Internationella demonstrationer för Jemen på bombkrigets 2-årsdag

Den 26 mars 2017 hade Jemen bombats i två år av den Saudiledda koalitionen med stöd av Västvärlden. I solidaritet med Jemen och dess sönderbombade och svältande folk höll föreningen Jemensolidaritet en demonstration i Stockholm på Norrmalmstorg. Det var en av många demonstrationer internationellt som samordnades med den väntade stora demonstrationen i Jemens huvudstad Sanaa.
Yemen Saana 170326 III
Och ja, Sanaademonstrationen var gigantisk, med 1,5 miljoner jemeniter som bildade en folksamling så långt ögat nådde ÅT BÅDA HÅLLEN. Alla visste att de riskerade livet eftersom det var en klar dag och det saudiska flygvapnet kunde bomba när som helst. Bland dem fanns på hedersläktaren Jemens tillförordnade president Saleh Al Samad som förra året den 20 augusti stöddes med en liknande demonstration på mer än en miljon människor, som knappt nämndes i Västvärldens media. Under presidenten finns Jemens nya nationella samlingsregering där Houthierna finns med, som en mycket viktig del, tillsammans med en rad andra partier. Det är denna regering som har detta gigantiska stöd för att försvara landet mot den brutala och hatade saudiska aggression och dess västerländska uppbackare.

Denna dag var första gången det jemenitiska folket fick känna att de har stöd från människor i många västerländska länder i det krig som kallas ”det glömda kriget”. Förutom demonstrationen i Stockholm organiserade jemenitiska aktivister tillsammans med fredsrörelsen en demonstration i London som gick till kontoret för BBC, fakemedias urmoder. Det ordnades manifestationer i Geneve och Dijon. I Rom protesterade fredsaktivister inför alla människor på S:t Petersplatsen. I New York, Ottawa och Vancouver hölls demonstrationer liksom i Indien. I Paris hölls demonstrationen dagen innan framför Eiffeltornet och i Berlin planeras en demonstration den 1 april med internationellt deltagande att gå till Brandenburger Tor.

I Stockholm samlades ett femtiotal personer på Jemensoldaritets demonstration å Norrmalmstorg. Ordförande Roland Hedayat höll huvudtalet och Anders Romelsjö läste upp uttalanden och hälsningar från föreningarna Sveriges Fredsråd, Folket i Bild Kulturfront och föreningen Syriensolidaritet som stöder demonstration. Ulf Sandmark talade för Schillerinstitutet som också stödde demonstrationen. Anders Romelsjö höll ett kort appelltal för SWEDHR, Swedish Doctors for Human Rights. Jemenaktivisten Mohammed Aljalal berättade om kriget på svenska och talade sedan på arabiska direkt till den samtidiga jättedemonstrationen i Sanaa. Detta tal filmades och sändes live direkt till Sanaa tillsammans med bilder från demonstrationen.
Jemen Stockholm 170326Stockholm
Den största solidaritetsdemonstrationen hölls i London som en marsch till BBC. Ahmed Al-Ashaf som ledde demonstrationen och samordnade alla de olika internationella solidaritetsaktionerna, talade där tillsammans med den framstående människorättsadvokaten Kim Sharif, journalisten Mohammed Ali Carter och Stephen Bell.

I New York City hölls manifestationen utanför FN-högkvarteret. De hundra demonstranterna kom från hela regionen men också så långt bort som Flint i Michigan.

Den franska demonstrationen dagen innan var välorganiserad och hade också ett hundratal deltagare. Bland talarna var flera franska experter på Jemens gamla konst och arkitektur. En kvinna var specialist på filosofin in Jemens urgamla skrifter. Demonstrationen blev speciellt viktig eftersom en av de elva franska presidentkandidaterna, Jaques Cheminade, också aktiv i Schillerinstitutet, hade gjort ett stöduttalande till Jemen inför demonstrationen. Därmed lyftes Jemenfrågan in i den intensiva franska presidentvalsdebatten.
Jemen Paris 170326Paris 170326
I Jemen följde nyhetsmedia från den tidiga morgonen dessa internationella manifestationer parallellt med jättedemonstrationen i Sanaa.

Video från demonstrationen i Saana

Manifestationen har bland behandlats här tidigare. Internationell solidaritetsdag med Jemen

Flygbladet inför demonstrationen i Stockholm.

Den svenska textdelen.

Nu på söndag den 26 mars kl 14-16 sker en manifestation på Norrmalmstorg i Stockholm med appelltal, utställning och flygblads.


Arrangör är främst den svenska föreningen Jemensolidaritet! Detta sker i samordning med en väntad jättedemonstration i Jemens huvudstad Sanaa och med demonstrationer i 9 städer i Europa och Nordamerika. Information om kriget i Jemen

Flygbladet

Jemen twoyearswarJemen-2
Efter 700 dagars bombningar har minst 12 000 människor dött av bombkriget mot Jemen, troligen många fler med tanke på den massiva förstörelsen av infrastruktur och sjukvård. Den illegala blockaden har utlöst världens nu största svältkatastrof. Ett barn dör av svält var tionde minut pga. denna Saudi-genererade katastrof! I januari rapporterade Unicef att 63 000 barn i Jemen dött av svält under 2016. 14 miljoner jemeniter behöver omedelbar nödhjälp för att kunna överleva.

Det oprovocerade angreppskriget har stöd av Väst. USA bombar och svenska vapen levereras till angriparna. Säkerhetsrådets resolution 2216 från 14 april 2015 ska blockera vapeninförsel, men tillämpas så att import av mat, medicin och drivmedel nästan upphört. FN-resolutionen används som alibi för utsvältning av Jemens folk. Kriget är illegalt då det inriktas mot civila mål:
* Civil infrastruktur, bostäder, hälsovård, skolor, marknader, begravningar
* Livsmedelsförsörjning, livsmedelsimport, -produktion och -lagring
* Historiska minnesmärken och världsarv.

Angriparna samarbetar med både al-Qaida och ISIS i Jemen om att störta alliansregeringen från 2016, stödd av en majoritet av både parlamentet och befolkningen, som vill frigöra Jemen från Saudiarabiens, USA:s och Storbritanniens mångåriga dominans. Angriparna vill få kontroll över regering och folk – precis som i deras krig mot Irak, Libyen och Syrien.
Jemendemo20160820

26/3 kl. 14 kommer sannolikt en miljon människor trots bombhot att demonstrera i Jemens huvudstad Sanaa mot kriget. I Stockholm och i 9 andra städer i Europa och Nordamerika sker solidaritetsdemonstrationer under parollerna:

Stoppa angreppskriget mot Jemen!
Stoppa utsvältningen av Jemen
Häv blockaden nu!
Inga svenska vapen till Jemens bödlar!
Stöd till Saudi är stöd till terrorism!
Erkänn Jemens nya regering!
Återuppbygg Jemen!

Flera appelltal kommer att hållas

Arrangör: Föreningen Jemensolidaritet
info@jemensolidaritet.se. Ordförande Roland Hedayat 0708180769, vice ordförande Walid Almufti 0735574444 och på facebook

Jemensolidaritet på Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCILVSdMhWTzSPQZ0B7CS9GQ Hemsida: www.jemensolidaritet.se
Twitter: @yemensol #Jemen, #Yemen Anders Romelsjös blog: http://jinge.se/tag/jemen Facebookgruppen: Information om kriget mot Jemen: https://www.facebook.com/groups/1425766167724972/

Jemen 170326 thumbnail_SaudiStarveYemen

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
, , , , , , , ,

  3 comments for “Internationella demonstrationer för Jemen på bombkrigets 2-årsdag

 1. Kent
  3 april, 2017 at 09:24

  Hej. Du råkar inte ha någon källhänvisning till att det var över en miljon på plats? Jag har hamnat i en diskussion om detta med en kamrat.

  • 3 april, 2017 at 15:40

   Jag har inte någon säker källa till antalet. Kanske var det färre, rentav fler. Vet inte nu om någon räkning skedde. Återkommer vid besked.

  • 4 april, 2017 at 22:09

   Enligt en ledande kontaktperson i Europa ”I got a response that because of security issues the authorities don’t count the numbers attending to such marches, but estimate a rough figure of 1.5 to 2.5 millions
   This effectively represents the majority because up to 7 million are so food insecure that they’re powerless to attend the marches. About 3 million are internally displaced. About 7-8 million are under UAE plus their terrorists control in the south so unable to join marches in the north. Others do support the San’a government but are fearful of airstrikes so don’t come out”

Comments are closed.