Åtminstone Trumps vicepresident vann debatten klart

Som någon kanske märkt ska det snart bli presidentval i USA. Vi har främst en miljardär som kandiderar mot en mångmiljonär som i många år stött och stött miljardärers politik i detta extremt ojämlika land. Valdeltagandet brukar ligga på drygt 50 %, och vinnaren brukar få max 55 % av rösterna. Sålunda har den valde presidenten aktivt stöd av högst 30 % av valmanskåren då hen väljs. Som vanligt är skillnaden i kandidaternas ”politiska program” mycket liten, och ingen vill ändra den extremt orättvisa ekonomiska politiken. Denna föreställning haussas utan kritik upp mycket demokratisk i våra media. Hillary Clintons utrikespolitisk är livsfarlig för världen – så mycket är klart.USA:s militära ÖB varnar:Hillary Clintons Syrienpolitik innebär världskrig Kanske har Trump en mer öppen inställning. Det finns två intressanta kandidater till där främst De Grönas Jill Stein (som förväntas få 2-4 %) framstår som mest intressant.Rösta på Jill Stein som USA:s president – ett av minst 5 alternativ Men förre guvernören i New Yersey, libertianen Gary Johnson ligger före henne i opinionsmätningarna med drygt 10 % av de förväntade rösterna.
US-VOTE-DEBATE
* Enligt en site vann Trump debatten i helgen klart. ”In a poll run on the Drudge Report, 92 percent of voters agreed that Trump won while a mere 7 percent thought Clinton did.”
Daily Caller
* Enligt CNN vann Hillary Clinton med 57 % mot 34 % för Trump, baserat på uppgifter från 537 väljare. CNN

Etablissemangets favorit är tveklöst Hillary Clinton. Så till den milda grad att Facebook censurerat kritik av Jill Stein mot Hillary Clinton Facebook censurerar Jill Stein. Senaste valdebatten verkade fokusera på Donald Trumps mycket plumpa nedsättande sexistiska uttalanden om kvinnor,vilket får denne att tala om president Bill Clintons tveklöst större ”insatser” inom detta område.

Martin Gelin skriver i DN 10/10 ”Jag har följt fyra amerikanska presidentval här i USA och det här var den minst civiliserade debatt jag sett. Aldrig tidigare har det varit så tydligt att de två kandidaterna verkligen avskyr varandra.” Den minst civiliserade debatt jag sett. Jag vill påminna om att debatten ändå var ett mönster av snällhet jämfört med hur USA kan behandla utrikespolitiska opponenter.

Syftet med denna korta artikel är främst att ge en liten rapport om vicepresidentsdebatten, som täckts dåligt i svensk press. Det händer då och då att vicepresidenten får ta över. Senast var det då Richard Nixon tvingades avgå 1974, och vicepresidenten Gerard Ford blev president i 3 år. Vicepresidenten Lyndon Johnson blev president då JF Kenney sköts 22/11 1963, och blev sedan omvald. Frågan aktualiseras av att Hillary Clinton har hälsoproblem, om än med svårbedömd allvarlighetsgrad.

Debatten mellan vicepresidentskandidaterna 4 oktober.

usa-pence-kaine-getty-640x480

* Washington Post skriver ”Mike Pence var från första början mer bekväm under debatten. Pence vände sig upprepade gånger mot kameran när han har svarat på frågor, vilket gör klart att han förstod att den verkliga publiken inte fanns i rummet men såg på TV. (Anders:Så utomordentligt begåvat!). Indiana-guvernören var lugn, cool och samlad hela tiden och en skarp kontrast till den snabbt talande (och till synes nervös) senatorn Tim Kaine.” Washington Post
BBC News skriver ”It was a scattershot debate marred by frequent interruption, where moderator Elaine Quijado lost control of the discussion for stretches. In the end, however, it was a battle that Mike Pence won. BBC
Siten Breitbart menar att Hillarys kandidat Kaine förlorade klart mot Pence i debatten, vilket slår tillbaka mot Hillary Clinton. Clintons vicepresidentkandidat förlorar mot Trumps
Man undrar över hennes om hennes beslut att välja så svag kandidat, som tycktes oförmögen att svara på grundläggande politiska frågor. Man undrar också över Hillary Clintons hälsa. Om hennes medicinska problem är så stora som en del tror är det möjligt/en risk att Kaine blir president om hon väljs.
Kaine kunde inte upphöra med att avbryta Pence, ibland gällt, ibland gnälligt och defensivt. Pence var sval och balanserad, dvs. presidentlik medan Kaine tycktes uppträda som en expert från Cable News expert.
När moderatorn frågade varför Putin skulle respektera en Trump-Pence administration svara Pence ”Styrkan”. Kaine utbrast:”.Affärer” åtminstone – att vänta tills det var hans tur att tala.
Kaine verkade inte förstå hur oseriös han såg ut och inget tydde på att han kunde agera som en president.
Pence slog också mot Kaine med Clintons email-skandal, och Clinton Foundation. Moderatorn från CBS News ingrep för att skydda Kaine, särskilt när det kom till email-skandalen (men hon frågade åtminstone om den, till skillnad från NBC News Lester Holt i den första presidentvalsdebatten).

Men vad tyckte de?
De enades om att Ryssland är ont och skrämmande och måste motarbetas aggressivt. De enades om att USA militärt bör ingripa i Syrien. De enades om att statsskulden är skrämmande. De enades om att community policing, en eufemism för att göra ingenting, kommer att göra allt blir bättre igen. Och de gick med på att prata över huvudet på den kvinnliga moderatorn, Elaine Quijano.Theintercept: Kaine och Pence eniga om en förfärlig politik

* Vem vinner? Svar:Den bestående ordningen, kapitalismen med dess skriande orättvisor och en brutal, folkrättsvidrig imperialistisk utrikespolitik för att få kontroll direkt eller indirekt via allierade av skilda slag (alltifrån Angela Merkel till al-Nusra) över så stor del av jordens tillgångar som möjligt. Detta är en politik som gagnar främst mindre än 1 % av USA:s och jordens invånare – vilket kan utvecklas.

Men varför stödjer delar av den svenska vänstern Clinton, om än med reservationer? Har det att göra med det avtagande intresset för arbetarklassen och klassaspekter med den harmlösa identitetspolitiken, som inte bekymrar kapitalet – tvärtom. Varför föreslår de inte röster på Jill Stein?

Några artiklar om Hillary Clinton m.fl.
Donald Trump bättre kandidat än Hillary Clinton
Hillary Clinton drottningen av kaos
Hillary Clinton väljer Wall Street-hök som vicepresident
Hillary Clinton och Donald Trump snackas vid
Svenska media gullar med höken Clinton
Storekonomen Jeffrey Sachs: Clinton är en neokonservativ hök
Socialistiske Bernie Sanders storseger över kapitalistfavoriten Hillary Clinton
Hillary Clinton – en feminist?
USA:s nästa president – höken Hillary Clinton?

i Andra om: , , , , , , ,, , ,, , , , , , , ,,

  3 comments for “Åtminstone Trumps vicepresident vann debatten klart

 1. Björn Nilsson
  11 oktober, 2016 at 16:48

  Angående medicinska problem: en del vill ha det till att Clinton visar kroppsliga symptom på parkinson eller någon form av demens (har för mig att demens är samlingsbeteckning för en massa olika sjukdomar). Har du några synpunkter på det som läkare?

  • 11 oktober, 2016 at 17:56

   Man kan fungera tillfredsställande i många är med Parkinsons sjukdom. Kardinalsymptom är darrningar i vila och stelhet vid kroppsliga rörelser. Drabbar vanligen personer över 55 års ålder. Bra mediciner finns. Förloppet varierar mycket mellan olika individer, liksom demens. Hon påstås ha haft en övergående stroke, sannolikt TIA-attack, om det var något. TIA (transistorisk ischemisk attack) har signs och symptom som går över inom 24 timmar enligt definitionen.

   De uppgifter jag sett i förbifarten tillåter ingen säker bedömning.

 2. 11 oktober, 2016 at 19:09

  Du frågar varför delar av den svenska vänstern inte stödjer Jill Stein?

  Jag kan bara spekulera.

  1. Den svenska vänstern lever i den villfarelse som presenteras via fulmedia om att det finns en stor skillnad mellan demokrater och republikaner, precis som de lever i villfarelsen att det är en stor skillnad realpolitiskt mellan de Rödgröna och Alliansen?

  2. Bernie Sanders kan ha gjort en deal med Demokraterna som gör att de demokratiska socialisterna stödjer Hillarys kampanj i utbyte mot mer socialism i USA om hon vinner valet.

  3. De vet att om rösterna fördelas jämt mellan Jill Stein och Hillary Clinton att Trump vinner. USA lider av en slags odemokratisk 33%-spärr precis som vi lider av 4%-spärren i Sverige.

  4. Hatet mot Trump gör att vänstern förblindas och accepterar att rösta på något som de upplever vara mindre dåligt med vinstchans. Valet går således inte ut på att rösta på det man vill ha, men att motverka det man inte vill ha. Allt för få amerikaner gör som Eugene V Debs som sade:

  ”Jag röstar hellre på något jag vill ha även om jag inte får det än att rösta på något jag inte vill ha och få det.”
  / Eugene V Debs
  Källa: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-demokrati/

  …och så är det tyvärr i svensk demokrati också även om regnbågsalliansen som heter Valsamverkanspartiet finns: https://valsamverkanspartiet.wordpress.com/

  …något som ex. Jill Stein, Bernie Sanders eller medlemmar i deras partier faktiskt skulle kunna skapa också.

Comments are closed.