Jonas Sjöstedt silar mygg och sväljer kameler i Syrien

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt vill enligt radionyheterna kl 19 att Sverige ska protestera mot att Turkiet bombar kurdernas enklav i Afrin i Syrien. Det är bra, men han tiger om USA:s mycket större och värre krigshandlingar i Syrien. Han sa att kurderna besegrat IS, vilket inte stämmer. Det är främst Syriens arabarmé och Ryssland som gjort det, medan USA haft en ganska svag bekämpning, alltmedan USA samtidigt stött och stödjer IS enligt BBC, Reuters, Reuters, Süddeutsche Zeitung, New York Times m.fl (medan DN och andra svenska tidningar tiger om det – jag har bl.a. mailat DN:s Erik Ohlsson om saken men han vill inte skriva att USA stödjer terroristerna).
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
Jonas Sjöstedt

Men detta är inte fokus för denna lilla artikel. Och inte heller att kurderna i detta område samarbetar med Syriens brutala och folkrättsvidriga angripare USA. Kurdernas tveksamma eller pro-imperialistiska roll i Syrien
USA bildar en etnisk kurdisk legosoldatarmé består av 30 000 personer i Syrien”“On Sunday, the US-led coalition said it was working with its Syrian militia allies, the mainly Kurdish-led Syrian Democratic Forces (SDF), to set up a new 30,000-strong border force. The force would operate along the borders with Turkey and Iraq, as well as within Syria along the Euphrates River, which separates most SDF territory from that held by the government.” Ron Paul

* De vänsterpartister jag känner delar lyckligtvis inte Jonas Sjöstedts uppfattning.

Jonas Sjöstedt har egentligen aldrig protesterat mot USA:s brutala, folkrättsvidriga intervention i Syrien och USA:s stöd till terrorister. Inte heller mot att en del av Sveriges bistånd till Syrien är utformat så att en del hamnar hos terrorister.
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

Tvärtom.

Jag hörde eftermiddagen 16/10 2016 statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin, Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, Europaparlamentariker (L) Cecilia Wikström, förra försvarsministern Karin Enström och Jens Eriksson för FN-förbundet tala vid ett möte om Syrien på Raoul Wallenbergs torg.
Även Sveriges ledande politiker stödjer i praktiken terroristerna i östra Aleppo

Talen var i det närmaste identiska, och kunde ha skrivits av Obamas medarbetare eller CIA.
Man talade om det brutala kriget i Syrien och la all skuld för detta på Syriens regering och Ryssland, och uttalade också ogillande av Daesh.
* Ingen av talarna ens nämnde USA, än mindre fanns någon kritik mot USA.
* Naturligtvis nämndes inte de hårda sanktionerna mot Syriens befolkning.
* Inget nämndes om att Syrien och Ryssland bekämpar terrorister i Syrien
* Terroristorganisationen al-Nusra (Jabhat Fatah al-Sham) och dess närvaro i Aleppo med beskjutning av civila nämndes ej
* Enbart Jonas Sjöstedt krävde flygförbudszon, vilket skulle gynnas IS och al-Nusra, medan FN-förbundets talesman menade att FN inte borde acceptera Syriens regering, som så kämpar mot terrorism och för nationellt oberoende helt i linje med FN-stadgan. Krigshöken Hillary Clinton brukade föreslås flygförbundszon i Syrien.
* Visst är kriget förfärligt, och visst drabbas civila främst – som i alla krig. Men orsaken är en planerad intervention och krig via ombud av USA & Co, med stöd till terrorism. Enligt auktoritativa USA-källor.

syrien-ssu-161016-ivJonas Sjöstedt talar med Frankrikes gamla kolonialstatsflagga framför ögonen

Bland de omkring 100 åhörarna fanns ett tjugotal som bredde ut och visade den gamla franska kolonialflaggan från den tidigare ockupationen av Frankrike, och som ropade ”Frihet” mellan talarna. Lämpligt sällskap.

Kommentar: Att protestera mot Turkiets anfall mot kurderna är rätt, men lätt. Ingen lär protestera. Det är mycket viktigare att protestera mot huvdangriparen USA – men Jonas Sjöstedt gör inte det. Tvärtom. Riskerar att irritera regeringen. Och när ska Jonas Sjöstedt be om ursäkt för Vänsterpartiets stöd till Sveriges deltagande i Natos krig mot Libyen 2011. Är det sådan som kallas opportunism?

Några artiklar om kriget i Syrien

i Andra om: , , , , , , , , , , ,, ,

  8 comments for “Jonas Sjöstedt silar mygg och sväljer kameler i Syrien

 1. Valfisken
  21 januari, 2018 at 10:06

  Det har han alltid gjort.

 2. Jan Nybondas
  21 januari, 2018 at 12:31

  Vi får nog lämna Sjöstedt därhän om vi skall kunna säga något nytt om läget. Hur är det nu – USA först eller Israel först ? – frågade någon kommentator förra vecka apropå USA:s Tillerson och general Mattis som sade både att Assad måste bort och att vi kommer inte att lämna Syrien såsom vi lämnade Irak. Här stannar vi tills IS har besegrats eller för att se till att IS inte återuppstår. Svepskäl således. Och nu befinner vi oss väldigt långt bort från den linje som Trump utlovade under sin valkampanj.
  Utan något lagligt mandat försöker USA bita sig fast i delar av Syrien och kanske lösgöra kurdiska områden. Det krav som Israel först -politiken ställer är att Iran måste försvagas liksom Hizbollah. Och varför har Irans inflytande ökat – jo, tacka Assad-måste- bort påhittet. Utan kriget mot Syrien skulle inte Iran ha kommit in som nu och fått mer inflytande. Samma sak har skett i Irak.
  Men genom att använda kurderna som spelbricka har USA fått Turkiet emot sig. Inget kan uppröra den turkiska ledningen mer än att kurderna börjar skapa stat mot deras gräns.
  Professor Tim Anderson sade förra veckan något träffande om krigets utbrott, angående det stöd som interventionisterna fick inifrån Syrien. Han sade att det rör sig om dem som anknyter till det Muslimska brödraskapet. Det kan vara fem procent av befolkningen, vilket inte låter som mycket. Men betänk, sade han, att det betyder en miljon syrier ofta samlade i egna samhällen runtom landet. Dessa blev baser som de utländska krigarna från hela världen kunde komma till.

 3. The bite
  21 januari, 2018 at 15:28

  Kurderna och turkarna är bestående folkslag, bl.a turkarna förtrycker kurderna. Hur kurderna ska tryckas i marken för att Turkiets och USA´s ”vänskap” ska bestå återstår att se. Ryssarna och turkarna är dödsfiender historiskt sett, turkarna brukar referera till kurderna som ”bergsturkar”. Erdogan hotar förstås med Putin; biter det?

 4. 21 januari, 2018 at 17:21

  Här ligger det en hund begraven. Hur kan vänsterpartisterna tillåta att Jonas Sjöstedt inte representerar deras åsikt? Vänsterpartiet har ju dessutom allt att vinna på att ställa sig emot denna förfärliga krigspolitik om de vill vinna röster i valet i september.

  Kan inte någon ringa upp och fråga honom eller partistyrelsen om vad som pågår? Här är det definitivt något som inte står rätt till.

 5. Christian Christensen
  22 januari, 2018 at 12:56

  Vänsterpartiets svaga utrikespolitik, gjorde att jag lämnade partiet i för en tid sen.
  V är mera upptagna med politiskt korrekta frågor än att driva sin grundideologi – likt resten av 8a klövern

  Riksdagsparterna hycklar allihopa, vart och en på sitt sätt.

 6. 22 januari, 2018 at 23:05

  Det är samma Jonas Sjöstedt som stödde NATO kriget mot Libyen; uppmärksamma att han markerar det etniska: ”en arabisk diktator” arabisk!
  ”Det är en glädje att se Gaddafis fall. Ännu en arabisk diktator har fallit i vågen av demokratiska uppror runt om i regionen. Visst finns det stor osäkerhet om vad som kommer att ske nu och om vilken sorts styre Libyen kan få. Men när råder det inte osäkerhet om framtiden när en hård diktatur faller?” http://jonassjostedt.se/2011/08/syrien-nasta-diktatur-som-maste-falla/

 7. 22 januari, 2018 at 23:12

  En läsare har fått bedömning av Fredrik Wadström, Sveriges Radio som tidigare hårt för att stoppa en fransk prisad film om Ukraina ” ”Ukraina – revolutionens mörka sida”, men misslyckades.

  Fredrik Wadström
  ”Jag har sett filmen. Den är en katastrof rakt igenom. Stone åker till Moskva och pratar med Putin, Janukovytj och förre ukrainske säkerhetschefen för att ta reda på vad som händer i Ukraina…
  Som om en filmmakare hade åkt till USA på 70-talet för att intervjua Nixon om vad som pågår i Vietnam.”

  Allt medan Sveriges Radio tiger om den av USA & EU fascistinfluerade statskuppen mot Kiev 22/2 2014 mot folkvald president samt demoniserar Putin och Janukovytj.

Comments are closed.