Är CIA inte världens främsta terrororganisation?


Ulla Johansson från Göteborg, som är pensionär, författare och debattör. Han har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998 samt ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009. Hon har här publicerat flera blogginlägg. Denna artikel har tidigare publicerats i senaste numret av Folket i Bild – Kulturfront med den recenserade bokens titel som artikeltitel.

Detta är recension av en bok om CIA – och Ulla har tidigare recenserat en annan bok om CIA här! CIA – en mördarorganisation (Pulizerprisvinnare) som köper journalister. Flera andra artiklar om CIA har publicerats här. Se löngs ned!

Recensionen
De första kapitlen i Douglas Valentines ”The CIA as Organized Crime” skildrar de ohyggligheter USA utsatte Vietnams befolkning för under det långdragna amerikanska anfallet på landet. Genom det av CIA planerade och iscensatta Phoenix Program. Skapat för att neutralisera motståndsrörelsen.
CIA as organized crime

Programmet innebar en människojakt, där offren fördes till förhörscentrum och tortyr, sådana centrum inrättades i Sydvietnams alla distrikt. De vietnameser som CIA bedömde ha en ledande funktion inom FNL hamnade många gånger i tigerburarna på ön Con Son.
Douglas Valentine har följt CIA:s spår i Vietnam med hjälp av intervjuer med personer som hade ledande positioner i Phoenixprogrammet. Han har följt upp alla tillgängliga dokument och gjort en enorm arbetsinsats. De ohyggligheter som blottas för mig som läsare blir att blicka ned i en avgrund. Vi vet alla att civilbefolkningen i Vietnam utsattes för övergrepp, men har kanske inte insett omfattningen.
I dag heter programmen inte Phoenix längre, men de tillämpas enligt Douglas Valentine i Irak, i Afghanistan – överallt där USA:s krig drar fram och CIA är aktivt.
Han påpekar på ett ställe i boken att alla mord, och alla förhör under tortyr målas över av Hollywoods filmindustri, som hela tiden i sina filmer framställer CIA:s agenter som någon form av scouter som kämpar för ”västlig demokrati”.
Valentine har också forskat om CIA:s samröre med USA:s drogbekämpning och DEA, Drug Enforcement Administration. CIA har infiltrerat organisationen och placerat sitt folk på ledande poster, vilket har gjort det möjligt att i hemlighet slussa in narkotika i USA. På så vis kan CIA stödja ”sina” knarkhandlare, hetsa olika grupperingar mot varandra och fördärva den afroamerikanska befolkningen med droger.
Knarkkungarnas Mexiko som nation i CIA:s händer. Mexikos tragedier med de otaliga morden på vanliga medborgare och krig mellan knarkligorna underhålls av USA genom CIA:s grepp över politiker och över droghandeln. Mexiko hålls ständigt i ett tillstånd som närmar sig en failed state. Enligt Valentine är ett svagt Mexiko önskvärt för USA eftersom Washington inte önskar sig en stark granne.
USA har under 170 år haft hela Latinamerika i sitt våld. Man genomför ”regimförändringar”, statskupper och stödjer högerns dödskommandon som får ersätta de marinkårssoldater som tidigare sändes för att ingripa om latinamerikanska politiker sökte förbättra befolkningens villkor. Valentine tar särskilt upp blodbadet i El Salvador åren 1980–92, där det av CIA inspirerade och ledda The Salvador Option drog fram över landet med 75 000 döda som resultat.
Douglas Valentine redovisar också förspelet till USA:s statskupp i Ukraina och hur en mängd NGO:er, icke-statliga organisationer, samlades under ett paraply och utnyttjades av CIA för infiltration i landet. ETT NGO som NED, National Endowment for Demokracy, är i verkligheten en CIA-organisation som skapades av Washington för uppdrag som CIA självt av olika anledningar inte kunde eller borde hålla i. USA har sedan krigsslutet 1945 understött ukrainska fascister, som har beretts en fristad i USA. Och fascister utgjorde de militanta och aktivt ledande grupperna på Maidantorget i Kiev. Resultatet av den iscensatta kuppen blev ett sönderslaget och ekonomiskt utarmat Ukraina.
Valentine befarar att en form av Phoenixprogram nu utarbetas för att den djupa staten ska kunna hålla kontroll på USA:s egna medborgare. Mycket i den utveckling han lägger fram bevis för talar för att det verkligen är så. Elfte september och ”kampen mot terrorismen” används för att skrämma. Och för att få medborgarnas acceptans för mer och mer kontroll från statsmakten.
CIA har sänt in agenter och infiltratörer i alla länder. Alla länder. De infiltrerar först ett lands säkerhetstjänst, snärjer in ledande politiker, använder mutor eller utpressning beroende på vilken metod som fungerar bäst i en given situation. Det gäller även mord om det anses vara en nödvändighet.
Men vi ska inte bortse från att respektive lands maktelit villigt ställer upp på USA:s politiska och ekonomiska krav i hopp om egen vinning.

Jag citerar ur Harold Pinters Nobeltal:
”Det har aldrig hänt. Ingenting har hänt. Inte ens medan det hände hände det. Det saknade betydelse. Det var ointressant. USA:s brottslighet har varit systematisk, konstant, brutal och skoningslös, men det är bara ett fåtal personer som egentligen har talat om den. USA är ändå värt en eloge. Det har utövat en absolut klinisk maktmanipulation över hela världen, samtidigt som det gett sig ut för att vara en kraft i det universella godas tjänst. Det är ett lysande, ja virtuost och synnerligen framgångsrikt hypnosnummer.”

Hypnotiserade ser vi USA och dess olika kriminella redskap som frihetens och demokratins försvarare. Blinda för Phoenixprogram, blinda för The Salvador Option, krossandet av Irak, Afghanistan och Libyen. Miljontals döda. Morden på enskilda folkliga ledare: Lumumba, Allende, Gaddafi. Alla andra mord i det fördolda. När vaknar vi ur den falska berättelsens grepp?

Att läsa Douglas Valentines avslöjanden i ”The CIA as Organized Crime” kan kanske verka som ett motgift mot den falska världsbild media och politiker pressar på oss.

Några andra artiklar om CIA:
CIA:s illegala cyberkrigföring är en allvarlig för Dig!;
Google & andra medier inrättar sanningsministerium inför presidentvalet i Frankrike som CIA hackade år 2012;
Ryssarna ”hackade” inte det amerikanska valet – bedömning av en före detta CIA spion;
Pinsam CIA-rapport om ”Rysslands hackerattacker”;
CIA (Obama) och Saudiarabien sänder nya vapen till Syriens terrorister;Beväpna al-Qaida – föreslår 4-stjärnig USA-general och f.d CIA-boss;CIA-dokument bekräftar att USA stött nazister i Ukraina i över 60 år, hjälp av svenska journalister;
Regissören Oliver Stone ”Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper”;
En CIA-chef lyfter lite på förlåten;
Obama behåller tortyrförespråkaren Brennan som CIA-chef och ledande rådgivare;
CIA-vännen Amazon stormar in;
CIA och Vita Huset döljer sanningen om sin tortyr;
CIA – en mördarorganisation (Pulizerprisvinnare) som köper journalister

i Andra om: , , , , ,, , , , , , , , ,


5 svar till “Är CIA inte världens främsta terrororganisation?”

 1. CIA har förändrats rejält under Clinton och Obama och verkar nu främja Saudiska intressen helt och hållet.

 2. Lägg till Mossad – då är listan över de främsta terrororganisationer komplett.

 3. USA:s förmåga att ”hypnotisera” som Ulla hänvisar till är anmärkningsvärd och bör väl i hög grad tillskrivas underhållningsindustrin. De formar ett förhållningssätt till saker och ting som folk anammar helt omedvetet. Ständigt nya modenycker skapas som uppfattas som spännande och aktuella. Jag räknade att vi på östra sidan om Bottenviken har arton gratiskanaler i marknätet med Hollywoodunderhållning, därtill kommer betalkanaler och kabel-TV. Häri ingår även public service, men även de kör med amerikansk underhållning. Och vilket är politikernas största bekymmer i detta kulturbad, jo, eventuell rysk smygpåverkan ! Helt frånvarande kan jag försäkra – om man inte aktivt följer ryska medier på nätet.
  The Duran hade i veckan lagt ut en intervju med Gaddafi från 2010. I denna tjugominutersintervju säger han en rad träffande saker bl.a. om al Qaida och annat, men faller även han för amerikanska illusionsnummer. Han uppfattade nämligen Obama som en omvälvande faktor pga. dennes bakgrund. Gaddafi sade att eftersom Obama har afrikanska rötter, därtill med islamska inslag, betyder han en ny inriktning och han ser fram emot samarbete. Ett år efter intervjun hade Obama sett till att Libyen hade krossats som självständig stat och hjälpt terroristerna att lokalisera Gaddafi och mörda denne. ”We came, we saw, he died, ha, ha ha.”
  CIA assisteras på många områden av Pentagon. Nyligen har temat Korea aktualiserats av lättförklarliga skäl. Curtis LeMay, generalen som blev känd för brandbombningen av Japan, fortsatte i Korea med att bränna ner hela norra Korea. Flygvapnet fick ta ledigt eftersom det inte längre fanns något kvar att bomba. ”We cut down twenty percent of the population”, skröt LeMay. Detta har varit känt sedan länge, men nu skrivs om användningen av biologiska vapen i Korea där tidigare vetskap varit bristfällig eftersom alla arkiv i saken förstörts.

 4. Faktum är så var det Hollywoods stora filmindustri som gjorde mig till kommunist! Jag hade som vi alla andra matats med filmer, serier, böcker och med mera om den onde kommunisten och den röde ryssen. Så mycket att jag tyckte jag kände en dålig smak i munnen och ville höra, läsa böcker och se filmer från den andra sidan – Sovjetunionen – för att se om det stämde. Men se! Det var svårare än jag trodde. Det fanns knappt några böcker sovjetiska på biblioteket – varken romaner, kommunistisk sovjetisk samhällssyn eller andra böcker. Det var enbart böcker och häften utgivna av olika kommunistfientliga organisationer, t ex Contra.
  Jag gick till VPK – men de körde också med kapitalist propaganda. Det enda partiet som hade böcker utgivna från Sovjetunionen var APK. Så jag blev snabbt medlem. Och eftersom jag var arbetsklass och hade en socialistisk syn på tillvaron så blev jag kommunist.
  Det fanns en tidning – Nyheter Från Sovjetunionen. Den sovjetiska tidningen var mycket bra och som tog upp allt. Dessvärre har jag kastat alla vilket jag ångrar idag.
  CIA:s och andra västliga underrättelsetjänsters verksamhet i Sovjetunionen är höjd i dunkel. Det är bevisat att de sysslade med desinformation och direkt terrorverksamhet i Sovjetunionen. Men är det enbart smulorna vi har fått ta del av?
  De som beskrevs som oliktänkande av den västliga säkerhetstjänsten och media – vilka var de egentligen? Nazister? Bandera anhängare i Ukraina? Det hade nog inte varit så populärt i väst att beskriva dom som nazister så de fick heta oliktänkande.
  Givetvis fanns det säkert seriösa moderata ’oliktänkande’ i Sovjetunionen – men jag tror inte att de stöddes särskilt mycket av CIA och andra underrättelsetjänster.