UK:s Independent USA:s storbolag stora skattefifflare – Putin vit


Jag har behandlat den snedvridna rapporteringen om ”Panama papers” i två artiklar här. Utdrag följer efter dagens huvudartikel.

Independent rapporterade 14/4 att storbolag i USA är mycket stora skattesmitare (medan Putin och Assad är vita enligt rapport från Panama Papers). http://www.independent.co.uk/news/business/news/fifty-biggest-us-companies-stashing-13trn-offshore-a6983256.html
Artikeln. De 50 största amerikanska företagen har mer pengar undangömda utomlands än hela BNP i Spanien, Mexiko och Australien.
Tillsammans har de motsvarande 1300 miljarder dollar i områden där pengarna inte beskattas i USA, enligt en ny rapport från Oxfam. Avslöjandena kommer sedan EU-kommissionen meddelat planer på att göra stora företag öppnare om var de betala skatt. Oxfam menar att EU-kommissionens förslag är ”nästan värdelöst” för att identifiera var pengar stoppas undan. Den uppmanar den brittiska regeringen att verka för starkare regler för att säkerställa att företagen betalar skatt i alla länder där de gör affärer.
10 of the biggest tax havens in the worldSkatteflykt US bolag

Robbie Silverman, senior skatterådgivare vid Oxfam, sade att skatteflykten i USA kommer att ha en dominoeffekt i länder runt om i världen.
”Samma knep och som används av multinationella företag att undvika skatt i USA används för att lura länder över hela världen från deras beskärda del av skatteintäkterna, med förödande konsekvenser”, sade han.
”Fattiga länder drabbas särskilt hårt och förlorar uppskattningsvis 100 miljarder dollar per år till bolagsskattesmitare. Detta är tillräckligt för att ge rent vatten och sanitet till mer än 2,2 miljarder människor,” tillade han.
Samma 50 företag fick kollektivt 27 dollar i statligt, federalt stöd med lån, lånegarantier och räddningsaktionerna för varje dollar de betalade i federala skatter, motsvarande totalt 11,2 biljoner dollar sade Oxfam. (Motsvarar 2/3 av USA:s BNP).
Organisationer som Oxfam och Christian Aid har avfärdat Europeiska kommissionens förslag att minska skattefusket som ”nära nog meningslösa”. Christian Aid sade att de nya reglerna skulle tillåta ”tvivelaktig business as usual”.
Enligt EU:s förslag skulle företagen rapportera vinster och betala skatt i EU och i vissa än så länge hemlig skatteparadis. Medan man har lobbat för redovisning uppdelat på olika länder av skatter och vinster, är den föreslagna versioner så begränsad att den inte klarar detta.

Skatteparadis web-offshore-tax-panama-oxfam-getty

”Om inte företagen måste rapportera om sin verksamhet i alla de länder där de är verksamma, kan de fortsätta att i stor skala undvika skatt, genom att placera på platser utan insyn”, säger Toby Quantrill, Chrisian Aids skatteexpert.
web-offshore-skatt-panama-Oxfam-getty.jpg
Bilden föreställer en protest av Oxfam utanför europeiska kommissionens huvudkontor i Bryssel tidigare i veckan (Getty)
Aktivister har länge bett om rapportering av skattefrågor land-för-land, men det senaste EU-förslaget innebär endast en begränsad version av detta. En tidigare svartlistning av skatteparadis sammanställd av Europeiska kommissionen 2015 drogs tillbaka sedan den misslyckades med att inkludera viktiga länder som Luxemburg.
De senaste förslagen från den europeiska kommissionen kommer i kölvattnet av dataläckaget av Panama Papers som tillhandahållit bevis på den stora omfattningen av offshore banking av världens rika, inklusive många nuvarande och tidigare världsledare. Oxfam beskrev utnyttjande av kryphål i skattelagstiftningen som en ”integrerad del” av vinstdrivande strategier hos många multinationella företag.
Skatteflykt finns i många former. Företagen har rapporterat att upp till 2 biljoner dollar i vinst ”permanent återinvesteras” utomlands, vilket betyder att de inte är ansvariga för skatt i USA. Några av de företag The Independent talade med sade att de fortfarande betalar höga skatter i de länder där dotterbolagen är registrerade. Denna praxis kan hjälpa dem att minska sina amerikanska skatteutgifterna eftersom företagen får göra avdrag för skatt de betalar i andra länder.

Oxfam, Christian Aid och Action Aid har sagt att för att skapa ett rättvisare skattesystem, måste företagen offentligt rapportera intäkter och skatter, offentligt redovisa eventuella dotterbolag i skatteparadis och offentligt avslöja hur mycket pengar de spenderar på att lobba politiker.
I sin undersökning av det amerikanska skattesystemet avslöjade Oxfam redovisningspraxis (offshore, ofta i skatteparadis) av de största företagen i USA. Femtio företag, inklusive Coca-Cola, Walt Disney, Alphabet (Google) och Goldman Sachs behåller totalt cirka 1,3 biljoner dollar i dotterbolag registrerade över hela världen, säger Oxfam.
The Independent har kontaktat de företag som nämns ovan för kommentarer. Goldman Sachs har avböjt att kommentera medan de andra företagen inte har svarat.
De 50 företagen tros ha tjänat 4 biljoner dollar i vinst globalt 2008-2014, men endast betalat 26,5 procent av detta i skatt i USA, nästan 25 % lägre än den lagstadgade skattesatsen på 35 procent. De förlitar sig på ett ogenomskinligt och hemlighetsfullt nätverk av mer än 1600 dotterbolag i skatteparadis där de lagrar 1,3 biljoner dollar totalt, sade Oxfam. Oxfam tillade att andra offshore dotterbolag kan finnas och undgår Securities and Exchange Commission, på grund av svaga rapporteringskrav.

USA skatteparadis
I artikeln 7/4 står http://jinge.se/allmant/inte-bara-stanken-fran-panama-papers.htmskrev jag
”I massmedias snedvridna rapportering om ”Panama Papers” framgår inte det omfattande skattefusket av storbolag och individer från USA (mer nedan). Här från the Guardian.
”The US has overtaken Singapore, Luxembourg and the Cayman Islands as an attractive haven for super-rich individuals and businesses looking to shelter assets behind a veil of secrecy, according to a study by the Tax Justice Network (TJN).
The US is ranked third, behind Switzerland and Hong Kong, in the financial secrecy index, produced every two years by TJN”.
http://www.theguardian.com/politics/2015/nov/02/united-states-overtakes-caymans-singapore-tax-haven-financial-secrecy-index

DN skriver ”Supermakten (USA) hamnar trea på en lista över skatteparadis – tio placeringar över Panama.http://www.dn.se/ekonomi/usa-mer-av-ett-skatteparadis-an-panama/

Finanskapitalist indedcccvx_1

Och dagen därpå, 8/4, kom denna http://jinge.se/allmant/panama-papers-informations-och-ekonomiskt-krig.htm
”Jag vill betona att den unge ekonomen Zuckman i sin inträngande analys av skatteparadis betonade politikernas ovilja att genomföra riktigt effektiva åtgärder för att sätta stopp för detta elände, som drabbar de fattigare. I reportagen i massmedia är fokus på enskilda individer som placerat i skatteparadis – men inte på de bolag som genomför bedrägerierna, inte på politikerna som gör detta möjligt, och naturligtvis inte på kapitalismen- det sjuka och omoraliska ekonomiska system som helt dominerar.”
gomda-rikedomar-en-undersokning-av-skatteparadisen

Förslag
1. Förbjud omgående de regler som möjliggör dessa skatteparadis!
2. Ökar beskattningen kraftigt av världens rikaste, låt säga de med en förmögenhet över 3 miljoner dollar.
3. Använd pengarna för att ge alla människor på jorden tillgång till bra vatten, sanitet, utbildning, bra hälso- och sjukvård, acceptabel mat och bostad.

4. Gör eljest revolution, störta kapitalismen och etablera ett mycket mer demokratiskt, socialistiskt samhälle där folket också har kontroll över produktionsmedlen och naturtillgångarna! Revolutionerna i USA 1776, i Frankrike 1789, i Ryssland 1917 och i Kina 1949 visar att revolutioner kan föra något bra med sig, men också att det kan gå snett. Viktiga lärdomar finns för framtiden.

intressant.se, , , , ,, , , , , , , ,, , , , , ,, ,

ICIJ:s nya rapport SR nyheterna 6/11 DN 6/11 DN 17/7 2013 DN 14/7 2013 ICIJ:s rapport 2013 DN 4/4 2013 SvD 4/4 Ab 2/4 Hurun Report Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia Clartes Kinannummer Ab 17/1 Kritikerstorm mot Janne Josefsson DN antal miljardärer i Sverige Old Wolf-bloggen Anders Lindberg i Ab 17/1 DN 17/1 DN 18/1 Erik Helmersson DN 7/11 DN 8/11 SvD AB Expressen SvT SR Stiglitz i SvD 4/11Wolodarski i DN 4/11 DN1 17/10DN 2 17/10 DN 3 17/10DN 4 17/10DN 5 1/10 DN 6 17/10 SvD 17/10 SvD om USA-valetAftonbladet 17/10
AB 17/10Expressen 17/10SvT 17/10 SR 17/10 SvT Rapport 24/9 SvD 26/9 Equality Trust SvT Rapport 24/9 kl 19.30 DN Debatt 24/9 Lena Sommestads blogg 24/9 DN recension Rapport 23/9 Dagens Industri 18/9 DN15/3 DN 20/9 recension av Nina Björks bok
SvD
Occupy Wall Street 4/9


8 svar till “UK:s Independent USA:s storbolag stora skattefifflare – Putin vit”

 1. Christine Stafström den 18 april 07:58

  Intressant att Putin och Assad är vita enligt Panama Papers. Och det finns säkert fler som avstår från att skattefiffla. De borde lyftas fram, det skulle vara intressant att veta hur många de är procentuellt. Som ett mått på världens moraliska standard. :-)

 2. Av vilken anledning skulle Putin tvätta pengar undan sin egen skattemyndighet?

  Skatt går ut på att proletärerna överför pengar till regeringen, som köper saker av företagen för pengarna. Som ett olycksfall i arbetet kan proletärerna också utnyttja investeringarna i infrastruktur, men blir det för förmånligt införs raskt en extra skatt på skatten.

  ”Vägtull”, ”vattenavgift”. The possibilities are endless. Vi kan få obligatorisk stegmätare inopererad som tar ut en förslitningsavgift, både med tanke på höftledsoperation och trottoarnyttjande. ”Syreavgift”; aber selbstverständlich, immer eine grüne Ansprüche.

 3. Jag blir irriterad varje gång jag ser någon använda panamadokumenten för att slå nån enskild rik idiot i huvudet. Dokumenten visar rik = kriminell smitare. De visar att vi lever redan i arbetarstaten, där arbetarna bär upp hela samhället och de rika utan att de rika bidrar ett enda skit. Det enda som fattas är att ta bort smitfunktionen i bankdatasystemet, så kan de rika inte smita arbetarstaten.

  Vad är banker, vad är bankväsendet? Jo, det är en samling datorer runt om i världen och programvaror. Du använder en av dessa programvaror för att göra dina online bankärenden. Du använder den för att söka ett subprimelån osv. De rika använder programvaran för att smita från skatt.

  Vi vet att vi betalat skola, vård, infrastruktur, bidrag till rika och allt i samhället, utan att de rika bidragit ett enda skit. Arbetarstaten är ett faktum, det är bara vi som jobbar som bidrar, banker och storbolagen bidrar inte. De trycker på smitknappen i sin bankprogramvara.

  Det enda som krävs för att upprätta arbetarstaten utan parasiter, det är bokstavligen en knapptryckning. Att helt enkelt inte bygga in felen som de rika utnyttjar i bankprogramvarorna så är saken klar. Du kan utplåna alla bankkriser, allt skattesmitande, du kan göra arbetarstaten rikare än du föreställer dig, men en knapptryckning.

  • För något år sedan spenderade jag en timme med att ringa skatteverket. Jag tog reda på personnr för ett antal rika människor jag kände till. Det är ganska lätt, alla rikas personnr är offentligt tillgängliga via bolagsverket. Jag skrev ned dessa personnr och ringde skatteverket och bad att få reda på vad de deklarerat för, jag fick ringa flera gånger för jag kunde bara få fem uppgifter per session. Men jag kunde konstatera att de taxerade i vissa fall för mindre än vad en undersköterska gör, detta trots att jag vet vad de körde för bil, var de bodde, var de har sin sommarstuga, segelbåt osv.

   Du kan enkelt göra detta och då skulle du inte bli det minsta förvånad över panamadokumenten.

   I ärlighetens namn så fann jag enstaka personer i övre medelklassen och överklassen som var ärliga, DET gjorde mig förvånad.

   Jag påbörjade även en liknande kartläggning av moderater i min kommun(tionde rikaste), men la ned det eftersom jag insåg att oppositionen inte var beredd att göra vad som krävs för att vinna. Det viktiga var att vara lojal ”systemet”.