Brev till Cecilia Udden, Sveriges Radio, och Erik Helmersson och andra DN-journalister


Den här artikeln består dels av en kommentar som jag fick mitt på dagen till ett annat blogginlägg om Cecilia Uddéns rapport om gasolyckan i Syrien och dels av en text som jag genast skrev då jag hörde Cecilia Uddéns rapport kl 07 på Nyheterna, P1. Den sändes sedan till henne och andra journalister i två omgångar.
Sveiges radio
Kommentaren av Kerstin Stigsson:
”Jag hörde idag den 19 april på morgonekot där Cecilia Uddén hade gjort ett mycket gripande reportage om en far som hade förlorat hela familjen inklusive ett par tvillingar. Därefter anklagade hon att Assad var ansvarig att ha dödat alla barnen i den kemiska attacken och kallade honom för en mördare
Alla journalister har tydligen inga kunskaper om krigsbrott och kriminella handlingar. I det här reportaget var hon som en mobb och pekade fingret åt Assad. Som en gammaldags häng domare i vilda western – ”Ingen utredning eller rättegång behövs! Här har vi den skyldige! Häng honom högt!”
Nedslagsplatsen för kemgasbehållaren, enligt USA. Forskaren Theodore A Postol ifrågasätter varför inte männen förgiftas då de saknar skyddsutrustning mot sarin.
Vad hände egentligen med att en människa alltid skall betraktas som oskyldig tills en utredning av brottet och när en rättegång har förklarat honom/henne som skyldig?
Jag och troligen alla som läser den här bloggen är lekmän i den här konflikten. Vi vet faktiskt inte vem som har rätt om vad som hände när det gällde den kemiska attacken.
Den har kanske inte ägt rum. Eller så gjorde den det och en fabrik med kemvapen träffades av en bomb. Eller att Assad skulle vara den skyldige. Det är därför jag och alla för fred vill ha en utredning för att fastställa vem eller vilka som är skyldiga, och därefter straffa dom eller den som är skyldig till attacken – om det nu var en attack. Men varken Sveriges regering, USA eller hela journalistkåren har krävt att en utredning ska ske. Om USA, Sveriges regering och svenska journalister strävar efter demokrati så kan de inte ta lagen i egna händer. Vad var det egentligen vi slogs på 60- och 70- talet? Jo, alla människor är lika inför lagen.

Men varför har Cecilia Uddén inte intervjuat föräldrar till alla dom barn som dödades i bussattacken för några dagar sedan? De har säkert lika många tårar som den här fadern.
Men det var ‘fel’ offer och ‘fel’ förövare – och därför är det inte värt några tårar från Uddén och Sveriges Radio. Det är så här det har gått politik i hur och vad som sänds i SR. Lyssnarna ska helst glömma bort bussattacken och minnas den kemiska attacken.”

Mail kl 07.37. av mig till Cecilia Uddén, Sveriges Radio och Erik Helmersson, Erik Ohlsson, Michael Winiarski och Niklas Orrenius Dagens Nyheter

Hej!

Jag hörde din rapport i Sveriges Radio program 1 om gasincidenten i Syrien. Du rapporterar inte korrekt då du inte nämner att det inte finns några belägg presenterad för att Syrien orsakat gasincidenten. Och att Syrien anmält detta till FN:s OCPW med anhållan om utredning av gasincidensen som Syrien och Assad alltså anser ha skett. Inget om den mycket seriösa och slagkraftiga kritiken av experter om Vita husets rapport om gasattacken. Inget om att USA:s attack är ett brott mot FN-stadgan eller folkrätt.

Det är väl belagt (bla. av CNN, som drog bort en presentation) att White Helmets har släppt videoer med arrangerade barn som torde ha varit livlösa eller drogade. Detta har rapporterats av SWEDHR (Swedish Doctors for Human Rights). Det finns starka skäl att ifrågasätta rapportering där White Helmets medverkar. Det är väl belagt för övrigt att White Helmets är nära associerade med terroristorganisationen al-Nusra, och troligen även med ISISLäs detta innan du rapporterar nästa gång!

Jag bifogar gratis en rapport (Vitbok om Syrien – politik och massmedia i Sverige) som påvisar hur otillförlitlig massmedia och ledande politiker är i rapporteringen från Syrien.
Aleppo citadellet Chams 161217Citadellet i Aleppo

Detta rapporteras här: (Mer bevis för White Helmets falska livräddande insatser på barn och för farliga åtgärder)
White Helmets utsätter barn för livsfara i sin propaganda
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Massakern i Ghouta, Syrien och falska videoinspelningar
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
USA:s färska och äldre stöd till terrorister
white-helmets-al-qaida
Andra artiklar om White Helmets.
Andra artiklar om White Helmets.
Stora massmedia tolererar inte kritik av White Helmets
Min kommentar i Washington Post om White Helmets
White Helmets får en Oscar
Forum för levande historia, Rio Bio och Margot Wallström stödjer terroristvännen ”White Helmets
Vilka är Vita hjälmarna?
White helmets: Ska al Qaidas skyddslingar få Nobels fredspris
Nobelpriskandidaten White Helmets: Fin hjälporganisation eller med på anfallskrig och imperialism?

New York Times: USA-stödda moderata rebeller strider tillsammans med al-Qaida

Rapporter som ger belägg för att USA:s påståenden att Syriens regering genomfört en gasattack INTE STÄMMER.

Syrien kräver oberoende utredning av gasincidenten
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom gistgasangrepp i Khan Shakhoun
Uppgift att USA nu bombat annat terroristläger i Syrien, hundratals döda och förgiftade av läckande gas
Nya provokationer planeras nu i Syrien
Kongressledamoten Tulsi Gabbard om bombanfallet
Vem orsakade gasattacken
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken

Nytt mail kl 09.03 av mig till Cecilia Uddén, Sveriges Radio och Erik Helmersson, Erik Ohlsson, Michael Winiarski och Niklas Orrenius Dagens Nyheter Jag bifogade det flygblad som tidigare presenterats på bloggen. Bekämpa terrorismen i Syrien och i Sverige

Hej igen!

Det framkom inte i vilket sammanhang Assad gjorde sitt yttrande. När rapporteras om självmordsattacken i samband med ett av försoningsinitiativen från Syrien regering?

Och varför rapporterar ni inte om den kraftiga kritiken mot Vita husets version av gasattacken från säkerhetsexperten, dekorerade professor T Postol vid MIT eller brevet från 28 pensionerade säkerhetsexperter i USA. Vg se länkar i mitt föregående mail och http://www.proletaren.se/utrikes-mellanostern/medietystnad-nar-trumps-bevis-kemgasattacken-i-syrien-sagas. Läs artikeln lika kritiskt som ni tar del av uttalanden från Trump, White Helmets m.fl!

Följande bör nog beaktas:

I denna situation bör en oberoende utredning ske, inte ett angrepp på Syrien, som är huvudkraften i kampen mot den väpnade terrorismen på marken. Utredningen ska inte föregripas. Media och politiker har förklarat Syriens regering som skyldig utan bevis, men mycket talar mot detta.


1. Kemiska vapen finns hos rebeller och har med stor sannolikhet använts av dem tidigare.
2. Syriens regering har för några veckor sedan bett Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) att utreda misstänkt gasinnehav hos rebeller.
3. Syrien har förstört sina kemiska vapen har FN rapporterat 2016.
4. Den syriska regeringen har allt att förlora på att använda sådana vapen, särskilt i nuvarande politiska, militära läge efter stora militära framgångar, starkt befolkningsstöd och med tanke på världsopinionen och massmedia.
5. USA & Co, samt rebeller/terrorister har allt att vinna på att påstå att Syriens regering använt sådana vapen. Då kan de mer öppet gå till angrepp.
6. ISIS och dess tvilling al-Nusra jublade över bombningen och gick till anfall.

Hälsningar

Anders Romelsjö, forskare och professor emeritus vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , krig


4 svar till “Brev till Cecilia Udden, Sveriges Radio, och Erik Helmersson och andra DN-journalister”

 1. Vill man veta varför Udden blåljuger om Syrien, så borde man kolla upp hennes familjesituation.

  • Bill O’Reilly åker på sparken efter flera (?) ”abuses of women”. Vartill flertalet blivit uppgörelser om ersättning och tystnad.. Uddéns ”abuse” av sanningen som och i public service står förförare av allmänheten oförklarligt blek och skamlig.. Som om vår försvarsdoktrin fortfarande gäller Svenska Intressen i utlandet.. Har vi ett Stockholmssyndrom till Storebror ockupanten, rånaren, kupparen, krigföraren, samhällsomstörtaren med alldeles för mycket innanför västen? Korporationerna kräver ju blott en korrupt expeditionsministär oavsett vad vi tror oss rösta på… ungefär som DNC&RNC oskiljaktliga i sitt gemensamma spel att jämna ut alla hinder efter alla val..

   Samtidigt måste ju var man, kvinna, hen av ordning undra över högerextremisternas, SD et al, ständiga klagan över att public service är vänster…Men vem har sagt att logiken skulle känna sig hemma ju längre ut på skalan man drar sig åt höger.. Korruptionen har ju ockuperat mitten, allting snurrar kring vinstintressenas plågsamma gnissel som får hjulen att rotera saktare..

 2. Dakapo !
  Det är dax att riksmedia med sina journalister slutar upp med sitt naiva indoktrinerande spel av Svenska folket, det skapar ett löjets skimmer över verksamheten. Där finns definitivt ingen ”supremacy” att hålla de ständiga nödvändiga tillrättalägganden som återkommer per automatik när verkligheten kommit ifatt ”propagandan”. Det vi behöver är hederlig journalistik, nu har vi ”narrativ-skribenter”, de kan vi vara utan.
  Att ”ramla” i samma ”ljugartunna” gång efter gång tyder på en ganska dålig hållning, och det är något för yrkes-kollektivet att ta tag i av ren självbevarelsedrift. Eller så är möjligen diktamensarbeten en lämpligare syssla fortsättningsvis.