Angrep Ryssland Georgien?


Denna artikel har skrivits av Ulf Bjerén, som är pensionerad sjuksköterska från Karlskrona. Han har skrivit här om ”Vad hände i Kampuchea?” om den store militären och socialisten Nguyen Giap. Han har även bl.a. skrivit om valet i Libyen, om fredsmötet i Degerfors i augusti och om erfarenheter av tidningsförsäljning i kamp för yttrandefrihet i praktiken. Han har också skrivit en läsvärd broschyr om kriget i Libyen ”Vad händer i Libyen”? (10 kr), som kan beställas via ulf@bjeren.se. Artikeln har publicerats i tidningen Sydöstran 21/2.
Georgien-kriget

Ulf Bjeréns artikel.
I dessa tider av russofob propaganda upprepas ständigt i media det kontrafaktiska påståendet att Ryssland angrep Georgien 2008.

Det är inte bara en akademisk fråga eftersom det ingår i ett krigsförberedande narrativ att framställa Ryssland som ett hot som Sverige måste skydda sig mot genom att gå med i krigsalliansen Nato.
Sakligt sett är det enkelt. FN:s utredningsteam ledd av Heidi Tavliavini fastslog i sin rapport: ”De öppna fientligheterna började med en storskalig georgisk militär operation mot Tskhinvali natten mellan 7 och 8 augusti 2008. Operationerna startade med en massiv georgisk artilleriattack.” Nära 2000 osseter dödades och huvudstaden Tskhinvalis centrum ödelades. En tredjedel av Sydossetiens invånare tvingades fly.
Angreppet beordrades av dåvarande presidenten Michail Saakasjvili, en av Natopolitiker omhuldad krigsförbrytare efterlyst av georgiska myndigheter för korruption och som nyligen anställts av juntan i Ukraina som militärpolitisk rådgivare.

Nobels ekonomipristagare 2004 Daniel Kahneman (ekonomisk psykologi) har skrivit: ”Ett säkert sätt att få människor att tro på falska påståenden är att upprepa dem ofta. Igenkännande går inte så lätt att skilja från sanning.”
Sakasvilji & Bush

Propagandaminister Joseph Goebbels gav uttryck för samma insikt när han på partidagarna i Nürnberg 1934 cyniskt konstaterade: ”Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning.”

Det är som med de upprepade påståendena om rysk invasion av Ukraina. OSSE bevakar hela tiden gränsen och har inte funnit något stöd för påståendena om invasion. Den 29 januari bestred också den ukrainska generalstabschefen Viktor Muzhenko att Kiev kämpat mot ryska reguljära trupper. En annan sak är att det finns frivilliga på båda sidor i Donbass. Det är välkänt att svenskar utgör en stor utländsk kontingent på juntans sida i den fascistiska Azovbataljonen.

Det är viktigt att aldrig förtröttas i uppgiften att påtala krigslegitimerande lögner även om svårigheterna att nå ut är stora.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , DN

Telefonläckan om dödsskjutningarna Information från Estlands UD Pål Steigan Krypskyttarna på Maidan Israel Shamirs artikel DN 8/2 Intervju med Merkel Lavros uttalande Hollandes uttalande Sveriges Radio 7/2 Pål Steigan Globalresearch 6/2 Robert Parry 6/2 Parrys bok Huvudstadsbladet 5/2 E Zuesse på Globalresearch 31/1 Åtta dagar 29/8 2014DN 24/1 The saker Globalresearch 22/1 Globalresearch 23/1 OSSE:s hemsida Hans lilla gröna Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

  1 comment for “Angrep Ryssland Georgien?

  1. Benny
    3 mars, 2015 at 09:33

    Georgien anföll Sydossetien på uppdrag av USA och deras hantlangare Saakashvili det är väl klargjort för länge sedan. Även EU:s undersökning kom fram till att Georgien utan tvivel startade kriget. Nu sopade ju ryssarna som bekant banan med de georgiska USA-stödda trupperna och några nya krigsäventyr är väl inte aktuella för Georgien på ett bra tag då man numera inser att man blev lurade av USA och Saakashvili in i kriget.

Comments are closed.