Sjuka nekas vård i Israel


Denna artikel har skrivits av Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter på Palestina. Som läkare har han arbetat där under ansenlig tid. Den ursprungliga titeln är ”Inget sätt att behandla ett barn på”.

Senaste åtta artiklarna av Gunnar Olofsson som har publicerats här är
Israel torterar och misshandlar barn från Palestina
USA och EU beväpnar Israel
Hundra år med Balfour
Palestinsk försoning vägen till verklig fred 20/10
Gaza tio år senare
Krisen i Gaza måste lösas!, Blockaden av Gaza måste upphöra!,
Vem tillhör Jerusalem? 20/4 och dessförinnan
Dags att sätta punkt för israelisk apartheid 27/3.

Artikeln.
Den israeliska regimen fortsätter att neka svårt sjuka människor i Gaza den vård de behöver för att överleva. Under 2017 nekades 55% av de som sökt tillstånd för vård i Israel eller på det palestinska Västbanken rätten att lämna Gaza. För det mesta gavs ingen förklaring till avslagen. Några av de som ansökt blev dessutom arresterade. Lägsta åldern för medföljande till patienterna har höjts till 55 år – vilket i praktiken omöjliggör för föräldrar att följa sina barn till behandlingar. Minst 20 personer har i år dött som en direkt följd av utebliven vård.
Gaza ruinerGaza
Sjukhusen i Gaza lider, till följd av den nu över 10 år långa israeliska blockaden, av svår brist på det mesta inom sjukvården – allt ifrån fungerande elektricitet till moderna behandlingsalternativ. Bland annat saknas tillgång till viktig apparatur, cellgifter och strålbehandling av cancertumörer. Sådan behandling måste alltså ges i Israel eller på de palestinska sjukhusen på Västbanken – dit man således inte får åka. Enligt det Palestinska Centret för Mänskliga Rättigheter (PCHR) har sedan september månad över 9.000 patienter nekats utresa, och israeliska Läkare för Mänskliga Rättigheter (PRH-I) uppger att man nu får in och driver att ständigt ökande antal klagomål mot ockupationsmakten. I början av året demonstrerade cancersjuka kvinnor mot att Israel berövar dem rätten till nödvändig livräddande behandling.

Enligt FN:s Allmänna Förklaring om de Mänskliga Rättigheterna har varje människa ”rätt till liv, frihet och personlig säkerhet” (artikel 3) och till tillräcklig ”hälsovård och nödvändiga sociala tjänster” (artikel 25). Den israeliska politiken mot de svårt sjuka i Gaza utgör alltså ett grovt brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, och det är obegripligt att detta inte påtalats på något avgörande sätt – vare sig av vår regering eller andra som normalt intresserar sig för sådant. Sveriges regering, med sin plats i Säkerhetsrådet, måste nu föra upp frågan på dagordningen. Sjuka människor i Gaza måste garanteras den vård de behöver, blockaden och ockupationen som helhet avslutas, och mänskliga rättigheter införas för alla – palestinier som israeler – som lever i området.
Israel bojkott
i Andra om: , , , , , , , ,


9 svar till “Sjuka nekas vård i Israel”

 1. Vissa gör felet att jämföra israel med apartheid i sådana här sammanhang, men vad israel håller på med är naturligtvis mycket värre.

  Detta är ett kombinerat folkmord och nästan etnisk rensning, om det inte vore så att israelerna egentligen inte fördriver dessa semiter p.g.a. deras etnicitet, d.v.s. ”semitism”, vilket vore ”antisemitism”, men p.g.a. deras sekttillhörighet, islam, samt judendomens vilja att, enligt äldre sekteristiska skrifter, rensa, det av judendomens gud utsedda, förlovade landet.

  Detta är således ett sekteristiskt religiöst krig mellan semiter och andra folkgrupper, med olika religioner, som bara kan sluta på ett sätt, d.v.s. att den ena eller andra sekten utrotar den andra sekten, i alla fall om ett nytt FN inte upprätthåller de gränser som FN röstat igenom som de gällande.

  Att världssamfundet låter det ske är visserligen grymt, men att världssamfundet låter folkmordet ske så långsamt utan att skapa ett nytt FN utan vetorätter, det är kanske ännu grymmare. För vad är väl egentligen ett kort lidande jämfört med ett långt och utdraget lidande? (Det är en fråga som varje jude som överlevde åratal av lidande i Hitlertysklands arbetsläger och de tyskar som överlevde Stalingrad och Sibiriens fångläger, såväl som oskyldigt dömda rättslösa människor på Guantanamo, är väl bekanta med.)

 2. Om det är en regim som måste bojkottas och sanktioneras är det just denna avskyvärda enhet av marktjuvar. Marktjuvarna har begått alla brott som finns i lagboken och mer därtill. Barn skönas inte, inte heller kvinnor och äldre, handikappade, mentalsjuka, mm från dagliga terror, fängelse, tortyr, rena rama avrättningar och skoningslösa bombningar. Följande ger en vink om vad vi har att göra med

  http://ifamericaknew.org

  Marktjuvarnas arrogans och rasism har inga gränser. Kristna, muslimer, ateister ja, you name it är offer för deras överhöghets anspråk. I deras ögon vi andra som inte är marktjuvar tillhör kategorin goyim, de mindre värda, de som en Rabbi ansåg vara slavar som ska tjäna marktjuvarna. Sionsim är ren rasism, inget annat! Marktjuvarnn är inte håller Semiter som de ljuger och vill få oss att tro, utan bedragare. Det är Palestinierna som är de sanna Semiter. Den smutsiga sionist buken hängs ut i följande

  http://en.metapedia.org/wiki/List_of_Zionist_crimest

  Marktjuven är största problemet för fred under de senaste 100 åren. Stoppa marktjuven måste vi – för mänsklighetens står inför följande val fred i världen eller marktjuvens oändliga brott! Svarte är givet – fred i världen.

 3. Du skulle göra Gunnar Olofssons viktiga artiklar om Palestina en tjänst genom att de inte försvann
  i din formliga flodvåg av bloggar. Björn Backengård har tagit upp detta tidigare. Förstår
  inte hur någon kan förväntas ha synpunkter, inom ett par timmar, på ett så komplicerat
  ämne som varför Sovjetunionen kollapsade, innan du snabbt vandrar vidare till nästa ämne.

  • Tack för synpunkter. Kanske har jag tagit alltför stort intryck av de bloggar/siter som har många artiklar varje dag, och fler besökare. Ett sätt är att publicera färre inlägg förstås.

 4. PS Jag tror jag har en hel del avvikande åsikter från Björn Backengård, men
  han skriver under sitt hela korrekta namn, och jag gissar att vi skulle kunna
  föra en förnuftig diskussion på denna blogg, utan det hysteriska tempot
  och anonyma bandhundar. DS

 5. Som vanligt slirar palestinalobbyisten Gunnar Olofsson på sanningen.
  – Israel har ingen som helst skyldighet att ge någon sjukvård till personer från de palestinska områdena. Detta är den Palestinska Administrationens ansvar, något som inte sker på grund av stridigheterna mellan PA och Hamas.
  – Årligen vårdas mellan 1000 – 1500 palestinier i israeliska sjukhus i Haifa. Då de inte är israeliska medborgare skall de egentligen bekosta sin sjukvård själva men detta sker i stort sett aldrig. inte heller PA står för dessa kostnader.
  – Tilläggas kan att flera anhöriga till hamasledaren Ismail Haniyeh har fått vård i Israel. Som om Himlens familj skulle fått vård i Storbritannien under WW II.
  – En intressant fråga är varför patienter från Gaza inte söker vård i Egypten som också gränsar till Gaza.

  Det som är tragiskt i den här situationen är att den arabiska sidan, med både Hamas och Abas i spetsen, prioriterar utplånandet av Israel framför att ta hand om sin egen befolkning.

  • Som vanligt är hasbara Anders I här och bedriver sina löjeväckande argument till försvar av den avskyvärda marktjuvar-enheten Israel.

   Marktjuvarnas enhet anser sig ha skyldighet att ge vård till ISIS på den ockuperade Golan-höjden. Det är ju jihadister för Sion det handlar om.

   En ockupationsmakt är skyldig att ge vård enligt Geneve konventionen. Att vägra Palestinier vård är anti-semitisk – som alla vet är Palestinier verkliga semiter. Marktjuvarna däremot kom från Europa och USA och det har visat sig att de inte alls alla är semiter. Men ljuga kan de och hävda att de är det – därför viftar de med det ”anti-semitiska” kortet hela tiden. Världen luras inte längre av marktjuvarnas falska klagomål och murar.