Tysk bok: CIA och Nato dödade Olof Palme


Idag är det 32 år sedan Olf Palme dog. Nya uppgifter framkommer. Nya Palmeutredaren Krister Petersson är positiv till möjligheterna att lösa mordgåtan. Och ”Uppdrag Granskning” har hittat nya uppgifter, som talar mot att Christer Pettersson skulle vara mördare. Nyligen publicerades här en annan artikel om Palme-mordet Mördades Olof Palme av politiska skäl?
Vem kan svara Nej på den frågan?

(Frun och jag var på Folkoperan fredagen 28/2 1986, och uppsköt ett planerat besök på vår husbiograf ”Grand” för att se ”Bröderna Mozart”, vilket skedde senare. Nu var en av oss lite bekant med Lisbeth så ..).

Mordet på Olof Palme är som bekant inte uppklarat. I en tysk bok som bygger på noggrann efterforskning under tio år påstås att CIA mördade Olof Palme, och även förre CIA-chefen William Colby samt CDU-politiker Uwe Barschel som var premiärminister i Schleswig-Holstein från 1982 till 1987.
Boken heter ” „Im Spinnennetz der Geheimdienste. Warum wurden Olof Palme, Uwe Barschel und William Colby ermordet?” (På svenska ungefär ”I underättelsetjänsternas spindelnät. Varför mördades Olof Palme, Uwe Barschel och William Colby?”. Den är skriven av journalisten Patrik Baab och den amerikanske Pentagonkonsulten Robert E. Harkavy. Sputniknews
Tysk bok mord på Palme
Först dog Barschel, sedan Palme och sist Colby.

”Uwe Barschel, Olof Palme och William Colby hade något gemensamt”, säger Patrik Baab, TV-journalist och författare till boken, i Sputnik-intervjun. ”De var inblandade i den internationella vapenhandeln som en del av Iran-Contras-affären och de någonsin hade på olika sätt haft kontakt med CIA och Natos hemliga armé (”Stay Behind”, Gladio).” Statsvetaren och förre Pentagon-konsulten Robert E. Harkavy har forskat om detta i åratal. Han har studerat hemliga dokument från sju säkerhetstjänster, pratat med före detta hemliga agenter, och även med kemister och toxikologer (giftexperter).
I fredags 6/10 presenterades arbetet, som publiceras av Westend Verlag, i Berlin. Det ser ut som en thriller, men bygger på verkliga händelser: Det handlar om hemliga operationer om djupa underrättelsestrukturer och om männen bakom de ”tre kanske mest spektakulära, fortfarande olösta, politiska dödsfallen förra seklet.”
Barschel: ”Först kontakt med CIA, sedan mördad”
gladio-ganser-natos-hemliga-armeer-bok
CDU-politiker Uwe Barschel var premiärminister i Schleswig-Holstein från 1982 till 1987. Han hittades död i ett hotell den 11 oktober 1987 i Genève. Den officiella versionen är: självmord. Baab sa: ”Vårt arbete är huvudsakligen baserat på utredningar som utförs av Heinrich Wille i Lübeck.” Wille var chef för åklagarmyndigheten då det gäller Barschels dödsfall.”
”Den här otänkbara: en tysk premiärminister dör utomlands under oförklarliga förhållanden”, konstaterade den tidigare utredaren. ”Och ingen är intresserad av det. De officiella organen tar inte upp frågan.” Det hade inte skett något verkligt förtydligande av de tyska myndigheterna.
”Jag har fastställt att Barschel hade en officiell CIA-kontakt. Han hade officiellt meddelat en enhet inom författningsskyddet 1982 att han hade kontakt med CIA, säger Wille. Barschel hade arbetat för en notarie efter sina studier. ”Om denne hade haft kontakt med CIA som en del av Iran-Contras-affären. ”Vi antar att CIA har haft att göra med Uwe Barschels död.” Enligt en uppgift var läkaren som först undersökte Barschels kropp lagent åt bl.a CIA. Detta skulle förklara det första, men felaktiga obduktionsresultatet. ”Bokens författare menar att Barschel mördades på grund av toxikologiska fynd.

Olof Palme var Sveriges statsminister 1982-1986 (och 1969-1976). Han mördades på Stockholms gator den 28 februari 1986. ”Vi har en diskussionsrapport från Secret Secret Planning Staff, sekretariatet för Natos hemliga armé (”Stay Behind”, Gladio) daterat den 15 december 1985. Detta visar att CIA och MI6 har beställt mordet på Olof Palme med hjälp av ”Stay Behind”. ”Mördaren hade tidigare varit hemlig agent i Iran som haft CIA-utbildning (sannolikt då under shahens tid). Motivet för mordet var enligt honom att NATO hade oroat sig för att Palm skulle närma sig Ryssland och skulle arbeta för ett kärnvapenfritt Europa.
palme
Författarna menar att ”Det handlar om dold speciell verksamhet”. Detta betyder mord på CIA-jargong. För sådana insatser anlitas gärna utomstående utförare/mördare. Man försöker sedan dölja det hela. Dessa åtgärder innebär att man håller händelsen så långt ifrån sig själv att man efteråt trovärdigt kan hävda att man inte har något att göra med åtgärden (mordet) och aldrig visste om det. ”

På 70-talet var Willam Colby chef för CIA. Han dog 1996 enligt officiella uppgifter i en båtolycka. ”William Colby hade bygget upp Natos hemliga arme (”Stay Behind”, Gladio) i det neutrala Sverige,” sa Baab. ”Han hade kontakter till Sverige fram till sin död. En av dessa personer var en CIA-man, medlem av ”Stay Behind” liksom den första utredaren i mordet på Palme”.

Kommentar: Avses Hans Holmér?

Colby arbetade efter pensionen som CIA-chef åt Nugan Hand Bank i Australien. ”Denna bank var en penningtvättanläggning för CIA för pengar från drog- och vapenaffärer. Vi vet det från uppgifter från australiensiska utredare. ”Den här banken hade också en filial i Hamburg, F. Neubauer Bank. De tyska tillsynsmyndigheterna för banker saknar information om denna bank. ”Banken fanns aldrig” sade Baab i en intervju. Han tror att banken var ett CIA-organ med ankytning till vapenbranschen. Här finns anslutningen till Barschel, som utförde vapenaffärer i norra Tyskland, känd av USA:s hemliga säkerhetstjänst.
William ColbyWilliam Colby

Kommentar: Här har publicerats artiklar tidigare om Palme-mordet.
En av dessa tar just upp misstankar om att ”Stay Behind”- rörelsen Gladio låg bakom Mördades Olof Palme av politiska skäl?

Två artiklar har skrivits av Maj Wechselmann. Hon skriver bland annat om utredningsledaren Holmérs bristande professionalitet, vilket även andra påpekat. Palmeutredningens märkliga missar. Hon berör också USA:s leverans av vapen till Iran Liten eller stor konspiration kring Palmemordet. Hon skriver bl.a. ”GW Persson har i 20 år i olika TV-program uttalat sina misstankar om att det var Christer Pettersson som var ”den ensamma mördaren”. Vidare ”Samtidigt som Reagan i var enda tal kallade Iran för ”Det ondas centrum”, sålde alltså CIA missiler och deras avskjutningsramper till Iran för att få pengar för att utrusta Contras för i ett hemligt krig mot Nicaraguas socialistiska regering. En av de största och hemligaste operationerna i organisationens historia. Detta fick av ideologiska skäl absolut inte röjas – vilken skandal? men tänk om irakiska diplomater framfört att de kände till USAs hemliga affärer med Iran till Palme, ja att det till och med fanns bildbevis? Iran-Contrasaffären avslöjades mindre än ett halvår efter Palmes död, 20 augusti 1986. Tänk om Palmemordet handlat om en stor precis operation planerat utanför Sverige, med svenska medhjälpare?.” Hon diskuterar misstankarna mot högerinriktade officerares och polisers möjliga medverkan i mordet.

i Andra om: , , , ,
,, , , , , ,


14 svar till “Tysk bok: CIA och Nato dödade Olof Palme”

 1. Utan att ha någon bestämd åsikt i sakfrågan, två synpunkter på CIA:s närvaro i Europa efter kriget, ett allmänt och ett personligt.
  Tyske utrikesministern Sigmar Gabriel sade efter förbundsdagsvalen att det för första gången sedan kriget nu satt nazister i förbundsdagen 2017. Detta har fått kommentatorer att gå i taket. För det första är AfD inte nazistiskt, att förknippa dem med nazismen är att förringa judarnas lidanden har judiska organisationer påpekat. Tillsammans med die Linke är de dessutom det enda parti som motsätter sig interventionskrigen som Tyskland både direkt och indirekt är inblandade i. AfD lär dessutom vara det enda parti förutom die Linke som inte haft nazister i sina led. Detta beror givetvis på att partiet är nytt, men hör här: 2011 lades en lista fram över personer som suttit i förbundsdagen och som tidigare haft medlemsbok i NSDAP. Det bör ha varit runt hundra personer, bland dem finns en förbundskansler, Kiesinger, och en utrikesminister, Genscher. Förutom över dessa hade CIA koll på alla journalister med tidigare nazistiska sympatier. Och man stoppade inte deras karriärer utan tvärtom hjälpte dem. Och varför det ? Jo, deras lydnad var garanterad.

  Som ung student sommarjobbade jag under de radikala åren i Tyskland och USA. Eftersom programmen involverade mängder av studenter behövde CIA hålla koll på radikalismens spridning. I Tyskland hade den lokala studentföreningen anordnat sightseeing runt – i mitt fall – Bayern vart och vartannat veckoslut. En fullastad buss åkte iväg på lördagen och återvände på söndagen. Med fanns studenter från både Väst- och Östeuropa. Det speciella var att i detta europeiska program en amerikan åkte med på varje resa – och han var minst femton år äldre än alla vi andra. Sympatisk, oförarglig, inte påträngande mot de kvinnliga studenterna och talande en hyfsad tyska. Litet udda tyckte vi, men fattade förstås ingenting. Mannen var ett av CIA:s ögonpar, ingen agent men nog en rapportör.

  • Har det hänt att du funderat över varför Usa var så klumpiga med en sån patetisk infiltratör? När man visar ngt väldigt tydligt är det antingen för att man verkligen är klumpig eller också för att man döljer ngt som man vill rikta bort uppmärksamheten från.
   Den i Frankrike uppblossande 68-rörelsen var en Cia-komplott mot Frankrikes självständiga politik. Om man förväntar sig en väl synlig fiende ifrågasätter man kanske inte listigare infiltratörer som drar iväg med en ärlig opposition i en ofruktbar riktning.

 2. Vilken av de imperialistiska underrättelsetjänsterna som avrättade den demokratiske fredlige socialisten är inte intressant eftersom det kommer vara extremt svårt att bevisa vilken det var, men vad som är mer intressant, i detta sammanhang är vilka svenska politiker som kan ha varit inblandade, anser jag.

  Alla politiker i ledande positioner som är särdeles positiva till Nato, imperialism, invasion och ett storeuropa som är aggressivt mot Ryssland, likt Hitler, är naturligtvis huvudmisstänkta för medhjälp till statsministermord och landsförräderi, eftersom de arbetat åt främmande makt.

 3. Observera att liknande bedömning finns i boken i boken ”Natos hemliga arméer”, baserad på en doktorsavhandling av Daniel Glanser. På sid 346 står

  ”Palmes mördare, framgick det av källorna, bodde i USA, var CIA-utbildad och hade blivit en professionell mördare sedan han anställts av SAVAK, den ökända tidigare iranska underrättelsetjänsten. ”Dokumentationen verkade vattentät för Frankovich (dokumentärfilmare som 1997 började undersöka Palme-mordet) Han ”hade mannens namn, adress och bild och var på väg att avslöja både Natos och den svenska hemliga arméens hemligaste hemligheter. … När han 18/4 1997 var på väg till den förmodade mördaren , passerade tullen på flygplatsen i Houston, Texas, påstods han ha dött av en hjärtattack”

  Observera att man vid akut hjärtdöd till följd av arytmi eller rentav hjärtstopp ofta inte hittar något vid obduktion. Man brukar inte söka efter tecken på droger eller gifter om inte tydlig misstanke finns…

 4. Den oväntade vändning som Claes Hedberg berättar om i sin bok ”En oväntad vändning – Århundradets brott” är inte bara oväntad, den är otrolig, den är till och med chockerande. Den vänder upp och ner på svensk historieskrivning för de senaste 30 åren. Författaren använder mycket övertygade, mycket detaljerade och bevisbara fakta, såsom klockslag, vittnens iakttagelser, polisers berättelser med mycket mera, för att få oss läsare att inse att statsminister Olof Palme aldrig blev mördad den där kvällen den 28 februari 1986. Det som hände på Sveavägen var istället enligt författaren, ett mycket välplanerat iscensättande av ett för familjen Palme, för Olof Palme själv, för socialdemokraterna och för hela Sverige nödvändigt drama.
  Författaren har ett otroligt minne för detaljer och en ovanlig förmåga att sätta samma dessa detaljer till en logisk och sannolikhet helhet, en historia som är så otrolig, så oväntad och så chockerande att det vore konstigt om den inte kommer att skapa rubriker. Framförallt måste boken bli läst.
  Pia Hellertz, Örebro

 5. Vem och vilka som sköt, kan vi tvista länge om. Men varför sköts han? Olof Palme var en motståndare till EU och om han stod emot trycket att pressas in, så skulle vissa andra länder heller inte gå in. Alltså var det intressant för somliga att röja honom ur vägen. Vilka har tjänat mest på produkten EU? Vilka motarbetar mest att nationalism uppstår? Vilka stämplar folk till nazister när man ifrågasätter……….alla är vi lurade. Reinfeldt har inte begärt undantag i Lissabonfördraget om Euron och snart kan Sverige tvingas in och sedan sätter sig bankirerna (ni vet vilka) och styr hela EU genom lån och räntor och vi alla blir EU-slavar.

 6. Sätter man in Tjernobyl, mordet på Palme i en tid när Väst inte ville se Gorbatjov vinna mer förtroende, boosta fred för mycket för NATO’s militanta hälsa & världsomspännande maktövertagande, ter sig mycket som ett beställningsverk för att hindra, haka upp en gynnsam framgång för fredskonceptet från ÖST, liksom det förskräckliga förslaget lägg ner vapnen. Vilket ju drog ner byxorna längre och avslöjade en blekare bak än någon ministers. Givetvis stack konceptet acceptans, möte mellan folk i Öst & Väst, fred som en besvärande ingrediens för den bittra bägare av krig, kupper, störtandet av demokratiska ledare CIA/NATO organiserat, infiltrerat sedan urminnes tider. Ett folk under hot, rädsla kommer alltid få alternativet krig, anfall som enda tänkbara val.

  Givetvis hade EU aldrig kommit på tanken med Palme kvar i sitsen. Skrämma, hota blev ju också verkligt för Ingvar Carlsson som straxt hoppade av. NATO fick sina efterlängtade avlyssningsbojar längs vår Östersjökust, som tydligen inte alls fungerat mot Ryska ubåtsbesök, vilket det ju heller aldrig var. NATO som hotande makt manifesterar sin makt intill denna dag med hot om handelshinder om vi skriver på Antikärnvapenavtal, vilket ju får anses märkligt för en försvarsunion som NATO kallar sig men egentligen är en ULV i fårakläder.

  Ingen ska underskatta rädslan för vad politiska mord för med sig. Inte ens för S som alltså vandrat högerut sedan dess. Lurats av ljumma vindar från vad som var en öken med några få oaser.. Sedan dess har vi bankats Gula & Blå av banker, finans & ett näringsliv med en luft i näsborrarna bara trettitalet kan minna om och reproducera.

 7. Det mord som av förståeliga skäl ägnats mest uppmärksamhet är Kennedy-mordet 1963. Konsensus kan man inte tala om men nog en rätt omfattande opinion enligt vilken en komplott låg bakom mordet och inte ”den ensamme galningen”. Nyligen skrev en amerikansk analytiker kritiskt om sitt lands samhällsdebattörer att det är ofattbart att de inte ser det inbördes sambandet mellan morden på bröderna Kennedy samt de två ledarna av den svarta medborgarrättsrörelsen, Martin Luther King och Malcolm X. Sett i efterhandsperspektiv var 60-talet en fas i det amerikanska samhällets utveckling där saker och ting hade kunnat få en annan inriktning. Därefter sker en låsning och inga senare administrationer har inneburit någon utmaning för de etablerade kretsarna, speciellt de som gynnas av militarismen.
  De politiska våldsdåd som är mest avslöjande är de som misslyckas. När George de Gaulles bil pepprades full med kulor men en djärv förare lyckades ta sig ur faran kunde ingen åberopa den ensamme galningen som ansvarig, utan det var lättare att nysta upp de skyldigas härva. För de flesta centrala politiker gäller att de har fiender, ibland dödliga sådana. Oliver Stone påstod att fem dåd planerats mot president Putin.
  I det enskilda fallet gör man klokt i att inte driva alltför skruvade hypoteser om motiven, så länge bevisen saknas. Vid politiska mord förekommer förövare av olika typ. Kyligt beräknande stormakter eller fanatiker från den nära omgivningen. Dessa kan även samverka. För fanatikerna kan motivet vara tämligen bagatellartade omständigheter. Som de otaliga misslyckade försöken att mörda Fidel Castro visar är underrättelsetjänsterna inte heller allsmäktiga och som mordförsöket på Ronald Reagan visade förekommer även ensamma galningar.

  • Usa förde Castro till makten vilket vidimerats under ed av tre olika Usa-ambassadörer varav två till Kuba. Mordförsöken var teater. Men det var kanske välspelat. Det militärindustriella komplexet hade ett starkt intresse av att kunna skrämma med en röding i farstun.

 8. Jag saknar det viktigaste mordet i modern tysk historia. Alfred Herrhausen har blivit sprängd till döds av RAF som påstods med aldrig bevisats.
  Herrhausen var den mäktigaste europeiska bank Deutsche Bank VD. Han motsatte sig länge mot den ”globala bankmaffian” som ville kontrollera Deutsche Bank och Tyskland. Även utarbetade han skuldsanering för den tredje världen och ville förhindra ”ohederliga” bankverksamheter där småspararna skulle drabbas. Efter mordet på honom ”slopade” den nya VD-n alla visioner från Herrhausen och snabbt genomförde den ”nya globala” kraven, inte minst från BIS.
  Likheten med sveriges ”Novemberrevolution” där Kontrollen övertogs av BIS är hisnande lik………Skillnaden är att dessa tre ”herrar” som lydigt genomfört ett ofattbart brott mot Sverige riskerade aldrig livet men har belönats med ”blodpengar” och en oförtjänt stor makt!
  Faktum är att Europas öde bestämdes redan i 80-talet! De som ville förhindra den utvecklingen hade Ingen chans……..