Tillförlitlig Amnesty-rapport om Syriens fängelser?

Som första nyhet i massmedia morgonen 18/8 nämns en rapport från Amnesty International om stora missförhållanden i fängelser i Syrien. Sveriges Radios hemsida ”Mer än 300 människor i månaden dör i den syriska regimens fängelser till följd av tortyr och urusla förhållandena. Det skriver Amnesty International i en ny rapport som publiceras i dag.” …”Sedan kriget i Syrien bröt ut i mars 2011 uppskattar Amnesty International att över 17 000 människor dött i de syriska militärfängelserna.”

Amnesty-rapport om fängelser 160819

al-Nusra
Det är inte första gången som Amnesty riktar kritik mot förhållanden i Syrien. Jag har riktat skarp kritik mot Amnesty för allvarliga påståenden som visat sig vara riktigt dåligt underbyggda. (Se nedan).

Jag erinrar om Amnesty International och andra ”human rights”-grupper spred falska uppgifter om förhållandena i Libyen. Det banade väg för en ”No Fly Zone” som NATO direkt omvandlade till ett mandat för ”regimskifte”. Följden blev katastrofal Libyen, som innan var Afrikas rikaste land.

Den nuvarande rapporten Ny Amnesty-rapport om Syrien. Den uppges vara baserad på 4 källor:
• Syrian Center for Statistics and Research (CSR-SY) (Baserat i Tyskland och Syrien)
• (”Damascus Center for Human Rights Studies (DCHRS) (”Damascus Center for Human Rights studies (DCHRS) is an independent, non-governmental organization, established in 2005 in the Syrian capital of Damascus. DCHRS is registered in Washington D.C in the United States as a non-profit NGO holding 501 c 3 tax-exempt status.”) http://www.dchrs.org/english/news.php?aboutus
• Syrian Network for Human Rights (SNHR)
• Violations Documentation Center (VDC).

De två senare nämns i en rapport av Rick Sterling som jag beskriver i tidigare blogginlägget om Syrien. http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
Han skriver att en tidigare Amnesty-rapporten bygger på partiska och betalade vittnen och grupper ”som bl.a the Violations Documentation Center och the Syrian Network for Human Rights som är finansierade av Turkiet, USA och andra länder direkt inblandade i att söka störta den lagliga regeringen i Damaskus. ”

Beräkningarna i föreliggande rapport bygger på uppgifter från dessa ”For the period 15 March 2011 through 31 December 2015, we find a total of 12,270 documented, identifiable people killed while the victim was in detention. Using a statistical method called multiple systems estimation (MSE), we calculate that an estimated total of 17,7232 victims, both documented and undocumented were killed in detention during this time period”

Om personuppgifter från dessa organisationer är korrekta eller inte diskuteras egentligen inte i rapporten. Det är intressant att man hänvisar till Caesar-rapporten ”There have been other investigations into deaths in detention; a particularly well-known example is the 2014 Syrian detainee report, also known as the Caesar Report. In Section 8, we describe why we believe that the statistical findings of the Caesar Report overestimate deaths in detention.”

Jag har behandlat denna rapport i två blogginlägg, senast ingående 15/12 2015 Caesar i Syrien: Gammal otillförlitlig rapport dammas av. Den aktuella Amnesty-rapporten kritiserar vissa metodologiska brister i Caesar-rapporten.

* Man kritiserar inte grundmaterialet, lika litet som de källor som man bygger den aktuella rapporten på.

Jag har tidigare rapporterat om Amnesty, och tyvärr kritiskt av goda skäl Mycket tveksam Amnesty-rapport om Syrien
Jag skrev där 5/11 2015 ”Massmedia återger idag en rapport från Amnesty (https://www.amnesty.org/en/documents/mde24/2579/2015/en/) om systematiskt bortförande och tortyr av tusentals människor som ska ha utvecklats till en inkomstbringande verksamhet för den syriska säkerhetstjänsten och andra. Den återges bl.a. i Sveriges Radio utan kritisk reflexion. Av rapporten framgår att uppgifterna kommer Syrian Network for Human Rights (SNHR) som öppet anger att dess agenda är att störta den syriska regeringen och införa en flygförbudszon (som skulle motverka flygattackerna mot ISIS och liknande grupper.
Amnesty untitled
SNHR presenterar inte något bevis för sina uppgifter om antalet som dödats. Rapporten från Amnesty bygger på uppgifter från 71 personer, uppgifter som åtminstone i vissa fall inte dokumenteras.

Men ansedda Amnesty då? Som förklarar sig vara oberoende – men som tar emot medel både från regeringar och organisationer. En av dessa organisationer är Open Society som leds av miljardären Soros som dömts för ekonomisk brottslighet. Våren 2015 Amnesty med en annan kritisk rapport om Syrien. Rick Sterling fann att rapporten hade stora brister. “Eight Problems with Amnesty’s Report on Aleppo Syria”

I artikeln “Humanitarians for War on Syria” fann Sterling att Amnesty litade på grupper som fick medel från eller var stationerade i USA, Turkiet eller andra länder som var engagerade i att störta Assad. Amnesty har inte heller intervjuat några av de miljontals människor som flytt till regeringskontrollerade områden.

Apropå behandling av motståndare kan nämnas att Syriens regering sedan länge ger amnesti till terrorister och rebeller som ger upp. General amnesty has been an option for terrorists since day one of crisis Rapporteras sällan eller aldrig i massmedia.

Sammanfattningsvis är grunddata alltför dåligt dokumenterade i denna rapport, liksom i Caesar-rapporten. Rapporten måste anses som otillförlitlig. Men detta utesluter inte att övergrepp och tortyr kan ha förekommit. Det pågår psykologisk krigföring, vilket Sveriges Radio och andra massmedia inte verkar inse. Att i nuläget misskreditera Syrien utan klara bevis tjänar både USA:s och ISIS intressen. En oberoende utredning är naturligtvis önskvärt. (Det skedde en utredning av USA:s etablerade tortyrverksamhet – men en mycket stor del av rapporten hemlighetsstämplades).

Några artiklar om Syrien.
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år
Läkare i Aleppo: Västs olagliga sanktioner drabbar civilbefolkningen

i Andra om: , Syrien, , , , , , , , , ,

  8 comments for “Tillförlitlig Amnesty-rapport om Syriens fängelser?

 1. Amnesty är ett CIA organ
  20 augusti, 2016 at 08:16

  Amnesty har förbrukat sitt förtroende. Vilka inte minns Amnesty lögnen om ”Viagra stinna Gaddafi soldater på våldtäkts turné”? Kan Amnesty vara snäll och besöka Israels fängelser och rapporter om de infernaliska missförhållandena som råder där? Vad säger Amnesty om de tusentals barn som fängslats av den värsta förbrytaren av mänskliga rättigheter i vår tid – terroriststaten Israel? Svaret? ”No, comments”

 2. Gud bevare oss från Amnesty
  20 augusti, 2016 at 08:56

  Den som vill slippa svälja Amnestys giftiga lögner och inte vara en ekokammare för imperiepropaganda kan ta del av avslöjandena om vad som försiggår i Syrien …

  https://www.sott.net/article/325238-Western-corporate-media-disappears-over-1-5-million-Syrians-and-4000-doctors

  http://www.moonofalabama.org/2016/08/the-wounded-boy-in-orange-seat-another-staged-white-helmets-stunt.html

 3. M
  20 augusti, 2016 at 10:29

  Överraskande!?
  Roger Annis kritiserar ”Amnesty International and Human Rights Watch” rapport för östra Ukraina,
  …och den gemensamma nämnaren: Ryssland!
  Annis framför intressanta synpunkter, bl a, att dessa org. ställer samma krav på Ukraina som undertecknat samtliga (?) konventioner för mänskliga rättigheter (juridisk bindande) och de ”själv proklamerade republikerna” som inte är erkända (inte ens av Ryssland) internationellt och inte heller undertecknat någon av dessa konventioner.

  https://www.newcoldwar.org/human-rights-accomplices-human-rights-violations-eastern-ukraine/

 4. 20 augusti, 2016 at 10:58

  Tar mig friheten att länka till ett eget blogginlägg med anknytning till Syrien om hur Expressen medverkar i den falska mediakampanjen ”Pojken i ambulansen”, vilket har anknytning till hur total kontroll vissa intressen har över hjälporganisationer och media
  http://oldwolf-vindenviskarmittnamn.blogspot.se/

 5. 20 augusti, 2016 at 11:38

  Igår (19/8-16) publicerade Aftonbladet ett foto på en skadad liten syrisk pojke. Enligt texten framdragen ur husspillrorna efter en flygattack i Aleppo. Fotot täcker två helsidor (!) i tidningen. Med en enspaltig text bredvid. Jag blev genast misstänksam mot fotot. Med tanke på hur media tidigare presenterat bilder på skadade syriska barn som sedan visat sig vara falska (arrangerade). Att verklighetens strider i Aleppo betyder civila offer är sant. Men offren för terroristernas attacker mot stadens regeringsstyrda områden presenteras aldrig. Siten ”Moon of Alabama” har lagt resurser på att analysera fotot och konstaterar att det är fejk. http://www.moonofalabama.org/2016/08/the-wounded-boy-in-orange-seat-another-staged-white-helmets-stunt.html#more
  När västmedia skriver om Aleppo och rapporterar att där endast finns en barnläkare och få andra läkare är det den av terroristerna ockuperade delen av staden som är ”Aleppo”. 300000 tusen invånare mot regeringens Aleppo med 1,5 miljoner. Och där fyratusenetthundra läkare. Media och tv:s nyhetsprogram ger så en totalt felaktig information om situationen i Aleppo. http://steigan.no/2016/08/20/15-millioner-syrere-og-4000-leger-usynlige-i-vestens-massemedia/ Den Caesar-Report Anders Romelsjö nämner är inte tillförlitlig. Om vi uttrycker det milt. Bland annat visade sig foton på ”mördade fångar” i stället vara människor dödade i strider. The Caesar-Report kan bedömas som ett propagandaupplägg. Amnestys rapport om syriska fängelser bloggen idag handlar om beskriver Dagens Nyheter på detta sätt: http://www.dn.se/nyheter/varlden/skrack-och-dod-i-syriens-fangelser/ Artikeln illustrerad med ett stort foto på ett antal handbojor. (!) Som bevisar skräcken i Syriens fängelser?(?) Efter alla mediangrepp på al-Assads regering och Syriens armé, alla lögner om Syriens kamp mot de insända terroristerna kan man omöjligen sätta tro till denna Amnesty-rapport. Den stinker USA:propaganda. Förmodligen är förhållandena i Syriens fängelser hårda – som i alla Mellanösterns länder – och kanske bör de kritiseras. Och kanske undersökas av objektiva bedömare. Fria från propagandaoket.
  Svenska medias (västs media) information om Syrien, om Ukraina, Latinamerika – hela omvärlden – är falsk. Ett eko av en av USA förvriden världsbild. Denna desinformation dominerar totalt. Alla dagstidningar, SVT. Bara små enstaka fickor av motstånd. Den absoluta merparten av dagstidningarnas läsare och konsumenterna av SVT:s nyhetsprogram tror på vad dessa rapporterar. Putin är en ny Hitler, Syriens terrorister är frihetskämpar, fascisterna i Ukraina bara landet tillgivna nationalister, Gaddafi besköt sin egen befolkning, den bottenlöst korrupta Hillary Clinton en presidentkandidat för USA:s kvinnor. En mur av lögner som är ogenomtränglig. Människor är tyngda av sin vardags bekymmer och stress och har ingen kraft eller tid att söka annan och tillförlitlig information. Vi drivs som en flock förblindade i den riktning etablissemanget önskar.

  Ulla Johansson

 6. ervin olsson
  20 augusti, 2016 at 12:50

  svinhugg av amnesty går igen, vem minns inte rapporten från libyen . gaddafi mördade 1200 fångar som satt i fängelse??? cia och amnesty var närvarande vid uppgrävningen av benen av dom mördade, stora rubriker av amnesty och usa tills det klargjordes att det var får och kamelben ,och därefter dödens tystnad, ett sammarbete mellan usa och al-qaida som slutade i fiasko som allt annat mellan dessa två terrororganisationer inklusive deras medlöpare amnesty och svt sväljer och sväljer konstigt dom aldrig får förstoppning.

 7. Viva Syrien!!!!
  20 augusti, 2016 at 23:07

  Medan Amnesty väver sina lögner så skickas terroristerna till sin skapare, djävulen

  http://syrianperspective.com/2016/08/terrorist-numbers-drying-up-in-aleppo-as-syrian-army-kills-over-60-syrian-army-slashes-rodents-in-hama-major-advance-in-daarayyaa-snafu-at-idlib-crossing.html

  Den dag Aleppo bli fri så rämnar regim change agendan. Viva Syrien!!!!

Comments are closed.