Obamas stora stöd till terrorister i Syrien

Jämfört med Trump framstår Obama som (betydligt mer tilltalande). Ja, han kunde ”uppföra sig”. Men hur var hans politik?
Här en aspekt… från en artikel av Ben Norton nyligen. Den har översatts av Björn Nilsson på mitt förslag, vilket jag tackar varmt för. US Ambassador Confirms Billions Spent On Regime Change in Syria, Debunking ’Obama Did Nothing’ Myth

Detta är ett förfärligt brott mot folkrätt och FN-stadga. Världen borde stå upp och skarpt kritisera detta. Hovsamma, fredliga Ryssland har en utrikesminister Lavrov som säger ”It is clear that the United States has some strategy which I believe entails staying in Syria forever with its armed forces… They are gearing up for separating a huge part of Syria from the rest of the country, violating Syria’s sovereignty of territorial integrity. There they will create quasi-local authorities, will try to create autonomy based on the Kurds,” Lavrov told Euronews in an interview.

The Russian Foreign Minister has stressed that Washington has deployed its forces in the war-torn country without a sanction from the United Nations of a request from the legitimate Syrian government in Damascus. Sputniknews

Artikeln.
Förre USA-ambassadören till Syrien, Robert Ford, bekräftar att miljarder har spenderats för regimförändring i Syrien och avslöjar myten att ’Obama gjorde ingenting’.
Förenta staterna spenderade minst 12 miljarder dollar i Syrienrelaterade militära och civila utgifter under de fyra åren från 2014 till 2017, enligt den tidigare amerikanska ambassadören i landet.
Syrien Obama 180216
Dessa 12 miljarder dollar är i tillägg till de miljarder som satsats för att driva fram en regimförändring i Syrien under de tre senaste åren efter att kriget bröt ut 2011.

Detta motsäger också helt och hållet påståenden från syriska oppositionsanhängare att den tidigare administrationen under president Barack Obama ”gjorde ingenting” i Syrien, eller att den inte sökte regimförändring ivrigt nog.

”Kostnaden för amerikanska militära operationer i Syrien mellan budgetåret 2014 och slutet av budgetåret 2017 var mellan 3 och 4 miljarder dollar,” sade Ford. ”Förutom kostnaden för dessa militära operationer inkluderade äskandet budgetåret 2017 430 miljoner dollar för att bygga lokala säkerhetsstyrkor och äskandet budgetåret 2018 var på 500 miljoner dollar.”

Den tidigare ambassadören skilde inte ut vilken andel av dessa utgifter som gick specifikt för att bekämpa ISIS. Fastän han gjorde klart att en del av det var avsett för den syriska oppositionen.

Ford rapporterade också att USA betalade 7,7 miljarder dollar i humanitära biståndsinsatser i Syrien under samma fyra år. Denna siffra kan emellertid inte uteslutas från den totala kostnaden för det amerikanska regimförändringsuppdraget, eftersom amerikanska utgifter för humanitärt bistånd i Syrien ofta har uttryckligen politiserats.

USA:s utrikesdepartement, USAID och andra regeringsorgan har vägrat att tillhandahålla humanitärt bistånd till statligt kontrollerade områden i Syrien och har i stället finansierat den politiska, civila och hälsoinfrastrukturen i rebellkontrollerade territorier, inklusive områden som styrs av Syriens al-Qaida-avläggare, Jabhat al-Nusra. Guardian avslöjade hur liknande stödåtgärder från den brittiska regeringen finansierade al-Nusras verksamhet och andra extremistiska Salafi-jihadistiska miliser.

Ford erkände att det amerikanska humanitära biståndet till Syrien var starkt politiserat och förklarade:

”USA har en civil grupp i Syrien, ansvarigt för återuppbyggnad/förbättring och av ny lokal förvaltning eller förbättring av befintlig lokalförvaltning. Nationsbyggande i mindre skala. USAID och andra civila organ har tillhandahållit 875 miljoner dollar i icke-dödlig och stabiliseringshjälp till oppositionskontrollerade områden i Syrien sedan budgetåret 2012. Bara förra året tillhandahöll USA cirka 200 miljoner dollar. ”
Robert Ford 131096Robert Ford
Denna politiserade humanitära finansiering har varit en del av en samordnad insats för att undergräva den syriska regeringens kontroll över syriska territorier genom att skapa oberoende politiska förvaltningar, civila samhällsorganisationer, hälsovårdsinstitutioner och infrastruktur utanför dess kontroll och upprätta autonomt styre som överlever tack vare amerikansk finansiering
Faktum är att Ford gick så långt i utrikesutskottets utfrågning att han fördömde FN: s humanitära biståndsprogram och hävdade att de ”i grund och botten subventionerar Assad” genom att stödja civila på regeringskontrollerat territorium (som omfattar den största delen av landet).
”Om du lägger lägger ihop alla dessa siffror har amerikanska militära och civila kostnader i Syrien de senaste fyra åren varit minst 12 miljarder dollar,” sade Ford i sitt skriftliga kongressevittnesbörd. ”Det är mycket pengar. Och det är inte klart när dessa utlägg kommer att upphöra. ”

Miljarder spenderade på CIA:s operationer i Syrien
Joshua Landis, en ledande akademisk expert på Syrien, spekulerade att siffran på 12 miljarder dollar kanske inte inkluderar utgifter för CIA.
New York Times noterade att CIA-programmet i Syrien var ”en av de dyraste ansträngningarna att beväpna och träna rebeller sedan byråns program som beväpnade mujahedeen i Afghanistan under 1980-talet”, som skapade al Qaida och talibanerna. CIA spenderar antagligen miljarder dollar på regimförändring i Syrien, även om exakta uppskattningar varierar. Syrien: CIA:s väldiga satsning på utbildning av militärer

I juni 2015 rapporterade Washington Post att CIA:s hemliga operationer i Syrien hade ”en budget som närmade sig 1 miljard dollar per år.” Rapporten fortsatte: ”Vid 1 miljard dollar utgör Syrien-relaterade verksamheter cirka 1 dollar av var 15:e i CIA: s totala budget, att döma av utgiftsnivåer i dokument avslöjade av Washington Post, erhållna från tidigare amerikanska underrättelsetjänstemannen Edward Snowden.”

Amerikanska tjänstemän berättade för Washington Post att dessa CIA-insatser var ”en del av en bredare satsning på flera miljarder dollar som involverar Saudiarabien, Qatar och Turkiet för att stärka” den syriska oppositionen.
En rapport från New York Times i januari 2016 visade också att Saudiarabien hjälpte till att finansiera USA:s verksamhet i Syrien och ”uppskattningar har satt den totala kostnaden för upprustning och träningsinsatser till flera miljarder dollar.” Betydande finansiering kom också från Qatar, Jordanien, och Turkiet.

Myten att”Obama uträttade ingenting i Syrien”

Robert Fords avslöjanden utgör det senaste medgivandet från en regeringstjänsteman att kostnaden för amerikanska operationer i det syriska kriget sträcker sig till tiotals miljarder.
Det står också i stark kontrast till påståenden från pro-oppositionsförespråkare och kommentatorer som oavbrutet har insisterat på att president Barack Obamas administration inte på allvar ville störta den syriska ledaren Bashar al-Assads regering.

Media Watchdog Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR) har upprepade gånger dokumenterat påståenden om att ”Obama gjorde ingenting” i Syrien, en lögn som ständigt har spridits av några av världens mest högprofilerade journalister.

Redaktionerna för ledande tidningar och höga politiker i USA och Europa har bidragit till den här populära myten.

Kongressförhör om regimförändring i Syrien
Robert Ford är senior ledamot av Middle East Institute, en inflytelserik tankesmedja, baserad i Washington DC, som i stort finansieras av regeringarna i Förenade Arabemiraten [UAE] och Saudiarabien.
MEI fungerar i stor utsträckning som förmedlare av Emiratens inflytande i USA. Läckt e-post visar att tankesmedjan har använts för att ge sken av självständighet för UAE-stödda utländska resor med amerikanska diplomater.
Vittnesmålet, i vilket den tidigare ambassadören Robert Ford avslöjade denna information, var förberett inför utrikesutskottets utfrågning ”Syrien: Vilken väg framåt?”, som också innehöll några av Fords mycket hökaktiga kollegor vid MEI.
Den högt uppsatte MEI-ledamoten Charles Lister, som i åratal lobbat för att USA ska våldsamt ska störta den syriska regeringen, medan han vitmålar salafist-rebellerna i Syrien, utarbetade också ett skriftligt vittnesmål där han beklagade misslyckandet för regimbytesprogrammet och föreslog nya sätt att ta ner Assad.
Kongresskvinnan Ileana Ros-Lehtinen, en hård neokonservativ som tjänstgör som ordförande för underkommittén för Mellanöstern och Nordafrika, öppnade förhöret genom att säga att ”många personer uppmuntrades av sekreterare Tillersons senaste tal”, där han efterfrågade ett ”Syrien under post-Assad- ledning.”
Tillerson
I detta tal i januari bekräftade Tillerson att amerikanska trupper kommer att vara kvar i Syrien på obestämd tid, även efter att ISIS besegrats. Han bekräftade också Trumpadministrationens engagemang för regimförändring och uppmanade det internationella samfundet att ekonomiskt undergräva Damaskus genom att vägra att finansiera återuppbyggnadsarbetet.

Ford och Lister förenades med i Ros-Lehtinen i att hylla Tillerson för att skissera dessa mål, men beklagade att administrationen inte hade föreslagit specifika åtgärder för att förverkliga dem. Hur exakt USA kommer att försöka genomföra regimförändring i Damaskus vid denna tidpunkt är fortfarande oklart. I sitt förberedda vittnesmål erkände Ford att de ”syriska och iranska regeringarna och Ryssland alla vill ha oss ut ur Syrien.”

Några artiklar om kriget i Syrien Där nämns bland annat dessa:
USA utbildar ISIS-krigare på illegala baser i Syrien?
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

i Andra om: , , , , ,, , Syrien, ,

  4 comments for “Obamas stora stöd till terrorister i Syrien

 1. Stig-olof Bragmo
  19 februari, 2018 at 08:57

  gud hjälpe oss som vill att araberna i Sverige ska kunna välja att åka hem.
  och när Sveriges soldater luras att medverka i denna lögnparodi .
  så länge potin jobbar en trygghet .

 2. frogman
  19 februari, 2018 at 22:26

  Fann en gammal länk med meriter på B.O. under sina 8 år vid makten i kort sammandrag.

  http://www.globalresearch.ca/the-beatification-of-barack-obama-the-good-guy-storyline-is-set/5568823

  Rykten talar om planer på en comeback :-(

 3. Frogman
  19 februari, 2018 at 22:53

  Syriens kamp i komprimerad form. ”Syrian War for Dummies” – I tre versioner.

  https://www.sott.net/article/377588-Syrian-War-for-Dummies-Three-Versions

Comments are closed.