Vem skulle tjänat på statskupp i Turkiet?


Den här artikeln publicerades först på morgonen 16/7 2016, sedan en statskupp inletts föregående kväll. Det är alltså en första, preliminär värdering som presenterades.
Jag skrev då ”Nu när kuppen misslyckats torde Erdogan få ökat stöd och sitta starkare” Denna bedömning verkar nu rimlig.

Det kan kanske te sig förmätet att åter publicera den ett år (och en dag) senare, men jag ”tar risken”. Vad tycks?

Artikeln.
Igår kväll inleddes ett försök till statskupp i Turkiet av delar av militären. Klockan 19.29 stängdes bland annat bron över Bosporen, strax efter hördes skottlossningar i Ankara och kl 20.02 sa Turkiets premiärminister Binali Yildirim att ett kuppförsök inletts och manade till lugn. Reuters Den turkiska tv-kanalen CNN Türk stormades under direktsändning, skriver New York Times. Strax innan sändningen stoppades hördes skottlossning och nyhetspresentatören sade att det fanns soldater i kontrollrummet.
USA,EU och statsminister Löfvén har nu uttalat sitt stöd för Erdogan. Margot Wallström menar kl 9 att kuppen inte var helt oväntad pga. en ökad politisk politisering i landet.
* Läs tidigare bloggartiklar om Turkiet – nedtill.

Turkiet kupp III

Kuppmakarna rapporterade tidigt om en lyckad kupp, men den har slagits ned enligt rapporter kl. 8 på morgonen. President Erdogan har kommit till Istanbul från sin semester i Marmaris, där semesterorten skall ha bombats. Han har framträtt i TV, fördömt kuppen och sagt att kuppmakarna ska straffas hårt. Erdogan påstår att Gulen-rörelsen ligger bakom kuppen, men detta förnekas av den inflytelserike imamen Gulen i Financial Times “I condemn, in the strongest terms, the attempted military coup in Turkey. Government should be won through a process of free and fair elections, not force.” Pål Steigan

SvT Nyheter rapporterar i morse att minst 60 personer ska ha dödats, varav minst 16 kuppmakare. Minst 754 personer har gripits, däribland flera generaler enligt SvT. SvT
Klockan 9 rapporteras att uppemot 100 personer dödats, ett tusental skadats och att över 1500 personer gripits.SR

Lång tradition av militärkupper.
Turkiet tidigare haft en lång tradition av militärkupper. Mellan 1960 och 1997 skedde fyra militärkupper.
Turkietkännaren Ekim Caglar menar att landet kanske är tillbaka i ett gammalt mönster som många människor trott att man lämnat bakom sig. Han påpekar att AKP sedan 2002 mycket systematiskt arbetat för att minska militärens makt, vilket man sett som en grund för sitt styre. Man verkar ha misslyckats med det. Man har inom militären sett sig som ansvariga bevarare av Kemal Atatürks sekulära styre. I april 2016 upphävdes hundratals domar i processer mot bl.a. höga militärer som var kritiska mot AKP:s religiösa bas, något som kan ses som visst för en sekulär politik, ”Den djupa staten”.
Erdogan imagesCAMET0C7
Det finns flera möjliga orsaker till missnöjet, men betydelsen av olika faktorer för kuppmakarna är för närvarande okänt. Yttrandefriheten har beskurits och regeringen har slagit ned hårt mot journalister som kritiserat regeringen. Erdogan har ersatt samtalen med kurderna med krigsinsatser.
Det finns ett betydande missnöje med Turkiets långvariga kända stöd till terroristorganisationer i Syrien för att störta Assad. Det har rört sig om oljeköp av bl.a. Erdogans familj av IS, av stöd med vapen och transportvägar till terrorister i Syrien. Det har också framkommit starkt stöd för att Turkiet låg bakom/kände till gasattacken i Ghouta utanför Damaskus i augusti 2013, och att gasen kom från Turkiet. Långt över en miljon flyktingar från Syrien finns i Turkiet, under ofta dåliga förhållanden. Sedan en tid finns flera rapporter om en omsvängning av Turkiets Syrienpolitik med något av ett närmande till Syrien.
Turkiets involvering med Syrien har bidragit till upprepade attacker med bilbomber och självmordsförsök, trots att landet stött vissa terroristgrupper, men ej andra.
Turkiet sköt i höst ned ett ryskt flygplan, i praktiken med stöd av USA,NATO och EU. Tidigare kom många ryska turister till Turkiet, men inte efter detta intermezzo. Nyligen har Erdogan offentligt och skriftligt bett Ryssland om ursäkt för nedskjutningen – som alltså accepterades av USA/NATO.
EU har accepterat Turkiets odemokratiska inrikespolitik och dess stöd till terrorister i Syrien i utbyte mot att Turkiet hindrar flyktingströmmar mot Europa.

Erdogan & Obama

Vi vet inte kuppmakarnas motiv. Det är inte omöjligt att missnöje med Erdogans närmande till Ryssland och Syriens regering spelar viktig roll för kuppmakarna, som i så fall torde ha stöd av USA:s CIA, dock ej offentligt förstås. Förefaller minst lika troligt som att de ville föra fram en mer sekulär politisk ledning.

Nu när kuppen misslyckats torde Erdogan få ökat stöd och sitta starkare.


Det finns signaler om att Erdogan själv ligger bakom kuppen, uppger en kvinnlig expert just nu kl 9.50 i radion. Även Latuffe är inne på denna (konspirations)(?)teori.

Erdogan Latuff

Några artiklar om Turkiet.
NATO- och EU-vännen Turkiet sänder vapen till terrorister
7000 rebeller ger upp i Syrien. Turkiet & Co sänder in 5000 till, medan EU och NATO tiger och fler flyr
Terroriststödjande Turkiet hjälper al-Nusra. Sverigefavoriten NATO tiger
USA:s försvarsminister kände till Turkiets köp av olja från IS
Angela Merkels EU säljer ut humanitet och skyddar IS-vännen Turkiet
Saringasen till attacken i Damaskus kom från Turkiet

i Andra om: , , , , , , , , , , , ,, , ,


24 svar till “Vem skulle tjänat på statskupp i Turkiet?”

 1. Glöm inte att Turkiet är ett Nato-land och ett USA-lås mot Ryssland i Bosporen. USA har 19 militärbaser i Turkiet. Den största, INCIRLIK, utanför Adana, med 110 kärnvapen typ B-61 flygbomber. USA har ALLTID varit bakom kulisserna vid alla militärkupper i Turkiet, förutom den vänsterkupp som genomfördes mot den USA- stödda Menderes regeringen, 1960.

 2. Andrew Korybko skriver (http://katehon.com/article/gullen-influenced-coup) igår kväll:

  ”Erdogan and his Islamists might not go quietly, and the US’ estimation in engineering this Gullen-influenced coup was precisely to provoke civil war. The US felt compelled to respond to to the Russian-Turkish detente that was primed not only to revive Balkan Stream, but also to close off the Syrian border from terrorists and create a regional coalition against pro-American militant Kurdish separatists. The fallback plan is Hybrid War, or throwing Turkey into such chaos that none of the US’ competitors (Russia, China, and Iran) can strategically make use of its territory for multipolar purposes.”

  Han är inne på liknande tankar som jag i slutet av artikeln, men tror i detta tidiga läge att kuppen utförs via Gullen.

 3. Erdogan behövde några terrorangrepp för att rikta fokus från supporten till kriget mot Syrien och avsättandet av Assad. Nu kan man undra hur bomben mot hotellet där Erdogan semestrade detonerade först efteråt när denne lämnat.. Borde inte den varit bland de första i fyrverkeriet? Militärkuppa i ett land där NATO har flera och stora baser? Det kan inte gå som en dans och hur besvärlig har E. varit för den stora makten i väst? Att en statsledare åker på semester från sitt land där förtrycket är stort och yttrandefriheten är trängd mot en skål förföljelse och en domstolsvägg parad med mord på journalister ser ut som en delikat position att starta en kupp i. E. kanske redan visste och smugglats ut från hotellet och bara dök upp där för att ingen skulle ana..

   • Saddam betraktades också som en förutsättning för stabiliteten och den beror alltid på vad man menar och där vet jag inte vad Löfven har för tankar. Ghadaffi var utmärkt för stabliteten men inte det bestående kaos US ville ha. Ett kaos man för all olja i världen inte vill låta Irak slippa.

 4. Hade kuppen haft stöd från stormakt, hade den lyckats. Känns som en lustration av militären. En tjänstemannaapparat med erfarenheter av kupper i byrålådan gör knappast några slumpmässiga försök så här taffligt. 1980 hade de arbetat under ett helt år med ökande konflikter i landet, för att till slut gå in och styra upp.

  Ser mer ut som man sporrade dissidenter att begå kupp och skaffa sig en förevändning för långtgående utrensningar i militären.

  Men jag tycker det intressanta är att läsa våra liberala, NATO-kramande debattörers liverapportering av händelsen. Cornucopia till exempel var först ut med att applådera kuppen. Där har vi liberalerna avklädda, demokrati är bara viktigt så länge det tjänar nyliberalismen, om det inte gör det, så kan man avskaffa den under applåder från liberala debattörer. Liberalismen avslöjar sig såna här dagar, deras led genomsyras av en princip, ”Slå ihjäl de som inte håller med.”.

  • Corny har inte alla indianer i kanoten och är inte den vassaste kniven i lådan. Han har inte förstått att CIA genomförde statskuppen i Ukraina utan tror att det är rysk propaganda. Corny följer etablissemangets åsikter i de flesta fall och tänker inte självständigt är min erfarenhet.

 5. Statskuppen kommer inte helt överraskande för alla. Newsweek-Europa skriver 24/3 ”Will There Be a Coup Against Erdogan in Turkey? Turks—and the Turkish military—increasingly recognize that Erdogan is taking Turkey to the precipice.”

  http://europe.newsweek.com/will-there-be-coup-against-erdogan-turkey-439181?utm_source=social&utm_medium=twitter&utm_campaign=/will-there-be-coup-against-erdogan-turkey-439181?utm_source=social&utm_medium=facebook&utm_campaign=%2Fwill-there-be-coup-against-erdogan-turkey-439181

 6. Är inte Recep Tayyip Erdoğan var mans niding längre? Man kan faktiskt undra, för några veckor sedan så var han knappast någon som en politiskt korrekt person ens ville stava till, nu låter det i media som att han är Turkiets räddning. Och i den bakgrundskören så deltar ett antal svenska politiker vars främsta argument är den – Islamiska Staten, IS. Men bara för ett tag sedan så ville inga svenska politiker ens ta i Erdogan med en tång, och nu låter det på många som mannen som byggt en gräns mot det kalifat som terrorgruppen IS säger sig ha utropat.

  • Det är väl belagt att Turkiet stött IS, bl.a. genom köp av olja, med inblandning av en son till Erdogan.

   • Tror att Anders själv och likaledes den turkiska befolkningen har blivit förda bakom ljuset. Aldrig har väl en ”statskupp” gynnat den sittande presidenten som statskuppen i Turkiet. Vilken militär i världen skulle planera en statskupp på en fredag kväll då alla människor är lediga och ute på gatorna? Människor som till större delen har röstat på den sittande regeringen? Varför inte starta kuppen vid 3-4 tiden då de flesta sover och ingen har kontakt med sociala medier. Luktar iscensatt kupp och att några fanatiska lättlurade militärer blåstes riktigt ordentligt. Regissören är med största sannolikhet Recep Tayyip Erdoğan själv.