Aftonbladet: ”Därför vill Putin utplåna Aleppo”


Ulla Johansson har förstärkt och berikat denna blogg med artiklar i skilda ämnen. Nu kommer en på mycket goda grunder vredgad och informativ replik till en – förfärlig, lögnaktig – artikel i Aftonbladet av Somar al Naher. Nahers artikel återges efter repliken.
Somar al Naher har uppmärksammat mig på Twitter där jag får följande meddelande: ”Du är blockerad från att följa @somaralnaher och att visa @somaralnahers

Ulla Johansson replik.
När man slår upp Aftonbladet på nätet idag möts man allra först av en dominerande helsvart ruta och i den rubriken ”Föreställ dig ett slakthus. Detta är värre”. Syftande på Aleppo. Går man in under rubriken finns där även fotomaterial som visar skadade och döende människor. Fasansfulla bilder. Sannerligen, det märks att Aftonbladet (Schibsted) till trettio procent ägs av amerikanska banker.
syrien-forstorelse
Inte ett ord om att terroristerna som den syriska armen försöker driva ut ur Aleppo betalats och sänts in av Saudiarabien-Qatar. Och militärt tränats av USA. Inte ett ord om nya vapen som nu förs över till terroristerna i Aleppo via Turkiet. Med USA:s godkännande.
Endast lögner och förtiganden. Goebbels lärde av Bernays – vem lär Aftonbladet av? I vems intresse slås denna förstasida upp på detta sätt? I ägarnas ? Vem äger Schibsted
Alla svenska media beskriver kriget i Syrien på ett sådan sätt att läsarna – och SVT:s publik – får det absoluta intrycket att Syriens regering är orsak till kriget. Och till krigsoffrens lidande. Därtill presenteras materialet så att läsarna även fås att tro att det är syriska ”rebeller” som strider mot regeringen i Syrien. ISIS och al-Nusra och deras affilerade undergrupper är terrorister. Inte ”rebeller”. Insända främlingar. I hela västvärlden ser desinformationen ut på samma sätt. Media har ett enormt propagandaövertag här. Inte bara genom sin totala dominans utan genom redovisningen av sådant skrämmande fotomaterial som Aftonbladet nu visar. Som underförstått säger: ” Detta har Assad gjort ”.
al-nusraal-Nusraaleppo-400x353-1
Det är ju nödvändigt att driva ut terroristerna ur Syrien, ur Aleppo. Där blir civila offer. Vilket det inte skulle bli om USA beordrade vasallstaterna Saudiarabien och Qatar att dra tillbaka sina ”trupper”-terrorister. Om Syrien befriades från denna ohyra skulle kriget vara över. Har ett sådant förslag aldrig dykt upp i huvudet på medias chefredaktörer? Eller hos ”liberala” politiker? Utrikesminister Margot Wallström? Men skulle detta genom ett underverk ske hade USA fått släppa Syrien. Inte kunnat fullfölja ”Plan B”. Syriens delning i småstater för vilket Washington kanske är beredda att offra ytterligare fyrahundratusen dödade syrier.
islamic-state-henrettelseIS

Artikeln i Aftonbladet. Somar al Naher i Aftonbladet
En gång i tiden förknippades Aleppo med kulturarv och skönhet. Syriens folk­rikaste stad var en plats som syrierna ­åkte till på sin semester. Allt det där är mycket avlägset i dag. En kvarts miljon barn, kvinnor och män befinner sig i den belägrade staden. Och det är den här platsen som den syriska regimen och Ryssland har bestämt sig för att utplåna.
Flera bedömare menar att utfallet i Syrien hade kunnat bli ett annat om ­länderna i FN:s säkerhetsråd hade kommit överens om en lösning. Men varje gång frågan har kommit upp har Ryssland och Kina lagt in sina veton.
FN har förlamats
Vad stormakterna inte har kunnat ­enas om är framför allt Assadregimens framtid.
USA har velat avsätta den, medan Ryssland har velat ha kvar den. Konflikten mellan öst och väst har förlamat FN. Putin kan därför göra vad han vill.
Så vad vill Putin ha ut av kriget i Aleppo? Rysslands intresse i Syrien handlar i första hand om pengar och kontroll. Landet värnar sina militära och eko­nomiska intressen som går tillbaka till Sovjet­tiden. Syrien är Rysslands starkaste fäste i Mellanöstern. Försvinner ­Assad är Putin rädd att det ryska inflytandet i Mellanöstern också försvinner. Men västvärlden har inte talat med en enad röst och har saknat en plan för ­Syrien. Det har förstärkt Putins roll ytter­ligare.
Jämförs med Tjetjenienkriget
Den ryska brutalitet som vi har bevittnat de senaste veckorna liknar andra krig där Ryssland har deltagit. Det menar Mark Galeotti, forskare vid Prags institut för internationella relationer, som har jämfört Rysslands militära metoder i Syrien med de i Tjetjenien.
”Omvärldens bestörtning kommer att vara kortlivad, i likhet med andra Tjetjenien­kriget, då 25 000 människor dödades. Kreml fick intrycket att de hade fria händer. Det får syrier och ukrainare lida av i dag”, säger Galeotti till Svenska Dagbladet.
I dag drar Aftonbladet i gång kampanjen Titta ­inte bort.
Kort Kommentar: Ab tittar verkligen bort från att kriget enligt mycket fakta och uttalanden av ledande representanter från USA är ett sedan länge planerad intervention, ett brutalt krig via ombud som stärkt terrorismen, och där terrorister i praktiken är USA:s och allierades medhjälpare.

Några artiklar om Syrien.
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

syrien-kriget

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , ,


28 svar till “Aftonbladet: ”Därför vill Putin utplåna Aleppo””

 1. Twitter från @TheLemniscat
  Col Warren, spokesperson for US-led coalition in Iraq:
  ”It’s primarily al-Nusra who holds Aleppo”

 2. Aftonljuget fortsätter att ge djupgående reportage från sittbordet mitt i krigets Aleppo. Härifrån gömt mellan hyllorna och varma kontorsväggar kan Aftonljuget modigt mata oss med figurativa berättelser om Aleppo. Förvisso har Aftonljuget blivit kritiserat för att bedriva rena rama fantasi reportage, som nu senast med ”Aleppo bombas av Putin.” Men Putin är en gammal sagofigur som Aftonljuget använder i sina reportage för att beskriva sina hjältemodiga strapatser inne i Aleppos gator såsom det framställs i den mäkta populärt dataspelet ”Världens modigaste journalist”. Alltså har kritikerna missat poängen. Putin säljer, därför måste Aftonljudet i syfte att öka de darrande försäljningssiffrorna och därmed ge klit i kassan för sina ägare GoldmanSachs. Kritikerna har missat Aftonljugets satir och tagit fasts enbart på att allt det Aftonljuget skriver om Syrien är rena rama påhitt. Så därför väljer Granskningsnämndens att fria Aftonljuget.

  San Jeltin-Modig-Kanin
  utredare,
  Anno 2016.

 3. Tilläg från utredare San-Jeltin Modig-Kanin till tidigare skrivelsen anno 2016

  Aftonljuget försökt överträffa följande rena rama påhitt video (också från Aleppo självfallet) och visa att även svenske journalist kan fantasijournalistik genren. Vilket också låg till grund för att fria Aftonljuget.

  Se och jämför.

  https://www.youtube.com/watch?v=NTz8Ed-djhg

  • Visst, det är ju Ulf Bjéren som skrivit artikeln. Medlem i Föreningen Syriensolidaritet och gästbloggare här.

  • När jag tar en titt på Gota Media så ser det ut som om det resulterat i en stor samling borgerliga lokaltidningar. Nu kan det visserligen vara så att även om man är borgerlig, att man har en känsla för rätt och fel, vilket ändå är positivt. Något som bör uppmärksammas med positiva ord. Vi har här således att göra med borgare med förnuft, känsla och moral. Borgare som bryr sig om sanningen. En bra utgångspunkt för ett framtida gott samhälle, även om jag kanske är oenig med dem om var balansen i ett gott samhälle bör ligga.

 4. I svenska medier skrev väldigt lite om varför vapenvilan inte höll. Mycket skrevs om att hjälpsändningarna inte kom igång och sedan om hjälpsändningen som bombades/besköts. I utländska medier rapporterades om brotten mot vapenvilan och varför den inte höll. Ryssland/Syrien rapporterade 300 brott mot vapenvilan. Även Putinkritiska ”experter”, som till exempel Mark Galeotti var kritiska till rebellerna. Mark Galeotti & menade att USA misslyckats med uppgiften att sära på USA-stödda rebeller och Nusrafronten/Jabhat Fatah al-Sham. USA-stödda rebeller, som i media kallas moderata, gjorde gemensam sak med Jabhat Fatah al-Sham och struntade i vapenvilan. Det har hänt förr vid proklamerade vapenvilor eftersom de som på rebellsidan gör upp om vapenvila inte har något inflytande över rebellerna. Gelotti och nu Staffan de Mistura gör misstaget att de tror att det existerar moderata rebeller. Huvudparten av dessa krafter har integrerats i Jabhat Fatah al-Sham och liknande jihadistgrupper. Återstående sk moderat opposition är idag helt marginell.

 5. Bomba staden till grus innan man går in med marktrupper är en beprövad taktik.

  Jag har läst mycket om hur synd det är om IS i Aleppo.

  Men jag kan inte hjälpa att notera att amerikanerna använder samma taktik i Mosul som Assad och gänget använder i Aleppo. Men rapporteringen är lite nedtonad om Mosul. Växlar mellan hjältehyllande och humanitär katastrof i smånotiser.
  http://www.aftonbladet.se/…/ttny…/utrikes/article23621219.ab

  Men tydligen inte bara bra:
  http://www.aftonbladet.se/…/ttny…/utrikes/article23621350.ab

  Skillnaden är väl hur man rapporterar om saken.

 6. När ska Aftonbluddret börja rapportera om fortsatta bombningar av Gazaremsan, som inte får ta emot hjälpsändningar per Fartyg? (och därför inte kan återhämta sig från tidigare attacker) Nej, bäst att vi håller oss till vad husse säger att vi får skriva om. Dom hemska ryssarna till exempel….

 7. Aftonljudet håller på att lära sig den fina konsten att vilseleda från en mästare, en viss Thomas Friedman som parkerat hos New York Times med sin egen vilseledande kolumn (på samma sätt som en viss Wolodarski har också sitt hos DN). Denne skumfigur har gjort sig känd för sina spaltmetrar till stöd för USAs otaliga angrepp, krig/invasioner och intriger världen över – från törna Jugoslavien till dagens Syrien. Som sann zionist stötte Friedman också invasionen och mordet på Gaddafi och Saddam. Inga konstigheter där inte. Nu är han och hetsar upp för krig mot Ryssland och Putin. Putin försenade hans fest med Assads huvud i en fat. Allt detta för att gagna Israels agenda. Även det är ett zionisternas signum för vår tid.

  http://www.globalresearch.ca/official-washingtons-new-group-think-for-war-with-syria-russia/5549665

  • Har får vi en beskrivning av Thomas Friedman från Bill Van Auken i artikeln

   ”Beating the drums for war with Russia”

   ” The article is supplemented by an opinion piece by Times foreign affairs columnist Thomas Friedman, who writes in his signature bully boy style, “Isn’t it time we give Putin a dose of his own medicine?”

   While acknowledging that a military confrontation with Russia poses the direct threat of nuclear war, he declares, “But we also cannot just keep turning the other cheek” in regard to “Putin’s behavior in Syria and Ukraine.” He denounces Russia for “mercilessly bombing civilians in Aleppo” and twice charges Russian President Vladimir Putin with violating “basic civilized norms.”

   Even from a columnist who has established the gold standard for cynicism and deceit, Friedman’s invocation of “basic civilized norms” leaves one somewhat slack-jawed.

   There is not a single war of aggression launched by US imperialism for which he has failed to serve as a fanatical cheerleader. The same man who today laments the Russian bombing of east Aleppo in 1999 wrote in response to the US bombing of Serbia: “It should be lights out in Belgrade: every power grid, water pipe, bridge, road and war-related factory has to be targeted… [W]e will set your country back by pulverizing you.”

   Less than four years later he played the same role in relation to Iraq, declaring before the 2003 invasion that he had no problem with “a war for oil,” and writing afterwards that the US had attacked Iraq “for one simple reason: because we could…”

   Such are the civilized norms observed by the man from the Times .”

   http://www.wsws.org/en/articles/2016/10/06/pers-o06.html

 8. I socialdemokratiska ”Dagens Arena” skriver Per Wirtén:

  ”Aleppo kan bli Putins stora nederlag

  Vladimir Putin verkar inte ha förstått att han förvandlats från imperiepresident till den lokala tyrannens redskap.

  Bombningarna av Aleppo påminner om när Ryssland ödelade Groznyj och USA fällde napalm över Nordvietnam. De förenas av sitt barbari, av makthavarnas sammanbitna beslut att döda så många som möjligt och av vår gemensamma vanmakt.

  Bashar al-Asad är en tyrann man inte kan övertyga men bara besegra, och Vladimir Putin har blivit hans lakej. Dånet över Aleppo — oljefatsbomber, bunkerbomber, splitterbomber — hade inte varit möjligt utan rysk medverkan. Det är svårt att veta vad FN och omvärlden kan göra. Men Ryssland är den svaga länken. Det är mot Moskva världens vrede bör riktas.

  Vladimir Putin är en åldrande man med intravenös uppkoppling till sin krigsmakt. Krigen kommer allt tätare: Krim, östra Ukraina och Syrien. De har utvecklats till hans politiska livsluft. Hans internationella makt vilar numera på våldet. Beslutet att skicka soldater till Syrien var ett ohyggligt, men initialt framgångsrikt, försök att återta förlorad mark i förhållande till omvärlden. Han vandrar sedan dess fram på en röd matta av lemlästade syrier.

  http://www.dagensarena.se/opinion/det-ar-ryssland-som-maste-rubbas/

  • Ja, Per Wirtén är ett eko av neo-konservativa hökar i USA. Han är mot nationellt självbestämmanderätt, folkrätt och kamp mot terrorismen. Alla motståndare mot terrorism och angreppskrig ser fram mot att Aleppo befrias från al-Nusra och andra fundamentalistiska, kvinnofientliga och odemokratiska terrorister.

  • Vilken löjlig kommentar i ljuset av vad som verkligen sker i Syrien av denna Per Wirten! Han måste ju lika väl som alla andra på MSM inse att det är lögner han sprider åt mörka krafter. Men verkligheten kommer att komma ifatt många förr eller senare och en svidande vidräkning är att vänta. Nu rasar ju upplagorna för ljugmedia i rask takt för de flesta börjar inser vilken förljugen bild man förmedlas av MSM. Vi väntar ivrigt på att även Thomas en dag inser detta. Tyvärr är det så att det är västs ledare (även om undantag finns) som numera gått vilse i pannkakan och man tror att man via propaganda kan fortsätta och lura en alltmer skeptisk befolkning.

   • Aftonbladet verkar få ett bra genomslag:

    ”För att få människor att verkligen förstå vad det är som pågår i Aleppo har Aftonbladet valt att publicera krigsbilder som de annars inte skulle publicera.

    Samtidigt uppmanar Aftonbladet sina läsare att skänka pengar till UNHCR.

    Valet att publicera bilderna och genomföra kampanjen verkar ha gett resultat – bara sedan igår har UNHCR dragit in 2,2 miljoner kronor till Syriens barn, skriver Aftonbladet. ”

    Verkar vara svårt att sälja in bilden av Putins sanning.

    http://www.dagensmedia.se/marknadsforing/kampanjer/sa-mycket-drog-aftonbladets-aleppo-kampanj-in-6794329?extcmp=newsletter|17545972|2016-10-07&utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_custom[apsis]=434785724&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

     • Men det är ryska och syriska bomber som dödar just nu. Som Per Wirtén uttrycker det om Putin: ”Han vandrar sedan dess fram på en röd matta av lemlästade syrier.” Den bilden har du svårt att bemöta.

      • Ja, de bekämpar de av FN, USA och Ryssland terroriststämplade al-Nusra – som dödar syriska soldater och civila.
       Om man ska bekämpa terrorismen måste tyvärr terrorister dödas. Obama och andra har konstaterat att framväxten av terrorismen är en följd av USA:s politik. Med en annan politik än denna illegala, brutala krigspolitik skulle rekryteringen till terrorismen med all sannolikhet vara betydligt mindre.

      • Det är USA som vandrar sedan dess tillblivelse på en röd matta av döda och lemlästade människor världen över. Ryssland skickar halshugger terrorister ditt dem hör – helvetet. Har du problem med det liksom Wirtén? Dessutom om Per Wirtén låtsas som han inte vet detta, så borde han pensionera sig innan han lämnar sitt bord som en åtlöje. Du, om någon borde veta vad detta att Åka på en smäll innebär herr Åkerblad. Skriv till herr Wirtén och dela med dig av din sits. Ett scoop nyhet som du kan ta med dig till Wirtén är att Syrien bombar månen och dödar månlandskap plus att FN har hittat Syriska kemvapen på månen.

       Nedan länken till Vanessa Beeleys avslöjande av västs favorit halshuggare, de som oklär sig NGO-burkan och kallar sig ”vita hjälmar”. Här får vi också en glimt av hur en äkta journalist arbetar, till skillnad från den sittbords journalistisk som Wirtén & Co. bedriver från Östermalm eller däromkring

       https://www.rt.com/op-edge/361957-syria-white-helmets-un/

    • Och vilka bomber dödar i Mosul, Libyen, Afghanistan, Sydjemen som är långt värre än Aleppo? Lägg ner den här löjliga terroristpropagandan, de flesta vet numera vilka som ligger bakom terrorismen i världen och det är USA, Saudiarabien, Qatar, Turkiet m.m.

 9. Syriens riktiga civilförsvar har gula hjälmar, har funnits sedan 50-talet och är medlemmar i internationella organisationer för civilförsvar.

  Vita hjälmar har funnits sedN 2013, är inget civilförsvar, har aldrighaft någon statlig finansiering, finansieras av NATO och är inte internationellt erkända som civilförsvar, av givna anledningar.

  Googla själv.

  Nästa gång du läser en artikel om Allepo eller annat, titta om det är vit eller gul hjälm. (Daesh har vita)

 10. Tomas åkerblad

  Självklart dödas terrorister i syrien nu, och civila dör också, vem påstår något annat?
  Men sitt du här och fortsätt med ditt eviga spammande för nato och deras krigspropaganda. Du blir till sist blockad förstår du.