Breaking news – Krim!


Mycket kunnige Oleg Mezjuev rapporterar på Anti-Euromaidan Sweden:
FSB: Ukraina förberedde terrordåd på Krim, 3 inbrytningsförsök till halvön har avvärjts

Ryska säkerhetstjänsten FSB har idag publicerat ett officiellt uttalande efter att rykten börjat florera i samband med att extraordinära händelser skall ha inträffat på gränsen mellan Krim och Ukraina, händelser som har skapat oro på Krim och som har lett till att några vägspärrar på den ryska sidan har fått stängas ner.

Ryska sidan meddelar att Ukraina förberedde terrordåd på Krimhalvön.

”Ryska federationens federala säkerhetstjänst har stoppat försök till genomförande av terrordåd i Republiken Krim, som hade förberetts av huvudstyrelsen för den ukrainska underrättelsetjänsten och som hade viktiga infrastrukturelement och livsviktiga objekt på halvön som mål.

Syftet med diversionen och terrordåden var att destabilisera den samhällspolitiska situationen i regionen under föreberedelserna till valen till de federala och regionala myndighetsorganen.

Efter genomförda operativa sökningsåtgärder natten mellan den 6:e och 7:e augusti 2016 i trakten av staden Armjansk i Republiken Krim lyckades man upptäcka en diversionsgrupp. Vid gripandet av terroristerna dödades en rysk FSB-medarbetare i en eldstrid. På stridsplatsen fann man 20 hemmagjorda spränganordningar med motsvarande 40 kg sprängkraft räknat i trotyl, ammunition och speciella detonatorer, infanteri- och magnetminor, samt granater och specialvapen, som brukas av specialenheterna inom de ukrainska väpnade styrkorna.

Genom vidtagna åtgärder på Krim har man lyckats likvidera ett agentnätverk tillhörande huvudstyrelsen för underrättelsletjänsten inom det ukrainska försvarsministeriet. Både ukrainska och ryska medborgare har gripits för medhjälp till förberedelse av terrordåd, vilka nu avger sina bekännelser och vittnesmål. En av organisatörerna till dessa terrodåd är Panov Jevgenij Aleksandrovitj, född 1977, från Zaporozjje oblast, anställd inom den ukrainska underrättelsetjänsten (GUR MO), som också greps och som nu håller på att lämna sina bekännelser och vittnesmål.

Natten till den 8:e augusti 2016 försökte specialenheter från den ukrainska underrättelsetjänsten genomföra ytterligare två inbrytningsförsök med sina subversiva terrorgrupper, men blev stoppade av enheterna från ryska FSB och några andra samverkande myndigheter. Försöken att ta sig in till Krim understöddes av massiv eldgivning från grannlandet samt av ukrainska arméns pansarfordon. En värnpliktig från det ryska försvarsministeriet dödades vid denna eldkontakt.

Efter de genomförda operativa sökningsarbetena och stridsinsatserna har utredningsenheten inom ryska UFSB för Krim och Sevastopol initierat ett brottsmål. Extra operativa åtgärder och utredning håller nu på att genomföras.

Extra säkerhetsåtgärder har vidtagits på platser där stora folkmassor vistas och på semesterorter och man har satt in extra bevakning kring livsviktiga infrastrukturobjekt. Gränsbevakningen vid den ukrainska gränsen har stärkts” – sägs det i FSB-meddelandet.

Ukraina förnekar intrånget.

Aftonbladet rapporterar också detta Aftonbladet och skriver bl.a. ”Uppgifterna har inte bekräftats och pekas också ut som falska, bland annat av Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt:
”Nu hävdar Rysslands FSB att Ukraina attackerar Krimhalvön. Löjligt. Förbereder Ryssland ett casus belli* för att agera?”, skriver Bildt på Twitter. *Casus belli betyder ”den händelse som ger anledning till krigsförklaring”

Kommentar: Tänk vad Carl Bildt vet! Jag är medveten om att krigssituationer är sanningen ofta förste förloraren, men anser att uppgifterna är tillräckligt trovärdiga för att återge dem. Jag kommer senast i morgon att publicera ett gästblogginlägg som behandlar desinformation om Ukraina i SvT.

Sten Sjöström på Sveriges Radio rapporterar också bl.a. detta. ”Den ukrainska försvarsmakten var snabbt ute och dementerade de här uppgifterna; invånarna på Krim är ukrainska medborgare och vi har ingen anledning att tillfoga dem skada, sa man. Det är dock känt att det var oroligt på norra delen av Krim-halvön i helgen. En möjlighet är att det var någon militant grupp i Ukraina, helt vid sidan av landets krigsmakt, som låg bakom händelsen. En annan är att allt är uppdiktat från rysk sida för att eventuellt få en anledning att slå tillbaka militärt mot Ukraina. De ryska säkerhetsmyndigheterna säger att man höjt beredskapen vid turistområdena på södra Krim samt längs den faktiska gränsen mellan Krim och övriga Ukraina.”Sveriges Radio

Ukraina FSB

In English:
Russian FSB prevents terrorist attack in Crimea prepared by Ukraine’s intelligence service

Russian Politics & Diplomacy
August 10, 15:46 UTC+3

MOSCOW, August 10. /TASS/. The Russian Federal Security Service (FSB) has said it prevented terrorist attacks in Crimea prepared by the Ukrainian Defense Ministry’s main intelligence directorate.

”A group of saboteurs was spotted overnight to August 7 near the city of Armyansk (the Republic of Crimea) thanks to investigative work,” the FSB said on its website. ”A FSB officer was killed in a skirmish when terrorists were being detained. Twenty improvised explosive devices containing more than 40 kilograms of TNT equivalent, ammunition, fuses, antipersonnel and magnetic bombs, grenades and the Ukrainian armed forces’ standard special weapons were found at the scene.”
The FSB noted that ”an intelligence network of the Ukrainian Defense Ministry’s main intelligence directorate has been eliminated thanks to measures taken on the Crimean Peninsula.”

”Ukrainian and Russian citizens who provided assistance in preparing terrorists attacks have been detained. They are giving a confession,” it added. According to the FSB, one of the organizers of the prevented terrorist attacks was Yevgeny Panov, a resident of Ukraine’s Zaporozhye region born in 1977, an employee of the Ukrainian Defense Ministry’s main intelligence directorate who was detained as well and is giving a confession.

”The frontier regime on the border with Ukraine has been reinforced,” the FSB said. Russia has introduced additional measures to protect the important infrastructure and life support facilities.

Meanwhile, a spokesman for Ukrainian Defense Ministry denied the FSB’s report that Ukraine’s special forces attempted an armed incursion into Crimea’s territory, Reuters reported on Wednesday.

”This is fake information,” Reuters quotes him as saying. When asked by TASS for a comment, the press service of the Ukrainian Defense Ministry preferred to keep quiet.

Källor:
FSB
Kiev Post, regeringsanknuten
Tass
Deutsche Welle

intressant.se , , , , , , , , Ukraina


37 svar till “Breaking news – Krim!”

 1. Osannolik uppgift. Krim har rysk befolkning, men den ryska annekteringen var en kupp som stod i strid med folkrätten. Krims ryska befolkning åtnjuter nu den ryska diktaturens alla ”fördelar”.

  Den egentliga striden gäller Moskvas överhöghet över de delar av Ukraina som inte önskar en rysk marionett som ledare. Rysslands krav på grannarna är krigsorsak hos alla Rysslands grannar; Baltikum, Finland och Ukraina kämpar samma kamp; dvärgen mot elefanten.

  • Över 90 % av befolkningen på Krima röstade för återanslutning till Ryssland. Är inte respekt för folkmajoriteten av betydelse? Experter på folkrätten har olika uppfattningar om detta var en brott mot folkrätten, vilket jag tror det var. Men USA:s långvariga undermineringsarbete och den av EU och USA stödda fascistinfluerade statskuppen i Kiev mot folkvald regering var väl ett klart större brott då.

   I Ryssland råder inte diktatur. Påstår du att valcirkusen i USA, där ”dollarocracy” ersätter demokrati är bättre. Ex-president Carter har uttalat att demokratin i val i alla fall ej längre finns i USA. Nu finns en USA-stödd marionett som styr i Ukraina, liksom i flera andra länder.

   Apropå det:
   Statskupper mot demokratiskt valda regeringar efter Andra Världskriget.
   Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
   -Mossadeq i Iran 1953;
   -Arbenz i Guatemala 1954;
   -Lumbumba i Kongo 1960;
   -Sukarno i Indonesien 1965;
   -Allende i Chile 1973;
   -Sihanouk i Kambodja 1970;
   -USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
   -USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
   -Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
   -Zelaya i Honduras 2009;
   -Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
   -Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
   -Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
   -Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

   • Håller definitivt med om att man kan, och ska, kritisera USA för mycket, men två fel gör tyvärr inte ett rätt. USA har verkligen mycket att stå till svars för, men varför och hur länge ska vi ta upp USA varje gång något annat land är inblandade i tvivelaktiga affärer? ”Ja, det kanske strider mot folkrätten men USA har faktiskt varit inblandat i 20 statskupper så det gör inte så mycket”? Vi måste kunna bättre än så!

    Valet på Krim kan man säga mycket om, men jag råder till att man tar siffrorna med en nypa salt (även om jag inte tvivlar på att en majoritet av Krims invånare röstat för anslutning till Ryssland). Visst har valobservatörer från ”trevliga” partier som Front National och Jobbik sagt att valet gått rätt till, men läs gärna danska politikern Jens-Kristian Lütkens observationer från valdagen i Krim.

    • Czinn
     Ukraina begår terror har vi fått veta idag men du vill istället prata om ett annat
     Land och förstöra debatten här..vad var det du själv sa nu ett fel gör inte ett rätt.

     • Robert,

      Ja, om man okritiskt sväljer alla nyheter från ryskt håll så har vi fått veta att ”Ukraina begår terror” (eller snarare ”förbereder”?). Vi vet ju ännu inte sanningshalten i detta.

   • Dollarocracy eller plutokrati, de rikas diktatur. Inget nytt under solen.

    ——————————
    Termen används idag bland annat när det hävdas att USA styrs av kapitalägarna. Kevin Phillips, en tidigare rådgivare till president Richard Nixon, kallade USA:s styrelseskick för en plutokrati där det råder en ”fusion av pengar och regeringsmakt”.
    ——————————

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Plutokrati

   • Ja, vi vet att USA hjälpt till att hindra socialismens spridning, hemma, i Mellanamerika, i Sydamerika, längs Sovjets gränser. När du listar maktkamp i länder där USA kan antas ha blandat sig i, ignorerar du att skälet till amerikansk inblandning är rädslan för rysk inblandning. Iran gränsade till Sovjet och hade stora amerikanska oljeinvesteringar. Etableringen av sovjetkopior i Kina och Nordkorea baserades på geografisk närhet, den röda arméns pansar och flyg var instrumentella i etableringen av de dysfunktionella planekonomierna på socialistisk-religiös botten. Installeringen av shahen och elimineringen av Mossadeq ingick i striderna mellan de två supermakterna på annans mark. Dessutom har USA besegrat andra imperialistiska makter i tidigare skeden, tagit Kuba och Filippinerna från Spanien, tex övertagit brittiska imperiets baser i Medelhavet, Indiska Oceanen. USA är ett imperialistiskt land, precis som de brittiska, franska, ryska, turkiska, romerska imperierna.

    Men det gör inte Rysslands gärning god. Alla länder som gränsar till Ryssland är rädda för Ryssland, det är vad kriget i Ukraina handlar om. Upproret mot ryskt översitteri i västra Ukraina kan säkert ha fått amerikanskt stöd, men beror inte på USA, utan på minnet av ryska övergrepp. Det är Ryssland som är aggressorn, och Ukraina som försvarar sig, precis som det varit i Finland och Baltikum. Om USA skickar stöd, om någon påstår att USA skickar stöd; det är av sekundär betydelse. Rysslands traditionella roll som mobbare av sina grannar förklarar allt, faktiskt även varför en del ukrainare vänt sig till nazismens Blut-und-Boden-teorier. De teorierna är en ren spegelbild av den ryska politiken. Ryssland är inte längre Sovjet, men Sovjet var Ryssland med undersåtar under en röd stjärna med samma innehåll som hakkorset hade i Tyskland. Många ukrainare såg Hitler som befriare, många ukrainare hjälpte nazisterna med judeutrotningen. Rysslands ständigt pågående hotfulla muckande med alla sina grannar håller det nazistiska arvet vid liv; istället för att bli ett vanligt specialiserat shoppingsamhälle med köpcenter där vanliga partier baserade på plats i produktionsordningen bråkar om skatter och vems fördelar, håller det ryska imperiets krav på sina grannar kvar Ukraina i medeltiden.

    Förmodligen delas Ukraina i västlig och östlig del, men många i den västliga tror på goda grunder att Ryssland inte accepterar att den västliga delen gör vad den vill med sig själv, utan att den ryske ståthållaren ska sitta i Kiev och bestämma över alla.

    • Några kommentarer: Jag listar främst länder där USA bidragit med att i statskupper störta demokratiskt valda länder som inte var socialistiska. Den mycket överdrivna rädslan som förmedlades i USA:s propaganda för inblandning av ett försvagat Sovjet med över 20 miljoner döda efter Andra Världskriget tjänade att rättfärdiga militär upprustning på hemmaplan, och massor av krig och statskupper runtom i världen – läs skriften ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig. Kina var ingen sovjetisk kopia. Motsättningarna från början 1v 1960-talet var reella. Ja, USA:s propagandaapparat är verkligen effektiv. Det förmedlas en bild av ett farligt aggressivt Ryssland där den kritiskt tänkande dock inte hittar fakta som stöd. Detta sker samtidigt med USA:s krig som detta millenium medfört över en miljon dödade, fler sårade och fler flyktingar.
     Det finns ingen påvisade rysk aggression i Finland eller Baltikum, och ej ryska trupper i Ukraina.
     Då lögner upprepad flera gånger av media och ledande politiker ses de lätt som sanningar för den som inte söker fakta. Ursäkta mig, men det är lätt att uppfatta dig som ett offer för denna propaganda i vissa delar.

     • Du missar poängen; det behövs ingen amerikansk propagandaapparat, även om den finns. Ryssland projicerar sin makt med mindre kraft än Sovjetunionen, Ryssland orkar bara med sina nära grannar, men det är rysk imperialism som krigar i grannländer som har en delvis rysk befolkning. Kriget i Ukraina är ett ryskt krig med eventuell västlig inblandning, men väst är inte aggressorn. Amerikanska medier med eller förutan, rysk imperialism är sig lik. Fredligast möjliga lösning är att dela Ukraina i en östlig halva som är nöjd med rysk ståthållare, och en västlig halva, som tar lån i ECB eller världsbanken, och blir en del av det internationella varuutbytet. Att Donbass inte vill ha lån är en sak, en helt annan sak är att Donbass med rysk hjälp vill förbjuda Kiev att bli en del av världen. Sannolikt är det detta verkliga frågan; ska Moskvas strategiska överväganden styra Kiev? Kiev tackar nej till erbjudandet om både storryskt förtryck och fattigdom. Krim och Donbass tackar ja, men för Putin är det inte tillräckligt. Då dyker det upp påhittade sammansvärjningar på Krim. Så lägligt.

    • Jaha, ”alla länder som gränsar till Ryssland är rädda för Ryssland”….

     Gäller det generellt för Finland, Norge och länderna i organisationen CTSO?
     CSTO (Collective Security Treaty Organization) är en organisation bestående av sex länder Ryssland, Armenien, Vitryssland,
     Kazakstan, Kyrgyzstan och Tadjikistan.
     Att alla gränsländer är rädda för Ryssland kan vara överdrivet.

     Vilka enskilda nationer är mycket rädda för Ryssland?

     Enligt Rysslands militärdoktrin betraktas NATO som det största hotet mot Ryssland.
     Är det bara en hat-propaganda mot Ryssland?

  • Alkion, du skulle nog sätta dig in i vad en diktatur är för något! Ryssarna vill som alla andra ha vänliga grannar till sitt land vilket ju inte är fallet idag trots att folket i de uppräknade länderna knappast ser Ryssland som ett hot, det är bara de USA-stödda regeringarna i de nämnda länderna som ser det ”hotet”!

  • @Alkion

   ”Krims ryska befolkning åtnjuter nu den ryska diktaturens alla ”fördelar”.”

   Enligt ”Bloomberg” artikel: ett år senare (2015) föredra krimbor Ryssland:

   Ukrainian political scientist Taras Berezovets, a Crimea native, recently started an initiative he called Free Crimea, aided by the Canada Fund for Local Initiatives and aimed at building Ukrainian soft power on the peninsula. He started by commissioning a poll of Crimean residents from the Ukrainian branch of Germany’s biggest market research organization, GfK. The poll results were something of a cold shower to Berezovets.

   Eighty-two percent of those polled said they fully supported Crimea’s inclusion in Russia, and another 11 percent expressed partial support. Only 4 percent spoke out against it.

   Yet answers to other, more neutral questions show Crimeans are not interested in going back to Ukraine.

   Taken together, these answers suggest that a majority of Crimeans see Ukraine as a poor and unstable country where the media are hostile toward them. That’s largely an accurate assessment that has nothing to do with fear or brainwashing from Moscow. All things considered, Ukraine is not at this point a welcoming alternative to Russia. As Berezovets pointed out, the Kiev government has not even passed a single legislative act to help the Ukrainian patriots who fled the peninsula after the annexation. It’s true they are a smaller group, by two orders of magnitude, than those displaced by the fighting in the east — the government puts their number at 19,941 people — but they are still a sizable community of pro-Kiev people who were left to fend for themselves after leaving their houses and other property in what is now Russian territory.
   https://www.bloomberg.com/view/articles/2015-02-06/one-year-later-crimeans-prefer-russia

   • DN som källa? Tillåt mig hånskratta…du vet väl om att DN numera bara har agendajournalistik enligt egen utsago av Wolodarski.

    • Angående DN: Läs gärna
     -http://jinge.se/mediekritik/dn-peter-wolodarski-desinformerar-grovt.htm;
     -http://jinge.se/allmant/debatt-med-erik-helmerson-om-yttrandefriheten-i-ryssland.htm;
     -http://jinge.se/allmant/jihadismen-ar-inte-orsaken-till-krigen-dn-men-usa-imperialismen.htm

  • Det var på inga sätt en annektering när Krims befolkning beslutade genom folkomröstning att ansluta sig till Ryssland. Krim har historiskt tillhört Ryssland sedan 1775. och lejonparten av Krims medborgare har släktingar i Ryssland. Därför valde i stort sett alla röstberättigade att Krim skulle anslutas till Ryssland. Varför yrar du och vet bättre än Krims medborgare och varför önskar du ett massmördande kärnvapenkrig från Nato bakom baltländerna, Finland, Ukraina mot Ryssland och Kina, som i dagarna inbjudit ett militärt försvarsförbund med Ryssland? USA, Nato, kan knappast klara av och vinna ett sånt kärnvapenkrig. Var och när uppger Krims innevånare att de är förtryckta av Ryssland? Res dit själv och förvissa dig om befolkningens situation. Jag är där idag för att kolla in infrastrukturen i södra Krim.

  • Det är inte belagt att ryska trupper finns i Ukraina, men väl att fascisttrupper strider tillsammans med Ukrainas armé.

  • Czinn
   Så du tror på propagandasidorna du använder men inte att ukrainska regimen håller på med terror? Luktar lite desinfo av dina kommentarer..

   • Tomas,

    Jag är som sagt initialt skeptisk till uppgifterna. Jag utesluter INTE att Ukraina skulle kunna ägna sig åt sabotage på Krim. Tyckte bara tidpunkten för det här sammanfaller lite väl bra med ryska truppförlyttningar, men det behöver ju inte betyda något alls. Förhoppningsvis visar det sig framöver hur det verkligen ligger till (oavsett hur det ligger till).

 2. Anders, det förvånar mig att du inte ser Rysslands imperialistiska ambition att återupprätta det som gick förlorat 1991. Annekteringen av Krim med militära medel strider mot folkrätten. Folkomröstning under militär ockupation ger ingen legitimitet. Rysslands erövring av Krim kommer tyvärr att förgifta europeisk politik under minst ett decennium.

  • Nej, den är knappast märkbar. Ryssland är mycket svagare än f.d. Sovjetunionen. Vid Sovjetunionens fall lovades bl.a. Gorbajtov tydligt att NATO inte skulle expandera österut. USA höll inte alls detta löfte. Världen hade varit bra mycket bättre om NATO upplösts då dess ändamål ej längre var relevant – men det har i stället få mycket större uppgifter. Ryssland omges av NATO-länder, och flera nya baser nära sin gräns. Vissa av dem ´har kärnvapen. USA/NATO:s största bas utanför USA är Camp Bondsteel i Kosovo, som USA, NATO bröt loss i samband med sin politik och sina krig för att splittra Jugoslavien. USA har c:a 700 baser utomlands, Ryssland en handfull. NATO:s militärutgifter är omkring 12 gånger större än Rysslands.
   Vilka imperialistiska ambitioner ser du? I Ukraina skedde i februari 2014 en statskupp mot demokratisk utsedd regering, vald
   i val prisade av OSSE, en fascistinfluerad av USA och EU stödd statskupp som jag och andra beskrivit ingående. Sök på Ukraina i högerspalten så hittar du artiklar.
   Detta förgiftar verkligen europeisk politik – särskilt som USA,EU och dominerande massmedia helt blundar för statskuppen!
   Det oblodiga införlivandet av Krim med befolkningens stora stöd är ett brott mot folkrätten enligt flera, dock ej alla experter. Min åsikt är att USA:s undermineringsarbete via CIA-anknutna NED och den Väst-stödda statskuppen är ett mycket större brott i så fall. Rysslands införlivande med Krim kan verkligen ses som en defensiv åtgärd i ett trängt läge.

   Rysslands insatser för att bekämpa terrorismen – som närts av USA:s utrikespolitik enligt även Obama – är en stark insats som förtjänar starkt stöd av alla som verkligen vill bekämpa terrorismen. Det är synnerligen väl belagt hur Väst-länders politik främjat terrorismens framväxt. Läs de mycket faktarika artiklarna här om Syrien.

   • Vilka imperialistiska ambitioner ser jag från Ryssland? Mest uppenbara: Annekteringen av Krim och repressionen av Krimtatarerna (nu igen); de facto-annekteringen av Abchassien och Sydossetien; militär kontroll av Transnestrien (del av Moldova). Jag är ingen Natovän, men Natos expansion räcker inte som argument för att ta över delar av självständiga stater mot deras vilja. Så enkelt är det, tror jag.

    • Kan du inte se införlivandet av Krim med starkt folkligt stöd efter folkomröstning som en defensiv åtgärd efter statskuppen i det stora grannlandet Ukraina (se Sivs artiklar och senast kommentaren av M) och den pågående inringningen av Ryssland med baser? Georgien-kriget startades inte av Ryssland enligt FN (http://jinge.se/mediekritik/angrep-ryssland-georgien.htm). De två områdena du nämner är knappast annekterade. Jag är inte så väl insatt i förhållanden för de 2 områden du nämner och återger uppgifter från Wikipedia, som skriver ”Nu är större delen av Sydossetien kontrollerat av den de facto självständiga Republiken Sydossetien (med militärt stöd av Ryska federationen). Andra mindre delar av Sydossetien kontrolleras av den georgiska regeringen”. Abchassien ”Regionens politiska status är omstridd. Det stora flertalet av världens länder erkänner Abchazien de jure som en autonom republik inom Georgien. Sedan den 26 augusti 2008 erkänner dock Ryssland, och senare även Nicaragua[1], Venezuela[2] och Nauru[3] som suverän den självständiga republik som utropats och som även de facto är oavhängig Georgien, eftersom den georgiska regeringen sedan augusti 2008 helt saknar auktoritet över området (fram till dess kontrollerades distriktet Övre Abchazien, cirka 17 procent av regionens yta, av den georgiska delrepubliksregeringen). Abchazien har en areal på 8 665 km² och omkring 178 000 invånare enligt en georgisk uppskattning från 2005.” Säkert finns olika uppfattningar om denna beskrivning.

 3. Moscow Times skriver (https://themoscowtimes.com/news/situation-between-russia-and-ukraine-very-dangerous-us-54965?)

  ”An Russian FSB serviceman and a Defense Ministry employee are reported to have died in a clash with Ukrainian forces which resulted in several arrests. Two men, who have been named by the FSB as Evgeny Panov and Andrei Zakhtei, have both reportedly confessed to terrorism charges, the RBC news agency reported.

  ”Two Russian military men have been killed. Obviously, we won’t leave that unanswered,” President Vladimir Putin said during a press conference on Wednesday evening. ”I believe it is obvious that the acting Kiev government has chosen terrorism rather than solving issues through talks,” he said.

  Ukrainian President Petro Poroshenko called Russia’s accusations ”fantasy” and ”just another pretext for the next military threats to Ukraine.” He maintained that Russia had been using ”terrorist methods” on Ukrainian territory.

  Russian media outlets reported on Friday that the two countries could potentially sever their diplomatic ties over the incident. ”Moscow is considering this option,” one unnamed source said, the Izvestia newspaper reported.

 4. Under Putins tid från år 1999 till år 2015:
  Medellön höjdes från 1.523 till 32.611 rubel d v s 21,4 ggr
  Medelpension höjdes från 521,5 till 10.786 rubel d v s 20,7 ggr
  Arbetslöshet minskade från 14,1% till 5,3%
  Nativitet ökade från 1,2 till 1,9 miljoner per år
  Dödlighet minskade från 2,1 till 1,9 miljoner per år
  Medellivslängd bland män ökade från 59,8 till 66,7 år, bland kvinnor ökningen är från 72,4 till 76,5 år.
  År 1999 minskade ryska befolkningen med 929.627 personer, år 2014 ökade med 33.688 personer. År 2015 fortsatt ökningen. Varför? Bl annat p g a mödrakapital. Varje mor för ett engångsbelopp på motsvarande 10.000 USD för varje andra, tredje och nästkommande barn utöver vanliga barnbidragen.