Anti-korruptionsdagen – och korruptionen i Ryssland, USA, Sverige och EU

Jag läste nån’stans igår att det är ”Anti-corruption Day” på lördag, och satt då ihop denna artikel. Och ser nu att ”Anti-corruption Day” var förra lördagen. Ve och fasa!

-Men kanske har inte korruptionen helt försvunnit i veckan, eller?… Läs och bedöm!

Artikeln.
Korruption är vanligt i många länder. Här uppgifter från Sverige och några andra ”Väst-länder”.

Korruption och svart ekonomi i Sverige, EU, USA och Ryssland.

Mutor av storföretag, och korruption bland framstående politiker är inget nytt. Inom kapitalismen strävar varje företag strävar efter så vinst som möjligt, så många och bra uppdrag som möjligt. Då är mutor och korruption bra ”hjälpmedel”.
Detta innebär inte att korruption inte funnits och finns i stater med socialistisk ekonomi.
Några nedslag:

EU


* ”Korruptionens omfattning i EU är hisnande” enligt en artikel i Göteborgsposten 4/2 2014 av Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor.Göteborgsposten C Malmström 3/2
Sverige är dock ett av länderna med minst problem, men alla uppgifter tyder inte på det.

”Men 18 procent av svenskarna känner någon som har tagit emot en muta, att jämföra med EU-snittet på 12 procent.”


Artikeln publiceras inför en 300-sidig rapport om korruptionen i EU, den första i sitt slag trots tidigare rapporter om en omfattande korruption. Minst motsvarande 1000 000 000 000 (tusen miljarder) kronor används i korruptionen.
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

Sverige.


Den 23/11 2016 slogs Ericssons sannolika mutor upp som en stor nyhet idag. Bland annat förekom mutliknande bidrag till Clinton Foundation

Vi har i Sverige under senare år sett flera exempel på fusk som Telia och hästköttsskandalerna, tidigare asfaltskartellen och den stora mutan i samband med Bofors Indienaffär för drygt 25 år sedan. Och TeliaSoneras misstänkta mutning av presidentfamiljen i Azerbadjan.

Svenska mutor och Clinton Cash.
schweizer-clinton-cash
Youtube-dokumentären baserad på boken Clinton Cash visar bl.a att:
* Svenske oljemagnaten Lukas Lundin betalade 100 miljoner dollar till stiftelsen: Kort efteråt bytte USA fot i linje med Lundin Oils intressen i Kongo-Kinshasa
* Ericsson gav Bill Clinton 750.000 dollar för ”ett tal” – sju dagar senare upphävde Hillary USA:s planerade sanktioner mot bolagets export till Iran
* Postkodlotteriet betalade 26 miljoner dollar till Clintons ”välgörenhetsstiftelse”
– en postbox i Stockholm avslöjade Washington Times sommaren 2015. För att kunna ta emot pengarna utan att bryta mot den svenska lotterilagen, som kräver att överskottet av lotterier går till svensk välgörenhet, registrerade Bill Clinton en svensk ”välgörenhetsstiftelse” i form av ett brevlådeföretag i Stockholm år 2010 som saknar svensk verksamhet och har officiell adress på en advokatbyrå i Stockholm. Därigenom kunde makarna Clinton kringgå de amerikanska antikorruptionsreglerna, som hade krävt att ersättningarna skulle etikprövas av amerikanska UD. Fram till valet 2014 var nuvarande utrikesminister Margot Wallström (S) styrelseledamot i Postkodlotteriet.

Mutor till senatorer i USA?
I USA pågick en het debatt om TTP, och om snabbehandling av detta världens hittills största handelsavtal, av en händelse morgonens blogginlägg. Trump trotsar TTP
500 (2)
Tidningen Guardian skrev 27/5 att USA:s senat 14/5 med 65 röster mot 33 beslöt om snabbehandling av lagförslaget och några dagar senare beslöt man att avsluta debatten.
I USA finns närmast obegränsade möjligheter för företag att stödja politikers arbete. Särskilt framträdande är presidentvalen där huvudkandidaterna får hundratals miljoner dollar från storföretagen till sina valkampanjer – snacka om oberoende. Är inte detta en slags muta, tillåten i lagen?

Guardian skrev att av totalt 1 148 971 dollar (ungefär 10 miljoner kronor) gavs i genomsnitt 17 676 dollar (150 000 kronor) till var och en av de 65 som röstade ”Ja”. Den genomsnittlige republikanen fick 19 673 och den genomsnittlige demokraten 9 689 dollar från företagens TPP-supportrar. Särskilt stor var stödet till senatorer som skulle bedriva valkampanjer 2016.

2. Presidentens män –korrumperade av storfinansen?
Obama president_official_portrait_hires
(Detta är ett förkortat uppdaterat utdrag ur boken ”USA som världspolis”).
Särskilt framträdande har inflytande från finanssektorns män (det är så gott som enbart män) varit i USA:s finansdepartement. Robert Rubin, finansminister under Bill Clinton var ordförande i den stora investmentbanken Goldman Sachs, liksom finansministern Henry Paulson hos president George W Bush. Rubin efterträddes som finansminister av ekonomiprofessorn Lawrence Summers, som nu är chefsrådgivare åt president Obama i ekonomiska frågor, och som 2008 fick ersättning på 5,2 miljoner dollar som hedgefondschef, och närmare 3 miljoner som talare för storbanker.

Förre chefekonomen i IMF Simon Johnson skrev 2009 att “Elitintressena inom näringslivet – finansintressen i USA spelade en viktig roll för att skapa krisen genom sitt omättliga risktagande (”ever larger gambles”), med regeringens underförstådda stöd, fram till den ofrånkomliga kollapsen. Ännu mer oroande är att samma intressen idag kan utnyttja sitt inflytande för att förhindra genomförandet av reformer som ökar sannolikheten för att man ska kunna häva recessionen och undvika en djupdykning. Regeringen förefaller hjälplös, eller ovillig, att ingripa mot dem” (de Vylder 2009:56).

Den kanske främste representanten för demokraterna, Chuck Schumer, i kongresskommittén för ny lagstiftning för finansmarknaden är en känd försvarare av finansvärlden. Han fick själv 1,65 miljoner dollar i ersättning från finansmarknaden år 2009. Nitton av 22 medlemmar i denna ”Senate Banking Committee” fick ersättning från Wall Street 2009. Och Wall Street stödde Obamas valkampanj med 14,9 miljoner dollar, en bra bit över 100 miljoner kronor år 2008. Detta bidrar till att förklara att det endast fattats beslut om högst begränsade regleringar och inte om tydligt ökad demokratisk kontroll över finansvärlden från Obama och hans administration.

Korruptionen i Ryssland


Pål Steigan har i sin blogg uppgifter om korruptionen i Ryssland, som jag denna gång återger på svenska och något förkortat, för att göra eget tillägg om korruption Pål Steigan

Ryska Ekokrim, under inrikesdepartementet, uppger att den genomsnittliga mutan i Ryssland var 208.000 rubel (Ungefär 30.000 SEK) 2014.
I mars 2017 uppgav chefen för korruptionsbekämpande generallöjtnant Andreij Kurnosenko genomsnittsbeloppet ökat med 75% på ett år til 328.000 rubel. Enligt Rosstat, Rysslands statistisk-kontor, utgör «skuggekonomin» 21,2% av landets ekonomi, och detta inkluderar korruptionen.
Korruptionen fick en stor genombrott vid Sovjetunionens sammanbrott, då inte minst partipampar säkerställde privat kontroll över tidigare offentlig egendom.
Under Västs favorit Boris Jeltsin gjorde de ryska oligarkerna sitt genombrott som en mäktig klass på nationell plan. Wikipedia
Jeltsin untitled
Jeltsin-oligarkerna kontrollerade mellan 50% och 70% av Rysslands finanser enligt Wikipedia. Vladimir Putin har bekämpat en del av dessa oligarker, såsom Chodorkovskij, Berezovskij och Gusinskij.Guardian

De flesta oligarker blomstrar som tidigare och är glada att visa fram sin enorma rikedom.

De avsatta oligarkerna har förenat sina krafter med USA och andra utanför Ryssland. Carl Bildt har nära band till ryska oligarker.Carl Bildt och ryska oligarker

Ryssland är ett kapitalistiskt land som domineras av en härskande klass av nya oligarker. De använder sin makt bland annat genom mutor och en svart ekonomi. Detta skadar det ryska samhället och Ryssland som land.

Skatteparadisen.


Skatteparadisen har behandlats i andra artiklar här, t.ex. dessa:
”Paradise Papers” och ”Panama papers” – varför tillåta rikas lurendrejeri?;
USA – skatteparadisens moder och största skatteparadis;
UK:s Independent USA:s storbolag stora skattefifflare – Putin vit;
Kinesiska ledares skatteparadis;

Vi behöver ett annat samhällssystem i världen, ett med mera genuint demokratiska och humanistiska värderingar!


Corruption
Jag tror att mänskligheten behöver ett system där vi gemensamt och planmässigt kan utnyttja jordens resurser nu och för framtiden. Detta innebär inte planhushållning i diktatorisk form, utan en kraftig utvecklad demokratisk form av ekonomi, där kreativitet givetvis också ska belönas. Då kan vi snabbt få bort fattigdomen och reellt ta itu med miljöfrågorna. En socialisering innebär att befolkningen runtom i världen via valda representanter får kontroll över våra gemensamma tillgångar, en förutsättning för rättvis och rationell användning av dessa. Då försvagas också drivkrafterna för korruption och mutor.
Läs vidare Ericssons mutor (?) är en droppe bland många i korruptionshavet

intressant.se,
, , , , , , , , , , ,

  25 comments for “Anti-korruptionsdagen – och korruptionen i Ryssland, USA, Sverige och EU

 1. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  16 december, 2017 at 09:49

  ”… då minst partipampar säkerställde privat kontroll över tidigare offentlig egendom.” Några av dessa partipampar var Jeltsin och Gorbatjov. Finns det fler? Och som fortfarande är verksamma i Ryssland? Kan en av dess vara Putin själv och hans släktingar? Han äger ingenting själv – säjs det – men hans släktingar och vänner är rika som gräs. Korruption?
  Har du någon anledning att inte ta upp nuvarande korruptionen i Ryssland?
  Har du någon anledning att inte ta upp korruptionen i Kina?
  Några av Kinas rikaste män:
  Liang Wengen 62,2 miljarder kronor.
  Robin Li 61,5 miljarder kronor.
  Liu Xungxing 45,4 miljarder kronor.
  Liu Yanghou 44,1 miljarder kronor.
  Zong Qinghou 43,4 miljarder kronor.
  Osv …
  ’I CPPCC sitter enligt Hurons lista Kinas rikaste person Li Hejuh, som blivit rik på bland annat solenergi, och Robin Li som är chef för sökmotorn Baidu.’/SVT
  Några av dom som är dom rikaste i Kina äger företag. Är alltså kapitalister.

  • 16 december, 2017 at 10:50

   Och flera av dem är väl med i Kommunistpartiet.

 2. USA slår alla i korruption
  16 december, 2017 at 10:41

  Inget land i värld så genom korrupt som USA. Där kan du köpa hela kongressen om du har pengar. Du har hela landets lagstiftande församling i dina fickor. Svårt att tro? Amerikanerna vet om detta. De avskyr politikerna. USAs kongress är inte ett dårhus, men likväl ett korruptionens näste. Endast det kan förklara varför var t o m tar ifrån sin egna medborgare och ger till en hel främmande makt. Det är precis vad den sionistiska lobbyn har lyckats med. Därför står USA på sionisterna sida i ur och skur. Därför är USA beredd att gå mot sina egna intressen för marktjuvarnas sammanslutning – israel. USA har krigat och kommer att kriga i Mellanöstern, allt för att främja marktjuvarnas intressen. Nästan hälften av USAs befolknings lever under existens minimun nivå ändå har USA lovat marktjuvarna 38 miljarder dollar under de kommande 10-åren (2017-2027). Alltså, ca 4 miljarder dollar per år, vilket blir ca 7,000 dollar (65,000 svenska kronor) för varje marktjuv per år – 70,000 dollar (ca 650,000 svenska kronor) under en tio års period. USA egentligen är så korrupt den har låtit sig ockuperas och säljas till den högst betalande. I sin tur USAs korruption har också korrumperade en hel värld. Den/de som rensar USA från denna korruption gör en hel värld en välbehövlig tjänst.

 3. Uppköpta kongressledamoter - en lista
  17 december, 2017 at 06:51

  Hur gick det till när USAs avskaffade net-neutralitet? Självklart som vanligt – genom korruption. Nedan ett exempel och en lista av korrupta/uppköpta ledamöter

  https://www.globalresearch.ca/heres-how-much-money-the-telecom-industry-gave-to-members-of-congress-who-urged-the-fcc-to-end-net-neutrality/5623006

 4. Knut Gustafson
  17 december, 2017 at 12:32

  Korruptionen är värst i länder med svaga och av det politiska systemet beroende institutioner. Fa exempel på det är de forna Sovjetrepublikerna. Studera data från Transparency organisation och Världsbankens WGI-indikatorer så framgår detta klart. Utvecklingen för Baltikum och de forna östländer som numer ingår i EU är talande jämfört med andra forna sovjetrepubliker andra länder med svaga institutioner. För Baltikum och Östeuropa har EU-medlemskapet inneburit institutionella förändringar som bl.a. lett till minskad korruption. Andra länder har fortfarande kvar post-sovjetiska strukturer vilket som bekant göder korruption

  • 17 december, 2017 at 12:41

   Varför är då korruptionen så stor i USA:s politik, inom EU?

   • Knut Gustafson
    17 december, 2017 at 14:01

    Stor men inte lika stor som i Ryssland, andra forna Sovjetrepubliker o andra länder med svaga institutioner. Kolla de källor jag anger

    • 17 december, 2017 at 14:41

     Dessa källor är inte heltäckande. Vad säger de om den politiska korruptionen i USA?

     • Knut Gustafson
      18 december, 2017 at 05:40

      Vare sig insamling, bearbetning eller konstruerande av indikatorer leder till att något land systematiskt gynnas eller missgynnas. Korruption på alla nivåer och inom alla sektorer ingår. Du tycker kanske inte om slutsatsen som jag lade fram ovan men den är baserad på ett gediget material.

      Av inlägget ovan att döma så väljer du att redovisa uppgifter från framförallt media som stödjer din åsikt att USA skulle vara mer korrumperat än Ryssland idag. Inget kunde vara mer felaktigt. Ryssland är en kleptokrati där Putin låter oligarkerna roffa åt sig så länge de är lojala mot honom.

      • 18 december, 2017 at 09:48

       Putin har gjort en stor insats då han begränsat makten för oligarkerna som snabbt växte fram under Väst-stödda Jeltsin

       • Knut Gustafson
        18 december, 2017 at 12:50

        Han har rensat ut selektivt. De som är lojala får vara kvar så länge som de stödjer honom. Men det är en bisak i den här tråden. Ryssland och andra forna sovjetrepubliker tillsammans med andra länder med svaga institutioner i bl.a. Latinamerika, Afrika är mer korrumperade än länder med starka och oberoende institutioner som bl.a. återfinns i EU, Nordamerika. Det konstateras vid att kontrollera de källor jag nämnt.

        • 18 december, 2017 at 13:12

         Dessa källor belyser ej alla centrala aspekter. Korruption är ett stor problem inom EU anser dess företrädare. Du anför inga motargument gällande den politiska korruptionen i USA.

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   17 december, 2017 at 13:53

   Varför tror du att massvis med svenska företag flyttar och investerar i Baltikum? För att de är hyggliga? För de vill hjälpa Baltikum?
   Nej. Företag har endast egenintresse. De gör inget utan att de tjänar på det. Marknaden är, enligt en sajt, liberal och att det råder internationella mått mätt en hög grad ekonomisk frihet.
   Dvs, låga löner och minimal frihet för arbetarna att kunna organiserar sig.
   Visste du att estländarna inte äger sin egen skog? Det gör bland annat Svenska Skog, Svenska Bergvik Skog.
   Regeringarna i Baltikum är endast till för de som investerar i landet. De – och EU – beslutar om lagar och annat för att underlätta för företagen att betala ut svältlöner och inga fackföreningar.
   Utan EU som investerar i Baltikum så skulle de stå sig slätt. Så är regeringarna i Baltikum till för folket eller är regeringarna till för de som investerar i landet? Tala om korruption!
   Och Ukraina är det företag som Burisma Holdings – med bland annat Hunter Biden (ja, du vet, USA:s f d vicepresidenten Joe Bidens son) i styrelsen – som drar i trådarna.

   • Knut Gustafson
    18 december, 2017 at 05:47

    Det här är så fel som det kan bli. Estland idag är ett fritt land till skillnad från det var en del av Ondskans Imperium. Idag slipper estländare oroa sig för att deporteras till Sibirien. Deras levnadsstandard överstiger ryssarnas och de åtnjuter samma friheter som du har gjort hela ditt liv.

    Du borde skämmas och be samtliga anhöriga till Sovjetunionens miljontals offer om ursäkt. Som vanligt när kommunister ”argumenterar” så slänger de ur sig lögner och konstiga påståenden. Sanningen ör som bekant kommunisternas värsta fiende.

    • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
     18 december, 2017 at 11:17

     Business-Sweden: ”Sverige är ett välkänt och starkt varumärke i Lettland. Marknaderna är liberal och i internationella mått råder en hög grad av ekonomisk frihet. Sverige är största utländska direktinvesterare och cirka 800 svenska företag är registrerade i Lettland. Det finns en kontinuerlig strävan mot innovation och insatser att stimulera företagsamhet. I maj 216 fick landet en formell inbjudan till OECD efter att ha uppfyllt höga krav på ekonomisk politik och samhällsstyrning.” Ur samma artikel: ”Svenska Bergvik Skog är en av de största utländska aktörerna i skogsbranschen.”
     Jag googlade på baltikum svenska skog och fick fram en hel massa artiklar om hur svenska företag och privata köper upp skog i Baltikum.
     Affärsvärlden, 2009-02-20, en artikel av Birgitta Forssberg:
     ”Den svenska regeringen drev igenom krispaket som sätter Lettlands befolkning på svältkur – allt för att rädda Swedbank och SEB. Tisdagen den 13 januari i år kom letter med bussar till Riga från alla delar av landet.” ”Till slut fanns hela 10 000 personer där. Alla med ett och samma syfte; att protestera mot regeringen och dess ekonomiska politik.” ”Den lettiska befolkningens ursinne – mot politiker, mot banker, ja mot alla sina nordiska grannländer -l ledde fram till det som nu i vissa kretsar går under pingvinrevolutionen.”

     Varför ska jag be om ursäkt? Jag har inte mördat någon. Du kan aldrig hitta någonstans inom varje kommunistiskt parti – med vissa undantag när det gäller ideologi – där det står att vi är för förföljelser och avrättning av politiks motståndare, eller att ett folk är bättre än andra. Kapitalistiska partier här i Sverige – och övriga världen, till och med Finland – har förföljt kommunister och spärrat i dom i läger i Norrbotten under kriget. McCarthy har förföljt människor i USA. Men har kapitalismen någon gång bett oss om ursäkt för vad Kapitalet har gjort oss?

     • Knut Gustafson
      18 december, 2017 at 12:55

      Även i Lettland har man haft en positiv utveckling, med undantag av då år regeringen dumt not valde att att hålla en fast växelkurs mot Euron för att uppfylla villkoren för euron.

      Nej det står inte att ni är för mord, tortyr, fängsling, deportering och förtryck i största allmänhet. Men det blir resultatet när kommunistiska partier kommer till makten. Det går inte att införa kommunism, vilket i sig är en illusion, utan att slakta människor som har andra åsikter.

      Eftersom du anser att Sovjettiden var bättre så borde du be de människor som levde i detta helveta och de anhöriga som sörjer sina mördade släktingar om ursäkt.

      • 18 december, 2017 at 13:11

       Det fanns inget kommunistiskt samhälle. Du har sannolikt en helt snedvriden bild av vad kommunism är.Vad är komunism – Del 1

       CIA är mest känt idag för att stå för ”mord, tortyr, fängsling, deportering och förtryck ” Över 20 miljoner har dött i folkrättsvidriga krig av USA efter 1945, kanske en miljon i Sovjet- och Rysslandskrig (Afghanistan f.a.). USA ledande då det gäller statskupper mot demokratier.

       Tysk bok: CIA och Nato dödade Olf Palme;
       Utbildning av terrorister till Syrien_CIA:s största fiasko;
       USA-författare:CIA as organized crime

       Några USA-stödda statskupper mot demokratiskt valda regeringar.
       Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.
       – 1953 Mossadeq i Iran 1953
       – 1954 Arbenz i Guatemala
       – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
       – 1965 Sukarno i Indonesien
       – 1973 Allende i Chile
       – 1970 Sihanouk i Kambodja
       – 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
       – 2002-2015 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
       – 2014 Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti och skickas till Afrika. En USA-stödd statskupp genomförs och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas
       – 2009 Zelaya i Honduras
       – 2013 Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi
       – 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari

       Stark opinion för socialism i USA!

       YouGov har genomfört opinionsundersökningar där man regelbundet frågat folk om deras uppfattning om socialism och kapitalism. Bland unga väljare (18-24 år) var det i januari 2016 43% som «såg positivt på socialismen» mot 26% som «såg negativt» på den.
       YouGov skriver också ”Nearly half (48%) of all Americans have an unfavorable opinion of socialism, the poll finds. This is essentially unchanged from a survey conducted in May 2015, when 51% expressed negative feeling about the ideology. 29% now hold a favorable opinion of socialism, up only slightly from 26% over the same period”. https://today.yougov.com/news/2016/01/28/democrats-remain-divided-socialism/

       I en opinionsundersökning juni-oktober 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder (BBC World Service. Poll. Wide dissatisfaction with capitalism – twenty years after fall of Berlin wall). Endast 11 % menade att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé. Dubbelt så många som 11 %, 23 %, menade att kapitalismen var fundamentalt bristfällig och att ett nytt ekonomiskt system ”a new economic system” behövdes. En majoritet, 67 %, menade för övrigt att regeringar borde fördela välstånd mera jämnt.
       * En annan opinionsundersökning i USA 2009 fann att endast 53 % av de svarande ansåg att kapitalism var överlägset socialism. Bland dem som var under 30 år föredrog 37 % kapitalism medan 33 % föredrog socialism. (New Poll: Socialism is Gaining Popularity in America. Cleveland Leader, 9 april 2009.
       * Man kan också notera att 45 % av de svarande i en opinionsundersökning i USA år 1987 trodde att det berömda uttrycket Karl Marx Kritik av Gotha-programmet (De tyska socialdemokraternas program 1875) ”från var och en efter dennes förmåga, till var och en efter behov” fanns inskrivna i USA:s författning. (Poll on Constitution Boston Globe Magazine 13 september 1987.
       ALLTSÅ, en annan med demokratisk och mer jämlik värld är inte bara möjlig – den är nödvändig och den har stöd i människosläktets utveckling, och genetik (Se t.ex. Göran Greiders bok ”Den solidariska genen” som väl och balanserat sammanfattar kunskap om ”människans natur”).
       Kapitalism is not working images
       -I en frågeundersökning 2011 uppfattade 40 % av tillfrågade i ett representativt befolkningsurval i USA ordet ”capitalism” som negativt, medan 60 % såg negativt på ordet ”socialism (http://www.politico.com/news/stories/1211/70926.html).
       -I representativ undersökning 2012 av Pew Research uppfattade 40 % i USA ordet ”capitalism” som negativt, medan 50 % såg det positivt. Sextio procent 60 % såg negativt på ordet ”socialism”. Två år tidigare var 37 % negativa till ”capitalism” medan 52 % var positiva. (”Capitalism is on the decline in America -at least the word is”).
       – En annan undersökning påvisar minskad tilltro till kapitalismen i bl.a. Sovjetunionen. Detta var en klusterbaserad intervjuundersökning med en felmarginal på 4-4,5 %. (Bild nedan).
       Pew Research Anniv-of-Fall-of-Soviet-Union-20110044

       Sammanfattningsvis finns en utbredd kritisk inställning till kapitalismen och en likaledes utbredd positiv inställning till socialism, och även till det socialistiska Sovjetssystemet med alla dess brister. Och inte bara och främst hos de som levt i systemet, utan också i USA enligt flera olika undersökningar vid olika faser i ekonomin. Dessutom i många andra länder (BBC-undersökningen).

      • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
       18 december, 2017 at 13:39

       Anser du att varje katolik bär ansvar för att vissa katolska präster är pedofiler?
       Anser du att kapitalisten Carl Bildt borde be om ursäkt för vad Lundin Oil har gjort i världen? Bör kapitalister be om ursäkt för att det dör omkring 80 människor per år i arbetsplatsolyckor som mycket lätt kunde ha förhindrats? Bör kapitalister be om ursäkt för att de har fört in ett girigt system som skapar tiggare utanför butikerna?
       Jag anser inte att Sovjetunion var ett helvete. Så varför ska jag be om ursäkt? Jag är inte född kommunist. Jag har enbart valt den här åsikten. Precis som moderater väljer att bli moderater. Eller socialdemokrater väljer att sympatiserar med Socialdemokraterna.

       Jag förstår inte alls varför jag ska be om ursäkt för att jag är kommunist! Jag är kommunist – och det är jag stolt över!

      • Kerstin Stigsson, medlem i Kommunistiska Partiet
       18 december, 2017 at 14:06

       Någon har uppskattat att det dog lite mer än 10 miljoner människor som dog till följd av kapitalismen Ryssland när Jeltsin tog över. Tänker du be om ursäkt till dessa anhöriga som dog i detta helvete av fattigdom och svält? I butikerna dignade det av mat. Men ingen hade råd att handla (Se SVT.s dokumentär ’Att göra en Putin’).

       • Knut Gustafson
        18 december, 2017 at 15:52

        Den är en överdriven siffra. Dessutom så berodde Sovjets kollaps på ett totalt värdelöst ekonomiskt system. Kollapsen var med andra ord självförvållad. Den slapp du eftersom du bodde i ett land med demokrati, fri- och rättigheter med ett effektivt ekonomiskt system som både klarade av att skapa en hög levnadsstandard och ett socialt skyddsnät. Socialismen klarar inte av det eftersom planekonomin är hopplöst ineffektiv. Ingen planekonomi har kunnat leverera en varaktig hög tillväxt och hög levnadsstandard. Socialism och kommunism, vilket är en illusion enligt mig och Anders, så inte kan genomföras utan förtryck och förföljelser av oliktänkande.

        • 19 december, 2017 at 11:38

         Sovjetunionen utvecklades från ett efterblivet land tillvärldens andra supermakt på 40-50 år, trots anfall av ett tiotal stater efter 1917, trots egna misstag och övergrepp, trots över 20 milj döda i Andra Världskriget. En seriös skildring av Sovjets 1930-tal borde också beakta de stora ekonomiska framstegen till följd av den forcerade industrialiseringen, alfabetiseringen av de illitterata massorna, införandet av ålderspension, fri hälsovård, fri utbildning, daghem och rätt till arbete. Reformer för jämställdhet mellan könen genomfördes: 1917 infördes samma rättigheter på alla områden för kvinnor som för män. Skilsmässa och abort var tillåtet, arbete utom hemmet uppmuntrades och kvinnorna hade rätt till en egen sexualitet. Även om denna kvinnofrigörelse tonades ner under Stalin blev rätten till arbete och utbildning bestående.

         Förvisso var livet för de flesta sovjetmedborgare svårt och levnadsstandarden låg. Men för den som på allvar vill diskutera livsvillkor i ett samhälle är den förväntade livslängden en viktig variabel. Den var i Sovjet – Ryska kejsardömet – år 1880 27,7 år; 1900 32,4 år; 1930 42,9 år och 1950 64,0 år. Åter ett mysterium för den som läser nya grundboken!10

         Särskilt det industriella uppbygget måste rimligen betraktas som en central förklaring till Sovjets förmåga att militärt besegra Nazityskland. Enligt löroboken McKay et al, A History of World Societies var de industriella framstegen i Stalins Sovjet ”indeed, quite spectacular”. Mellan 1928 och 1937 femfaldigades produktionen. ”Inget annat stort land hade någonsin uppnått en så snabb ekonomisk industriell tillväxt.”

         En stagnation skedde under 1970- och 1980-talet av olika skäl. Demokratin var satt på undantag. I USA är en stor andel av befolkningen fattig. ¤0 miljoner levde på matkuponger för någar år sedan. USA:s ekonomi vilar bl.a. på dess för andra länder orättvisa politik visavi bl.a. IMF (se bloggartikel nyligen) och Världsbanken, med krig då så behövs. Som sagt, 20 milj döda i USA-krig efter 1945, i 37 länder, lågt räknat. Stalins utrensningar som inte kan accepteras medförde att 0,7 miljoner dog 1937-38. Genom den ökade medellislängden sparades samtidigt miljoner liv, även om jämförelsen haltar.

        • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
         19 december, 2017 at 13:09

         Wikipedia: ”The real scale and impact of SIS [MI6] activities during the second half of the Cold War reamains unknown, however, because the bulk of their most successful targeting operations against soviet officials were the result of a ’Third Country Opaerations’ recrunting Soviet sources travelling abroad in Asia and Africa. These uncluded the defection to the SIS Tehran station in 1982 of KGB officer Vladimir Kuzichkin, the son of a senior politburo member and a member of the of the KGB´s internal second chief Direcctorte who provided SIS and the Brittish Govertment with warning of mobilisation of the KGB´s Alpha Force during the 1991 August Coup wich briefly toppled Soviet leader Mikhail Gorbatchev.”
         Wikipedia Yeltsin: ”He vowed to transform Russia´s socialist economi into a capitalist market economi, and implemented economic shock therapy, price liberalization and Nationwide privatization. Due to the sudden total economic shift, a majority of the nstional property and wealth fell into the hands of a small numeber of oligarchs. The well-off millionaire and billionaire oligarchs liked themselves to 19th centery robber barons. Rather than creating new Enterprises, Yeltsin´s democratization led to international monoplies hijacking the former Soviet markets, arbitraging the huge difference between old domestic prices on the Word market.”
         ”… and Vice President Alexander Rutskoy even denounced the reforms as a economic genocide.”
         Visste du förresten att Boris Jeltsins far, Nikolaj Jeltsin, satt tre år i arbetsläger för anti-sovjetisk verksamhet?
         Gorbathov: ”Hur kan man i den situationen ge sig på att provocera och intrigera? Hur kan man planera att tillfoga skador för ena parten eller andra länder i syfte att själv vinna fördelar? så kan man bara göra om man inte har en gnutta moral i sig.”

         • Knut Gustafson
          20 december, 2017 at 20:24

          Att omvandlingen gjordes på ett katastrofalt dåligt sätt som gynnade oligarkerna och de röda direktörerna på folkets bekostnad förtar inte det faktum att planekonomin var hopplöst ineffektiv och orsaken till Sovjets kollaps.

          Jag förstår inte riktigt vad Jeltsins fars Gulagvistelse har med saken att göra. Misstänker dock att han satt där oskyldigt anklagad för något.

          • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
           21 december, 2017 at 11:49

           Vilka ’röda direktörer’ var detta? Jeltsin och Putin var det definitivt, men är det fler?
           Det har aldrig funnits några hemliga konton i skatteparadis för ’röda direktörer’ eller släktingar till Gromykov, Breznev, Kosygin och m fl.

           Man ska inte anklaga sonen till faderns brott. Men man kan misstänka att Jeltsins stöd låg någon annanstans än till det sovjetiska folket – och till det kommunistiska partiet som han var medlem i. Han förbjöd ganska snabbt SUKP att verka i Ryssland. Hela kontrarevolutionen är besynnerlig. Du kan inte övertyga mig att en alkoholist, och som dessutom var korrumperad, kan genomföra en kontrarevolution utan att ha någon som helst stöd utomlands.

           Du kanske anser att arbetarklassen inte är kapabel att själv ta produktionen i våra egna händer?

 5. Korp
  17 december, 2017 at 16:29

  Apropå Baltikum..
  Publicerad tid: 17 dec, 2017 04:05
  https://www.rt.com/news/413433-latvian-display-not-swastika/

  Grannar och förbipasserande blev förvirrade av att se en så störande symbol som en nazistisk swastika på öppen gata. De rapporterade att de hade en stor lysande swastika bland grannens utomhusjuldekorationer på Kalnsetas gata i Saldus, västra Lettland
  Men en representant för distriktsrådet berättade för Delfi- nyhetsportalen att husägaren alltid har lagt ut dekorationer runt jultiden, och i år valde han ”Brandkorset”, den traditionella lettiska symbolen för eld.
  Dina Neimeta, en offentlig och internationell förbundsbeslutare i rådet, sa att även om det för vissa kan verka förvirrande, så bryter det inte om några lagar.
  I Lettland är nazistiska medarbetare fortfarande hedrade på Legion Day, en ickeofficiell helgdag där veteraner från den lettiska legionen i Waffen-SS öppet marscherar genom Riga.
  Ryssland har upprepade gånger uttryckt sin oro över förhärligandet av krigsförbrytare från nazistiden och myndigheternas avslappnade inställning till marschen.

Comments are closed.