Varför är Google’s Eric Schmidt så rädd?


Denna artikel av Jan Öberg har publicerats först på Transnational Transnationella Stiftelsen (TFF) och sedan på Strategic Culture Foundation.

Strategic Culture Foundation

Den ger ytterligare belysning av utvecklingen mot minskad yttrandefrihet i USA. Jag har översatt den.

Se denna video! Google nedraderar artiklar på Russia Today och gör dem svårare att finna

Den dokumenterar att Eric Schmidt, Alfabetets verkställande ordförande – ett amerikanskt multinationellt konglomerat som äger mycket och bland dem Google – arbetar med att ”nedgradera påstådda propagandautbud som Russia Today, RT – världens tredje största tv-nätverk – och Sputnik.

Vem är Eric Schmidt?
Enligt Wikipedia är Mr. Schmidt, en av de rikaste människorna på jorden, en förespråkare för nätneutralitet, företagsledare och ägare av mycket, en samlare av modern konst etc. Och man kan läsa om hans tungt engagemang med Hillary Clintons nya kampanj och Obama-administrationen och om Schmidts samarbete med Pentagon.
?????????????????????????????????
Eric Emerson Schmidts namn är förknippat med världens största och mest systematiska datainsamlings-sökmotor, Google, som många miljoner använder. Medan vi gogglar tar Google reda allt om oss, t.ex. och om du letar efter en sak att köpa, säg en kamera, ser Google till att kamerannonser snart kommer upp på skärmen. Och de vet allt vi är intresserade av genom vår ”googling”, inklusive politiska intressen och hobbies.

Leka Gud
Denne mycket kraftfulla företagsledare (Eric Schmidt) med tydlig politisk inriktning har beslutat – som det kommer att framgå 58 sekunder in i videon – att Internet och hans enormt dominerande sökmotor a) ska ägna sig åt politisk påtryckning, b) nedgradera åtminstone dessa två ryska medieorganisationer (Russia Today och Sputnik News) eftersom c) han vet att de är ”propagandakanaler” (det diskuteras inte alls eller jämförs med USA eller andra länder) och d) med hänsyn till vikten av politisk korrekthet är det OK att begränsa yttrandefriheten.

Faktum är att han i några ord säger att ett datorprogram och en mekanism som heter algoritm – ska bestämma vad du och jag ska kunna hitta. Google som Gud.
Hans nedgradering – censurpolicy ska inte drabba vanliga media som till exempel har använt falska nyheter och planterade berättelser, utelämnat fakta och perspektiv och källor och framfört propaganda om till exempel USA:s krig runt om i världen.
Det är av ryska media. Och naturligtvis frågar du: Vem nästa? Och var slutar det? (”Varhelst de bränner böcker, kommer i slutändan också att bränna människor.” – Heinrich Heine).

Tydlig kränkning av de mänskliga rättigheterna
Denna typ av politisk paternalism är inte bara helt oetiskt och dumt, det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Det kan inte försvaras med argumentet att andra länder och mediautbud också använder propaganda. Västvärlden – i synnerhet USA – kallar sig ”den fria världen” och strider och dödar gärna, utan den minsta tvivel för att sprida den sin frihet runt om i världen och har gjort det i årtionden.
Vi människor har rätt till information utan störningar – åtminstone om internationell rätt beaktas. I artikel 19 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna anges att ”alla har rätt till yttrandefrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att ha åsikter utan störningar och att söka, ta emot och ge information och idéer genom alla media och oavsett gränser. ”

Du missbrukar din makt, herr Schmidt.
Herr Schmidt, du stör uppenbart och tydligt rättigheter för miljontals människor om inte miljarder då de vill söka information och formera sina åsikter.

Med dina få ord missbrukar du din nästan obegränsade digitala, politiska, ekonomiska och ”försvarsmakt”.

Detta måste sägas oberoende av om vi gillar eller ogillar Ryssland och dess medier. Det är inte frågan här. Detta måste bekämpas, eftersom det är ett sluttande planhalt, Mr Schmidt.

Du borde stå upp och använda dina krafter med principer och vision: Att skydda Internet mot varje minskning av friheten. Frihet för alla, även för ”fake news” hur vi än definierar dem. Ja, det finns en annan lösning på det problemet och det är inte din paternalism.

Det kan bara inte var din uppgift att bestämma vad som är bra för andra och samla in data om oss som bara är bra för dig.
Har västvärlden verkligen blivit så osäker om sig själv?
Censur – nedgraderin – och informationskrig är inte lösningen på någonting. Ett starkt samhälle eller en kultur som tror på sitt eget moraliska värde och vitalitet censurerar inte. Diktaturer – ”regimer” – gör.
Herr Schmidt har mycket mer makt än många staters ledare men han är inte redo för uppgiften, och hur skulle han kunna återplacera teman och media igen i framtiden.
Har Väst, USA och västkulturen blivit så svaga, så darrande vid den globala framtidssynen och så moraliskt försvagad att den inte kan leva med eller att den kan konkurrera faktiskt och intelligent med – andra åsikter? Med ”fake news”? Med propaganda av andra? Om så är fallet, det var här Sovjetunionen var i början av 1980-talet.

Utbildning och tillit.
Det finns mycket bättre lösningar – om man tänker efter. Mr Schmidt kan också googla dem …
Det är utbildning – utbildning av unga och gamla för att lära dem att identifiera vad som är pålitligt och vad som inte är. Lärande om Internet. Det är dialog och det är värdighet – i stället för att lägga sig det på de lägsta nivåer som han anklagar andra för att vara på.
Och det finns fler lösningar.
Att göra demokrati, frihet och mänskliga rättigheter starkare – genom att tro på människor, deras intelligens och solidaritet. När Google nedgraderar sker en de-humanisering. Det kränker intelligensen hos alla som använder Googles sökmotor.
Det sjunker till den låga nivån där falskspelare och lögnare är – saknar moral men är passionerade för att sälja ett visst budskap, även om det är helt ogrundat.
Google i kedjor
Vad är du så rädd för, Mr. Schmidt?
Om jag var Eric Schmidt tror jag att jag skulle vara rädd för att bli uppfattad som en ”användbar idiot” eller en ond operatör på uppdrag av amerikansk militarism – eftersom han riktar sig mot Ryssland i en ny Kalla krigsatmosfär.
När allt kommer omkring är/var han en medlem också av olika den amerikanska regeringens säkerhets- och Pentagon-relaterade styrelser. Han talade vid Halifax säkerhetsforum fylld militärer och anhängare till hårdare tag och som bara ser Ryssland, Nordkorea och Iran som problem, aldrig USA själv. En av panelerna handlar om ”Post-Putin Prep”!
Regime förändring i Ryssland också i framtiden och med sanningsenliga nyheter från Google?
Mr. Schmidt och hans företagskamrater borde också vara rädda för att miljoner kommer att bli mer positiva till Russia Today, Sputnik och även själva Ryssland på grund av hans ord.
Det finns inga krig på marken utan informationskrig. Om Schmidts Google kämpar för politiska krig med nedgradering kommer många av oss att avskräcka till mer fredliga sökmotorer som respekterar rättigheter och etik än hans. Så tills vidare:

#BoycottGoogleSearch

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.


* Hur USA ska censurera internet
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Censurerat om massakern i Odessa
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Facebook censurerar Jill Steins kritik av Hillary Clinton

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


5 svar till “Varför är Google’s Eric Schmidt så rädd?”

 1. Stefan Lindgren skriver i Ryska Posten idag

  Russia Today portas i Washington
  Rysslands största massmedia i utlandet, engelskspråkiga Russia Today med 8 miljoner tittare i USA, portförbjuds från USA-kongressen.
  USA:s förening av radio- och tv-journalister beslutade enhälligt på onsdagen att beröva Russia Today det presskort som ger tillträde till kongressen.
  Ryssland kommer att slå tillbaka genom att förbjuda de amerikanska radio- och TV-stationerna Vocie of America och Radio Free Europe/Radio Liberty samt några mindre ombud för dessa från regeringens pressmöte. Privata amerikanska medieföretag är inte portförbjudna.
  I slutet av november i år återkallade ett kongressutskott i USA Russia Todays ackreditering på Capitol Hill med hänvisning till dess status som ”utländsk agent”. Idag har RT registrerats som utländsk agent, men det räddade inte företaget från att portförbjudas i kongressen.
  Ytterligare ett initiativ i USA-kongressen psykkrig mot Ryssland är ett kongressförslag att döpa om torget framför
  den ryska ambassaden. Sedan 1984 har detta torg hetat ”Andrej Sacharov Plaza” för att hedra Sovjetunionens då mest kända dissident.
  Nu har dock Sacharov tjänat ut som provokation.
  Phil Mendelson (D) och Mary M. Cheh (D) i Washington D C:s kommunstyrelse föreslår nu att torget ska döpas om till ”Boris Nemtsov Plaza”, med motiveringen att ”Nemtsov ägnade sitt liv åt kampen för rysk demokrati… vilket gjorde honom till främsta måltavla för Vladimir Putins regim”. Återstår att se hur Ryssland kommer att besvara den förolämpningen. (rt.com 1/12, forbes 30/11)

 2. Läs gärna också Mordet på Nemtsov

  Boris Nemtsov var en rysk oppositionspolitiker som mördades 2015, vilket enbart var till nackdel för bl.a. Putin.

  Wikipedia: In late June 2017, five Chechen men were found guilty by a jury in a court at Moscow after they agreed to kill Nemtsov in exchange for 15 million rubles (US$253,000) with the person who hired them are still at large…..
  The President, Vladimir Putin, sent a telegram addressed to ”Dina Yakovlevna Eydman, mother of Boris Nemtsov”,[54][55] expressing his condolences and adding, ”We will do everything to ensure that the perpetrators of this vile and cynical crime and those who stand behind them are properly punished.”
  Prime Minister Dmitry Medvedev expressed his condolences to the families.
  Foreign Minister Sergey Lavrov said the murder was a ’filthy’ crime and it would be investigated with utmost vigor.
  Head of the Chechen Republic, Ramzan Kadyrov accused western agencies saying ”Boris Nemtsov was killed in the center of Moscow. Only those forces interested in fomenting tensions could take such a treacherous step.

 3. När man bojkottar något så är det naturligtvis bra att ange alternativ till det man bojkottar. Så jag bidrar helt enkelt positivt och konstruktivt genom att rekommendera intresserade läsare till de alternativa sökmotorer som finns i Vetenskapliga partiets högerspalt.