Rikaste USA har sexdubblat bomningarna av fattigaste Jemen


Denna artikel har först publicerats 2/12 på Antiwar i USA. Antiwar: USA 6-dubblar bombningarna i Jemen
DUSKpmtXcAEwyaR
Artikeln.
Medan den saudiska invasionen av Jemen orsakar en humanitär katastrof, har amerikanska tjänstemän i stor utsträckning försökt att underrapportera eller förminska USA:s militära engagemang i Jemen.

I själva verket har antalet amerikanska flygattacker gradvis ökat, sedan president Trump tillträdde med 21 störningar på Jemen rapporterade 2016 och en mer än sexfaldig ökning (+624 procent) till 131 bombningar under 2017-talet. Tio har hittills rapporterats för januari 2018, vilket tyder på att eskaleringen fortsätter.

Bombningarna är teoretiskt riktade mot al Qaida på Arabiska halvön (AQAP) och ISIS, men i praktiken med amerikanska trupper i Jemen endast ”intermittent”, enligt Pentagons egen redovisning, är det svårt att se hur tjänstemän kan veta med någon säkerhet vad som blir målet för amerikanska bombräder, utöver avlägsna områden där sådana grupper tros operera.

Men krigshärjade Jemen är i ett sådant tillstånd, och har så många fraktioner på så många ställen att det även med tillförlitlig underrättelseverksamhet skulle vara svårt att veta exakt vem som är var eller vad som träffas. I detta läge är amerikanska bombningar mycket osäkra och man vet inte vilka ”bevis” beslutsfattare har innen de beställer sådana attacker.” (Slut på artikeln.)

Mer uppgifter om USA:s engagemang.
USA är den största leverantören av dessa vapen som används för att bomba Jemen. Klustervapen, som säljs till Saudiarabien av ett amerikanskt bolag som heter Textron, har använts i flera av koalitionens strejker. Dessa fruktansvärda bomber utgör en särskild fara för civilbefolkningen på grund av sin omfattande effekt och det faktum att odetonerade bomber kan förbli farliga i decennier efter att de släppts. Därför är de förbjudna i mer än 115 länder. ”Saudi-ledda klusterbomber flyganfall har slagit till mot områden nära byar, och sätter lokalbefolkningen i fara”, säger Steve Goose, vapendirektör på Human Rights Watch. ”Dessa vapen får aldrig användas under några omständigheter. Saudiarabien och andra koalitionsmedlemmar – och leverantören, USA – trotsar den globala normen som förkastar klustervapen på grund av deras långsiktiga hot mot civilbefolkningen ”.
jemen-161106-5
USA:s direkta roll i samordningen av Saudi flygoperationer gör också USA delaktigt i krigsförbrytelserna. ”USA:s regering är väl medveten om den saudiska-ledda koalitionens urskillningslösa flygattacker som har dödat hundratals civila i Jemen”, säger Joe Stork, vice Mellanöstern och Nordafrika chef på Human Rights Watch. ”Att ge saudierna med fler bomber under dessa omständigheter är ett recept för större civila dödsfall, som USA kommer att vara delansvarig för.”
För att göra saken värre, har de fruktansvärda förhållanden på marken lett till en förstärkning av extremistiska terroristgrupper som oundvikligen kommer att plåga att nationen i många år framöver. Den lokala al-Qaida gren, al-Qaida på den arabiska halvön (även känd som AQAP), som bildades 2009, har utnyttjat den nuvarande konflikten och ökat rekryteringsinsatserna. Det nuvarande politiska och säkerhetsmässiga tomrummet har också banat väg för uppkomsten av en gren av ISIL, som har utfört dödliga attacker mot shiitiska moskéer och positionerat sig som ännu mer aggressivt än AQAP. Vissa fruktar att AQAP:s och ISIL:s rekryteringsinsatser kan leda till konkurrens mellan de båda radikala grupper, som kan innebära ännu fler attacker runt om i landet när grupperna försöker dra uppmärksamheten från varandra.

När Houthierna från norra Jemen, övertog Jemens huvudstad Sanaa i januari 2015 och tvingade förre president Abdrabbuh Mansour Hadi i exil, bildade Saudiarabien en koalition bland arabiska Gulfstater för att bekämpa de Houthierna. Naturligtvis, har USA kommit överens om att stödja dessa nära allierade i dess strävan att ”återinföra ordning” i Jemen genom att tillhandahålla spaningsinformation, vapen och tankning av flygplanen i luften. USA har också skickat amerikanska krigsfartyg för att genomdriva en blockad i Adenviken och södra Arabiska havet. Blockaden påstods vara för att förhindra vapentransporter från Iran till Houthierna, men den hindrade också humanitära transporter till stöd för belägrade, instängda jemenitiska medborgare. CIA och annan militär underrättelsetjänst är också på plats i Jemen, och ger information om militära mål och annat logistiskt stöd. USA:s drönare flyger ständigt och skickar underrättelseinformation till saudierna.

”Världssamfundet” visar sin etiska och moraliska nivå samt illustrerar sin politik genom att mestadels tiga om kriget – och framför allt genom att undvika att kritisera USA:s engagemang och repetera USA:s och Saudiarabiens falska uppgifter om att kriget förs mot ”IRAN-STÖDDA Houthi-rebeller” . Denna artikel av Medea Benjamin visar USA:s djupa engagemang. http://www.codepink.org/yemen_crisis
Viss bakgrund till kriget.
Latuffe YemenInte bara USA levererar vapen till anfallande Saudiarabien
Två svenska lågvattenmärken är Björn von Sydows besök i Riyadh ett dygn efter att det folkrättsvidriga luftangreppet mot Jemen hade startat. Syftet med mötet var att — medbringande försoningsbrev från Kung och Regering — uppklara missförstånd nationerna emellan, så vapenexporten till Saudiarabien kunde fortgå obehindrat.
* Det andra var statsminister Löfvéns besök hos de saudiska prinsarna i Riyadh tillsammans med Marcus Wallenberg, representant för den svenska vapenexportlobbyn.
saudi-lofven-161023Löfven säljer vapen till Saudis krig i Jemen
Detta möte ägde rum två veckor efter ”begravningsmassakern” i Sanaa, då Saudiarabien genomförde ett ”double tap” angrepp mot en begravningsceremoni som dödade minst 150 människor och skadade 500. Angreppet väckte global avsky och fick till och med USA att uttrycka viss bestörtning. Men statsminister Löfvén förblev tyst om detta, tillika den ”feministiska utrikespolitiken”-ministern.
Detta agerande är inget annat än medbrottslighet i Saudiarabiens brott mot mänskligheten i Jemen!

* Det är nödvändigt att ersätta FN-resolution 2216 med en ny resolution som inte som den nuvarande är jävig . Denna ger redan i utgångspunkten fullt stöd åt den ena sidan i en intern konflikt, medan den andra sidan får ta hela skuldbördan för krisen och konflikten. Resolution 2216 rimmar illa med FN:s anda och intention vid internationell konflikthantering. Problemet är att det är Storbritannien, som i FN:s säkerhetsråd, har ansvar för skrivningen av både den existerande resolutionen 2216 och en ändring av den.

* Behovet att, redan innan en ny resolution antas, ändra tillämpningen av resolution 2216. Resolutionen ger till exempel inget som helst stöd för de USA/UK stödda flygangreppen som begås av den Saudiledda koalitionen och givetvis än mindre för de massiva krigsbrotten som begås i denna resolutions namn. Det finns heller inget stöd för någon blockad mot import av mat, medicin och bränsle. Ändå görs dessa brott mot mänskligheten i namn av FN-resolution 2216. En samlad internationell aktion krävs nu för att få fram initiativ att genast ändra den nuvarande tillämpningen av resolution 2216.
Jemen-krigsbildFörstörelse i Jemen
* Behovet av omedelbart upphävande av den nästan totala marin- och flygblockaden mot Jemen så att mat, medicin och bränsle obehindrat kan importeras.

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Föreningen Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


7 svar till “Rikaste USA har sexdubblat bomningarna av fattigaste Jemen”

 1. Ayatollorna är dyra i drift för shia. Tyvärr kan vi inget göra. Muslimernas inbördeskrig pågår oberoende av oss. Mest med ryska vapen, men tyvärr bidrar vi också. Ytterst dubiöst.

   • Det är Saudi-sunnis krig mot shia i Jemen. Det pågår oberoende av USA och UK.

    Saudi vill återinstallera vän, shia vill inte ha honom. Sannolikt därför att Jemen-shias kandidat blir en ayatollakompis med risk för raketbas vid gränsen. Islam är dyrt för undersåtarna, oberoende av stam.

    Kamrat Struts håller med; avslöja saudis planer, men även ayatollornas. Avväpning och avprogrammering till arabiska halvön.

 2. Vad jag har läst, så har amerikanska krigsfartyg skickat iväg en hel del missiler mot mål i Jemen.

  Usa har dessutom fördubblat antalet bränsleflyg kring Jemen som tankar Saudiarabiens stridsflyg.

  Usa har även ökat antalet släppta bomber med över 600% sedan Trump tillträde. (världen över)

  Ja för att inte tala om hur Usa, med Trump i spetsen ingått ett avtal med Saudi att sälja vapen för 110 miljarder.

  Dessa regelrätta flygbombningar som sker i Jemen må vara utförda av Saudi, men är uppbackade av Usa, England och Sverige…

 3. Trump har bombat 10x
  Obama har bombat 82x

  Vems fel är kriget? Trump eller Obama’s?