Fredrik Reinfeldt utses till Årets Förvillare för SVT Toppmötet

Bakom denna artikel står Torbjörn Sassersson, redaktör Newsvoice.se (initiativtagare) och ”Lars Bern, profil från svenskt näringsliv, Anders Romelsjö, läkare, Karolinska och Maj Wechselmann, dokumentärfilmare”. Den har just publicerats på Newsvoice Newsvoice, och enligt vår överenskommelse publicerar jag den också här nu

fredrik-reinfeldt-2010-foto-frankie-fouganthin-newsvoice-iFredrik Reinfeldt, 2010 – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

DEBATT.
Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, som numera är finansiell rådgivare för Bank of America Merrill Lynch, har gett sig ut på tunn is när han agerar journalist och programledare i SVT-serien ”Toppmötet”. Reinfeldt väljer krigsstrateger till intervjuobjekt som han stryker medhårs. Därför anser vi som undertecknat att Reinfeldt förtjänar kalkonpriset Årets Förvillare.

SVT som utger sig för att inta en neutral position som nyhetsförmedlare hjälper Reinfeldt att skapa rena PR-program för personer i betydelsefulla beslutsfattande positioner som avgör frågor om liv och död för miljontals människor. Dessa krigshetsare ställs inte mot väggen med kritiska frågor av Reinfeldt utan istället får de fritt fram att istället försvara sina misslyckanden som ledare, misslyckanden som lett till extrema lidanden för hela populationer.

Reinfeldt använder visserligen ordet kritik i sina ”intervjuer” precis som SVT:s berättarröst, men det sker alltid på ett inlindat sätt för att skydda intervjuobjekten från verkligheten.
condoleezza-rice-2016-foto-svtCondoleezza Rice, 2016 – Foto: SVT

Fredrik Reinfeldt myspratar med Condoleezza Rice.

Särskilt beklämmande är det att se hur Reinfeldt låter Condoleezza Rice angående Irakkriget helt oemotsagd få påstå att ”det var ett brilliant krig, det var över på ett par månader” medan verkligheten är att amerikanska trupper fortfarande finns kvar i Irak 13 år senare. Inte ett ord yppas om att Irakkriget var ett aggressionskrig som stred mot FN:s stadgar. Inte ett ord om tortyren och summariska avrättningar. Reinfeldt ställer inga frågor om de civila offren i Irak eller om flyktingarna, om att ISIS uppstått pga detta krig.

Irakkriget ledde till att mellan 600,000 och en miljon dödade irakier (beroende på olika beräkningar), många fler skadade och på flykt. Rice var en av hökarna i Washington som förstörde Irak och gjorde Irak och omgivande länder till starka fästen för terrorismen med många tusen dödade därefter. Fredrik Reinfeldt berör inte ens dessa bedrifter.

fredrik-reinfeldt-iii-anders-fogh-rasmussen-fredrik-reinfeldt-foto-svtAnders Fogh Rasmussen och Fredrik Reinfeldt

Reinfeldt i samförstånd med Anders Fogh Rasmussen

Rasmussen påstår att Europa står i skuld till USA allt sedan andra världskriget, som om det var USA som räddade Europa. Reinfeldt frågar inte om Rasmussen anser att en rad länder i Europa bekämpade Hitlertyskland i Europa innan USA kom in kriget. Den amerikanska invasionen i Normandie skedde först i juni 1944 i slutet av kriget då Hitler redan var slagen halvannat år tidigare i Stalingrad.

Reinfeldt hjälper Rasmussen med kritiken som riktats mot koalitionen som angrep Irak, där Danmark ingick, genom att ställa ”mjuka” och insmickrande frågor. Trots att Rasmussen erkänner att ”vårdandet” efter ”framgångsrika krig” i Libyen, Irak och Afghanistan misslyckats, ställer inte Reinfeldt någon enda fråga om Rasmussen inte borde ha ställt krav på det innan han tog beslut om att medverka till krossandet av dessa länder. Istället får Rasmussen fritt fram att förnöjsamt diskutera Texastårta med Bush och det oerhörda värdet av att ha goda relationer med ett USA, som Rasmussen anser ska vara en världspolis. Reinfeldt hummar instämmande.

Reinfeldt visar tydligt i sina frågor om Ryssland vilka åsikter han har. Reinfeldt och Rasmussen skrattar sedan ihop om hur man sk ”handskas” med Putin. Här upphör låtsasintervjun helt och herrarna redovisar för varandra hur lika deras Washington-världsbilder och värderingar är. Mot slutet av ”Toppmötet” kantrar kompissamtalet över till att bli ren reklam för kraftmannen Rasmussen och hans konsultbolag Rasmussen Global.

Mannen från Bank of America ska intervjua Tony Blair.

Fredrik Reinfeldt ska snart intervjua Tony Blair, vars förnekande av krigsbrott blivit klassiska i en rad engelska tidningar. Kommer dessa förnekanden att stå oemotsagda? Inget tyder på att Reinfeldt har modet eller kompetensen att ställa riktigt kritiska frågor överhuvudtaget, inte heller till Blair.

Fredrik Reinfeldt uppfyller alla kriterier för att bli Årets Förvillare i sin PR-show för Washington som löper från slutet av 2016 till början av 2017.

Signaturer

Lars Bern, profil från svenskt näringsliv
Anders Romelsjö, läkare, Karolinska
Maj Wechselmann, dokumentärfilmare
Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice.se

Vill du också signera denna utmärkelse? Meddela via kommentarsfältet nedan så för vi in ditt namn.

Relaterat

NewsVoice: Maj Wechselmann: Stoppa SVT-serien ”Toppmötet”
Dalademokraten: Stoppa Fredrik Reinfeldts mellandagsmys i SVT
Anders Romelsjö: Har Reinfeldts ”Toppmötet” stöd i SvT:s regler?
Anders Romelsjö: Hur försvarar SvT ”Toppmötet?”
SVT Play: ”Toppmötet”
SVT: Därför gör SVT serien Toppmötet” (Slut Newsvoice).

———————————————————————————————————-
Andra artiklar om ”Toppmötet”.
SvT låter Reinfeldt rentvätta en annan misstänkt krigsförbrytare 3/1
Maj Wechselmann: Stoppa Fredrik Reinfeldts krigsmys i SvT i kväll 2/1
Hur försvarar SvT ”Toppmötet””? 1/1
”Toppmötet. Fredrik Rice intervjuare krigshetsaren Condloeezza Rice 30/12
SvT:s/Reinfeldts Toppmötet i kväll legitimering av krigsförbrytare. Debatt med SvT 29/12

i Andra om: , , ,, , , , , ,, , , , , , , FN-stadgan

  11 comments for “Fredrik Reinfeldt utses till Årets Förvillare för SVT Toppmötet

 1. alkion
  4 januari, 2017 at 16:01

  Varför inte låta Stefan Lindgren intervjua Putin och Assad på bästa sändningstid?

  • 4 januari, 2017 at 16:15

   Konsekvent idé. Jag kan väl vara bisittare om det behövs.

 2. alkion
  4 januari, 2017 at 17:01

  Frågan är om Stefan lyckas hålla sig lika neutral till sina ”offer”?

  • 4 januari, 2017 at 17:18

   Det blir svårt!

  • Libero
   4 januari, 2017 at 22:01

   Glöm neutralitet. Löfven skulle skita på sig av rädsla om han mötte endera Putin eller Assad – det skulle bli mycket pinsamt. Det bi inte bra för Sveriges anseende. Han är så bra på att spela USAs lakej. Det räcker gott så.

 3. Нешко
  5 januari, 2017 at 02:20

  Vill bara tipsa om två mycket intressanta artiklar om MSM (SVT är på alla sätt och vis en del av dem):
  Moon of Alabama: The Enemy Du Jour Is Always Hacking http://www.moonofalabama.org/2017/01/the-enemy-du-jour-is-always-hacking-.html
  GlobalResearch/Eresh Omar amal: “Repeater Journalism” versus the Biggest Underreported Stories of 2016 http://www.globalresearch.ca/repeater-journalism-versus-the-biggest-underreported-stories-of-2016/5566422

 4. Gubb skvaller om hur man handskas med Vlad "The Man" Putin
  5 januari, 2017 at 11:18

  Drottningens insjuknande under julhelgen. Inget vet hur och varför. Enligt CIA/Mossad/MI6 och även en högt uppsatt anonym källa på Säpo är anledningen till varför hon kunde inte närvara på Julmässan att hon fick en alldeles elak variant av influensa. Det var Putin som smittade henne, när hon log och sov. Även drottningen av lill-brittaning blev sjuk, vid samma tidpunkt, på samma sätt. Enligt CIA/Mossad/MI6 är även det Putins verk.

Comments are closed.