I mars 2013 kom Hurun Global Rich List . Den rapporterade att världen kunde gläda sig åt en ökning med 83 nya dollarmiljardärer (+6 %), d.v.s. privatpersoner som äger minst motsvarande 6 500 000 000 kronor. Tillsammans hade dessa 1 453 dollarmiljardärer en förmögenhet på 5,5 biljoner dollar, dvs motsvarande 36 000 000 000 000 kronor. Detta är lika mycket som bruttonationalprodukten i Kina, där det bor minst 1 200 000 000 människor, och knappt 10 procent av BNP i världen. Sverige kan med stolthet glädja sig åt en placering på platserna 18,19 och 90 bland de 100 främsta. Hela 10 % var kvinnor. Medelåldern låg på måttliga 63 år. Flest miljardärer, 409 st (28 %) fanns i USA följt av Kina med 317 st (22 %). Vi rapporterade detta i blogginlägget ”Framtiden ljusare – särskilt för miljardärer i Kina och annorstädes!” 11/3 – sök på månaden mars under ”Kategorier” på bloggsidan.
href=”http://jinge.se/allmant/framtiden-ljusare-for-vissa-i-kina-och-annorstades.htm/attachment/peking-himmelsa-fridens-torg-imagescahieth1″ rel=”attachment wp-att-94260″>
Rikedomarna för de 10 rikaste individerna ökade med 22 % förra året, motsvarande 250 miljoner dollar/dag (c:a 1 600 000 000 kr/dag). Och antalet som äger motsvarande minst 10 miljarder kronor ökade från 83 till 108 individer – med 30 %.
Kina
Låt oss stanna upp något vid Kina, ett land som de flesta ser som kapitalistisk, medan andra (T.ex. den kände socialisten Samir Amin) menar att frågan om Kina trots allt är på väg till socialism.
Varifrån kommer rikedomen i Kina, och i andra länder?
Hurun Report skriver ”Significantly all Chinese (and Russian) billionaires are self-made”. Detta är alltså ren bluff, och det gäller alla miljardärerna. Det handlar om mervärde som andra arbetat ihop, utöver lönen. Dagens Nyheter skriver 3/3 under rubriken ”Bönderna behandlas som andra klassens medborgare” att ”Kina har ett system som liknats med apartheid. Minst 200 miljoner bönder som arbetar i städerna har till stor del byggt det moderna Kina, men saknar grundläggande rättigheter och behandlas som andra klassens medborgare”. Hur har dessa miljardärer blivit vad de är – miljardärer:
-Bilden nedan är från Clartés Kinanummer – se bland länkarna nedan.
Eget arbete? Naturligtvis -INTE. Dessa 200 miljoner väsentligen fattiga människor har arbetat ihop en stor del av miljardärernas rikedomar, resten har arbetats ihop av andra människor med låg, måttlig eller i begränsad omfattning hög inkomst efter kinesiska förhållanden. Men de har inget demokratiskt inflytande på hur de rika använder de pengar de arbetat ihop åt dem, lika litet som i andra kapitalistiska ekonomier.
I Kina är Ginikoefficienten högre än i USA, vilket innebär att ojämlikheten (enligt detta etablerade mått) är större i Kina än i USA, trots ökad ojämlikhet där.
Nu har ICIJ (The International Consortium of Investigate Journalists) publicerat det största undersökande journalistikprojektet i sin 15-åriga historia. Det avslöjar att nära släktingar till Kinas högsta ledare har dolt stora tillgångar i skatteparadis. Uppgifterna har rapporterats i ledande tidningar runtom i världen (bild nedan). Den totala mängden information uppgår till 260 gigabyte, ungefär lika mycket information som i en halv miljon böcker.Det är första gången som detaljer om Kina och Hongkong offentliggörs.
Några viktiga resultat.
* Anhöriga till minst fem nuvarande eller tidigare medlemmar av Kinas politbyråns stående kommitté – president Xi Jinping , före detta premiärministrar Wen Jiabao och Li Peng, förre presidenten Hu Jintao och den tidigare ledare Deng Xiaoping – har haft företag i Cooköarna och Brittiska Jungfruöarna.
* Pricewaterhousecoopers, UBS, Credit Suisse och andra västerländska banker och finansinstitut har spelat en viktig roll som mellanhänder i att hjälpa kinesiska klienter i att flytta tillgångar till skatteparadis.
* Alla branscher berörs, från olja till grön energi och från gruvdrift till vapenhandel.
* Kinas oljeindustri, som har skakats av en rad korruptionsskandaler, har omfattande kopplingar till skatteparadis. Detta inkluderar landets tre stora statsägda oljebolag: CNPC, Sinopec och CNOOC.
* Kina har blivit en ledande marknad för offshore- skatteparadis.
* Nästan 22.000 offshore-kunder med adresser i Kina och Hong Kong finns i ICIJ:s filer. Där finns minst 15 av Kinas rikaste medborgare, medlemmar av den nationella folkkongressen, och chefer för företag med statligt ägande intrasslad i korruptionsskandaler. 16.000 kunder är från Taiwan.
Andra resultat:
* Anhöriga till minst fem nuvarande eller tidigare medlemmar av Kinas politbyråns stående kommitté – president Xi Jinping, före detta premiärministrar Wen Jiabao och Li Peng, tidigare presidenten Hu Jintao och tidigare ledaren Deng Xiaoping – har haft företag i Cooköarna och Brittiska Jungfruöarna. Bilden föreställer de två presidenterna
* Nästan 22.000 offshore-kunder med adresser i Kina och Hong Kong visas i filerna. Där finns minst 15 av Kinas rikaste medborgare medlemmar av den nationella folkkongressen, och chefer från företag med statligt ägande intrasslad i korruptionsskandaler. Registren finns också uppgifter om cirka 16.000 kunder från Taiwan .
* Kinesiska tjänstemän är inte skyldiga att redovisa sina tillgångar offentligt och hittills har medborgarna varit okunniga om den svarta ekonomin som gör det möjligt för mäktiga och rika personer att undvika skatter och hålla sina affärer hemliga. Enligt vissa beräkningar har mellan en (1 000 000 000 000) och fyra biljoner US dollar lämnat landet sedan år 2000.
* Korruption på högsta nivå är en politiskt känslig fråga i Kina när välståndsklyftan fortsätter att vidgas. Landets ledning har slagit ned på journalister som skrivit om detta.
Förslag
1. Förbjud omgående dessa skatteparadis!
2. Ökar beskattningen kraftigt av världens rikaste, låt säga de med en förmögenhet över 5 miljoner dollar.
3. Använd pengarna för att ge alla människor på jorden tillgång till bra vatten, sanitet, utbildning, bra hälso- och sjukvård, acceptabel mat och bostad.
4. Ersätt kapitalismen med ett bättre, friare mer demokratiskt samhälle med en socialistisk ekonomi!
Simsalabim!
I en opinionsundersökning 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder (http://www.globescan.com/news_archives/bbc2009_berlin_wall/) menade endast 11 % att kapitalismen fungerade väl. I en senare representativ undersökning uppfattade 40 % i USA ordet ”capitalism” som negativt (medan 60 % såg negativt på ordet ”socialism). (http://www.politico.com/news/stories/1211/70926.html (”Capitalism is on the decline in America -at least the word is”). En socialisering innebär att befolkningen runtom i världen via valda representanter får kontroll över tillgångarna, en förutsättning för rättvis och rationell användning av våra gemensamma tillgångar. Det återstår för socialistiska partier och mig och andra som föreslår detta att komma med konkreta förslag.
intressant.se, orättvisor, politik, kapitalism, fattigdom, rikedom, jämlikhet,ojämlikhet, ekonomi, hälsademokrati, socialism, socialt, Kina, USA, fattiga,miljardär, imperialism,
Hurun Report ICIJ:s rapport Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia Clartes Kinannummer DN15/3 DN 20/9 recension av Nina Björks bok
SvD
Occupy Wall Street 4/9
2 svar till “Kinesiska ledares skatteparadis”
Jag betvivlar egentligen inte sanningshalten i ICIJ:s undersökning. Egentligen inte. Men ser följderna: den kinesiska befolkningen kommer inte längre att ha förtroende för sina ledare efter dessa avslöjanden. Ett misstroende och missnöje sprider sig i högre utsträckning av vad som är fallet idag. Större antal strejker, fler upplopp. Så småningom sprängs landet sönder. Effekten av dessa avslöjanden kan bli större än vid ett anfall med nukleära vapen. Cui bono?Det intressanta är här inte sanningen eller lögnen i journalisternas artiklar. Men den av utsändarna önskade effekten.När jag läser om strejker i Kina vill jag känna sympati med de strejkande som ju verkligen har anledning att strejka. Deras löner och arbetsförhållanden många gånger under all kritik. Den rena sympatin uteblir – jag vet inte om strejkerna understötts av CIA eller om de är rent inhemska protester. Världen har blivit ett lögnernas gungfly och det går inte att avgöra vem som är vän eller fiende. – Att göra sig till miljardär på sitt folks bekostnad är bara avskyvärt. Finns ingen ursäkt för det. Ingen. Det som förvånar mig är att trots alla kinesers – rika som fattiga – stolthet över sitt land. Över landets framgångar. Varför beter man sig då på ett sätt som smutsar Kina?
När landets fiender slut slut lyckats slå sönder allt av forskning, produktion, kultur och vi är tillbaka i tjugotalets av krigsherrar sönderslitna land – skall vi då applådera. Kina lever farligt: inhemska industrimagnater vill nu kanske ta över makten. De kommer inte att klara de administrativa uppgifterna och skulle bli landets verkliga olycka. USA vill uppenbarligen krossa landet. Det har ofta diskuterats kring unconventional warfare i bloggen här. Något att ånyo fundera kring.
Så håller jag helt med Anders Romelsjö i hans fyra punkter i slutet av texten ovan. Håller med till hundra procent.
Ulla Johansson
Instämmer med Ullas skepsis beträffande konsekvenserna orsakerna och likaså instämmer jag med kluvenheten.
Beträffande de 4 punkterna anser jag att man bör trycka på en maktförskjutning från finans till entreprenörer. Folk som har en vilja att skapa ngt till skillnad mot dem som utövar institutionaliserad parasitism. Då blir det inte bara traditionellt vänsterinriktade som har intresse för förändringar. Det är därför viktigt att entreprenörskap finns med i utvecklad form. Ett stort problem för Rysslands oberoende är avsaknaden av en medelklass av entreprenörer.
Och jag har en förnimmelse av att man bör testa ideer i mindre skala innan man pådyvlar alla ett experiment i stor skala. Därför vore det bra med förslag på hur det skulle kunna ta sig ut i mindre skala.
Och vilka alternativ som skulle jämföras.