Vänsterpartiets ledning stödjer USA:s linje om Aleppo och Syrien, som tyvärr gynnar terrorismen


Vänsterpartiet kommer då och då med uttalanden om kriget i Syrien. I allt väsentligt är Vänsterpartiets uppfattning densamma som USA:s ledning. V:s ledning står inte för någon anti-imperialism Detta är mycket beklagligt. Rubriken kan verka överdriven, men den bottnar i uttalande från V:s ledning nyligen, och tidigare.

vansterpartiet-v-logo
Uttalandet.
Sedan den 22 september genomför syriska regeringsstyrkor och det ryska flygvapnet en omfattande offensiv mot Syriens största stad Aleppo. Bombningarna mot civila bostadsområden och sjukhus har skapat ett blodbad. Enligt FN har minst 400 personer dödats den senaste veckan, många av dem är barn. Långt fler har skadats. Vänsterpartiet:Nu måste vi sätta stopp för våldet i Syrien

”Ansvaret för den humanitära katastrofen i Aleppo vilar tungt på Syriens president Assad och Ryssland. De har alla möjligheter att omedelbart stoppa blodbadet. Men ansvaret vilar också på världssamfundet. På grund av dess passivitet, och att en rad stormakter satt sina egenintressen främst, har kriget i Syrien kunnat fortsätta. Omvärlden måste nu agera kraftfullt för att få till stånd en verklig vapenvila och införsel av humanitär hjälp till den belägrade befolkningen”, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Vänsterpartiet har varit tydliga med att vi inte ser någon militär lösning på krisen i Syrien. Det är bara genom en politisk process som kriget och våldet långsiktigt kan upphöra. FN:s medlemsstater behöver enas om ett gemensamt svar med krav på att de ansvariga för krigsförbrytelser ställs inför rätta och att parterna tvingas till förhandlingsbordet. En politisk lösning behöver inkludera en demokratisk övergång, att Assad lämnar över makten och att Syriens olika etniska och religiösa grupper får sina rättigheter garanterade.
”Assad verkar tro att han kan klamra sig fast vid makten. Omvärlden måste därför vara glasklar med att Assad aldrig kan vara en del av Syriens framtid. Det har han inte minst visat de senaste dagarna i Aleppo. Krigsförbrytare hör hemma i fängelse, inte i presidentpalats”, säger Hans Linde.
 Jonas Sjöstedt imagesCATHTXFX
Jonas Sjöstedt på Twitter 1/10 ”Jonas Sjöstedt ‏@jsjostedt 1 okt.
Assadregimen och Ryssland bombar civila och sjukhus i Aleppo. Dessa krigsförbrytare borde ställas inför rätta.”

Kommentar:
Det är väl belagt att kriget sedan länge planerats av USA och allierade, att det förs främst av terroristorganisationer som de facto vanligen (inte alltid) stöds av USA & Co. Detta framgår även av officiella källor i USA och av uttalanden om olika aspekter av president Obama, vicepresident Biden, generaler och USA:s kongress. Vg se artiklar om Syrien som publicerats på denna blogg.
Obama hök untitled

Syriens regering för en folkrättsligt fullt legal kamp mot terrorister, en kamp som är ett centralt bidrag i kampen mot terrorismen i världen. Ja, frågan är om inte den främsta, hårdaste militära kampen mot terrorismen sedan åratal sker främst i Syrien. Detta bör förstås stödjas av alla som verkligen vill bekämpa terrorismen, av alla som är anhängare av nationellt självbeständighet, av alla som vill bekämpa imperialism och nykolonialism. I alla krig är de flesta offer civila. Det finns inga tillförlitliga uppgifter att civila i Aleppo drabbas hårdare än civila på andra håll, t.ex. av USA:s brutala insatser i Irak (tänkt på Fallujah) och Afghanistan. Hela Syriens befolkning har sedan flera år drabbats hård av illegala sanktioner från Väst, bl.a. från Sverige. Och av den kvinno- och demokratifientliga fundamentalismen, som är raka motsatsen till en feministisk utrikespolitik, som t.ex. al-Nusra i Aleppo representerar. Dessa centrala aspekter saknas helt i Vänsterpartiets – och i Obamas – uttalanden.
Ryssland är i Syrien i samarbete med Syriens regering – helt legalt. USA har också trupper där – helt illegalt. Och Ryssland och Syrien har väl iakttagit vapenvilor i motsats till terrorister som då stärkt sina ställningar och fått vapen levererade från USA:s allierade.

isis-dodar-islamic-state-henrettelseIS – en grupp som gynnas av V-ledningens Syrienpolitik

Vänsterpartiet menar att Assad ska lämna över makten. Men i de FN-ledda förhandlingarna har man kommit överens om att Syriens befolkning själva ska få bestämma om man vill ha kvar Assad eller inte. Detta är en viktig del av demokratin – som varken respekteras av Vänsterpartiet, president Obama eller utrikesminister Wallström. För en antiimperialist är tyvärr Vänsterpartiets officiella syn något som måste bekämpas kraftfullt – främst av alla de verkliga antiimperialister som finns inom V. Bort med Hans Linde och Jonas Sjöstedt och in med ledare som står för antiimperialism, demokrati och folkrätt! Nu skadar dessa V:s och Vänsterns anseende

Några artiklar om Syrien.
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , ,


16 svar till “Vänsterpartiets ledning stödjer USA:s linje om Aleppo och Syrien, som tyvärr gynnar terrorismen”

 1. Varför twittrar/kvittrar inte Sjöstedt när USA:s regim bombar, lemlästar och fördriver civila i Syrien och Irak, Afghanistan och Jemen, Somalia och Libyen? Funkar inte kvitter kontot då?
  Varför är det tyst från vänsterpartiet, precis som alla politiska partier, när rasstaten Israel mördar, fängslar och terroriserar barn, kvinnor och civila i Palestina VARJE DAG? Får Sjöstedt allergi mot kvitter just då?

 2. Finns så klart mycket att resonera kring (V)s ideologiska förfall, och hastigheten i det.
  VÄRLDSANALYSEN
  * Noteras att när (V) slutligen med nuvarande maktgrupper – Sjöstedt, Linde, Etzler m.fl. – helt och hållet definierade kampen i världen som en kamp mellan sk. ”demokrati vs. diktatur”, så blev de mer liberalt än traditionell vänster. Att handskas med dessa begrepp som vore de absoluta är inget som har med antikapitalism eller socialistiskt att göra. Det är ren och skär borgerlig samhälls o historiesyn. Att dessutom helt utesluta ”ekonomisk demokrati” som en faktor befäster bara det korrekta i analysen av (V)s förfall.
  FÖRBUD ATT NÄMNA US
  * Till frågan om varför Sjöstedt, Linde o andra i partiledningen inte kommenterar US imperiets massdödande, så går det tillbaka till år 2011 – då slutade JS att kommentera US på sin blogg.
  Och han fick till stånd ett inofficiellt förbud inom (V)s ledning att INTE nämna US i debatter, pressmeddelande, utskick, hemsida…
  Förbudet har fungerat – Linde i riksdagen o Björk i EU har lyckats under dessa år att debattera i riksdag, EU-parlament etc. om världshändelserna – utan att nämna US.
  Alltså invasionskriget Syrien och kuppen i Ukraina och nazistupptrappningen där eller hetsen mot Ryssland – utan att nämna US.
  * Så situationen i (V) är tyvärr 100ggr värre än vad den först ser ut…

 3. Vänsterpartiet verkar ha slängt all marxistisk teori överbord. Detta för att bättre smälta in i debatten. Man räds att förklara världsläget utifrån en materialistisk analys. Om de skulle sätta ner foten angående Irak, Libyen, Syrien och Ukraina kommer de att drabbas av Björklunds unkna kommentarer.
  I takt med att hela det politiska tankefältet flyttat högerut har V följt med. I vissa frågor, främst jämlikhetspolitiken, mopsar man upp sig mot SAP men skillnaden mellan V och SSU har blivit försvinnande liten tyvärr!

 4. Den nuvarande ledningen ger jag inte mycket för längre. Inom V röstade alla lokalföreningar om huruvida V skulle söka regera tillsammans med S. Det delade föreningarna, men rösten blev som jag förstått ”Nej”. Men ledningen blev bortkollrade av S innan valet och drömde om en kulturministerpost så de körde över gräsrötterna och började stöpa partiet till en mer regeringsacceptabel konstruktion, man havererade sin egen valrörelse och frågan om vinster i välfärden blev lite svävande och vek. Man arbetade med att anpassa sig mer och mer till det offentliga narrativet. Syftet var att kunna få regera tillsammans med S. Men S blåste dem, men ändå fortsätter de att vara mer och mer lojala emot systemet och det offentliga narrativet.

  Vänsterns utveckling senaste åren började med en brist på respekt för den interna demokratin och medlemmarna.

  • V:s utveckling senaste åren visar på problematiken med kaderstrukturer inom partiet.

   • Håller inte med din beskrivning alls om utvecklingen i (V).
    Det ideologiska förfallet är helt enkelt att en majoritet av medlemmarna håller med om kursändringen !
    Notabelt:
    *Genomsnittsmedlemmen i (V) blev medlem efter år 2012.
    * Ingen i partiledningen var medlem före 1989.
    Ex var Hans Lindes första demonstration – mot Sovjetunionen för Baltstaterna.
    * Vad gäller OM regering eller inte så var det en förkrossande majoritet i (V) för att gå in i regering !
    Mycket tyngd i den diskussionen hade unikumet Stig Henriksson, från Fagersta som ju gjorde att (V) hade egen majoritet i den kommunen – hans ord vägde tungt.
    * (S) avvisade (V) först efter valet – även om Löfvén var kallsinnig under valkampanjen, så trodde många inte bara (V) att (V) skulle ingå i en rödgrön regering.
    http://www.dn.se/valet-2014/lofven-stanger-dorren-for-v/

    • Spelet halvåret innan valet var tydligt att S låtsades ge V en chans, det var bara en idiot som trodde på det, men ledningen nappade med hull och hår, därför blev V:s valrörelse saboterad. Omröstningen i V ägde rum, så frågan om regeringssamarbete hade gått ut i partiet.

     Din sammanställning är lite cherrypicking av saker man kan se från läktarplats.

  • Jag har skickat länken till min artikel till Flamman och erbjudit mig att låta Flamman publicera den, kanske i nedbantad form.
   Vad tror ni kommer att ske?

   • Svar på din fråga om insändare till Flamman:

    Kanske en fristående socialistisk tidning är en bra kommunikationskanal som kan leda till ett svar från Jonas Sjöstedt på något vis. Vänsterns ledning har säkerligen sett våra bloggposter, då jag skickat trackbacks till deras egna bloggposter på http://vansterpartiet.se , men kanske de behöver eldas på lite inför sina medlemmar för att ens känna pressen att svara? Ja. Kanske är en fristående socialistisk tidning en utmärkt kanal? Tidningen tycks ägas av läsarna själva, vilket är en annan utmärkt detalj som ger plus i kanten.

    Hoppas vi kan få någon typ av förklaring som är trovärdig. Gärna en pudel om naiv hållning till fulmedia och att de sedan upplyser de andra partierna om deras belägenhet i denna viktiga fråga.

    • Det finns andra socialistiska tidningar. Proletären har en bra anti-imperialistisk profil och bra artiklar om Syrien. Prenumererar på den liksom på bl.a. på Flamman och DN.

 5. I o m det har V:partiets ledning också sällat sig bakom detta:

  ”On 6 October 2016, Holland (whose military is illegally deployed in Syria) organised a meeting at their embassy in Washington in order to relaunch the Syria Justice and Accountability Centre (SJAC) and finance the project of a Tribunal for Syria. Germany, Belgium, Denmark, Italy, Norway, the United Kingdom, Sweden, Switzerland, and of course the United States, announced that they would participate with a contribution. The project should cost only a few million dollars per year.”

  Samt på vandringssägnen om ”regimens brott” på olika museer

  the State Department sponsored an exhibition by Qatar at the United Nations in New York, then at the Holocaust Museum in Washington, and finally, last week in Rome – based on the photos from the Carter-Ruck law firm. Of course, there was no question of showing all 55,000 photos, but the same 10 blurred-out photos accompanied by a few others relative to the war. At the same time, the pro-Israëli representative, Eliot Engel, (already the author of the Syrian Accountability Act) presented the proposition for law H.R.5732, which was aimed at strengthening the sanctions against Syria.”

  Läs om det äckliga spelet och alltmer desperata försöken (eftersom slaget om Aleppo är så gott som avgjort) som imperiet och sionisterna ställer ut med allt i syfte att förvandla Syrein till ett annat Libyen genom att sätta ISIS vid makten.

  http://www.voltairenet.org/article193628.html

 6. Eftersom Vänsterpartiet nu tycks samarbeta med monopolkapitalisterna i USA, ger jag dig ett litet intressant citat från Mao Zedong som jag snubblade över:

  ”If the U.S. monopoly capitalist groups persist in pushing their policies of aggression and war, the day is bound to come when they will be hanged by the people of the whole world. The same fate awaits the accomplices of the United States.”
  /Mao Zedong
  Källa: https://en.wikiquote.org/wiki/Mao_Zedong

  ;-)

 7. Vänsterpartiet, samt vissa europeiska vänstern, har inte ändrat sin linje till förmån för yanquee lögnpropaganda. Kom ihåg att de gjorde samma sak när NATO bombade Libyen. Vänsterpartiet, liksom några europeiska vänster praktiserar fortfarande nykolonialism, de är patetiska

  ”Demokratisk bombning” av Nato mot det libyska folket, vände landet in i en ”fristad” för brottslingar och terrorister. Europeiska och svenska vänstern som stödde nykolonial politiska yanquee mot Libyen…vill de ha samma recept för Syrien?