Skripal-soppan: Fortsatta hårda anklagelser utan bevis spär på kritik av och förakt för ”Världssamfundet”


DN skrev 6/9 Två ryska män pekas ut som misstänkta för att ligga bakom nervgiftattacken mot Skripal i brittiska Salisbury. Spår av giftet har hittats i hotellrummet där männen bodde, uppger brittiska underrättelsetjänsten. Männen är nu efterlysta.”

” Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att de två misstänkta är agenter vid den ryska underrättelsetjänsten GRU. Enligt den brittiske polischefen Neil Basu är männen i 40-årsåldern och ska ha kommit till Storbritannien den 2 mars och rest tillbaka till Ryssland den 4 mars, samma dag som giftattacken ägde rum.”

”Ryssland har dock förnekat att landet har något med förgiftningen att göra. Något man upprepade på onsdagen: ”Namnen säger oss ingenting”, kommenterade den ryska utrikesministern, enligt ryska interfax.
Vi uppmanar åter britterna att sluta med offentliga anklagelser och att manipulera information och i stället börja samarbeta med brottsbekämpande myndigheter, säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet till AFP.” Två ryssar efterlysta för nervgiftattack i Salisbury

Gratis bild från Shutterstock. https://www.shutterstock.com/editor/image/female-doctor-white-robe-against-background-1051517423

Jag har tidigare publicerat 12 artiklar om Skripalfallet – förteckning nedtill. Det är tydligt att Ryssland helt saknar motiv för att söka förgifta och döda en ex-spion som man inte intresserat sig för på många år. Och detta ett par veckor före presidentvalet i Ryssland – dvs. vid sämsta möjliga tillfälle för en eventuell insats. Men lämpligt nog inför den falska påstådda attacken med kemiska vapen i Duoma av Wikileaks under den syriska arméns befriande av Duoma utanför Damaskus.
Utan skymten av bevis ledde påståendena om att Ryssland läg bakom förgiftning av Skripals till fördömande av länder i Väst, ungefär de som i all ödmjukhet kallar sig för ”Världssamfundet.” Och till att ryska diplomater utvisades från många länder.
Användes som motivering av USA för de nya illegala sanktionerna mot Ryssland.
Det hela påminner om häxprocessernas tid för den som söker efter belägg för påståenden och åtgärder.
Varför vägrar Storbritannien samarbeta med Ryssland

En del tänkvärda kommentarer finns av förre parlamenstmedlemmen George Galloway i denna video

Tidigare 12 artiklarna här om detta.
Vad händer i Skripal-fallet
Schweiziska OPCW- experter: Har Skripals INTE (främst) förgiftats av Novichock men av Nato-medlet BZ?
Skripal-historien visar på skadskjuten anglo-amerikansk plan
Tjänstefel av Margot Wallström & Co i Skripalaffären? Att dömas utan bevis.
Sverige bidrar till en mycket farlig situation i konflikten mot Ryssland
Chefen för Storbritanniens lab bekräftar INTE att giftet är från Ryssland.
Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?
Storbritannien pressar sina forskare att hitta (på?) stöd för att Ryssland är skyldigt till Skripal-storyn.
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!


20 svar till “Skripal-soppan: Fortsatta hårda anklagelser utan bevis spär på kritik av och förakt för ”Världssamfundet””

 1. Ryssland antas å ena sidan vara slugare än räven och å andra sidan dummare än åsnan. Det går inte ihop nu heller. Ryssland inte bara saknar motiv, det omvända gäller: de skulle bete sig dummare än åsnan om de jagade redan frigivna och avdankade tjänstemän, skjuta sparvar med kanon för att dra på sig nya sanktioner. Det måste finnas dussintals oligarker i London som man hellre skulle bli av med. Men ingen har beskyllt Ryssland för att ha avlivat oligarken Bereshovsky fastän det kommit fram allt fler uppgifter om att det påstådda självmordet var ett mord med livvakt och larmsystem inaktiva. Misstankarna pekar i helt annan riktning.

  Privatdetektiver kan bara fortsätta att spekulera. Nervgiftet avsett att slå ut hela bataljoner i fält har hittills bara dödat en drogmissbrukare med nedsatt hälsa. Slutsatsen måste bli att det rör sig om något annat gift. En av nycklarna i spektaklet är polisen som insjuknade och tillfrisknade fort, för att därefter uppslukas av jorden. Han både vet mer och har förmodligen haft en helt annan roll än som påstås. Skripals avstängda telefoner kan vara ett villospår. Om de hade varit påslagna skulle de brittiska myndigheterna ha varit tvungna att redovisa Skripals rörelser och det vill man absolut inte göra. De påstådda förövarna syns flera gånger på CCTV medan det inte finns en enda träff på Skripals. De sistnämnda har även försvunnit. Det är i och för sig logiskt, för mycket tyder på att Skripal vet vem som var ute efter honom och varför.

  Min kontakt på ryska GRU berättar (skämtvarning) att de har stående instruktioner till sina nollnoll-agenter att aldrig resa tillsammans, aldrig direkt från Ryssland utan via tredje land, alltid hyra bil och helst byta registreringsskyltarna på dessa, färdas under mörkrets skydd och vistas på gatan endast i nödfall. Och inte ta in på sjabbiga hotell utan sova ute i sovpåse eller hos någon kontaktperson.

  • Jan Nybondas skriver ”Slutsatsen måste bli att det rör sig om något annat gift”.

   Nybondas har uppenbarligen inte läst (eller läst men inte förstått) den senaste rapporten från OPCW (daterad 4 september, 2018):

   https://www.opcw.org/fileadmin/OPCW/S_series/2018/en/s-1671-2018_e_.pdf

   Den är kort men mycket informativ.

   Eftersom OPCW:s (anonyma) ackrediterade laboratorier nu haft tillgång till makroskopiska
   kvantiteter av novichok (1 gram är i detta sammanhang en enorm kvantitet), har man
   kunnat fastställa renheten till 97-98 %. Det är första gången, såvitt jag vet, som denna siffra
   har offentliggjorts. En mycket hög grad av renhet, med andra ord.

   Man kan då summera:

   1) Förövarna har haft tillgång till stockpiles av novichok, inte bara de mikrokvantiteter som behövs för säker identifiering och som syntetiseras i samband med identifieringen.

   2) Det enda land som man med någon säkerhet vet har framställt stockpiles av novichok är Ryssland.

   3) Renheten är så hög att man helt kan utesluta garageframställning. Framställningen har gjorts
   på hög professionell nivå.

    • OPCW anlitar flera ackrediterade laboratorier. Som framgår av punkt 13 i den citerade OPCW-rapporten daterad 4 september så

     ”The name and structure of the identified toxic chemical are contained in the full classified report of the Secretariat, available to all States Parties”.

     Man kan utgå från att ryska experter lusläst denna rapport. Någon kritik mot analyserna har jag inte sett, men om Anders Romelsjö har det, så publicera gärna en länk.

     OPCW Designated Laboratories testas regelmässigt av OPCW (det var en sådan test som Sergey Lavrov missförstod för ett tag sedan). Om man misslyckas i en sådan test kan laboratoriet suspenderas:

     https://www.opcw.org/our-work/non-proliferation/designated-laboratories/

     Jag tror, med andra ord, att du Anders Romelsjö, får komma upp med lite tyngre argument än att bara ifrågasätta OPCW, särskilt som du är professor emeritus på KI och borde vara väl bevandrad i substansanalys, ISO-standard etc.

     Så den andra frågan:

     Den iranska genombrottsartikeln https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/rcm.7757

     har genererat flera senare artiklar:

     https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acschemneuro.8b00148

     https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/24734306.2018.1475151

     De sammanfattar det nuvarande kunskapsläget om novichok.

     • Det finns skäl att ifrågasätta OPCW:s objektivitet. Vilket inte innebär att deras analyser av ett medel som Storbritannien tillstältt OPCW är felaktigt. Ingen har belagt att medlemt kommer från Ryssland efter vad jag vet, inte heller att Ryssland är ansvarigt för förgiftningen.

 2. Så poängen med att varna nuvarande agenter från att bli förrädare ser du inte som något motiv? Varför tror du isåfall att avhoppare brukar byta identitet?

  • Skripal avslöjades i Ryssland. Man hade kunnat skjuta honom på fläcken eller låta honom snubbla i trapporna under de år han satt i fängelse, om det var varna man ville. I den situationen hade hans död varit tämligen värdelös som propagandafaktor för västmedier.
   Men det finns faktiskt fall då ryska nollnoll-agenter har agerat. Planläggare av Beslanmassakern spårades till bl.a. München och Istanbul. Inte en rubrik i medierna efter att de fått blyförgiftning. Och varför inte ? Därför att de gömde sig med lokala säkerhetstjänsters goda minne – i NATO-länder – och med nya identiteter som inte hjälpte dem att undgå sitt öde.
   Förutom avsaknaden av motiv i detta fall tillkommer utväxlingspraxisen av agenter som har fungerat till allas fördel. Denna praxis har förmodligen inte bara decennier utan sekel på nacken. Genom att bryta mot den äventyrar man dess fortsatta funktion. För småfisk som Skripal otänkbart, då man inte gjort det för mästerspioner en gång.
   Skripal hade skaffat sig fiender privat, både förr och senare, det bör nog vara bland dessa man skall söka.

   • Jan, självklart kunde Skripal ha tagits av daga tidigare, men död förrädare har lågt värde när det kommer till utväxling mellan länder. Britterna ville ha honom så därför kan det ha varit en poäng att behålla honom i liv. När det gäller underrättelseverksamhet finns det mycket som aldrig kommer upp till ytan, därför ifrågasätter jag på ditt och Anders påsstående att motiv saknas.
    Peter, ingen aning varför han utsattes för mordförsök vid detta tillfälle. Oavsett på vilket sätt ett mordförsök på en Skripal görs kommer Ryssland att misstänkas, eller hur? Denna sida är ju ett himmelrike för konspirationsteorier och spekulation så OM Ryssland ligger bakom kanske dom just av något skäl ville visa vem stor bakom?
    Hans dotter Yulia kom från ryssland för att besöka Skripal. Kan det vara hon som ledde agenterna att hitta honom? Jag förmodar att han levde under ny identitet men jag har inte sett någon sådan uppgift.

    • H2, du menar på allvar att Ryssland skulle skicka två uppenbara klantskallar för att ta livet av en förbrukad spion för att göra ett statement? Det skulle i så fall vara ren idioti! Skulle Ryssland verkligen ligga bakom skulle de göra det kliniskt utan spår och lämna övriga avhoppare i osäkerhet om när deras stund är kommen. Finns ju ingen som helst logik i britternas s.k utredning och regimen i London har bara gjort sig själva till åtlöje, både inom landet och i utlandet. De bara trasslar till det ännu värre för sig med ännu knäppare påhitt som faller på sin egen orimlighet. Det bästa vore om regimen i London lät polisen göra sitt jobb och inte blanda in politik i det hela så ska du se att sanningen kommer fram till slut.

  • H2
   Varför har dom isf väntat så länge och ’slår till’ just när det ger så stor skada som möjligt i form av sanktioner och upptrappning i Syrien?
   Övriga data Anders anger om vad det var för gift visar ju att även giftets typ är en grov bluff. Och liksom Jan skissar är scenariot ett tecken på att det farliga Rysslands GRU är så dumma att dom brukar gift som väst associerar till Ryssland. Det är analogt med att dom skulle välja Polonium 210 mot en tidigare avhoppare. Även det i UK.
   Tror H2 på att Ryssland inte känner till liknande lönnmordsmetoder som väst använder och som därför inte pekar specifikt på dom.

  • Börjar världsbilden rämna H2? Det är nog så att väst och USA inte är de ”goda” som du indoktrinerats att tro! Tänk efter före innan du gör inlägg och fundera på logiken..Det är svårt att överge gamla dogmer när man lever i ett samhälle som marineras av fulmedias lögner konstant!

  • Var är bevisen? Hi har inte sett en enda, bara påståenden av typen ”högt sannolikt” från de som ljög och ljuger om WMD, gasattack, gel på dörrhandel, mm. Det finns ingen bevis! Frågan man ska ställa är: Vem/Vilkatjänar på lögnen? Inte är det väl Ryssland!!! Svar: Vem/vilka vill att Syriens förstörs?

   • Ryssland och Putin har förlorat mycket på detta. Kom 2 veckor före presidentvalet i Ryssland – synnerligen olämpligt för Putin och Ryssland.

    • Varför säger du att Skripal-fallet kom olämpligt för Ryssland? Ryssland är inte Putin – och Putin är inte Ryssland.
     Och det finns de inom Putin-falangen (och möjligtvis även Putin) som anser att Skripal-fallet kom synnerligen lämpligt för Putin i presidentvalet.

     https://youtu.be/MxccgAf-cro

     • Fundra vidare. Antag att det kom information om att en stort svenskt parti eller Sverige förgiftat en f.d. svenskt agent utomlands.

 3. Förra ambassadören Craig Murray skriver ”But what has not been established is the men’s identity and that they are agents of the Russian state, or just what they did in Salisbury. If they are Russian agents, they are remarkably amateur assassins. Meanwhile the new evidence throws the previously reported timelines into confusion – and demolishes the theories put out by “experts” as to why the Novichok dose was not fatal.”Skripalsmysteriet

 4. Jag misstänker att ”de vita hjälmarna” är inblandade i tillverkningen av Skripal-soppan.
  För övrigt… Ryssland uppmanar USA att berätta var det finns kemiska vapen I Syrien, men USA är dock fortfarande svarslösa.
  https://www.fort-russ.com/2018/09/russia-challenges-the-us-to-highlight-where-there-are-chemical-weapons-in-syria-us-remains-silent/
  Förenta staterna bör släppa ut listan över anläggningar i Syrien där kemiska vapen påstås vara lagrade och tillåta organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) att inspektera dessa platser, sade ryska ambassadören till FN Vassily Nebenzia till FN: s säkerhetsråd på torsdagen .
  ”Vi har ett specifikt förslag till våra amerikanska kollegor. Kan du tillkännage listan över mål, som det sägs att Pentagon påpekade att attackeras av trojkan? ”Nebenzia sa. ”Om du anser att de är relaterade till lagring och användning av kemiska vape

 5. Några väl valda ord av Paul Craig Roberts.
  How can the US media be so utterly stupid and irresponsible as to create a situation in which if a crisis erupts the leaders of the two major nuclear powers cannot speak to one another with an iota of trust? What is more dangerous for the world than the climate of hate Putin/hate Trump that the presstitutes, Democrats, US military/security complex, neocons, and crazed Republicans like John McCain have created?
  What is the purpose of these orchestrated demonizations? Is the purpose to further peace? Understanding? Defuse tensions? Better relations between nuclear powers? Obviously, none of the above.
  The fact is this: In the United States and UK, political and media voices are doing everything to make impossible a responsible relationship between the two great powers. What could be more certain to result in war?
  https://www.paulcraigroberts.org/2018/09/07/i-agree-with-the-saker-as-far-as-he-goes/

 6. Om Novichok och Skripals. Två kommentarer från en artikel i OffGuardian.

  Antonyl:
  Stephen McIntyre on Twitter asks an interesting question: why did the UK give visas to people who they believe to be GRU officers, while denying visas to Skripal’s closest family?
  Ja, hur kan det komma sig ?

  Next, Paul :
  Although I’m from the Netherlands this Skripal affair really intrigues me.
  Right from the start the scenario that the Russian state would use a chemical weapon to murder an ex-spy on UK soil, right amidst the constant karfuffle about chemical weapons in Syria, has struck me as very very very unlikely. And that it was supposed to be done using ‘novichok’, the same agent which appeared in a recent TV spy film in the UK, just added to that. The scenario is just ‘too good’ to be true.
  Putting all the info we now have together I would say that the Skripals in reality were never intoxicated with nerve agent. They were decapacitated using BZ agent (by the police officer who also suffered symptoms?) and they were then brought to hospital (initially thought to be a fentanyl intoxication). Them not being intoxicated with nerve agent is in agreement with the lack of health complaints by the medical docter who took care of the Skripals when they were outside in the Salibury park and the report by the medical docter at the Salisbury hospital emergency unit that no patients were brought in with nerve agent symptoms on that day.
  The operators responsible for the set-up (secret agents) had already practiced the trick of how to insert contaminated blood samples into the investigation process in Syria (Khan Sheikhoun) and they applied this trick repeatedly in the Salibury case. (The chemists at Porton Down doing the chemical analyses may be perfectly sincere, as will be those at the designated labs used by the OPCW.) That doctered blood samples were analysed explains the fact that the concentrations of nerve agent as found in the Skripal blood samples by the OPCW were impossibly high (they could never have survived such high levels and note that these measurements date from weeks after the event). Now with the release of the pictures of the two supposed culprits we see that the plot included laying out this video trail of the “GRU-men”. Remarkable how strongly these guys were attracted to the street video camera’s of Salisbury! Notice how at Salisbury train station they stand still waiting for the video camera to catch them. They may be patsies or they may have done this trip with full knowledge. For the secret agents behind the whole thing it surely is no problem finding some suitable guys who were willing to do this trip from Moscow to London and then on to Salisbury. Contacts with this or that oligarch or some other secret service (Ukranian?) would be enough. The fact that the UK authorities refuse to supply their Russian counterparts with the finger prints of the two indicates that they do not want them identified.
  The mismatch in the police timeline between the time of arrival of the two men in Salisbury and the time when the novichok supposedly was applied to the door knob makes clear the UK police is still not there as to a consistent version of the (mostly fictional) events.
  Text från : https://off-guardian.org/2018/09/05/skripal-case-suspects-named-questions-raised/