På tre-årsdagen efter omvälvningen 22/2 2014 publicerar Der Spiegel en intervju med den i lovordade demokratiska val år 2010 valde presidenten Viktor Janukovit Der Spiegel
Alla är eniga om att Janukovitj förlorade makten då.
Jag tillhör dem som menar att det var en statskupp, Dags att erkänna statskuppen i Kieev efter 3 år
Wikipedia ”Statskupp är ett plötsligt och enligt rådande författning olagligt maktövertagande i en stat. Vanligtvis utfört av en mindre grupp inom etablissemanget (oftast dock inte själva i regeringsställning) och kan ske med användande av våld, hot om våld eller endast genom politiska medel (palatsrevolution).”
Sveriges Radios Fredrik Wadström tillhör dem som bestämt närmast skrattar bort tanken på att en statskupp kan ha ägt rum. Fredrik Wahlström Han dömer helt ut Olver Stones film ”Ukraine on fire” Vågar du se Oliver Stones film om Ukraina och försökte hindra att filmen ”Ukraina – revolutionens mörka sida” skulle sändas på TV. Ukraina – revolutionens mörka sidaDen sändes, efter viss modifiering.
Nu tror Du kanske att den här artikel ska bli en trött upprepning av gammal stoff. Men här kommer något nytt om gammalt – nämligen Viktor Janukovitj Live (nästan i alla fall).
Artikeln i der Spiegel, aningen ändrad
Viktor Janukovitj gick under jorden efter upproret på Maidan-torget i Kiev för tre år sedan, men återuppstod den här veckan han. På tisdag kväll (21/2) presenterade Ukrainas förre president ett nio sidor långt brev i Moskva som han planerade att sända till ledarna för USA, Ryssland, Tyskland, Frankrike och Polen följande dag. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och ”President Frank-Walter Steinmeier” är också mottagare, även om Steinmeier ännu inte tillträtt officiellt.
Janukovitj spenderar det mesta av sin tid i södra Ryssland i närheten av Rostov. Men det är 21 februari, årsdagen av den blodiga uppror på Maidan, och Janukovitj vill påminna om att han fortfarande en spelare i spelet om Ukrainas framtid.
En medhjälpare delar ut det brev adresserat till Trump, Merkel, Putin och Hollande över oss runt bordet, som ska ha levererats 22 februari till Washington, Berlin, Moskva och Paris. Sedan den förre presidenten förklarar att han är redo att svara på alla frågor, eftersom han är djupt intresserad av att belysa de blodiga händelserna 2014.
Innan detta sker vill Janukovitj förklara varför han inte undertecknade associeringsavtalet med EU vid ett möte i Vilnius i Litauen under hösten 2013, ett beslut som utlöste Maidan-upproret.
Han förklarar att västvärlden inte behandlade honom rättvist. Det hade stått klart för honom från början, säger han, att Europa ”inte ens behövde våra varor.” Och även att förhandlingarna med Bryssel skulle förvirra Ryssland och att Moskva hade redan börjat varva ner sina ekonomiska band med Kiev ”i självförsvar.”
Janukovitj säger att förlusten av handeln med Ryssland blev allt mer kostsamt för Ukraina och att han hade krävt kompensation från EU om han undertecknade associeringsavtalet. På frågan hur mycket, sa han, ”200 miljarder euro. Det är inte mer än vad EU betalar till Grekland.” Men EU erbjöd endast 5 eller 10 miljarder euro, som skulle betalas ut på lång sikt. Han säger att han då avbröt samtalen. Mot bakgrund av hur illa det går i Ukraina i dag, säger han att ”vi gjorde rätt.”
Det var historia och det blir intressantare när han börjar prata om Maidan. Vem gav order i november 2013 för den våldsamma rensningen av torget – vid en tidpunkt då där bara fanns besvikna och obeväpnade studenter? (Min fråga: Hur vet der Spiegel vilka som var på torget då?)
Inledningsvis bestrider Janukovitj att det var lugnt på Maidan då. Men han bekräftar att särskilda enheter blev utplacerade vid den tidpunkten, men att chefen för det nationella säkerhetsrådet och chefen för hans administration var ansvariga för beslutet. Han namngav också oligarken Dmytro Firtash, som nyligen flydde till Wien. Han anklagar dem för att ha spelat spel bakom ryggen på honom och för bedrägeri, lögner och svek.
Den förre presidenten hävdar att han blev lurad hela tiden,och det även av utrikesministrarna i Tyskland, Frankrike och Polen, när kom till Kiev den 20 februari 2014. ”Vi förhandlat fram en affär tillsammans med oppositionen. Jag var i huvudsak öppen för allt som föreslagit för mig, inklusive snabbtt presidentval och en ändring av konstitutionen för att förhindra blodsutgjutelse. Men allt detta var bara en maskerad.”
Janukovitj menar att utrikesministrarna, däribland Tysklands Steinmeier, lurade honom under förhandlingarna, och därigenom kom att stödja den ”författningsvidriga kuppen.” Och sedan lämnade de honom åt sitt öden att parlamentet röstade för att ta bort honom från makten.
(Kommentar: Med för få röster enligt konstitutionen).
Han säger att Steinmeier sade till honom att uppgörelsen med oppositionen hade varit bra, men att han – Janukovitj – hade brutit det, och sedan flydde han från Ukraina. ”Därefter har ingen från Europa eller Amerika någonsin försökt att kontakta mig.” Ingen av dessa anklagelser finns i brevet, som är adresserat till ”Ers excellens herr president Frank-Walter Steinmeier.”
Janukovitj försöker förklara sig.
Janukovitj säger att han kunde ha försvarat sin maktposition genom att sätta in militären och att han övervägde att upprätta en exilregering i en annan ukrainsk stad, men menar att det skulle ha resulterat i ett inbördeskrig.
I brevet till Trump, Putin, Merkel och Hollande, beskriver han många aspekter av händelserna på Maidan och sin flykt: bilfärd till Charkov, helikopter-resa till Donetsk och slutligen flykten till Krim som nästan misslyckades nära Melitopol eftersom ”en tungt beväpnad grupp av legosoldater hade väntat på vår konvoj med order att skjuta alla, inklusive mig.” Det står klart att han försöker att retroaktivt rentvå sig själv. Även den ryska presidenten har offentligt att han aldrig skulle ha lämnat sitt land i en sådan situation.
Janukovitj säger att han känner till den exakta identiteten på krypskyttarna på Maidan, vem det var som släppte fram dem och från vilka byggnader som de sköt på poliser och på män som tillhörde hans specialstyrka. Men han säger att han måste skydda identiteter sina informanter och andra. Och detta inkluderar namnen på oligarker och politiker som spelar en ledande roll i Kiev som han nyligen har träffat.
”Det finns många vittnen som inte vill vittna eftersom de vet att under de senaste tre åren har alla bevis förstörts”, sade han. ”Mycket bevis har samlats in. Det finns människor som är villiga att vittna, men bara inför en internationell övervakningskommitté som man beslöt om vid mötet 21 februari 2014.
Han menar också att den nuvarande ukrainska riksåklagaren Jurij Lutsenko var en av de ansvariga för händelserna på Maidan. ”Han organiserade alla olagliga aktiviteter och mord som ägde rum på Maidan”, och tillade att Lutsenko offentligt sagt att Maidan-aktivisterna hade vapen och var redo att använda dem. ”Vi talar om dödandet av oskyldiga människor som sköts ihjäl från byggnader som vissa Maidan aktivister hade besatt. ”Inte en medlem av Pravy Sektor [Högra sektorn, ennationalistisk (fascistisk,Anders) organisation förbjöds i Ryssland dödades. De sköt vanliga människor som bara hade kommit till Maidan. Dessa människor fanns som lätta offer från byggnader där krypskyttar fanns. Det finns många bevis och människor som är beredda att vittna. ”
Kommentar: Faktum är att Ukrainas regering inte redovisat någon utredning av händelserna på Maidan.
Sex punkter för att lösa konflikten
Under intervjun säger Janukovitj att han skulle vilja bidra till ett fredsbevarande uppdrag i Donbass, där kriget är för närvarande utkämpas nära hans hemstad. Han menar att det angripna området ska förbli en del av Ukraina, men ges större självständighet.
Kommentar: Ökad självständighet har beslutats i Minsk 2.
I sitt brev till ledarna presenterar han sex punkter som han tror kan leda en lösning av konflikten i östra Ukraina. Fyra avser ”utredning av brott som begicks på Maidan i februari 2014,” för vilken han föreslår att en särskild kommission ska tillsättas av Europarådet. Janukovitj föreslår också att federalist-ledarna i Donetsk och Luhansk skall ingå i förhandlingarna med den grupp som övervakar Minsk- avtalet. I den sjätte punkten föreslås att om en lösning inte kommer till stånd enligt Minsk 2 genom obstruktion av dem som ”för närvarande har makten i Kiev”, då bör en folkomröstning hållas om status för Donbass.
Brevet säger inte vad som kommer att hända om Ryssland inte följer avtalet. Der Spiegel spekulerar i att ”det samordnats med ledningen i Moskva eller kanske initierats av ryssarna. Brevet till Putin är tre sidor kortare än brevet till västerländska ledare eftersom Janukovitj inte ger Putin alla detaljer som den ryska ledaren sannolikt redan väl känner till.”
Kommentar: Det är väl belagt att Ryssland stödjer Minsk 2, och att Ukrainas regering vid flera tillfällen brutit vapenvilan, samt inte givit östra Ukraina större självständighet i enlighet med avtalet.
Det slutliga intrycket är Janukovitj är en djupt oroligt man kämpar för sitt rykte.
En insikt är dock att han tydligen hade mycket liten kontroll över händelserna på Maidan. an är en man som avstår från att fatta beslut. ”Ukraina har blivit ett vilt land” (”Ukraine has become a wild country,”) säger Janukovitj avslutningsvis.
Ett par kommentarer: EU och Väst samt etablerade media vägrar att föra en seriös diskussion om maktövertagandet 21-22/2 2014. Samtidigt som de kritiserar Krims fredliga, folkstödda återinförlivande av Krim. Vad är demokrati?
Varför har regeringen i Kiev inte genomfört någon utredning av dödsskjutningarna på Maidan?
Varför var SvT så emot visningen av den franska lovordade filmen ”Ukraina – revolutionens mörka sida”?
Några andra artiklar om Ukraina här.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur
i Ukraina, politik, mänskliga rättigheter, statskupp, USA, Sverige, ekonomi, imperialism, NATO, demokrati, federalister, Donbass