Att hämnas på Brexit

Igår publicerades här artikeln Brexit vann – bra för Europas folk.
Några frågor.
Hur kommer det att bli nu? Hur kommer de som bestämmer i EU att reagera och handla? Vill de ha en snabb procedur? Eller vill de rentav försvåra Storbritanniens utträde för att söka avskräcka andra länder till folkomröstning och utträde? Det senare är alls ingen omöjlighet. Och är det inte så att EU-ledningen kan bestämma utträdet mycket mer än Storbritannien?

Sådant diskuteras i en artikel av Pål Steigan Tyske finansministerns hemliga plan
Wolfganh Schauble

Artikeln.
Ikke før var det klart at britene hadde stemt for å forlate EU
før den tyske finansministeren og hardlineren Wolfgang Schäuble satte seg ned i hemmelige drøftinger med sin stab. Det de diskuterte er det som kalles «Task force Brexit», men som offisielt heter „Deutsche Strategie bezüglich Brexit“. Dette meldes i flere tyske aviser, blant annet Die Welt og Der Spiegel.
«Ut betyr ut!»
De første reaksjonene fra sjokkerte og sårede EU-ledere var å rope på revansje. De ville straffe britene for deres utrolige frekkhet å vende ryggen til det Jagland i sin tid kalte «den høyeste form for sivilisasjon». De sier derfor at britene ikke må vente seg noen fordeler; Ut betyr ut!

EU-toppene er også redde for smittevirkninga av britenes Leave. Og med god grunn, for det blir nå krevd folkeavstemninger i Frankrike og Nederland og det snakkes ikke bare om Frexit og Nexit, men også om Svexit og hvorfor ikke Departugal. Italeave. Czechout og Finish?

EU-president Donald Tusk gikk så langt som til å varsle sivilisasjonens undergang:

As a historian I fear that Brexit could be the beginning of the destruction of not only the EU but also of western political civilisation in its entirety.
I den tyske regjeringa er det to retninger. Sosialdemokratene peker på at Storbritannia utgjør 20% av EUs økonomi. Derfor ønsker de en smidig forhandlingsløsning. Vi i Norge bør merke oss det Die Welt skriver om at en løsning på linje med vår EØS-avtale vil være for dårlig for britene.
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

På den andre sida er Schäuble og hans folk. De regner med knallharde forhandlinger. «Dette blir stygt,» sier man i Berlin. Det de ser for seg er at Storbritannia skal ha en assosieringsavtale med EU. Men det er tusenvis av dokumenter som må endres og hele prosessen kan komme til å ta mange år.

Schäuble er fra før av kjent for heller å ville ha en liten kjerne av konsoliderte EU-land med Tyskland som kjerne ennå måtte slite med land som ikke vil eller klarer å følge direktivene. Felles bank, felles finansdepartement og felles budsjetter, det er det Angela Merkels høyre hånd drømmer om. Disiplin er det høyeste gode! skrev Deutsche Wirtschafts Nachrichten om Schäubles tenkning. Det er ingen grunn til å tro at han går inn for noe annet i sin «Task force brexit». Deutsche Wirtschafts Nachrichten: Disciplin är viktigast

Eliten i EU er vant til å kunne gjøre hva de vil uten at det har noen konsekvenser for dem. Det kan de ikke lenger. Det har britiske velgere sørget for. Gir de Storbritannia gunstige vilkår, så vil det forsterke splittelsen i EU og fyre opp under nye folkeavstemninger. Og gir de britene dårlige vilkår, så vil det slå tilbake på EUs egne vaklende økonomi.

Britenes Leave har avslørt at EU er et korthus. Faller et kort eller no på nedre plan skal det mye til å berge resten av huset. EU kan klare å samle seg etter Brexit, men det blir ikke det samme EU som før. Hvis Frankrike skulle følge etter, er det slutt på EU slik vi kjenner det. Da blir man sittende igjen med Tyskland pluss vasaller.

Några av Ulf Karlströms artiklar om EU:
* ”Är EU enda räddningen eller hur socialdemokrater förtvivlat letar efter verktyg” http://jinge.se/mediekritik/ar-eu-enda-raddningen-eller-hur-vanstersocialdemokrater-fortvivlat-letar-efter-verktyg.htm
* ”EU, euron och Grekland: Vadan och varthän”? http://jinge.se/mediekritik/eu-euron-och-grekland-vadan-och-varthan.htm
* ”Vem bestämmer i EU”?http://jinge.se/mediekritik/vem-bestammer-i-eu.htm

Bloggen har behandlat Brexit i några andra inlägg:
Ökad majoritet för Brexit. I en artikel i mars presenterades olika grupper i Storbritannien som är för Brexit. Vilka är Brexit-grupperna?
Brexit 160222
Folkomröstningen om Brexit – frågan avgjord nu?

i Andra om: , ,, , Storbritannien, , , , , ,

  8 comments for “Att hämnas på Brexit

 1. ERIK
  25 juni, 2016 at 20:39

  Tidigare när folket inte röstat rätt så blir det omröstning tills folket röstat rätt. Det är vår demokrati. Nu krafter på gång att få tillstånd en ny remain/brexit omröstning. Svenska medier, som uppenbart önskat ett annat resultat, lyfter även fram att folkomröstningar i UK bara är rådgivande. Hade eliten vunnit hade dessa diskussioner lyst med sin frånvaro. Då hade resultatet varit oomtvistat även om det varit med två rösters övervikt!

 2. Sven Ruin
  26 juni, 2016 at 13:29

  Det skulle vara intressant att höra fler reaktioner på hur svensk ”public service” rapporterat om Brexit.

  Själv följde jag i fredags framför allt Sveriges Radios rapportering, men även i viss mån även Sveriges Television. Jag tror aldrig att jag tydligare har uppfattat dessa som etablissemangets röst. Det gavs väldigt mycket utrymme åt olika tyckare som framförde sin oro över resultatet i folkomröstningen. I andra val är man ju van vid att vinnarsidan intervjuas på ett helt annat sätt.

  Fredagen var på sätt och vis en sorgens dag, för det blev uppenbart att tanken om en äkta ”public service” är död i Sverige. Den partiskhet och propaganda som SR och SVT utmärkte sig genom är långt under deras värdighet.

  Uppenbarligen är meningen att svenskarna ska tycka att Storbritanniens valresultat är obegripligt och dåligt. Lämna-sidan ska gärna förknippas med extremism, populism, främlingsfientlighet eller något annat negativt. Spridningseffekten av Brexit ska motverkas och grunden läggas för att valresultatet inte ska respekteras eller bli väldigt avskräckande.

 3. Brexit-roligt!
  26 juni, 2016 at 14:20
 4. ERIK
  26 juni, 2016 at 17:57

  Vi klagar på MSM är megafoner för makten/eliten. Aldrig har det väl varit så tydligt som nu. Att politiker är besvikna är väl förståeligt, men de avslöjar också att deras tal om vikten av att vi försvarar vår demokrati bara är tomma ord. Så mycket öppet förakt för demokratiska beslut vi hört nu i två dagar tar priset. ”Folk förstår inte”…Populister förför folk”…Folkomröstningar passar inte för så komplicerade frågor” osv. Om något så driver sådant folkförakt människor att misstro politiker, dvs effekten blir rakt motsatt det politikerna varnar för. SR avslöjar sig som part i målet när de lyfter fram besvikna publicister, borgerliga debattörer och att SR-medarbetarna själva inte kan dölja att de önskade remain-seger.

Comments are closed.