CIA-inspirerad statskupp i Turkiet?


Dagens Nyheter skrev igår morse ”I natt gick tusentals människor ut på gatorna i Turkiet för att hedra de personer som dödades vid kuppförsöket för ett år sedan. Inget annat folk skulle gå och möta kulor som ni gjorde. För mig och min nation, sade president Recep Tayyip Erdogan under sitt tal i parlamentet i huvudstaden Ankara.”… ”Efter kuppförsöket inleddes snart undantagstillstånd som ledde till att regeringen kunde slå ner på motståndare, utan ett transparent rättsväsende. Runt 40 000 personer är gripna och upp emot 150.000 är avstängda och svartlistade från sina jobb.” DN 16/7 2017

* Denna artikel publicerades första gången 17/7 2016 kl 00.30

* Någon ytterligare klarhet om kuppen och några eventuella bevis mot Gulen har inte presenterats under det gånga året, vilket är märkligt.

I gårdagskvällens artikel som först publicerades 16/7 2016 Vem skulle tjäna på en statskupp i Turkiet skrev jag avslutningsvis
Vi vet inte kuppmakarnas motiv. Det är inte omöjligt att missnöje med Erdogans närmande till Ryssland och Syriens regering spelar viktig roll för kuppmakarna, som i så fall torde ha stöd av USA:s CIA, dock ej offentligt förstås. Förefaller minst lika troligt som att de ville föra fram en mer sekulär politisk ledning. Nu när kuppen misslyckats torde Erdogan få ökat stöd och sitta starkare.

Erdogan imagesCAMET0C7

Min preliminära bedömning att USA kanske är inblandat är inte unik. Låt mig återge två andra källor, som jag fick tips om igår kväll från två vänner.

I. International Relations Bureau of the Patriotic Party i Turkiet har igår publicerat en kommuniké med titeln ”American-led coup attempt fails”. Detta parti är ett vänsterparti som innefattar socialister, revolutionärer, turkiska nationalister och Kemalister enligt Wikipedia. Man sammanfattar sin bedömning under fem punkter.

Kuppförsöket inträffade i Turkiet den 15 juli är ett försök av den USA-ledda Gulenistiska terroristorganisationen. Kuppförsök gjordes inte av den turkiska armén, tvärtom, det gjordes mot den turkiska armén. Målet var att svara på operationer som inletts mot Gulenister av de turkiska väpnade styrkorna, för att stoppa kampen mot PKK och hindra Turkiet från att förbättra relationerna till länder som Ryssland, Egypten och Syrien, relationer som är problematiska.

1. Gulenisternas organisation är under CIA kontroll
Fethullah Gülen är en sektledare som bor i USA och användes av CIA som ett verktyg för Gladio, (en CIA-ledd verksamhet som opererade i Europa och infiltrerade vänsterorganisationer och dödade demokrater och vänsteranhängare). Denna organisation är också organiserad inom de turkiska väpnade styrkorna för att tillämpa en USA-ledd politik. De som sköt ned det ryska planet i november 2015 försökte genomföra en militärkupp i går. Flygvapnet har spelat en viktig roll i detta kuppförsök.
Domstolen hade accepterat att väcka åtal mot 2000 Gulenist officerare inom den turkiska armén 2 dagar tidigare.
Bilden föreställer den 75-årige Fethullah Gulen.

Turket Gulen untitled

2. Kampen mot PKK och Gulen
Turkiska väpnade styrkor kämpar mot USA genom PKK och PYD. Kuppmakarna kallar sin organisation ”Fred hemma” (Peace at home). Härigenom har kuppmakarna tydligt visat att de vill stoppa kampen mot PKK.
Kuppmakarna ville sabotera det stora folkliga stödet de väpnade styrkorna och motsatte sig kampen mot Gulenisterna. De sade att de ville stärka ”respekten för lagar” i sitt manifest.
3. Turkiska armén har tagit ställning mot kuppförsöket.
Därför är detta kuppförsöket inte utfört av den turkiska armén, men mot det. Alla högt uppsatta befälhavare i de turkiska väpnade styrkorna har tagit ställning mot kuppförsöket när det började.
4. Fred med grannarna
Turkiet har inlett i en fas av moderation, återhållsamhet i sina förbindelser med Ryssland i en situation med ökad spänning till USA och förbereder sig för att skicka en kommitté till Egypten. Vice President sade även de är redo att förbättra relationerna med Syrien. Kuppförsöket är ett svar mot allierade börjar att formas mot USA.
5. Turkiet kommer att fortsätta att röra sig mot Asien.

CIA imagesCAC2LEWL

Turkiska väpnade styrkorna har slagit ned kuppförsöket. Människor i Turkiet har tagit till gatorna mot de Gulenistiska kuppmakarna. Kuppförsöket slogs ned inom 3 timmar. USA-ledda fraktioner inom de turkiska väpnade styrkorna kommer att rensas, kampen mot etniska separatister kommer inte att upphöra, och vårt land kommer att fortsätta att röra sig i riktning mot fred med sina grannar.

II. I Indian Punchline gör M K Bhadrakumar en liknande bedömning i artikeln ”Erdogan has nine lives, survives Gulen’s coup”. Erdogan har nio liv och överlever Gulenisternas kupp. Jag återger denna artikel något avkortad.
Turkiska myndigheterna har antytt att den misslyckade militärkuppen kan ha geopolitisk betydelse.

President Erdogan menar att kuppen genomförts av anhängare till Fetullah Gulen, den islamistiska predikanten som opererar i USA. Den statliga Anadolu nyhetsbyrån har uppgivit att överste Moharrem Kose var ledare för kuppen. Kose avskedades 2006 pga sin anknytning till Gulens skuggorganisation. Ibrahim Melih Gokcek, borgmästare i Ankara och en nära politisk bundsförvant till Erdogan påstår att bland kuppens deltagare fanns en officer som tillhör Gulens organisation och som också var inblandad i dödandet av den ryske piloten i Syrien i november förra året. Gokcek sa också att detta hade försämrats Turkiets förbindelser med Ryssland.

Gulen flydde till USA 1998 när den turkiska underrättelsetjänsten började undersöka hans anhängare som hade infiltrerat de turkiska statliga säkerhetsbyråerna, de väpnade styrkorna och rättsväsendet. Under 2008 Gulen fick ”grönt kort” (Green Card, uppehållstillstånd) på rekommendation av två högt uppsatta CIA-tjänstemän. Han har sedan dess bott i Pennsylvania.
En tidigare chef i den turkiska säkerhetstjänsten, Osman Nuri Gundes, skrev i sina memoarer 2011 att Gulens nätverk var en täckmantel för CIA för att genomföra hemliga operationer i de forna Sovjetrepublikerna i Centralasien som en del av den amerikanska strategin att använda politisk islam som ett instrument för regionalpolitik.
Från sin stora, luxuösa och kraftigt bevakade egendom i Saylosberg byggde Gulen upp ett nätverk av moskéer och skolor i länder i Centralasien. Ryssland kritiserade skarpt Gulen’s skolor.

putin%20erdogan

Nu sker kuppförsöket i kölvattnet av de turkiska-ryska närmandena och med begynnande tecken på en förändring i Erdogans interventionspolitik i Syrien. Naturligtvis är Turkiet en ”central stat” i USA:s regionala strategier och det turkisk-ryska närmande kommer mycket olämpligt för Washington:
Det är en förstärkning för för Moskvas insatser för att stärka den syriska regimen;
Den ger en möjlighet att att återuppliva det avstannade turkiska Stream gasledningsprojektet (15 miljarder dollar-projektet för att transportera rysk gas via Turkiet till södra Europa) samt byggandet av kärnkraftverk för 20 miljarder i Turkiet med ryska reaktorer;

Detta närmandet blockerar USA:s planer att upprätta en permanent Nato-närvaro i Svarta havet (vilket kräver Turkiets samarbete enligt Montreaux-konventionen från 1936 där länder utanför Svarta havet inte permanent kan hålla krigsfartyg där);
Det kan äventyra USA:s operationer i Irak och Syrien som starkt beroende av den stora Incirlik-basen i Turkiet;
Det motverkar en balkanisering (splittring) av Syrien;
Turkiets utrikespolitiska inriktningen ändras på det hela taget;
Detta motverkar israeliska, saudiska och qatariska intressen i Syrien.
Erdogan är också en smart politiker och kommer att hålla amerikanerna på sträckbänken. Men han kommer att förbli på sin vakt mot amerikanska avsikter.
En kupp är alltid en gambit. Konspiratörerna i kuppen trodde att huvuddelen av den turkiska militären skulle stödja störtandet av den auktoritära president som har införts civil överhöghet över militären. Men Erdogans mästerliga drag att kalla ut folket på gatorna tog dem med överraskning.

Erdogan är en karismatisk politiker och har överlevt tack vare sin stora popularitet. Nu vänder sig även sekulära ”Kemalister” och höger-nationalisterna mot kuppen. Det gör ett massivt stöd.
Gulen blir nu en allvarlig fråga mellan Washington och Ankara. Det finns ingen risk för att Washington samtycker till utlämning av Gulen, som är en ”strategisk tillgång”.

Turkiet Akin-Ozturk

Daily Mirror är också inne på Gulen-spåret skriver att kuppen leddes av förre flygvapenchefen Akin Ozturk ”He has been a Member of the Turkish Supreme Military Council since August 2015, and it’s claimed he may have decided to launch the uprising before an upcoming meeting where his possible links with Turkish opposition cleric Fethullah Gulen were to be raised.” Daily Mirror

* Erdogan begär att Gulen utlämnas!
”Turkey’s prime minister issued a thinly-veiled threat to the U.S. on Saturday if it does not extradite an Islamic cleric living in the mountains of Pennsylvania. “Any country that protects Fethullah Gulen will be an enemy to Turkey,” Turkish Prime Minister Binali Yildirim said on Saturday, naming the imam who Turkey’s president Recep Tayyip Erdoğan asserts is the mastermind behind Friday’s failed coup.” Erdogan begär att Gulen utlämnas
Gulen har förnekat all inblandning i kuppförsöket.

Några andra artiklar om Turkiet.
Vem skulle tjäna på en statskupp i Turkiet
NATO- och EU-vännen Turkiet sänder vapen till terrorister
7000 rebeller ger upp i Syrien. Turkiet & Co sänder in 5000 till, medan EU och NATO tiger och fler flyr
Terroriststödjande Turkiet hjälper al-Nusra. Sverigefavoriten NATO tiger
USA:s försvarsminister kände till Turkiets köp av olja från IS
Angela Merkels EU säljer ut humanitet och skyddar IS-vännen Turkiet
Saringasen till attacken i Damaskus kom från Turkiet

i Andra om: , , , , , , , , , , , ,, , ,


21 svar till “CIA-inspirerad statskupp i Turkiet?”

 1. Eller så har Erdogan själv iscensatt det här för att få en orsak att rensa upp i leden.

 2. Enligt Scott’s sitrep om kuppen på thesaker.is hade soldaterna som ingick i kuppen blivit lurade att det var en övning. http://thesaker.is/military-coup-in-turkey-sitrep-by-scott/
  Men nog verkar det ha gått lite för smidigt för Erdogan. Måste inte Usa också ha velat att kuppen misslyckades. I Mars påstod Thierry Meyssan att Obama planerat just en misslyckad kupp mot Erdogan men med avsikt att det skulle resultera i inbördeskrig.

  • Newsweek Europa hade i mars en artikel om en kommande kupp i Turkiet. Nämnde det i en kommentar till den artikel om Turkiet jag publicerade igår förmiddag.

 3. ”Turkish Foreign Minister: Military From NATO Incirlik Airbase Involved in Coup Attempt”enligt fort-russ sajten
  http://www.fort-russ.com/2016/07/turkish-foreign-minister-military-from.html

  Två intressanta artiklar från slutet mars i vilka uppmanas familjerna till amerikanska militärer att lämna landet

  http://www.military.com/daily-news/2016/03/29/us-military-families-ordered-to-evacuate-turkey.html
  http://www.usatoday.com/story/news/world/2016/03/29/pentagon-pulling-military-families-out-turkey/82382704/

 4. “Any country that protects Fethullah Gulen will be an enemy to Turkey,” Turkish Prime Minister Binali Yildirim said on Saturday, naming the imam who Turkey’s president Recep Tayyip Erdoğan asserts is the mastermind behind Friday’s failed coup.”

  Intressant att se hur det slutar.

 5. nsbnc International och Globalresearch har intressanta uppgifter och reflexioner i en färsk artikel.
  (http://www.globalresearch.ca/failed-military-coup-in-turkey-strengthens-autocratic-erdogan/5536152)
  ”The 74-year-old Gülen, who is living in a self-imposed exile in Pennsylvania, USA, is known for his close ties to the CIA, NATO intelligence, Turkey’s Deep State, and for having succeeded at having his network infiltrate the highest political parties in European countries.”…
  ” It turned out that networks around Fetullah Gülen, the alleged man behind the failed military coup, played a crucial role in planting false evidence against the secular republican officers.

  Balyoz_Turkey_ADMoreover, it is important to note that most of these secular republican officers disapproved of the AKP’s role in the proxy war against the Syrian Arab Republic, in collusion with Qatar, Saudi Arabia and with other core NATO member States.

  Turkey’s state sponsorship of the so-called Free Syrian Army, of Jabhat al-Nusrah, the Islamic State (a.k.a. ISIS, ISIL or Daesh) and numerous other insurgencies and the involvement of Turkey’s military in this illegal war against Turkey’s secular southern neighbor would have been difficult had the secular core among Turkey’s officers not first been decapitated.”

 6. Den främste vinnaren är Erdogan själv, han har lurat sina fiender att träda fram. Att avskeda flera tusen domare med hänvisning till en på förhand dömd kupp talar sitt tydliga språk. Erdogans mål är att få Kemals jobb ogjort.

  • Det var naturligtvis nödvändigt att döda några hundra, så att det märks. Annars är brottet för ringa, så att övergreppet det syftar till inte kan utföras.

 7. Sett över tid är det mest utmärkande av Erdogan o AKP – oberäkneligheten i relationerna med sin omgivning.
  Det enda konsekventa är Turkiets islamisering.
  * Turkiet-Ryssland relationerna har ju svajat fram o tillbaka. Att fastna för den senaste Erdogan svängningen kan inte vara helt korrekt.
  * Erdogan har efter sex år i öppen aggression mot Israel nu vänt helt o hållet – o är vänligheten själv. Det talar isf för att US skulle backa upp honom.
  * Även övriga grannländer har fått smaka på Erdogans oberäknelighet.
  Det tycks som han mer styrs av att testa hur långt han kan gå…
  Den analysen passar som hand i handske på hans strategi gentemot Ryssland.
  * Att Turkiet skulle ändrat sin politik gentemot Syrien ? Önsketänkande ?
  I senaste intervjun nämner president Assad just Turkiet som en av de som stöttar jihadisterna mest.
  OM man kollar hemsidan för National Coalition of Syrian Revolution and Opposition Forces, alltså den regering väst o gulfstaterna erkänt, så är Erdogan rena rama ”hustomten”.
  Har Erdoganklanen dragit bort sitt inflytande i ISIS/Daesholjan ?
  Knappast.
  * Erdogan kontra kurderna ?
  Ja, med irakkurderna har det ”alltid” varit goda förbindelser.
  Med turkiska kurderna o PKK ”alltid” krig, utom åren med ”väpnad fred”.
  Med syriska kurderna ?
  Ja, de öppna konflikterna med YPG har blivit färre. Vissa tror att de båda parterna (?!) gjort upp om en kurdisk federation i norra Syrien.

 8. Det är av ytterst geopolitisk skyldighet att kunna ställa sig på rätt sida i denna konflikt. Kuppmakarna är inte en del av den turkiska militären, utan en fraktion inom militären som anslutit sig till den USA-baserade Gülen. De är alltså inte kemalister som några verkar ha antytt. Flera av dessa generaler, officerer och befälhavare är även de som initierade ordern given av Turkiets förre premiärminister, även denna en Gülen allierad – att skjuta ner det ryska flygvapnet som ett led i att bringa den turkiska militärledningen tillbaka in i den euroatlantiska sfären.

  Denna konspiration klarlades och Davutoglu fick avgå. Turkiet har sedan detta laft all sin energi och möda på att återställa alla ekonomiska förbindelser med Ryssland och övriga tidigare allierade i mellanöstern. Gülen och anhängare har sedan tidigare legat bakom ”demokratiprojekt” i Turkiet och i Centrala Asien i syfte att sprida liberala värderingar bland minoriteter som senare skall kunna användas som NATO/Gladios vapendragare i eventuella konflikter. Gülen förespråkade även i Turkiet att militärledningen bör sätta sig ner i samma bord som PKK och ingå fredsavtal, uppbackade av USA samt EU. Mycket riktigt försökte dessa kuppmakare ”återställa liberala” och ”demokratiska värderingar” inom den turkiska staten, samt förespråkade militären att upphöra med operationer mot PKK (som alla vet backas upp av USA, Israel och Gladio.) En stor del av militärledningen har fortsatt bombat PKK och klargjort att man tänker göra motstånd tills terroristerna lägger ner vapen. USA som även stödjer PKK:s syriska gren YPG har hela tiden varit kritiska och uppmanat militären att avstå från våld, upphöra med militära aktioner mot PKK-fästen. CIA-betalda journalister har även spritt falsk propaganda att Turkiet dödar oskyldiga kurder och att detta krig inte är ett krig mot PKK, utan mot kurder(!)

  Kuppmarkarnas syfte var således att åter bringa in den turkiska militären i den Atlantiska sfären, avsätta en folkvald president och störta in hela den politiska arenan i kaos och öppna upp för ett Storkurdistan(Storisrael) i området genom att ge USA fler befogenheter i av den NATO-ockuperade basen Incirlik. Turkiska myndigheter har för närvarande stängt ner tillgång till Incirlik där USA även huserar med flera ton kärnvapen. Det har även visat sig att flera av Gladios kuppmakare även tankat bränsle och fyllt på med ammunition i Incirlikbasen.

  I flera medier sprids nyheter att Erdogan stängt ner basen, för att försvåra USAs: bombningar gentemot ISIS. Detta är falskt och svart propagandaspridning. USA har aldrig engagerat sig i kampen mot ISIS, amerikanska flyg har sedan konflikten i Syrien började levererat logistiskt material till PKK i både Turkiet och i Syrien, man har upprättat 3 amerikanska militärbaser i Rojava.

  ”Kampen mot ISIS” har sedan start handlat om att avancera kurdiska intressen till förmån för en framtida kurdisk stat allierade med USA,Israel.

  Erdogans närmande till Ryssland var huvudfaktorn och ett rent depserationsförsök av Gülen anhängarna inom armén att initiera en statskupp. Turkiets närmande till Ryssland gör att de skyldiga till nerskjutningen av flygvapnet kommer att riskera exponering och därmed åtal!

  Därmed är det klarlagt att detta ÄR och alltid VAR Gladios desperata försök att destabilisera Turkiet vilket misslyckades totalt.

  Genom att stänga Incirlik, kan nu inte USA utföra sina egentliga uppdrag, dvs. leverera ammunition och vapen till den syriska, turkiska och den iranska kurdiska fraktionen.

  Vi uppmanar alla nationalister, socialister, patrioter att uppmärksamma den svarta propagandan i media och inte falla offer för denna.

  Igår kväll skrevs historia och vi är de som skriver de vidare….Igår kväll visade det turkiska folket att den turkiska armén tillhör oss, inte dem!

  MVH
  Patriotiska Partiet Turkiet

  • Men Nato ville väl inte misslyckas med kuppen så varför ser allt så konstigt ut?
   Soldater som berättade att de trodde det var en övning och inte visste att de lurats delta i en kupp?
   Så här brukar inte Usa-kupper gå till. Bilder på rädda soldater ser ut som skådespeleri, på det sätt vi är vana vid numera att Usa ordnar fejkade våldshändelser med skådespelare.
   Det är ngt som inte stämmer. Kan det vara så att en viktig del av Usa i själva verket stöder Erdogan-sidan ändå. Muslimska brödraskapet tillkom i intimt samarbete med det brittiska imperiet och lär ha gamla orientaliska finansfamiljer i toppskiktet som inte innerst inne bryr sig ett dugg om religion.
   MB är inte primärt till för de muslimska folken utan en femtekolonn som verkar för västs storfinans.
   Vad representerar Erdogan egentligen?

 9. Frågan som nästan aldrig ställs är vilka ekonomiska krafter som sekulära militärer eller islamister runt Erdogan stödjer sig på? Eventuella religiösa eller sekulära strömningar uppkommer inte ur toma intet. Det som döljer sig bakom religiösa och politiska etiketter är troligen ekonomiska krafter som gör upp om huruvida turkisk ekonomi vinner på att orientera söder-/österut eller norr-/västerut.

  • Det sekulära uppkom ju eftersom Ataturk fick hög status som duglig militär ledare, men hade förstärkts med en flygande start pga att britterna med Churchill och Kitchener i spetsen avsiktligt förlorade vid Gallipolli. Det sekulära har därför karaktären av ett heligt förordnande. Men intressen finns givetvis. De sekulära lär ha orienterat sig mer mot Kina när Erdogans föregående utrensning ägde rum. Och de ’religiösa’ Muslimska brödraskapet, är en västeliternas femtekolonn som shahen av Iran fick erfara. Kanske är Erdogan inte medveten om det. Det diskuteras mest av några få västinsiders. Som Mark Curtis, Peter Goodgame, Stephen Dorrill och Robert Dreyfuss.

 10. Europa måste bli mindre naivt! Det övergripande intresset för Saudidiktaturen, Erdogan och IS-diktaturen är att befästa sina kalifat, sprida islamismen till EU och stävja moderna demokratiska sekulära krafter inom muslimska länder. Lögnen är essentiell i detta spel.