politiker som är så fixerade vid minoriteter att de förtrycker majoriteten. Förr eller senare kommer majoriteten att vakna men då är det för sent. Folkmaktens slumrande björn har vaknat och slår vilt omkring sig bland alla de politiska björntämjarna. Rädde sig den som kan och alla gör sitt bästa :-)

    http://www.friatider.se/d-dade-ung-svenska-med-130-knivhugg-hon-gjorde-en-rasistisk-r-relse

    …………………………

    Ikväll läste jag att det officiella Sverige som gör sitt bästa för att integreras med övriga världen avser genom regeringen att göra FN:s barnkonvention till svensk lag. Jag är inte alls förvånad. Sverige har blivit mer feministiskt. Vad kan vi vänta oss av det här? Sverige som världens barnhem? Barn i vitt skiftande åldrar och ibland med skägg? För såvitt jag förstår så räcker det med att muntligt uppge sin ålder.

    https://unicef.se/barnkonventionen

    ————————————————————————————————————–
    Jag gillar inte alls hetsen mot muslimer. Det stämmer inte på något sätt med mina värderingar. Men det betyder inte att jag på något sätt skulle vara förespråkare för det mångkulturella samhället med allt vad det innebär. Jag lever med föreställningen att det finns något oklart syfte bakom idén att kulturer måste blandas. En tanke är om det är meningen att så split i folkmakten för att ge större makt åt olika eliter.

 4. Om ”affärsidén” att mörda alla judar och överta Israel inte har fungerat under 50 (eller 70) år vore det kanske idé att överväga en ny affärsplan? Fredlig samexistens kanske?

  Nu verkar man vara fångad i sin egen retorik enbart: ”What these goals are was spelled out clearly in April by Hamas political leader Yahya Sinwar. ”We will take down the border [with Israel] and we will tear their hearts from their bodies,” he said.

  On May 13, the eve of the six-week ”March of Return,” a different senior Hamas official, Mahmoud Al-Zahar, told Al Jazeera: ”[W]hen we talk about ’peaceful resistance,’ we are deceiving the public. This is a peaceful resistance bolstered by a military force and by security agencies, and enjoying tremendous popular support.”

  Much of the media appears to be allowing itself to be deceived by a terrorist organization that uses the people over whom it rules as disposable cannon fodder.”