Om terrorister har intagit Sundbyberg. Artikel till DN och SvT Opinion


För ett par veckor sedan skickade jag som ”Anders Romelsjö, professor emeritus och samhällsdebattör” in en artikeln ”Har terroristerna intagit Nacka?” till Opinion@svt.se och sedan till ”DN Åsikter.” Artikeln har inte publicerats och jag återgen den här. Något motivering till avslaget har inte givits. Har nu bytt ut ”Nacka” till ”Sundbyberg”, som är en mindre stad, och som har mer likartade proportioner i storlek i förhållande till Stockholm som östra Ghouta har till Damaskus.
Akilov
Artikeln.
Antag att terrorister, låt oss säga några tusen á la Akilov, ockuperat Sundbyberg och dödat några tusen människor i Stockholm med missilattacker. Terroristerna är kända som kvinnoförtryckare, motståndare till demokrati, religiöst extremistiska och styr med sharialagar i Sundbyberg. De har av Sveriges regering erbjudits amnesti med straffrihet för de allra, allra flesta men de nekar. Svenska armén kan äntligen efter några år försöka befria Sundbyberg och flygbombar. Oskyldiga civila, som bl.a. används som mänskliga sköldar dödas, som i alla krig i historien. Och terroristerna är ofta klädda som civila. Den internationella pressen fokuserar på kritik av den svenska armén för att civila dödas. Kritiken ökar allt eftersom den svenska armén är allt närmare till att befria Sundbyberg från terroristerna.
Utan bevis anklagas svenska armén för att använda gas. Starka belägg för att terroristerna stöds med vapen, pengar och utbildning av Ryssland förtigs i media.

Hur ställer Du dig? Vad bör göras? Är FN-resolution som ska innebära hjälp till civila och sårade men som också motverkar kampen mot terroristerna det självklart bästa? Hur kan Någon skilja ut civilklädda terrorister från övriga civila bland dem som vill ut från Sundbyberg?


Sundbyberg
Som var och en förstår är detta en slags analogi till vad som sker i östra Ghouta. Vet alla att ”Resolution nr. 2401″ innebär att ”upphörandet av stridsåtgärder inte gäller militära operationer mot Daesh, Jabhat al-Nusra och terroristorganisationer i al-Qaida samt alla individer, grupper, etableringar och andra enheter som är anknutna till dem och andra terrorgrupper enligt säkerhetsrådet.”

Vill påminna om att i befrielsen av Mosul och Raqqa från IS dödades mångdubbelt fler civila, utan att någon liknande resolution som för Ghouta framlades. Varför?

Det kan vara nytt för många läsare att terroristorganisationer i Syrien får hjälpa av främst USA. Men BBC, Reuters och Newsweek, och även Rapport helt kort att USA och kurdiska SDF transporterat bort uppemot 3 500 IS-krigare från Raqqa innan staden befriades från IS. (http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret; http://jinge.se/allmant/usa-och-kurderna-hjalper-is-att-fly-fran-raqqa-bbc.htm. I höstas har Süddeutsche Zeitung rapporterat om mycket stora vapensändningar från den stora USA-basen i Ramstein (värde 4 miljarder kronor) till rebeller i Syrien, vilka domineras av terrorister enligt eniga Syrien-experter. (http://www.sueddeutsche.de/politik/us-waffenlieferungen-millionen-schuss-munition-fuer-kalaschnikows-1.3673430; https://en.insidesyriamc.com/2017/09/22/500-million-dollars-on-its-way-to-fund-the-next-war-against-syria/). Och Israel har likaledes i brott mot folkrätt och FN-stadga bombat i Syrien många gånger, ibland med tydlig hjälp till terrorister enligt en tidigare chef för Mossad och enligt en flyggeneral.
isis-dodar-islamic-state-henrettelseBBC – USA evakuerar terrorister från Raqqa

Vill vi ha det så? Varför protesterar inte Sverige mot sådant i FN.

Svenska media tiger om de mycket starka beläggen för stödet till terrorister av USA & Co. Här några artiklar om detta. Därför ingen glädje i etablerade media som vill hålla sig väl med USA i stället för källkritik och i stället för ställningstagande för FN-stadga, folkrätt och nationellt självbestämmande.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien
Chefen för Israels säkerhetstjänst bekräftar Israels stöd till ISIS och al-Nusra

Kriget i Syrien – några artiklar

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,


20 svar till “Om terrorister har intagit Sundbyberg. Artikel till DN och SvT Opinion”

 1. Scenariot förutsätter massivt stöd utifrån till terrorismen i Sundberg. Jag tror inte Putin och Ryssland har något att vinna på den krigföringen. Sen har vi de vanliga terroriststödjarna USA och EU, nä knappast. Afghanistan, Irak Libyen och Syrien som en fortsättning på civilisationskriget? Sverige roll är nog för obetydlig i sammanhanget. Israel, Saudiarabien och deras kompisar i kampen om Jerusalem och Mecka? Nja, möjligen om det går att skylla på någon annan. Om vita hjälmar dyker upp ligger regimen i Sverige illa till.

 2. Samma förklaringar eller ursäkter, som du ger i artikeln om rätten för ett land att försvara sig mot terrorister, angav Ian Paisley, den odemokratiska nordirländska regeringen och den brittiska regeringen för att själva börja terrorisera minoriteten av befolkningen i Nordirland.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Demetrius
  Tänk om det blir en fascistisk regering i Sverige, och de börjar massarrestera oskyldiga människor på grund av rena påhittade anklagelser om terrorism.
  Så när ha en regering rätt att försvara landet? Och när har befolkningen rätt att resa sig från sina förtryckare?
  Även i Nazityskland fanns det tyska motståndsgrupper. Ska vi även betrakta även dessa motståndsgrupper som terrorister?

  • Hur britterna samarbetade med dom lojalistiska paramilitära trupperna, vilket var ’okänt’ under konflikten:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Glenanne_gang
   Så det är inte första gången som britter (och USA) samarbetar (i Syrien) med terrororganisationer! De har således vanan inne. Likaså var det i Afghanistan 1978 innan Sovjetunionen ingrep. Men då ställde du och andra på terroristernas sida.

  • Kerstin, det är en ”märklig” regering i Sverige som bötfaller och fänglsar oskyldiga människor för deras åsikter. Konstnären Dan Park till exempel och nu en massa pensionarer som åtalas for näthat. Pensionärer som misshandlats och rånats och uttrycker sitt missnöje på sociala media eller som i ett fall, klottrar på en busskur.
   Vänsterextrema Researchgruppen har kartlagt alla invandrings- och islamkritiker och med alla de mordbränder med dödlig utgång vi ser nu så förvånar det mig inte om de ”betar av listan”. Nu senast stoppades en fotograf nar han forsokte ta kort pa an AFA-demonstration. Han arresterades av vad som verkade vara tva poliser som tillhorde AFA. Det ar ni inom den radikala vanstern som ar fascisterna. Ni allierar er med radikala muslimer och har etablissemanget och media pa er sida. Sverige ar inte det fina land jag vaxte upp i. Det har forvandlats till ett sjukt samhalle. Och valet i hoest ar redan uppgjort pa forhand.

   • SKP har inte allierat sig med radikala muslimer. Jag vet inte ens om vi har muslimer som medlemmar. Men vi skulle välkomna dom om dom har en socialistisk ideologi. Likaså skulle vi välkomna judar (och alla andra oavsett religion, hudfärg, kön, etc) om dom har en socialistisk ideologi.
    Jag vet inte vad Researchgruppen är så jag inte uttala mig om det.

    Ganska märklig stavning du har. Troligen vill du att vi ska uppfatta det som om du befinner dig utomlands och skriver på ett tangent bord som saknar å, ä och ö. Som ’tillhorande’, ’vanstern’, ’forvandlats’, ’pa’, etc. Men ibland slinker dessa ord igenom ’bötfäller’, fängslar’, åsikter’, etc.

    • Ibland, om jag har tid, så fyller jag i ”å,ä,ö” i stället för ”a” i kommentarer som saknar dessa bokstäver.

 3. […] En bra liknelse av Anders Romelsjö idag. men det faktum som ca 80% av Sverige inte verkar förstå är att det faktiskt riskerar att bli som i Syrien, d.v.s. att en liten grupp sekteristiska individer, som nästlat sig in, kommer infiltrera de sekt-täta områdena, enligt de terror-dokument som redan uppdagats, för att lära känna människornas svagheter och vilka som är ledarna. […]

   • Vad är det du är frågande om? Hur definierar man terrorism? Nazisterna kallade de tyska motståndsgrupperna – inklusive kommunisterna – för terrorister, och med den anledningen arresterades många av våra kamrater och gasades ihjäl. Den brittiska regeringen kallade/kallar IRA för terrorister. För detta behövdes argument – sanna eller lögner eller både ock – om befolkningsgrupper (katolska irländare) eller om organisationer (kommunistiska partier). När det gällde katolikerna på Nordirland spreds argument om ’att de förökar sig som kaniner’, ’om man ger efter så blir vi papister’, ’prostituerar sig för sina präster’, etc. Man spred alltså skräck bland den protestantiska arbetarklassen för den katolska arbetarklassen.
    För vissa var IRA en befrielserörelse, för andra var den en terroriströrelse. Var den baskiska separatiströrelsen ETA en terroriströrelse?
    Hade britterna (precis som du säger att Syrien har) en rätt att försvara sig mot dom som de ansåg vara terrorister?

    Så vad är sant i propagandan?
    Visst har IS, Al Quaida, etc begått massvis med fruktansvärda brott mot mänskligheten (och är starka religiösa fanatiker). Vilket jag starkt fördömer dom för. Men det gör – och har gjort – alla parter i en konflikt i alla av världens och historiska konflikter – inte minst av USA.

    Visst är IS, Al Quaida, etc terroriströrelser, Men samma rörelser – samma IS, Al Quaida, etc – stödde du och andra i Afghanistan i slutet av 70-talet. Men då kallade ni dom för befrielserörelser. Och det var USA (och Kina, Saudi Arabien, etc) som beväpnade dessa grupper. Precis som det är idag i Syrien.

    En sådan här artikel hade på 60-talet fått tummen upp av Ian Paisley – om den hade handlat om IRA! För att inte tala om dagens svenska högerextrema partier. Om du hade skickat den här artikeln till Nya Tider eller Samtiden hade du alla gånger fått den publicerad!

    • Jag har aldrig stött al-Qaida. Vad är det för påhitt? IS fanns inte förra seklet.

     Ja terroristbegreppet kan verkligen diskuteras.

     • Den dåvarande ledaren av ISIS Abu Musab al-Zarqawi svor sin lojalitet till Osama Bin Laden, som då var ledare för Al-Quaida. Samma Al-Quaida som bildades och beväpnades av USA i Afghanistan 1978. Se här hur Al-Quaida formades av USA:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone
      Och var det inte då som du, Lindgren, Myrdal och andra betraktade den afghanska gerillan som en motståndsgrupp till den demokratiskt (för den tiden och landet) valda socialistiska regeringen i Afghanistan, och betraktade Sovjetunionens militära stöd till denna regering som en ockupation?

    • @Kerstin Stigsson
     Jag blir faktiskt ledsen och besviken när du här indirekt anklagar Anders för högerextremism. Det är inte enbart uppenbar lögn, det är i min mening mycket ohövligt. Han är vänster och mycket balanserad jämfört med de allra flesta.

     Sätt dig istället in i vad som ligger bakom västs och extrema sekteristers folkrättsvidriga krig mot Syrien, Kerstin! Vad tror de extrema sekterna på, de som mördat tusentals människor, i strid med krigets lagar? Fundera på varför fenomenet extrem sekterism har så stort stöd som ca 10% i förorterna i Sveriges storstäder! Fundera på varför ungdomarna där gärna går i svartvita Adidas-kläder för att visa sitt stöd för denna extrema sekterism! Varifrån kommer detta fenomen?

     Jag har satt mig in i frågan. Bakgrunden till de extrema sekteristernas hat mot Syriens president är att han tagit bort kravet på att presidenten för landet måste tillhöra religionen, vilket naturligtvis är fullt rimligt då landet har andra minoriteter med rösträtt, samt att Syrien utvecklats i en sekulariserad riktning.

     Det är inte gott nog för extrema sekterister som då blir skogstokiga. Men varför? Lyssna gärna på de som begått apostasi så kommer de förklara vad det hela går ut på för dig!

     Då kommer du förstå att Syrien är en sekulär demokrati som attackerats av högerextrema, fascistiska och imperialistiska krafter som vill störta deras demokrati. Anders försök att motverka detta genom upplysning, samt denna utmärkta liknelse som ökar förståelsen känslomässigt, är motsatsen till högerextrem. Den är vänster.

     Låt dig inte luras av extrema sekteristers vackra ord till dig, Kerstin! Vad de säger bakom din rygg är oftast en helt annan sak.

     Lyssna istället på de hjälparbetare som redogör för majoriteten av dessa mäns attityder till kvinnan! Lyssna på de kvinnor som blivit kallade horor och slampa! Lyssna på de minderåriga som tagits som slavar eller som våldtagits! Lyssna på kvinnor som säger sanningen! Lyssna på de flickor som de utnyttjat!

     Det är absurt att ens behöva ha den här diskussionen. Om inte kvinnorna i vänstern vaknar upp, likt Amineh Kakabaveh som sedan förtrycktes internt, och strax inser faktum så måste jag förmodligen snart flytta från Sverige för då har Sverige ingen demokratisk framtid.2

 4. Även Nelson Mandela var stämplad som terrorist av USA!
  Men jag kan inte jämföra Mandela och ANC med IS och Al-Quaida.

  Det som Akilog gjorde var terrorism. Men så var även nazisternas terrordåd mot syndikalisterna för ett antal år sedan. Men då var det inga timmeslånga TV-bilder. Eller reportage om hur de drabbade mådde.

  Också i Sovjetunionen begicks det terrordåd. Men dessa terrorister betecknades av väst som motståndsgrupper.
  Förstår du nu vad jag menar? Vad definieras som terrorism, och vilka är terrorister per definition? Och hur definieras motståndsgrupper, och vilka är frihetshjältar per definition?
  Jag tittade i Wikipeda. först på ’terrorism’ sedan på ’motståndsgrupper’. Men där var det en definition om att ett land måste vara ockuperat av främmande styrkor för att en motståndsgrupp ska kallas för motståndsgrupp. Emellertid faller den definition av IRA (som en terroristgrupp) när det gäller Nordirland – det eftersom britterna fortfarande ockuperar en del av Irland. Men definitionen skulle passa på ANC – vilket skulle vara totalt absurt! De svarta förtrycktes, mördades, torterades av den vita apartheidregeringen. De svarta sydafrikanerna hade alla skäl att föra en väpnad kamp mot apartheidregeringen. Så jag kan absolut inte kalla det för terrorism.

  • @ Kerstin Stigsson
   Du har uppenbarligen svarat på mitt inlägg. Jag måste ställa några frågor

   1. Har de salafister som infiltrerat Syrien eller syrierna själva förtryckts av Assads regering? Hur?

   2. Har Assad ett massivt stöd av Syriens folk? Ta en titt på Wikipedia om Syriens statsskick och ge mig ett svar!

   3. Levde de extremt religiösa i Syrien i förtryck och tortyr i en apartheidstat eller hade de samma rättigheter som alla andra enligt lagen?

   4. Hade salafisterna något rimligt skäl att föra en väpnad kamp mot Syriens demokrati? Vilken?

 5. Västvärlden har ju förklarats krig mot terrorismen vilket betyder att västvärlden har förklarat krig, inte bara mot sig själv utan också resten av mänskligheten. Vilket i sin tur betyder att västvärlden saknar politiskt ledarskap värt namnet. Efter några decenniers krig med miljontals döda i ödelagda länder sprider sig paniken i västvärldens regeringsbyggnader och parlament. Groteska anklagelser mot statsmän i fredligare länder sprids dagligen i entonigt stämda massmedia. Nu senast från England. Allt lika genomskinligt som gladpack. Det världen behöver är en kollaps av det kriminella ekonomiska system som USA och andra västdemokratier plågats av under mer än ett seklet. Utredningen av 9/11 måste göras om och inriktas på händelseförloppet i byggnad 7 under hela den aktuella dagen fram till den kontrollerade rivningen av byggnaden. Detsamma gäller ett fortsatt utredningsarbete om de ekonomiska oegentligheter som, märkligt nog, pågick i just den del av Pentagon som rammades av ett ”flygplan.” Dvs, skit i tornen, (ursäkta). Terrorismens koppling till falska flaggor har orsakat lidande och död under århundraden. Om vi hade ett fungerande FN skulle ett flaggviftande, typ Iraks massförstörelsevapen, klassas som brott mot mänskligheten och utredas, dömas och bestraffas som ett sådant.

 6. Det verkar finnas en och annan som inte fattat att det finns en religion, islam, som har utövare som kan radikaliseras. När de väl har fått denna radikala upphöjdhet är det fritt fram att mörda oss otrogna. Att relativisera och försöka dribbla bort detta, som Kerstin S gör, leder bara till att den sekulära stat vi har går förlorad.