Jag har publicerat flera artiklar här som informerat om TTIP och CETA, avtal som minskar demokratin och ökar ojämlikheten i världen.
Den senaste, informativa artikeln kom 17/6 och innehåller viktig kompletterande information. Protestera mot TTIP och CETA för demokratin 17&6 2016. Jag hittar en mycket bra artikel av Kajsa Ekis Ekman som jag nu sprider. Artikeln har tidigare publicerats som ledare i ETC. Lyckas vi stoppa CETA-avtalet får TTIP en enorm uppförsbacke
Artikeln.
”Lyckas vi stoppa Ceta-avtalet får TTIP en enorm uppförsbacke
Våra riksdagsledamöter och EU-parlamentariker måste ställas till svars. Inte en enda ledamot borde få komma undan. Har de läst avtalet? Vet de vad det är de röstar igenom?
Nu gäller det att vi agerar snabbt, för det är bråttom. Jag talar om Ceta-avtalet. Det här avtalet ska tas upp i EU:s ministerråd nu i juli och det är inget annat än ett storföretagens vansinnesprojekt.
Jag vet att många nu säkert tänker: ”Jag har aldrig hört om det här, då är det nog inte så viktigt, hade det verkligen varit en stor sak borde det väl stått i nyheterna varje dag.”
Tyvärr är det så ibland att de allra viktigaste skeendena passerar i det tysta, och att det är vårt ansvar att lyfta upp dem innan det är för sent. Precis så är det med Ceta-avtalet.
Ceta är en överenskommelse mellan Kanada och EU. Den är skapad av storföretagen och är, tillsammans med TTIP, det största projekt som våra kapitalister dragit i gång sedan EU. Ceta innehåller i princip samma saker som TTIP, skillnaden är att TTIP är mellan EU och USA. Saken är att hela TTIP:s existens hänger på om Ceta-avtalet godkänns. Lyckas vi stoppa CETA, kommer TTIP få en enorm uppförsbacke. Om Ceta går igenom, kommer TTIP ändå bli verklighet i praktiken eftersom alla amerikanska företag har en filial i Kanada.
Både TTIP och Ceta har presenterats som om de vore ”frihandelsavtal” som gick ut på att undan-röja handelshinder. Och det låter ju positivt, hinder är dåligt, det vet alla.
Men den som läser avtalen inser snart att det snarare rör sig om ett gigantiskt skyddsnät för storföretagen. Ett sätt att få dem att befästa sina landvinningar på båda sidor om Atlanten.
I Ceta står till exempel:
•Att allt som inte explicit listas som undantag kommer att privatiseras. Även framtida uppfinningar och tjänster.
•Att privatiseringar inte kan dras tillbaka, de så kallade ”ratchet and stand still clauses”. Till skillnad från vår vanliga lagstiftning som kan ändras på demokratiskt sätt, försöker företagen här göra det omöjligt att någonsin återta vad de en gång lagt beslag på.
•Att företagen blir första remissinstans i alla lagförslag som kan komma att påverka deras vinst. Detta kallas ”regulatory cooperation” och betyder att alla lagförslag först ska sändas till storföretagen så de kan säga sin mening. Alltså: innan resten av befolkningen får se ett förslag om att en farlig kemisk substans ska förbjudas, kommer industrin som tillverkar den att få rätt att lägga synpunkter.
•Att miljölagar kan ses som handelshinder, så att en produkt som är godkänd i Kanada måste få säljas i Europa och tvärtom. Det vill säga: sämsta lag gäller.
•Att teknik som ”kan användas för att kringgå copyright” ska förbjudas. Samt flera andra av de upphovsrättsliga krav som ingick i Acta-avtalet och som en bred rörelse av aktivister lyckades stoppa 2012. Nu försöker de smyga in detta bakvägen genom att stoppa in det i det 1 600-sidiga Ceta och hoppas att ingen ska märka.
•Att företag ska kunna stämma stater för utebliven vinst. Dessa tvister ska inte avgöras i vanliga domstolar och lyda under våra nationella lagar. I stället ska de avgöras i särskilda ”direktörsdomstolar”. Denna klausul heter ISDS och har blivit oerhört kritiserad, vilket ledde till att den skrevs om.
EU-kommissionen gör nu propaganda på sin hemsida och skriver att ”det nya avtalet innebär ett klart brott med den gamla ISDS-tanken” och att nu präglas processen verkligen av transparens. Cecilia Malmström (som börjar ge Sverige ett riktigt dåligt rykte inom demokrati- och miljörörelsen i hela Europa) försöker lugna oss med uttalandet: ”Medborgarna kan lita på att domstolarna levererar rättvisa och objektiva domar.” Hur kan hon veta detta? Och varför räcker det inte med våra vanliga domstolar? Varför ska speciella domstolar upprättas där endast företag kan stämma stater, och inte tvärtom? EU-parlamentarikern Ann-Marie Mineur från handelsutskottet i EU besökte nyligen Sverige och sa då att dessa förändringar bara är ”botox” och att ISDS i allt väsentligt står kvar i både Ceta och TTIP.
Ja, att storföretagen har allt detta på sin önskelista är inte konstigt. Barn önskar sig hästar, enhörningar och egna flygplan också, om de får drömma fritt.
Men att våra politiker och svensk fackföreningsrörelse inte inser hur vansinnigt detta är, är desto underligare. Hela den kanadensiska fackföreningsrörelsen är fly förbannad och står upp som en man mot Ceta. Precis som den franska, tyska, österrikiska, spanska och delar av den brittiska. LO däremot är positivt då de ”har en positiv syn på frihandel.”
Man kan undra om deras ledning läst mer än reklamtexten? Inser de inte att det här inte har med handel att göra utan om utökad makt för storföretag på demokratins bekostnad?
Den kanadensiska fackföreningsrörelsen har släppt en rapport om Ceta och de är mycket tydliga: detta är ett stort slag mot demokrati och löntagares rättigheter, och det handlar verkligen inte bara om ISDS. Forskaren Blair Redlin från kanadensiska Trade Justice Network tar också upp att det kan bli svårare för kommuner och skolor att införa krav på att inköp ska vara närproducerade. Detta är ju ett ”handelshinder” och man får inte prioritera hasselnötter från trädet bredvid skolan framför amerikanska nötter, alla måste ha samma chans att konkurrera…
Nu gäller att agera snabbt och vi måste kräva två saker.
Det första är ett blandat avtal. Detta skulle innebära att alla länders riksdagar fick rösta var för sig. EU-kommissionen vill undvika detta och bara låta det hela avgöras i EU. Men nu kräver allt fler länder att få vara med och rösta, bland annat gick Angela Merkel ut i går och krävde ett blandat avtal. Detta måste Sverige också göra!
Det andra är att våra riksdagsledamöter och EU-parlamentariker måste ställas till svars: Har de läst avtalet? Vet de vad det är de röstar igenom? Inte en enda ledamot borde få komma undan. Ceta-avtalet finns att läsa i sin helhet här. CET-avtalet
,
Gör det du med! Om politikerna inte har läst avtalet ska vi göra det åt dem. En människa utan kunskap är lätt att lura. Var inte den människan!
* Skriv på namninsamlingen mot TTIP. Tio saker om TTIP
Hittills har 3,5 miljoner invånare i Europa skrivit på, varav c:a 29 000 i Sverige. Stop TTIP, namninsamling
Några artiklar om olika aspekter på TTIP har tidigare publicerats här, till exempel:
* Tippa TTIP: rädda demokratin och miljön
* TTIP 26000 namn mot TTIP i Sverige, 250 000 demonstrerar i Berlin
* Tippa TTIP, rädda demokratin och ekonomin
* USA-kapitalet mutar kongressen med 200 miljoner dollar för Obamas TTIP-linje
* Kampen mot TTIP
* Framsteg för demokratin i kamp mot TTIP – tippa TTIP. Särskilt denna innehåller mycket fakta om TTIP.
* Dollar- och EU-imperialismens TTIP mot resten av världen
intressant.se, TTIP, EU, orättvisor, politik, kapitalism, fattigdom, rikedom, jämlikhet,ojämlikhet, ekonomi, demokratiObama, socialism, USA, fattiga, skandal,
Canal 2 Pål Steigan 6/10 Pål Steigan 10/10 Frihandel – för vem Pål Steigan 7/10 Ttippen 14/4 Rapport om TTIP från Cogito och Katalys DN Debatt 27/3 Stop TTIP Alliance Ttippen 20/10 Ttippen 22/10 Ttippen 23/10 Det nordiska konstnärsrådets uttalandeDN 28/10 Stop TTIP Bridges News Regeringen om TTIP Democracy Now 26/3 DN 30/9 Pål Steigans blogg Motion av Marine Le Pen m.fl. Fredrik Reinfeldt på DN Debatt Jonas Sjöstedt på DN Debatt DN Debatt januari -Carl Bildt Globalresearch 1 Globalresearch 2 Obama 2008 Obama 2013 OM TTP ETC ICIJ:s rapport DN 4/4 SvD 4/4 Ab 2/4 USA-bloggen DN 16/10, Obamacare Paul Roberts NE, Sjukt amerikanske lapptäcke DN 7/10 New York Times 5/10
Hurun Report Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia Clartes Kinannummer Ab 17/1 Kritikerstorm mot Janne Josefsson DN antal miljardärer i Sverige Old Wolf-bloggen Anders Lindberg i Ab 17/1 DN 17/1 DN 18/1 Erik Helmersson DN 7/11 DN 8/11 SvD AB Expressen SvT SR Stiglitz i SvD 4/11Wolodarski i DN 4/11 DN1 17/10DN 2 17/10 DN 3 17/10DN 4 17/10DN 5 1/10 DN 6 17/10 SvD 17/10 SvD om USA-valetAftonbladet 17/10
AB 17/10Expressen 17/10SvT 17/10 SR 17/10 SvT Rapport 24/9 SvD 26/9 Equality Trust SvT Rapport 24/9 kl 19.30 DN Debatt 24/9 Lena Sommestads blogg 24/9 DN recension Rapport 23/9 Dagens Industri 18/9 DN15/3 DN 20/9 recension av Nina Björks bok
SvD
Occupy Wall Street 4/9
2 svar till “Stoppa CETA och TTIP – öka demokratin!”
En namnteckning är en slags dold protest. En slags knuten näve i fickan. Kanske är man inte motiverad till att göra mer, kanske är man motiverad att göra mer.
Vi har en verklig chans vart fjärde år att byta ut politiker och skaffa oss mer demokratiskt sinnade människor i landets ledning som ger oss chansen till ett Swexit, ett Nato-exit etc. genom folkomröstningar.
Det finns politiker som har hederlighet nog att stå emot mutor från storföretagen. Vi måste därför själva vara motiverade att finna dem, stödja dem och få in sådana partier och människor in i riksdagen eller om vi själva vet att vi kan motstå sådant själva gå in i det parti som är minst dåligt över 4% och förbättra det.
Små partier som är intelligenta nog att valsamverka sig förbi 4% är kan också vara relevanta partier att stödja och rösta på när det idag ser ut som det gör i svensk politik.
”UN’s Legal Expert Calls Proposed Trade Deals Illegal”
”Alfred de Zayas, the UN’s Independent Expert on the Promotion of a Democratic and Equitable International Order, is assigned the task to apply the standards of international law to proposed treaties, to determine whether they’re in accord with international law
On Friday, June 24th, he issued his finding on three large proposed treaties regarding international trade among Atlantic countries: TTIP, TISA, and CETA
Earlier, on February 2nd, he had issued a similar finding on the proposed TPP treaty between Pacific countries, and his conclusion there was the same: that the proposed treaty violates international laws, and is inconsistent with democracy.
The UN’s press release, on June 24th, from its Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR), especially notes:
An earlier consultation conducted by the European Commission in 2014 resulted in 97% of respondents from across Europe expressing opposition to the inclusion of asymmetrical investment protection in Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) with the USA. “The same would apply to CETA, but no consultation was ever held,” he noted.”
In a statement to the Council of Europe, on April 19th, de Zayas had said: “Two ontologies seem to have been lost in the ideologically-driven corporate narrative. Firstly, the ontology of the State, its raison d’être to legislate in the public interest, including preventative measures to avert potential harm to the population. Secondly, the ontology of business, which is to take calculated risks for profit.” He meant there that these proposed treaties, which would enable the latter to override the former — enable international investors to override national sovereignty of democratic nations, and which would impose their own system of ‘arbitration’ that isn’t required to adhere to any nation’s laws and constitution — violate international law.
De Zayas goes further than merely charging that these treaties are “asymmetrical”: he adds that, “In case of conflict between trade agreements and human rights treaties, it is the latter that prevail. States must not enter into agreements that delay, circumvent, hinder or make impossible the fulfillment of human rights treaty obligations.”
The UN OHCHR’s June 24th press release concludes by saying:
“Trade agreements should be ratified only after human rights, health and environmental impact assessments have been conducted, which has not been the case with regard to CETA and TTIP,” Mr. de Zayas said.
“Ratification of CETA and TTIP would start a ‘race to the bottom’ in human rights terms, and would seriously compromise the regulatory space of states. This is contrary to the Purposes and Principles of the UN Charter, and would constitute a serious obstacle to achieving a democratic and equitable international order,” the UN Independent Expert concluded.”
http://www.strategic-culture.org/news/2016/06/29/un-legal-expert-calls-proposed-trade-deals-illegal.html