Mordförsök mot Venezuelas president. Sveriges reaktion?


Artikeln nedan har skrivit av Patrik Paulov och publicerats på Svenskt Världspolitiskt Forum igår vid lunchtid. Jag inleder med uppgifter från Telesur i Venezuela, som rapporterar att det var två fjärrstyrda drönar (modell DJIM600), var och en lastad med 1 kg C4 explosiva ämnen. Ena drönaren kunde avledas av signaler från marken, medan den andra kom ur kurs vid avledningsförsök, och exploderade mot en närliggande byggnad. Där skadades en lägenhet och där fann man även splitter från drönare. Telesur Göteborgsposten skriver att sex ”hyrda” mördare har gripits. GP. På regeringens hemsida finns inget uttalande om händelsen kl 9 idag. Regeringen

Patrik Paulovs artikel.
”Nattens attack mot president Nicolás Maduro visar att det finns krafter i Venezuela (med största sannolikhet med någon form av uppbackning utifrån) som är beredda trappa upp våldet och förvärra den redan svåra situationen för det venezuelanska folket.

Det var när Maduro höll tal vid en militärparad i huvudstaden Caracas som flera explosioner inträffade. Enligt uppgifter från Venezuela var det drönare fyllda med sprängmedel. Sju militärer skadades.
Att demokrati- och folkföraktande venezuelanska högerkrafter tar till våld för att underminera vänsterstyret är inget nytt. Det har pågått från och till och med varierande intensitet ända sedan kuppförsöket mot förre presidenten Hugo Chávez i april 2002. Om inte venezuelanerna, inklusive en stor del av militärmakten, gått ut på gatorna och vägrat lyda kuppmakarna, hade Venezuela redan för 16 år sedan troligen kunnat skriva in ett mord på sin president i landets historieböcker.
Vi vet att USA och andra stater backade upp kuppmakarna 2002, och det är väl dokumenterat att olika organ i USA årligen ger ett miljonstöd till den venezuelanska högeroppositionen. Precis som USA, Colombia och andra, agerat intensivt för att försvaga, destabilisera och smutskasta alla de latinamerikanska länder där folken röstat fram någon form av vänsterstyre.
Vad gäller Venezuela har taktiken under dessa år varit tydlig.
Regeringens motståndare inom och utom landet tar till grovt våld för att sedan lägga all skuld på regeringen; de hamstrar, bränner upp eller smugglar livsmedel till Colombia för att sedan skylla matbristen på regeringen; de spränger och saboterar elkraftverk för att sedan skylla elavbrotten på regeringen; de inför kraftfulla ekonomiska sanktioner och stryper handeln med omvärlden för att sedan skylla den ekonomiska krisen helt och hållet på regeringen.
Maduro 180805
Detta sagt betyder inte att regeringen Maduro står fri från ansvar eller att regeringen agerat rätt i varje given situation.
Men man måste se hela bilden. Venezuela har länge stått inför en oerhörd press från krafter som till nästan vilket pris som helst vill återinsätta högern vid makten.
Maduro anklagar den venezuelanska ultrahögern liksom USA och Colombia för att ligga bakom attacken. Flera personer uppges ha gripits i närheten av dådet.
En grupp som kallar sig ”Nationella rörelsen av soldater i skjortor” har via twitter tagit på sig skulden. Det är inte någon ny rörelse. Den som uppges ha grundat rörelsen var en polisofficer vid namn Oscar Perez. Han blev i juni 2017 ökänd när han stal en helikopter från en flygbas i Caracas utkanter och använde den för att med granater attackera inrikesministeriet och högsta domstolen i huvudstaden. Oscar Perez publicerade samtidigt ett videoklipp på Instagram där han förklarade att han ingick i ett nätverk av officerare inom säkerhetsstyrkorna och armén som ville avsätta president Maduro. Perez dödades i januari i år i samband med ett försök att gripa honom.
Om det är denna grupp och vilka utländska kopplingar som finns gällandet dådet får den kommande utredningen visa.

Nu väntar vid med spänning på vad den svenska regeringen har att säga om mordförsöket på ett annat lands statschef? Tror ni vi får höra Margot Wallström visa sitt stöd för Maduro och Venezuela? Tror ni Wallström kommer att fördöma attacken? Några tidigare artiklar om Venezuela.
Högern bränner de fattigas mat – klassinriktad terror i Venezuela Stöd dialogen för fred i Venezuela! 8/7 2017
Trump i farten även i Venezuela? Vad skriver media? 24/5 2017
Vad händer i Venezuela? 22/4 2017.
Venezuela nästa land för USA-statskupp – Maduro vädjar 26/5 2016
Varför vann högern valet i Venezuela? 9/12 2015
Venezuela smutskastas systematiskt 24/2 2015
Statskupp på gång i Venezuela? 5/2 2015


33 svar till “Mordförsök mot Venezuelas president. Sveriges reaktion?”

 1. Jag tror att problemet med att fördöma attacken är att ingen längre tror på pajasen Maduro. För det första var det en attack? Brandmän på platsen påstod att bilderna på en svartbränd lägenhetsfasad är ett resultat av en olycka där en gasbehållare exploderade. Knappt hade en timme gått förrän Maduro hade fångat de ”skyldiga” som omdelbart var satta under utredning. Sen räknade han upp den vanliga listan över vilka som låg bakom. Det var Colombias president Juan Manuel Santos som dock nästan direkt svarade att han just för tillfället inte hade tid att mörda främmande presidenter eftersom han passade sitt nyfödda barnbarn. Skyldiga var sen Miami, Washington och ibland oligarkin i Venezuela. Ibland säger jag för under sitt tal från Miraflores påstod han vid några tillfällen att Venezuela stod totalt enig bakom sin president. Vad som lät otäckt var hur han uppmanade till massaker på det han kallar oligarkin om en attack mot honom lyckas. Vet inte egentligen vilka som han innefattar som oligarker och det kanske han inte vet själv. Oligarki betyder ju fåmannsvälde och jag känner inte till några kvarvarande oligarker i Venezuela förutom klicken kring Maduro och militärledningen. Militärledningen har dessutom den avgörande kontrollen av ekonomin. Kanske menar Maduro att oppositionen är lika med oligarkerna? I så fall så blir det en stor massaker eftersom oppositionen vann valet 2015. Som tur är blev det inget av med vare sig presidentmord eller massaker. Och som väl är blandade sig Sveriges utrikesminister inte i. Hon har ju annars för vana att öppna munnen utan att ha minsta bevis som när det gäller de s.k. giftmorden i London. Skulle det vara så att Santos verkligen släppte nappflaskan för att styra drönare i Caracas så är ett fördömmande på plats.

  • Det finns en video som tydligt visar en drönare som exploderar över området! Nu kan det ju vara Maduros egen personal som fixat till detta som en false flag för att kunna införa nya hårdare inskränkningar i demokratin. Annars brukar det ju vara regimen i USA som håller på med sådana här false flag när det passar den egna agendan.

 2. Glömde en sak. Maduro i sitt tal menade att han klarat sig pga att han skyddats i tur och ordning av Gud, Jesus, madonnan av Chiquinquirá, Venezuelas soldater, de enkla mormödrarna, mammorna, döttrarna och de stridbara männen. Maduro hade personligen varit i kontakt med madonnan av Chiquinquirá som lovat honom beskydd. Jag kan tro på det där med madonnan av Chiquinquirá med det där med skyddet från soldaterna tvivlar jag på. Tvärtom tolkar jag filmsekvensen som omdelbart kablades ut som att soldaterna flydde hals över huvud när det smällde. Maduro har givetvis en annan tolkning, enligt honom flydde inte soldaterna utan sprang hals över huvud iväg för att skydda sin president. Om inte fan tror på det så åtminstone madonnan.

 3. För några dagar sedan den 30 juli firade man också 1-årsjubileum för ANC (Asamblea Nacional Constituyente) i Venezuela i samma lokaler som tidigare användes av AN (Asamblea Nacional). AN valdes 2015 och är den lagstiftande församlingen och domineras av oppositionen. ANC valdes 2017 för att ta fram en ny konstitution. Av konstitutionsskrivande har det inte blivit mycket av, istället stiftar man lagar och avsätter besvärliga chavistiska åklagare. Det arbetet är ju egentligen ANs men eftersom de blivit totalt åsidosatta och t.om berövade sina lokaler så har man brutit mot en av de viktigaste delarna av Venezuelas gällande konstitution. Maduro kallar det att säkra freden, jag kallar det en krigsförklaring. (https://www.telesurtv.net/news/logros-primer-ano-asamblea-nacional-constituyente-20180730-0002.html) (hittar ingen engelsk översättning men om någon orkar läsa allt svamlet så får man en hyffsad uppfattning om man använder Google Translate).
  På sociala medier finns en väpnad grupp som sägs bestå av Venezolanska militärer och som kallar sig Soldados de Franela. De har publicerat en kommuniké där de tar på sig ”attentatet” mot Maduro och motiverar sina ståndpunkter. Om det nu är en reelt existerande grupp så går en stor del av kommunikén ut på att kräva respekt för den gällande konstitutionen. Oavsett om gruppen existerar eller inte så är det troligt att en sådan grupp finns inom militären. Militärledningen går det ingen nöd på, de har ansvaret för matdistributionen och skall man tro venezolaner jag pratat med är det också de som säljer svart den subventionerade maten. Officerare och soldater på lägre nivå och deras familjer däremot delar i stor utsträckning de vanliga folkets vedermödor. Hugo Chavez var själv en del av den kategorin när han genomförde sitt misslyckade kuppförsök 1992. Maduro borde också vara medveten om det hotet. ”Mordförsöket” mot Maduro kommer säkert att användas som skäl för utrensningar inom armén.
  Men inget av dessa åtgärder lär rädda Maduro. Det räcker inte med hans senaste åtgärd att stryka tre nollor på sedlarna eller legalisera svartväxlingen av dollar det krävs mer genomgripande förändringar. Inte ens oljeindustrin och högre oljepriser verkar kunna rädda landet. Oljeindustrin producerar på bara 1/3 kapacitet, produktionsanläggningarna nedslitna, mängder av maskindelar har stulits och sålts som skrot och arbetet med att hitta nya fyndigheter upphört. Från en produktion på
  3,78 tusen fat per dag är man nu nere på 1950 års produktionssiffror med 1,3 tusen fat per dag. Dessutom är en del av exporten redan intecknad för att betala lån till bl.a Kina.
  Mycket tyder på att Venezuela aldrig riktigt hämtat sig från chocken när Chavez avskedade 18 000 arbetare, tekniker och ingenjörer från det statliga oljebolaget PDVSA.

 4. Som vanligt på denna blogg är det Sven Andersson som genom kommentarer står för den mest intressanta informationen om Venezuela (och Nicaragua). Eftersom varken Anders Romelsjö eller hans Latinamerikaexperter säger emot, så utgår jag från att Sven Andersson har ordentligt på fötterna.

   • Jag tycker det är kontrasterna som gör bloggen så läsvärd. Bloggar och sajter där kommentarsfälten är likriktade blir man ganska snart trött på. En fri debatt under ordnade former som här på jinge.se tycker jag är det bästa. Dock tycker jag man måste man visa någon form av hänsyn till bloggens intentioner men vet inte själv om jag alltid gör det. Den som publicerar bestämmer. Punkt.

 5. Några ytterligare exempel på vad som rör sig inom Venezuelas väpnade styrkor. Som tur är har inget grannland velat stödja en utländsk intervention
  I USA är det mest senatorn Marco Rubio som förordar en militär lösning. Det finns en risk att detta kan ändras. Colombias tillträdande president står nära Rubio och hans viceminister Marta Lucia Ramirez har förordat en ”humanitär intervension”. Efter att den nyvalde colombianske presidenten tillträder i morgon den 7/8 lär vi snart få veta hur mycket allvar som ligger bakom.

  1. I juni 2017 stal polisen Oscar Perez stal en helikopter flög den över centrala Caracas och kastade granater mot Högsta domstolen.

  2. För ett år sedan stormade en annan grupp av väpnade styrkor Fort Paramacay och stal vapen. En av rebellerna deltog i attacken i lördags.

  3. Oppositionen lanserade före årets presidentval en ”Plan Constiticional”, dvs en plan för att återställa respekten för konstitutionen och ställa Maduro inför rätta. Omkring 30 officerare arresterades, några anklagade för förräderi, när planen avslöjades.

  4. Dussintals soldater har gripits sedan början av året, en del av dem högt uppsatta, som nu står inför rätta i militärdomstolarna.

  5. Den pensionerade Generalmajoren Miguel Rodriguez Torres, inrikesminister 2013-2014, som stred med Hugo Chavez under det misslyckade kuppförsöket den 4 februari 1992 är sedan några år en stark kritiker av Maduro, greps i mars.

  6. Den 28 februari undertecknade Maduro två dekret där han avskedade totalt 24 medlemmar av väpnade styrkorna.
  Bland de skäl som nämndes är att ”genom våld har försökt att ändra nationens republikanska karaktär”.

 6. Benny, jag har nu sett en video på youtube med en drönare som exploderar på som det verkar relativt hög höjd. Jag ser två möjligheter å ena sidan kan Maduros påstående stämma. Å andra sidan kan drönaren ha exploderat när den sköts sönder av armén. Ytterligare en exposion förekom som jag tror är den som ställde till mest skada. Även här visar youtube hur det väller rök ut från ett fönster i en byggnad i närheten. Ännu en gång två möjligheter, antingen som Maduro säger att det var en drönare som sprängdes när den kolliderade mot husväggen. Eller så stämmer de två anonyma brandmännens version som säger att det var en gasexplosion i en lägenhet. I videon tycker jag det ser mer ut som det senare. Jag tvivlar inte på att det finns de som vill ta livet av Maduro. Det hade så klart varit den sämsta utgången eftersom det skulle gett Maduro en legitimitet som han saknar. Han ”vann” visserligen valet men för mig är det lika troligt som om Stefan Löfven lett Sverige in i en period med en ekonomi i fritt fall, hunger, kollapsad utbildning och vård samt en inflation som i år når 46 000 % OCH svenska folket hade premierat honom med en övertygande valseger.

   • När ska man inse att allas ansvar lätt blir ingens ansvar? Gemensamt ägande är långt ifrån en självklarhet. Det kan fordras mycket att få det till fungera. Likaså ibland passar det utmärkt eller också passar inte alls. Som i det här fallet i Venezuela. I grunden goda tankar men som realiseras till en katastrof. Drömmar och verklighet är ofta två helt avskilda världar. Vietnam tror jag blev ett bra samhälle. Kanske Venezuela till slut blir det också?

 7. det vore en katastrof för kapitalisterna i usa och europa och dom vise männen på denna blogg om venezuela och maduro fick visa upp öppet det mest demokratiska landet i sydamerika sina framgångar av ett land med naturliga rikedommar som mineraler och olja, hemska tanke, därför måste venezuelas ekonomi stängas ,bokstavligen genom olagliga sanktioner,genom helt olagliga yttre insatser, en suverän stat utsatt för yttre påtryckning genom att korrumpera intern mat och distribution av läkemedel ,bokstavligen köpa bussförare att stanna hemma istället för att köra sina rutter, korrupta lastbilsförare att inte leverera varor, så snabbköpshyllorna är tomma , kapitalets reportrar fotar med liv och lust dom tomma hyllorna och basunerar ut att landet är bankrutt, detta mönster användes av dom kära kapitalisterna från det demokratiska usa i chile ( cia ) detta ledde till usa cuppen som dödade den demokratiska valda presidenten SALVADOR ALLENDE av våra älskade vänner i usa, samtidigt satte dom en tyrann på posten som president långt värre än nordkores och irans m,m, styre, amerikanare är totalt likgiltiga för vilka usa mördar utomlands, det enda positiva jag kan säga om dessa zombies, ett fåtal protesterar men blir pepparsprejade eller misshadlade och hamnar på sjukhus därefter fängslas dom, snygg demokrati eller, cia och andra statsfinansierade hemliga tjänster var och är ansvariga för att försöka bojkotta och påverka den venezuelanska demokratiska valprocessen INTILL NU FÖRGÄVES, och vi kommer att höra även vilken diktatur iran är till leda, mitt hopp står till ryssland och putin, annars måste hela världen hoppa när kapitalisterna i usa säger hoppa ,du härliga värld

  • förresten, regeringarna och median i europa och usa hoppar redan när kapitalet i usa ryter HOPPA

 8. Jag kan inte yttra mig som expert på Latinamerika men jag tror mig känna igen en om jag får läsa en något utförligare text. En bra expert är den amerikanske ekonomen Mark Weisbrot som på sin hemsida cepr.net har en lång artikel om hur USA lyckats återerövra sin bakgård på ett sätt som ingen hade kunnat befara för bara tio år sedan. Tyvärr är Weisbrots senaste artikel skriven i satirisk form och resultatet är tungläst. I artikeln berörs hela Latinamerika, som exempel kan vi ta Brasilien där de tidigare presidenterna Rousseff och Lula fösts åt sidan genom juridiskt trixande. Dilma Rousseff dömdes för korruption i en miljö där hon var den minst korrupta av dem alla.
  Venezuela är utsatt för ekonomisk krigföring. USA har alltsedan uppspjälkningen av Jugoslavien upptäckt att sanktioner åstadkommer större skada och leder till mer bestående resultat än bomber. Medan medierna fokuserar på gatuslagsmål pågår i tysthet en strypning av de venezuelanska statsfinanserna. Med detta inte sagt att regeringen i Venezuela är skuldfri. Under de goda tiderna sattes pengarna i rullning både hemma och i det övriga Latinamerika. Staten skapade obalans i ekonomin som skulle göra den sårbar för yttre angrepp när oljepriserna sjönk.
  Weisbrots artikel har som en poäng de två linjerna i den amerikanska Latinamerikapolitiken som fortgått i 200 år. Den hårda linjen och den mjuka linjen. Nu ser vi ett skifte mot den hårda linjen. Syftet är detsamma. Latinamerikas uppgift är att underordna sig USA:s kontroll och alla avsteg bestraffas. Med militära medel om så skulle behövas. Vilket får mig att avsluta med en varning som kommer från den framstående historikern Peter Kuznick. Han intervjuades för någon vecka sedan och kalla kårar kunde inte undvikas. Kuznick sade att trots att Clinton var synnerligen motbjudande var hon den djävul vars vanor redan var bekanta. Med Trump kommer ett nytt slags chanstagning som vi inte vet hur det skall sluta: Se på Iran, Venezuela och kan vi ens vara säkra på avsikterna mot Ryssland. Han ser kanske den sistnämnda bara som ett kort som kan spelas ut mot Kina.

 9. Sven Anderssons kommentarer är ju som skrivna av USA’s Vita Huset.
  Inte konstigt att Maduro är rädd för att bli mördad med sådana hot på sig uppenbarligen, Maduro får verkligen vatten på sin kvarn.

 10. Anders, jag jämför med Sverige och Löfven mest för att för att jag vill ha fram att jag inte tror att väljare i något land i världen skulle premiera sin politiska ledning med ett högt röstetal efter en sådan följd av katastrofår. Jag tror inte på valresultatet helt enkelt. De 50 ton mat som eldades upp var heller ingen politisk neutral mat. Maten ingick i CLAP-systemet och delas ut till de av regimens vänner (eller de som av hunger tvingas vara vänner med regimen) som innehar det patriotiska Id-kortet. Denna mat delas bl.a ut till de som röstar i valen genom att Maduro i strid mot gällande vallag sätter upp röda tält vid vallokalerna som de lojala väljarna passerar med sitt patriotiska Id-kort efter att ha röstat. I vilket annat land som helst skulle det kallas röstköp. Jag skulle påstå att USAs blockad mot Venezuela är relativt mild, USA är fortfarande en av de största importörerna av olja från Venezuela, de som främst drabbas är en lista på ledande figurer inom regimen. Utan import hade Venezuela haft en svältkatastrof i nivå med Sudan.

 11. Ja, det kan nog vara så. USA har fortfarande stora möjligheter till ekonomisk krigsföring och trots rekordstor utlandsskuld har de även försökt ge sig på Ryssland och för den delen även Europa med hot om varutullar. Jag kan tycka mot den bakgrunden har Venezuela gett sig in på ett högt spel med sin socialistiska politik som utmanar värdegrunden i USA. Det fungerade hjälpligt så länge de hade vänner och inkomstbringande naturresurser men sedan de sinat och skulderna ska betalas till vännerna då står regimen hjälplös inför folket som röstat på dem. Det är inget avundsvärt läge precis. Det är nog inte fråga om socialistregimen faller utan snarare hur länge till den orkar hålla sig kvar vid makten.

 12. Det nämndes här tidigare Chiles Allende-period i jämförelse med Venezuela. Ingen dum jämförelse faktiskt. Sveriges främste Chile-expert när det gäller ekonomin är Stefan de Vylder som bodde i Chile under Allende-tiden och skrev sin avhandling där:
  https://www.amazon.com/Allendes-Chile-Political-Cambridge-American/dp/0521107571
  De Vylder som ju är marxist och som stödde Unidad Popular-regimen visar effektivt hur man som vänsterregering kan skjuts sig själv i foten. Jag bortser från USAs inblandning och högerns sabotage som jag ser som givna och utan diskussion sedan Clinton la ut hela State Departments arkiv på nätet angående Chile-kuppen. I sammanfattning visar De Vylder på hur man efter valsegern i slutet av 1970 eldade på ekonomin till den grad att ekonomin först gjorde ett glädjeskutt 1971 och sedan redan 1972 hamnade i en inflationsspiral på drygt 500 %. Det är lång från Venezuelas 46 000 % men det skapade snabbt enorma problem med flaskhalsar och brist på varor. Och sen den 11 september var det slut. Eftersom jag har varit mycket i Chile har jag fått tänka om ett antal gånger efter att ha pratat med arbetare som stödde kuppen. Eller vad sägs om vad en vän berättade som var anställd i ett välskött företag. Plötsligt blir företaget tvungen att anställa 600 MIR-aktivister utan kunskap och intresse för produktionen. Däremot var de väldigt intresserade av agitation. Företaget tvingades i konkurs på noll-tid. Senare forskning visar på hur så oväntade figurer som Fidel Castro och Chiles kommunistiska parti försökte lugna ner hetsporrarna men förgäves
  Fidel hade ju då redan 14 års egna erfarenheter av äventyrspolitik på Cuba. När det talas om Venezuela så undviker både vänstern och högern att tala om Venezuelas allierade Bolivia och Ecuador. Varför lyckades Evo Morales och Rafael Correa med en hälsosam tillväxt? Var de inte lika mycket fiender till USA-imperialismen? Bolivia tuffar på med c:a 5 % tillväxt varje år och t.om Världsbanken har tvingats erkänna att ekonomin är välskött. Ecuador har gjort enorma framsteg och ekonomin har vuxit varje år förutom 2016 då ekonomin minskade 1,5 %. När det gäller Maduro så tycker jag talesättet ”vem behöver fiender med sådana vänner”. Det finns en typ av vänsterpopulism som gör att imperialismen, oligarkin eller högern knappt behöver anstränga sig, genom att skjuta sig i foten bjuder man i själva verket in imperialismen. Genom att leva glada dagar i Venezuela när oljan kostade 150 USD så ruinerade man ekonomin och värst av allt man matade inte ens den stora mjölkkossan oljeindustrin utan lät den förfalla. När sedan oljepriset sjönk till 35 USD och produktionskapaciteten på oljeindustrin sjönk till 1/3 av den tidigare så var det slut på festen. Inte ens nu när oljan är tillbaka på 70 USD lyckas man häva krisen. Och förutom oljan så finns det nästan ingen industri. Maten importerar man, mest från Colombia, maskindelar mm från USA. Det frågades tidigare på Jinge om socialismen är marxism eller moral. Jag skulle vilja fråga om socialismen är marxism eller känsla? Känslomässigt skulle jag vilja att världen var enkel och att de goda var socialister och de onda kapitalister. Tyvärr så är det inte så enkelt, inte så länge det finns socialister som skjuter sig i foten. Och utan kritik mot dessa s.k. socialister lär det aldrig bli någon socialism.

  • jag är nu övertygad om att usa är dom mest enfaldiga människor som finns, enligt din inblick i sydamerika kunde usa spara miljarder dollar om dom lade armarna i kors och lät sydamerikas länder gå i bankrutt en efter en och usa kunde gå in och köpa upp allt värdefullt för en spottstyver, dom kunde spara miljarder dollar och sitt rykte som dom själv påstår, världens största demokrati, med att inte utbilda tiotusentals sydamericanska mördare , spädbarn barn kvinnor och män står på matsedeln, https:www.theguardian.com/commentisfree/cifamerica/2010/nov/18/us-military-usa

 13. ”Påstådd drönarattack” skrev SVT och det säger det mesta. Har aldrig läst påstådd gasattack när det gäller Syrien. Med tanke på de uttalanden som gjorts från USA och vetskapen om CIAs verksamhet i Latinamerika där de ofta samarbetar med högerextremister, (Contras är ett välkänt exempel) finns det ingen anledning att tvivla på att detta var mordförsök. För de som läser Timbros skrifter som man förr läste bibeln förstår inte hur någon kan stödja politiker som inte bejakar den anglo-amerikanska oligarkin. Det hjälper inte hur många oberoende valobservatörer det finns, folk kan inte rösta på Maduro, Putin eller Lula da Silva. Vinner dessa val är det valfusk punkt slut. Det har aldrig varit lätt att driva en politik som gynnar flertalet, det finns alltid en adel som anser sig ha rätt till mer, folk som korrumperas av makt och börjar roffa. Maduros hopp står till att folket ser klart och börjar rensa bort råttorna som skadar produktionen för att skapa kaos för att sedan som i Ryssland med hjälp av den anglo-amerikanska oligarkin stycka upp och stjäla de rikedomar som nu ägs av folket. Ett problem Maduro har är att det våld som krävs för att rensa ut kuppmakarna riskerar att ge USA en anledning att gå in militärt.

   • Egoismen ligger i människans natur.
    Vetenskapen (biologin) har en enkel förklaring till människans beteende, människan prioriterar alltid sina gener före allt annat. Man skulle förenklat kunna säga att människan är en överlevnadsmaskin för sina gener. Av denna vetenskapliga teori som i huvudsak presenterats av Dawkins och Hamilton följer att man inte kan leva som man lär.
    Dock är det vänstern som är huvudproblemet. Kommunismen och planekonomin är ogenomförbara.
    Man kan inte genomföra ett socialistiskt samhället utan att kompromissa på utvecklingen. Och de mest utsatta klarar sig mycket väl i ett liberalt samhälle.
    Man vill inte skapa tänkande människor, som med rationella metoder granskar världen, utan ett programmerat kollektiv. Ett samhälle à la George Orwell kanske inte är så långt bort?

    • Samarbete och empati är ännu mer grundläggande hos människan och har varit av stor betydelse för släktets utveckling. Jag behandlar detta i en ganska omfattande bloggartikel. Arbetet för en bättre värld. Planekonomi praktiseras av varje större företag, och i stora satsningar som framtagande av atombomb, NASA:s arbete med rymdfärder etc. Sovjet genomgick med sin bristfälliga planekonomi en mycket snabb utveckling från efterblivet land till världens andra supermakt, trots anfall av nio länder efter Oktoberrevolutionen, egna misstag, isolering, omkring 20 miljoner dödade och en fruktansvärd förstörelse av landet under Andra Världskriget. Kommunismen i primitiv form torde ha fungerat. Varken du eller jag vet med säkerhet om och hur kommunismen kommer att fungera. Vad vi vet är att kapitalismen och imperialismen fungerar mindre väl med alla krigen, helt onödig fattigdom och arbetslöshet och uppenbar oförmåga att ta itu med det avgörande klimatproblemet.

    • Före kapitalismens genombrott, och innan Columbus upptäckte Amerika, så fanns det samhällen i Amerika, Ryssland, Europa och med flera andra kontinenter som var mer eller mindre socialistiska/kommunistiska. De samarbetade för att kunna skaffa mat till folket. De förstod tidigt att egoismen inte fyllde magarna. De hade inga skjutvapen utan de gick ut på jakt med diverse vapen och fällor. För detta behövde de samarbeta – precis som jaktlag idag tillsammans går ut på jakt.
     Kvinnorna brukade jorden tillsammans med varandra. Likaså var det med barnomsorgen.
     En ensam man, kvinna eller en familj på två tre barn hade dåliga förutsättningar att överleva.
     Girigheten och egoismen fanns då enbart bland de rika – oftast förmögna vita som koloniserade dessa folk. Men därefter har dessa företeelser spridits i takten med kapitalismens genombrott.
     Och det var inte Marx som uppfann kommunismen. Han enbart skrev ner det som han hade analyserat om kapitalismen, industrialiseringen och den utsugna arbetarklassen. Kommunismen fanns före Marx.
     https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-Marxist_communism