Mc Carthyism på gång i Sverige


Denna artikel är skriven av Britta Ring och hänsyfter på en artikel som jag tidigare har diskuterat. Kommer största krigshotet från USA eller Ryssland? Från fredsrörelsen eller från Peter Hultqvist?

Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och ledarskribent i Hela Hälsingland, skrev den 2 mars i sistnämnda tidning en artikel som misstänkliggör fredsrörelsen genom en infam metod: att kasta skit på framträdande personer med förhoppningen att något kommer att fastna. Till exempel påstår han att Agneta Norberg är med i ett par facebookgrupper, fanklubbar till Putin, som hon aldrig hört talas om.

Men det fina ur Oksanens synvinkel är att vem som helst kan ha lagt in Agneta Norbergs namn i dessa grupper utan att ens underrätta henne. Det kanske rentav var Patrik Oksanen själv? Han tycks i varje fall veta att hennes namn finns där, vilket annars är hart när omöjligt att kolla i en lista på tusentals namn. Med hjälp av sådana smutskastningsmetoder blir Agneta Norberg en agent i den ryska desinformationsverksamheten som plågar vårt arma land. Och Stig Henriksson blir starkt misstänkt redan genom att framträda på möten tillsammans med henne.
McCarthy
Så fungerar McCarthyismen, som stämplar människor med ett förrädarmärke i pannan så att alla ska veta att deras ord är giftig propaganda från fienden, personer man gör bäst i att undvika för att skydda sitt eget rykte.

Fredsrörelsen är tydligen farlig i en tid när det officiella Sverige är inbäddat i USA-propagandan via anslutningen till Nato Stratcom i Riga. Risken finns ju att vanligt folk blir alltför kritiska mot den krigiska upptrappningen av USA/Natos konflikt med Ryssland och risken för Sverige att dras med genom ett värdlandsavtal som kan medföra placering av amerikanska militärbaser och kärnvapen på svensk mark. Vi får nog tyvärr vänta oss mer av samma insinuanta desinformation som Patrik Oksanen varupphovet till den här gången. (Slut på Britta Rings artikel).

Kommentar: Minskning av yttrandefrihet har behandlats här i flera artiklar. Ett par har McCarthy med i titeln.Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism och Den nya McCarthyismen i Sverige och i andra länder

Några andra artiklar om yttrandefrihet
Minskad frihet på nätet i Tyskland
Principiellt om tryckfrihet 20/10
Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


6 svar till “Mc Carthyism på gång i Sverige”

  1. Skruven – Om man inte vet om något så är det ju inte bara att ta bort.