SvT diskuterar starka ledare i Nordkorea och i andra länder


Detta har skrivits av Nils Nordlund, nu Luleå. Jag träffade Nils och hans 5 syskon för nästan 50 år sedan i Uppsala, urspungligen ditsläpad av en yngre syster till Nils. Alla bra anti-imperialister, och alla med i DFFG, (utom hon som bodde i Kalifornien och var med i antikrigsrörelsen där).
svt_logo_2006
Nils har berikat bloggen med artiklar, med fokus på yttrandefrihet och vikten av Public service tar sitt ansvar med oberoende och korrekt rapportering.

Här ett brev till Hanna Sahlberg och Ginna Lindberg på Sveriges Radio

Artikeln/brevet.
Datum: 23 september 2017 13:19
Ämne: Till Hanna Sahlberg och Ginna Lindberg
Till: utrikes@sverigesradio.se, hanna.sahlberg@sr.se, Ginna Lindberg , ginna.lindberg@sr.se

Hej Hanna och Ginna!

Jag lyssnade på ert framträdande i Svt-Forum tillsammans med andra korrespondenter, där ni skulle diskutera ”starka ledare”. Men jag kunde inte begripa, varför ert inlägg om Kim Jong-Un så påtagligt avvek från de övrigas.

Det är sant, att Nordkorea är ett ganska speciellt land, jämförbart med sådana som Saudiarabien, Eritrea, Paraguay och kanske något afrikanskt land, typ Idi Amins Uganda. Men tror du verkligen, att jag och dom flesta andra lyssnarna ville höra intetsägande floskler om dynastin, håret och mord
på nära släktingar. Varför sa inte Arias något om Trumps hår?

Med tanke på att få länder och folk har sin Historia så närvarande som Koreanerna och det stora förklaringsvärde, som ligger i detta, så var det mer än förvånande, att ni missade den poängen.
Pyongyang untitledNordkoreas huvudstad Pyongyang, helt sönderbombad av USA under Koreakriget
Svenskarna är ett kunskapstörstande folk, särskilt sådana i lägsta skiktet som jag, en 80-årig f.d. lagerarbetare, som inte själv lyckats ta del av den utbildning, som vi skattebetalare kostat på er. Då förväntar vi oss betydligt större substans i framträdandena. Jag har, utifrån min begränsade förmåga, samlat ihop tre viktiga historiska utgångspunkter, som på något sätt borde ingå i varje försök att förstå situationen i Korea.

1. Korea anfölls och ockuperades av ett extremt rasistiskt och våldsbenäget Japan under 2:a Världskriget med bl.a. över 200.000 sexslavar. Har du ingen
empati för dessa kvinnor?

2. Ockupationen övertogs efter kriget av USA. Ur askan i elden skulle man kunna säga. USA, ett land med en Historia, som grundar sig på ett folkmord på urbefolkningen (från början 12 miljoner, men idag kanske 200.000, internerade i koncentrationsläger), och en ekonomisk uppbyggnad med hjälp av slavar, män-
niskor tvångsförflyttade från Afrika, skulle nu göra ont värre. Få länder har råkat ut för att administreras av egna förrädare under främmande ockupation och därefter inte tillåtits ett rättsligt efterspel. Ingen har förmenat och anklagat Norge för att dom efter 2.a Världskriget dömde och avrättade ett 30-tal kolloboratörer med Quisling själv i spetsen. Men ett hånfullt rasistiskt USA lyfte istället fram dessa förrädare som sina favoriter och förtrogna.
pyongyangPyongyang 1952
3. Ingen kan väl på allvar förvåna sig över att Koreanerna efter 5 års amerikansk ockupation gjorde uppror över hela landet och drev iväg sina översittare. Men med havet upp till knäna gjorde nu amerikanarna helt om och startade ett motanfall, som av bara farten också avsåg att gå in i Kina. Med hjälp av den atombombshybris, som militärt helt i onödan, skapats i Hiroshima och Nagasaki, skulle man nu självsvåldigt återinsätta Chiang Kal-shek på tronen. Men den euro-asiatiska vintern ställde åter upp på folkets sida. Innan man hunnit passera den frusna gränsfloden Jalu, hade tusentals soldater frusit ihjäl eller fått frostskador. Man hade med mer än 10 gånger underskattat Kinas militära förmåga, som nu kom i ett motanfall. Det blev totalt fiasko och den galne krigsgene-
ralen Douglas MacArthur fick sparken. Nu utbröt en kolerisk hysteri i Washington. På värsta Vilda Västern manér skulle hämnd utkrävas. Krigsmakten fick order att med napalmbomber döda så många människor som möjligt i norra Korea. På så sätt dödades mer än 3 milj oskyldiga civila och mellan ½ och 1 miljon soldater
– ett av Historiens värsta krigsförbrytelser, någonsin.
Men man tordes i alla fall inte använda atombomber, sedan ryssarna påbörjat egna provsprängningar i augusti, 1949.

Dessa helt exempellösa brott mot ett helt folk har lämnat outplånliga, djupa ärr i våra Koreanska medmänniskors själar. I norr tvingas folk leva i en diktatur, men sannolikt röstar många ändå med fötterna och är stolta över att en egen atombomb har krönts till Koreas kejsare – en liten upprättelse ur förnedringens fruktansvärda skam.

En elementär rättslig uppfattning säger, att dom båda mycket rika länder, som förorsakat det koreanska traumat också ska betala för ekonomisk kompensation och upprättelse, men istället hotas nu med total ”utplåning”. Med ”Psykopaten”, som var alternativet i Vita Huset, så skulle situationen sannolikt ha
varit ännu värre. Ont krut förgås inte så lätt.

Här behövs ett massivt agerande från hela världen. Varför inte börja med att tala sanning? I vems intresse demoniseras Koreanerna? Stora sanerngar har påbörjats i våra skolor och i t.ex. Facebook för att begränsa förekomsten av ”alternativa fakta”
och ”falska nyheter”, förr i tiden hette det propaganda, demagogi
och desinformation. För att Sveriges Radio inte ytterligare ska
tappa i förtroende och anseende måste man gå före, hålla
ryggen fri och självsanera.

Har jag i min korta och anspråkslösa summering råkat skriva något fel, eller missuppfattat någonting, så vore jag tacksam för
ett påpekande. Det är allvar nu.”

Andra artiklar av Nils.
Granskningsnämnden – anmälan för rasism
”Grisen Putin” – ny anmälan till Granskningsnämnden
Anmälan till Granskningsnämnden för rasistiskt ordval
Attentatet mot yttrandefriheten i Sverige – 5 döda

i Andra om:, , , , ,, , , , ,


3 svar till “SvT diskuterar starka ledare i Nordkorea och i andra länder”

 1. Några kommentarer:

  För det första arbetar Hanna Sahlberg och Ginna Lindberg på Sveriges Radio (SR) och inte på Sveriges Television (SvT). Synd att du inte skriver ut referens så man kan lyssna på programmet och vad de sa.

  Din punkt 1; Japan anföll inte Korea under WW2. Korea var sedan många år en Japanska Koloni.

  Din punkt 2: USA vann kriget mot Japan och ockuperade sedan initialt Japan och Korea. Sovjetunionen deltog inte i kriget mot Japan, men anföll Japan dagarna efter den första bomben mot Hiroshima. Dels för att få territoriella anspråk men också för att hindra USA att få motsvarande mot Sovjets gräns. Sovjet och USA möttes sedan vid den 38 breddgraden, och det skapades ett Nord-Korea och ett Syd-Korea.

  Din punkt 3: Är direkt felaktig. Det var inget Koreansk uppror. Det var Nord-Korea som anföll Sydkorea, ingen ifrågasätter. Jag tror varken Sovjet eller Kina var speciellt glada över anfallet. Både sovjetiska trupper hade lämnat hade lämnat Nord och Amerikanska trupper lämnat Syd. Syd-Korea hade haft demokratisk val och var inte längre ockuperat. fredsförhandlingar, återförenande etc sköttes av FN. Efter anfallet var det en FN-styrka med många deltagande länder, men dominerat av USA, som stödde Syd och slog tillbaks anfallet. Kina kom in i kriget då Nord var nästan besegrade och FN-trupperna kom nära Kinas gräns. kriget stabiliserades sedan åter kring 38 breddgraden.

  Slutligen, vad i din påhittade beskrivning har att göra med en diskussion i radio om ”Starka Ledare”.

  • Artikeln har skrivits av Nils Nordlund. Har korrigerat och angett att Hanna Sahlberg och Ginna Lindberg på Sveriges Radio (SR), medan Forum är ett program på SvT.

   1. Japans brutalitet väckte motstånd och en starkare motståndsrörelse växte fram under ledning av Kim il Sung. Wikipedia ”Korean resistance to the brutal Japanese occupation[133][134][135] was manifested in the nonviolent March 1st Movement of 1919, during which 7,000 demonstrators were killed by Japanese police and military.[136] The Korean liberation movement also spread to neighbouring Manchuria and Siberia.
   Over five million Koreans were conscripted for labour beginning in 1939,[137] and tens of thousands of men were forced into Japan’s military.[138] Nearly 400,000 Korean labourers died.[139] Approximately 200,000 girls and women,[140] mostly from China and Korea, were forced into sexual slavery for the Japanese military.[141]”
   2. Sovjet gick in i Manchuriet mot japanska trupper i enlighet med tidigare överenskommelse med USA och Storbritannien efter vad jag vet. Det var en kraftfull motståndsrörelse i Korea, som efter kriget hade stort inflytande i södra delen av landet också. USA kom dit och förde dit högerextremisten Syngman Rhee som då bott många år i USA. Före krigsutbrottet förekom upprepade krigshandlingar både från södra och norra delen. Angreppet krigest start finns olika versioner. Nordkorea fick inte lämna sin version innan FN fattade beslut i Sovjets frånvaro.

   Läs även: Nordkoreas kärnvapenmissiler: Fantasi och verklighet – ett perspektiv från Australien;
   Krigshot och kärnvapen på Korea-halvön, samt om Koreakriget;
   Krig mellan USA & Nordkorea? (2013)