CIA och Vita Huset döljer sanningen om sin tortyr


Radionyheterna rapporterade 24/3 om bråket mellan CIA och ett utskott i USA:s senat om utredning av CIA:s tortyrverksamhet, som sanktioneras av landets presidenter. Dn skriver 2/4 ”CIA:s har vilselett regeringen och allmänheten om sina förhörsmetoder i åratal. Brutala tekniker som vattentortyr har inte alls lett fram till de viktiga avslöjanden som underrättelsetjänsten hävdar, enligt en ny rapport.”
Uppgifterna nedan kommer främst från Al-Jazeera. Vi har även tidigare diskuterat på bloggen.

”Vita huset och CIA är för närvarande engagerade i en hård kamp för att täcka upp för GW Bush-administrationens tortyrprogram och att upprätthålla ett system med straffrihet för vad som är uppenbara krigsförbrytelser. Och de är till och med beredda att bryta mot lagen igen. Det historiska vittnesmålet av demokratiska senatora Dianne Feinstein från Kalifornien 11 mars klarlade CIA:s ansträngningar att blockera publiceringen av en rapport på 6 300 sidor senatens mäktiga underrättelseutskott av Bush-erans förhörsprogram. Hon anklagade CIA för att bryta mot både lagar och konstitutionen.
http://jinge.se/?attachment_id=104084″ rel=”attachment wp-att-104084″>feinsteinintelcommUtskottet, som leds av Feinstein började en omfattande översyn av frihetsberövanden efter 11 september 2001 och förhörsprogrammet 2009 (då Obama var president). Som en del av utredningen var CIA tvunget att förse kommittén med alla relevanta dokument.
Vid något tillfälle under undersökningen har CIA hackat sig in i datanätverket som ordnats speciellt för utredningen och avlägsnade omkring
1 000 sidor dokument, inklusive en intern CIA-översyn av tortyrprogrammet som genomfördes medan Leon Panetta var dess chef. När detta ifrågasattes hävdade CIA att Vita huset (=president Obama) beordrat att filerna skulle tas bort, vilket Vita huset förnekade.
Bilden visar nuvarande CIA-chefen John Brennan, som Obama brukar träffa varje tisdag.
Brennan CIA-chefen lead

Detta inbrott i datornätverket visar inte bara att CIA brutit sitt avtal med senatens undersökningskommitté och sedan ljugit om det, men också att CIA agerade oberoende av Vita husets, allt i ett försök att dölja information om tortyr och förhörsprogram. (Kommentar:al-Jazeera tror här att Vita Husets förnekande är korrekt, vilket man knappast bör utgå från).
Bilden visar dåvarande president George W. Bush och CIA:s dåvarande chef George Tenet vid CIA:s högkvarter i Langley, Virginia år 2001

Bush & Tenet src_adapt_480_low_1395250650454

Den fortfarande sekretesstämplade senatsrapporten visar enligt uppgift hemska uppgifter om tortyr och konkluderar att tortyren inte gett viktiga uppgifter, i motsats till CIA:s påståenden.

CIA har hävdat att rapportens sekretesstatus inte kan hävas på grund av väsentliga sakfel och missvisande bedömningar trots att den interna Panetta-översynen överensstämmer med kommitténs slutsatser till stor del enligt senator Feinstein. ”Detta är minst sagt förbryllande. Hur kan CIA:s officiella svar på vår undersökning stå sakligt i konflikt med dess egen interna rapport?”

Feinstein avslöjade också att CIA:s chefsjurist – som spelade en viktig roll i tortyrprogrammet och som ”nämns vid namn mer än 1600 gånge ” i kommitténs rapport – sade till justitiedepartementet att senatens personal begått ett brott genom att läsa Panettas rapport. Feinstein sade att hon tror att detta var ett försök att ”skrämma” kommittén och sabotera utredningen .

Även om det är osannolikt att CIA kommer att straffas för detta hot, kan Feinsteins vittnesmål hjälpa till att stärka opinionen för att häva hemlighetsstämplingen av rapporten från senatens översyn.

CIA delar ansvaret för att ha hindrat senatens utredningen med Vita huset. Trots upprepade uttalanden om att han stödjer publiceringen av utskottets rapport, har president Barack Obama vägrat att häva hemlighetsstämplingen.”

Tillägg.
USA-bloggen (som jag hade en tuff bloggdebatt med i mitten av juli 2012) och känd försvarare av USA:s utrikespolitik skriver ”I sina försök att stoppa Senaten från att offentliggöra information om den fulla vidden av USA:s tortyr under Kriget mot Terrorismen så anklagar nu senator Dianne Feinstein, som leder senatens underrättelsekommitté CIA för att ha spionerat på kommitténs stabsmedlemmar för att försöka stoppa dom från att avslöja pinsamma detaljer om CIA:s tortyr amerikanska fångar. Feinstein är en Obama-lojalist som länge har varit en av CIA:s mes lojala försvarare i kongressen, och att hon går ut med ett sånt här drastiskt uttalande är minst sagt sensationellt. Det är rent historiskt och visar att president Obama nu står inför en allvarlig konstitutionell kris. Det är en aning som om Beatrice Ask skulle gå ut och anklaga Säpo för att spionera på den svenska regeringen.”

New York Times skrev nyligen ”Det var upprörande nog när två på varandra följande presidenter dolde CIA:s historia av illegal internering, överlämnanden, tortyr och fruktlösa hårda förhör av terroristmisstänkta. Nu har ordföranden i senatens underrättelseutskott, Dianne Feinstein starka och övertygande bevis för att CIA kan ha begått brott för att förhindra avslöjanden av förhör som hon sade var ”helt annorlunda och betydligt brutalare” än något som tidigare beskrivits i kongressen.”

Det var utskottets innehav av uppgifter – som CIA har vägrat att ge till senaten – som sporrade vad Ms Feinstein sade var en olaglig jakt på datorer ( förutsatt att senaten anställda av CIA ) som innehöll utkast till intern översyn .
Justitiedepartementet har nu en förundersökning att genomföra, men senatorns rapport måste släppas menar New York Times. Ms Feinstein uppmanade president Obama att offentliggöra rapporten.
CIA imagesCAC2LEWL

Det var ”Alla tiders visselblåsare” – Philip Agee som publicerade den mest häpnadsväckande och viktiga informationen om USA:s utrikespolitik som någon amerikansk statlig visselblåsare någonsin gjort. Philip Agee tillbringade 12 år (1957-1969) som CIA-handläggare. I boken ”Inside the Company: CIA Diary”, publicerad 1974 var ett banbrytande arbete oc en storsäljare om CIA:s metoder och dess förödande konsekvenser. Där fanns ett 23-sida appendix med namnen på hundratals hemliga agenter och organisationer. Agees mål med att namnge alla dessa individer var att göra det så svårt som möjligt för CIA att fortsätta sitt smutsiga arbete. I motsats till Agee har Wikileaks ej publicerat namnen på hundratals informanter från de nästan 400 000 handlingar om Irak-kriget som släpptes.

Phillip Agee untitled

På CIA:s lönelista fanns tidigare och dåvarande presidenter i Mexiko, Colombia, Uruguay och Costa Rica, ”vår arbetsminister”, ”vår vice-president”, ”min polis”, journalister, arbetskraft ledare, studentledare, diplomater och många andra. Om CIA ville sprida antikommunistisk propaganda, orsaka splittring inom vänstern, eller få kommunistisk ambassadpersonal utvisad, behöver den bara förbereda några bluff-dokument, presentera dem till lämpliga ministrar och journalister, och – vips! – Omedelbar skandal.

*Vilka svenska och politiker i andra länder som nu kanske finns på CIA:s lönelista är obekant för mig.

En vanlig taktik hos CIA är att skriva vinklade ledarartiklar och falska nyhetsartiklar som publicerades av vissa latinamerikanska medier utan angivande av CIA:s författarskap eller att CIA betalat. Propagandavärdet av en sådan ”nyhets”-artikeln kan multipliceras med att den plockades upp och spreds av andra CIA-stationer i Latinamerika och ibland också i USA. Enligt Carl Bernstein 1977 hade mer än 400 journalister i USA under de gångna 25 åren utfört uppdrag åt CIA.
* Hur många svenska eller utländska journalister som nu direkt arbetar åt CIA vet jag inte. Vet du?
Frihetsgudinna gråter bild


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , , ,

al-Jazeera DN 2/4 SvD 2/4Obama medger delvis 6/8 New York TimesUSA-bloggen CIA-rapport I http://www.commondreams.org/sites/commondreams.org/files/imce-images/feinstein_report_0.jpg” target=”_blank”>CIA-rapport II SvT 14/1 DN Debatt 14/1 Blum om SnowdenGlobalresearch 17 december CIA & Amazon Roots organization Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg

  5 comments for “CIA och Vita Huset döljer sanningen om sin tortyr

 1. 2 april, 2014 at 13:01

  Också Philip Agee jagades av USA. Han fick en tillflykt i Kuba där han levde tills han dog för några år sedan.

  Frågan om vilka journalister i Europa och Sverige tar emot pengar av USA/CIA är i högsta grad relevant. USA avsätter flera miljoner dollar om året för att påverka media. Opinionsbildningen i Europa är högt prioriterad och pengarna går åt varje år. Det borde vara upp till journalister som Lars Palmgren, Kjell-Albin Abrahamsson, Staffan Heimersson, Ulf Nilsson och allt vad de heter, att intyga att de INTE får pengar från USA. Tills dess kvarstår misstanken när man läser/ hör deras USA-influerade rapportering.

  USAs regering har, i strid med lagen, också i hemlighet betalat journalister i USA för att jaga upp en hetsstämning mot de kubaner som 2001 dömdes till horribla straff i en rättsvidrig rättegång. De hade infiltrerat exilkubanska terrororganisationer för att kunna varna kubanska myndigheter och hindra attentat mot civila. För det dömdes de, i en fullkomligt hysterisk atmosfär i Miami, till straff på upp till dubbel livstid.

  • Thomas Åkerblad
   3 april, 2014 at 00:28

   Intressant rättsuppfattning. När en journalist skriver något som du inte gillar ska han bevisa att han inte är korrumperad eller mutad. Är det någon form av perverterad kubansk logik? Alla är skyldiga tills motsatsen bevisas?

   • 3 april, 2014 at 07:07

    Ja visst är det märkligt att USA sedan många år bedriver tortyr runtom i världen, bland annat i hemliga fängelser med föga eller ingen kritik av demokratiskt valda politiker och dominerande massmedia. Eller är det inte så konstigt. Kritiken mot USA:s illegala krig i Irak, Afghanistan, NATO-kriget i Libyen, interventionen och dödandet i Syrien som gynnar al-Qadia får fortgå. Men i sanningens namn finns kritik av detta. Och nu verkar den 6 300 sidor långa senatsrapporten kunna bli offentlig – bra! (http://www.nytimes.com/2014/04/03/us/politics/2-senators-clear-way-for-release-of-report-on-cia-detentions.html?src=rechp&_r=0)

    New York Times skriver ”People who have read the report say it is unsparing in its criticism of the C.I.A.’s brutal interrogation methods, and makes the case that the spy agency repeatedly misled Congress, the White House and the public about the value of the program.”

 2. 2 april, 2014 at 16:08

  Det är alltså chefen för tortyr- och aintidemokratiska organisationen John Brennan som träffar Obama en gång i veckan om vilka han ska döda med drönare, i strid med all internationell rätt, alltmedan dominerande massmedia tiger. Det fanns tveksamheter om Brennan var lämplig som CIA-chef, men Obama hjälpte sin medhjälpare i det kriminella.

 3. koijen
  2 april, 2014 at 20:29

  Khalid Sheikh Mohammad blev waterboarded 183 gånger av världens största ”demokrati” usa men så erkända han oxå att han var född på månen och påskharen var hans bror . hmm usa, tänk hur många familjer som blivit köttslamsor av deras demokratiska missiler.

Comments are closed.