Även Anna Hedenmo kritiserar Reinfeldts program skarpt

Anna Hedenmo är en duktig intervjuare och programledare för Agenda och Min Sanning i Public Service TV. Som programledare för Agenda faller det ofta på henne att intervjua de tyngsta politikerna för SVT:s räkning, och hon har också lett intervjuprogrammet ”Min sanning”.Hon sågar nu Fredrik Reinfeldts intervjuer i SVT:s Toppmötet. Expressen
Jag återger delar av artikeln och egna kommentarer. Aftonbladet skriver också om detta Ab
Hon dömer ut det som ofattbart att den forne statsministern missar kritiska frågor som bör ställas till de makthavare han intervjuar. ”Vill han inte? Törs han inte?”, frågar Hedenmo på Facebook.
anna-hedemo
I SVT:s program ”Toppmötet” intervjuar Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt Condoleezza Rice, tidigare amerikansk utrikesminister Anders Fogh Rasmussen, tidigare dansk statsminister och generalsekreterare för Nato, och senast Storbritanniens premiärminister Tony Blair, som ännu försvarar det folkrättsvidriga kriget i Irak med sannolikt minst 500 000 dödade, förutom de skadade och flyktingarna – utan att ställa några kritiska frågor.
Efter intervjun med Tony Blair 5/1 skriver Anna Hedemo i ett Facebook-inlägg
”Det är ofattbart att Fredrik Reinfeldt missar de uppenbara kritiska frågorna om Irakkriget och IS framväxt. Vill han inte? Törs han inte?” ”Och varför krävde inte SVT ett kritiskt förhållningssätt när Irakkrigets tillskyndare och arkitekter skulle intervjuas?”
Hon avslutar sågningen med orden: ”I stället fick vi inställsamhet”

Anna Hedenmo skriver vidare ”Nej, Fredrik Reinfeldt är ingen intervjuare. När han möter fd utrikesminister Condoleezza Rice finns inget kritiskt öga, det bränner aldrig till, inget ifrågasättande. Och detta trots att hans intervjuobjekt bär ett stort ansvar för det förödande Irakkriget”.
reinfeldt-och-blair
Hon säger vidare enligt SvD ”Han (Reinfeldt) hade inte alls behövt bli aggressiv, det hade inte behövt bli dålig stämning. Jag gissar att de här personerna blev förvånade över att det inte ställdes några kritiska frågor”.
SvD

Sågningen av Toppmötet får Anna Hedenmo själv stå för, meddelar SVT.
Det här är en personlig åsikt som hon har om programmet, som hon har skrivit på sin privata Facebook och som vi i kväll inte har någon åsikt om, säger Camilla Hagert på SVT:s pressjour.
Programbeställaren Helena Olsson har tidigare svarat på kritiken mot Toppmötet i en debattartikel:
Fredrik Reinfeldt har inte ett journalistiskt uppdrag, han medverkar som sig själv – som före detta statsminister i Sverige och drar nytta av de erfarenheter och kontakter han har som sådan, skrev hon då. SvT-bloggen
Just det är problemet, enligt Anna Hedenmo. Därför kanske han hade behövt mycket mer stöd och coachning från SVT, där ju kompetensen finns.

Hedenmo kritiseras av moderaternas tidigare partisekreteraren Kent Persson. ”Inte imponerad av @AHedenmo kritik mot Reinfeldt. Stinker snarare avundsjuka”, skriver Persson. Newsvoice

Se även diskussion på Anna Hedenmos Twitterflöde @AHedenmo.

Andra röster:

@anderswijkman: Anders Wijkman, f.d. chef för Röda Korset och riksdagsman för M och KD. Håller helt. Inte förvånad, dock. FR är konflikträdd. Oförlåtlig, dock att Irakkrigets tillskyndare inte blev pressade

Kommentar: Kanske var avsaknaden av kritiska frågor en förutsättning för att Reinfeldt och/eller de intervjuade skulle ställa upp. Det är riktigt att programmen innehöll viss sakinformation om t.ex. kriget i Irak. Men inget nämndes om FN-stadgan Nûrnbergslagarna, tortyren i Abu Ghraib, den sannolika användningen av uranvapen (DU, depleted uran) eller USA:s och Storbritanniens aktiva stöd till Saddam Hussein i början av 1980-talet. Hon diskuterar inte om programmen är förenliga med reglerna för SVT:s verksamhet. I SVT:s sändningstillstånd anges att ”sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i televisionen…Kravet på saklighet består av tre delar: Uppgifterna ska vara sanna, faktakontrollen är avgörande. Uppgifterna ska vara relevanta för det valda ämnet och inte ofullständiga” Maj Wechselmann: Har Reinfeldts ”Toppmötet” stöd i SVT:s regler? 4/1

Andra artiklar om ”Toppmötet”.
Fredrik Reinfeldt utses till årets förvillare av Torbjörn Sassersson, Lars Bern, Maj Wechselmann och jag 4/1
Maj Wechselmann: Har Reinfeldts ”Toppmötet” stöd i SVT:s regler? 4/1
SvT låter Reinfeldt rentvätta en annan misstänkt krigsförbrytare 3/1
Maj Wechselmann: Stoppa Fredrik Reinfeldts krigsmys i SvT i kväll 2/1
Hur försvarar SvT ”Toppmötet””? 1/1
”Toppmötet. Fredrik Rice intervjuare krigshetsaren Condloeezza Rice 30/12
SvT:s/Reinfeldts Toppmötet i kväll legitimering av krigsförbrytare. Debatt med SvT 29/12

i Andra om: , , ,, , , , , ,, , , , , , , FN-stadgan

  8 comments for “Även Anna Hedenmo kritiserar Reinfeldts program skarpt

 1. Frasse
  8 januari, 2017 at 12:06

  Vidrigt och osmakligt. Sjabbiga typer. Ovärdigt SVT.
  Man kan ana att Herr Reinfeldt ”krattar manegen” inför lönsamma internationella uppdrag där SVT utnyttjas som en lämplig språngbräda.

 2. Björn Nilsson
  8 januari, 2017 at 14:38

  DU är depleted, inte deleted, uran. Utarmat uran används för att förstärka granathöljen, granaten exploderar och radioaktivt damm sprids. Förgiftningar blir en extra obehaglig följd av krig där den typen av ammunition används.

 3. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  8 januari, 2017 at 15:13

  Egentligen är det inte mer märkvärdigt än att en avgående Vidkun Quisling intervjuar Joachim von Ribbentrop i Norsk TV efter avslutat uppdrag och givetvis undviker de tuffa frågorna. De tuffa frågorna i en rättegång skulle sannolikt leda dem båda till avrättning vid en rättegång som liknar Nürnbergprocessen eftersom de båda bekämpat demokratin i Syrien, likt Hitler med anhang krossade demokratier i Europa.

  Jag tror inte avundsjuka har med saken att göra, snarare vanligt folkvett och kanske historia-kunskaper.

 4. M
  9 januari, 2017 at 23:22

  Efter Reinfeldt-kritiken: SVT gör specialprogram

  Fredrik Reinfeldt har fått hård kritik för att ha undvikit frågor om Irak-kriget i intervjuprogrammet ”Toppmötet” – som anmälts till Granskningsnämnden tolv gånger.

  Nu sätter SVT in ett specialprogram där man ska ta upp frågorna som aldrig ställdes i programmet.
  – Det saknas väldigt många frågor. I programmet kommer vi att ställa frågor som aldrig ställdes i serien, säger Eva Landahl, programchef på SVT.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Je1pX/efter-reinfeldt-kritiken-svt-gor-specialprogram

  • 9 januari, 2017 at 23:45

   Programmet var lamt. Där deltog Cecilia Uddén, Abir al Sahlani, en kvinna från Irak som var engagerad i Centerpartiet och som tyckte att invasionen var bra, samt Jan Hallenberg från svenska försvaret. Man var ganska eniga om var misslyckat på flera sätt, men hade svårt att tydligt svårt att ta avstånd från detta brutala imperialistiska krig med många hundra tusen dödade, fler skadae och/eller på flykt. Cecilia Uddén var deppig över läget i Mellanöstern. Hon beklagade tydligt att USA inte angrep Syrien i augusti 2013, dvs hon hade gärna sett ett angrepp, a la Irak 2003. För då hade inte Ryssland varit i Syrien. Ingen glädje över framgångarna i kampen mot terrorismen hos denna SvT:s ankare i Mellanöstern. Man förstår väl att hon utvisades från Syrien. Om SvT:s ledning ansåg att man bör respektera folkrätt, FN-stadga, nationellt självbestämmanderätt och vanlig humanitet skulle hon snabbt utvisas från SvT.

   • ERIK
    10 januari, 2017 at 12:34

    Lamt är nog fel ord, programmet var en provokation och ett intellektuellt haveri. Centerpartisten Al-Sahlani som tog en time out från riksdagen efter korruptionsanklagelser satt och (hån)log genom hela programmet. För henne var inte invasionen motiverad av massförstörelsevapen utan att barn dog på grund av sanktionerna mot Irak/Saddam! Hon var fortfarande för störtandet av Saddam för nu hade Irak haft fria val och ett parlament. Att hundratusentals dött och dödas än i dag av bilbomber smilade hon sig igenom. Flyktingkrisen och allt som följt efter Irakfiaskot nämndes knappt! Hallenberg och Uddén beklagade att Obama inte bombade Syrien när han hade chansen. Det gav Ryssland en chans att ta plats på arenan och nu har vi en ny världsordning. Beklagligt enligt de två som tydligen struntar i internationell rätt om det är USA som står för åsidosättandet…Det har funnits många kritiker av Reinfeldts ”Toppmötet”, både till vänster och borgerliga skribenter, men SvT väljer tre som i grunden försöker hitta och motivera USAs rätt bara det att det gjordes enorma misstag av USA är deras anmärkning !
    Se gärna om det hemska programmet här
    http://www.svtplay.se/video/11857658/efter-toppmotet/efter-toppmotet-avsnitt-1

    • ERIK
     10 januari, 2017 at 19:29

     Glömde en sak som visar på viljan att förstå/urskulda snarare än ifrågasätta. Fogh Rasmussen, numera Goldman Sachs, motiverade inte sitt stöd för Irakkriget utan med att Saddam inte fult ut efterlevt FN-resolutionen. Genom att inte hänga upp anfallet på massförstörelsevapen utan dålig efterlevnad har Fogh Rasmussen undgått den kritik som Bush/Blair fått. Det visar bara att danska medier m.m (även Reinfeldt förstås) vill hitta ursäkter. FN sa nej till USAs krig och då är självklart dålig efterlevnad av tidigare resolutioner av underordnad betydelse!

Comments are closed.