Säg nej till Eurovisionsschlagervinnaren Netta Barzilai!


Har musik och politik beröringspunkter? Givetvis svarar nog de flesta. Marseljäsen och franska revolutionen, Internationalen och Oktoberrevolutionen, nazisternas ”Horst Wessel”, nationalsångerna, protestsångarna. Och jag har föreslagit att man ska ge den store dirigenten och pianisten Daniel Barenboim Nobels fredspris för hans ”East-West Divan Orchestra” med unga musiker från Israel och andra arabländer, samt palestinier (se nedan).

Det är ändå inte ofta jag har skrivit om musik här. Men det har hänt närmare tio gånger, och några gånger har det handlat om Eurovisionsschlagerfestivalen! Ty musik och politik kan verkligen höra ihop. Se länkar efter denna artikel som skrivits av doktor Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter på Palestina-Israel. Jag har haft förmånen att publicera flera artiklar av honom här.

Den israeliska sångerskan Netta Barzilai, vinnare av årets Eurovisionsschlager med låten ”Toy” – om metoo-rörelsen och ”hur kvinnor funnit sina röster” enligt sångerskan – kommer till Sverige för att deltaga i Stockholm Pride och Allsång på Skansen.
Netta_Barzilai_-_Eurovision_2018_-_2_(cropped_2)
Enligt Netta Barzilai själv ser hon som sin uppgift att göra PR för Israel, och hon har ”ingenting att vara ledsen för”. I hennes värld finns ingen ockupation av Palestina, inget förtryck av palestinierna, inga olagliga bosättningar, markstölder, förstörelse av palestinsk egendom, nattliga razzior, fängslanden, tortyr och olagliga avrättningar av palestinier. Ingenting som stör bilden hon vill förmedla av ett trevligt , demokratiskt och hbtq-vänligt Israel.
Endast ett beklagande av de…”ja, du vet…de senaste hundra årens beklagliga händelser” som hon uttrycker det i en intervju.

Netta Barzilai står inte upp för mänskliga rättigheter eller, allra minst, för den palestinska hbtq-rörelsen som kämpar med enorma svårigheter. Hon bör inte bjudas in till Sverige för att propagera för den israeliska regimens förljugna hbtq-politik.
Kräv att Stockholm Pride och Allsången tar tillbaka sina inbjudningar! Säg nej till Netta!

Andra artiklar om musik och politik på denna blogg.
Musik och politik
Hur blir det med Eurovisionsschlagerfinalen 2017?
Eurovisionsschlagerfestivalen 2016 förstörd?
Segrade verkligen kärleken? ”Eurovision Song Contest” 2015
Varför inte ge Nobels fredspris till Daniel Barenboim musiker, dirigent och fredsvän
Häv ockupationen – för ett fritt Palestina! Sergels torg kl 15! Världsdirigenten Barenboim instämmer!
Styrdes den svenska kampanjen mot världsberömda pianisten Valentina Lisitsa från utlandet
Vilka är Pussy Riot?

i Andra om: , , , , , , , ,


18 svar till “Säg nej till Eurovisionsschlagervinnaren Netta Barzilai!”

 1. #BDS4Israel & #Justice4Palestine to #StopIsraeliApartheid, Terror, Ethnic cleansing, Annexation of Palestine & fulfills UN resolutions #194 & #242!
  #BDS works well against apartheid in #Israel as it did in South Africa!
  Vorwärts und nicht vergessen … https://youtu.be/Wbot4iuMX-E

  #BDS4Israel to #EndGazaSiege and the #ZionistTerror on #Gaza
  Help @ShiptoGazaSE & @GazaFFlotilla to break the siege!
  DONATE https://shiptogaza.se/en/donate
  Swish 123 658 1680
  Pg 46 359-6
  eller via bankkort https://shiptogaza.se/sv/donera

  • Intressant att notera är att vid omröstningen 1948, om resolutions 194, så röstade följande stater nej:
   – Egypten
   – Libanon
   – Saudiarabien
   – Yemen
   – Syrien
   – Irak

   Jag kan inte tolka detta på annat sätt att inte ens de arabiska staterna anser att denna resolution skall genomdrivas. Speciellt då punkt 11 i resolutionen stipulerar att de flyktingar som så önskar, skall ha fulla rättigheter att återvända och leva i fred. På mig verkar det som om de arabiska staterna anser det vara bra om de som flydde undan striderna då den arabiska sidan anföll Israel inte skall få återvända.

   Kanske signaturen ”Tjatte Hedlund” har någon annan förklaring? Jag väntar med spänning på svaret…

   • Om en samling marktjuvar gjorde anspråk på Sverige med hänvisning till att deras gud lövat Sverige som deras hem, skulle herr Anders I bifalla deras önskan? Klart att han inte skulle. Men om herr Anders I själv till här de som anser sig utlovade en bit mark av fastighetsmäklare till gud då skulle han stötta deras anspråk?

    Självaste Nelson Mandela sade år 1997 “We know only too well that our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians.” Hindret till detta är marktjuvarnas sammanslutning som kallas Israel.

    • Själv brukar jag inte gå så långt tillbaka i ”historien” som när Gud lovade landet till Abraham, men om vi går tillbaka till tiden kring Jesu levnad så var ju området befolkat av en judisk majoritet. Sedan, efter att romarna slagit ner judiska uppror försvagades den judiska befolkningen. Sedan kom araberna och invaderade landet, judarna skingrades och från medeltiden kom området under det Ottomanska riket.

     Så man kan säga att under 1900-talet har judarna återvänt till sitt gamla område och återupprättat en judisk stat.

     Väntar fortfarande på svar på min fråga om resolution 194.

     • Fakta som belägger ett ”judiskt majoritet” under jesu tid? Eller är detta även ett av de många påhitten? Vem gjorde folkräkningen, om den nu begreppet folkräkning fanns ens då? Eller är det ett fall av alternativ fakta när det passar. Om det nu stämmer att det var en majoritet, varför ville man då ”ha ett hem för det judiska folket” i Argentina, eller Uganda, eller Mauritius när det begav sig? Så vitt man vet satte Jesu aldrig sin fot där. Kanske är det helt enkelt ett fall av ”false face must hide what the false heart doth know.”

      • – Att majoriteten av befolkningen i det dåvarande Judea var judar är väl inget som behöver diskuteras. Att det förekom folkräkningar på Jesu tid vet vi från romerska historiker som refererar till de olika folkräkningar som genomfördes både före och efter Jesu födelse. Jag förstår att du inte kanske uppmärksammat detta då de kallas för att ”skattskrivas”. Du vet, som det heter i Nya Testamentet ”Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas”.

       – Ett hem för det judiska folket i Uganda. Detta var något som britterna erbjöd till Theodore Herzl men som denne vid en efterföljande kongress tackade nej till. D.v.s. det var inte judar som ville bosätta sig i Uganda.

       – Mauritius… Samma sak här, det var britterna som deporterade judiska flyktingar från Europa som försökte ta sig till det Brittiska Palestinamandatet. Inte heller detta var något som judar ville.

       Så, då har vi bringat lite klarhet och fört in fakta på de punkter där du inte riktigt har haft historien klar för dig.

       • Andersl, Thomas Åkerblad. men även alla andra judar, araber, israeler och palestinier.
        Det finns de som säger att det är segraren som skriver historia och inte förloraren. Så oavsett vem som har rätt eller fel så borde människor kunna leva fredligt med varandra – och respektera varandra. Det är nuet och framtiden som räknas – inte historien.
        Vad anser ni själva? Vad är det som vill till om ni ska kunna samverka och arbeta tillsammans? Vad kan ni – båda israeler och palestinier – erbjuda för att åstadkomma detta?
        Och en sak till – fundera på varför hatet alltid finns mellan er och vem som vinner på att hålla igång den här konflikten. Kan inte folket på respektive sidor – oberoende vad deras regeringar säger – gå samman och börja diskutera med varandra för att lösa konflikten? Det är enbart NI – det arbetande folket på båda sidor – som kan lösa den här konflikten. Inte FN, inte den israeliska eller den palestinska regeringen eller andra utomstående. Det kan enbart ni själva göra. Är det verkligen så kul att döda varandra år ut och år in?

    • Och vem tar hand om de arabiska marktjuvarna? 900.000 judar fördrevs efter WW2 från de omkringliggande arabländerna och judarnas mark och egendomar togs ifrån dem. Ingen talar någonsin om att de ska få någon kompensation trots att de är offer för rasism.
     På närmare håll har vi den ryska/sovjetiska marktjuven som fördrev 1,8 miljoner tyskar från Ostpreussen – nuvarande oblastet Kaliningrad. Och samme Stalin fördrev 500.000 finnar från Karelen. Konstigt nog skjuter inte finnarna några raketer övre gränsen till Ryssland, Verkar inte som att de tycker Hamas-metoden är bra? Eller är det ett tecken på att de är klokare?

     • Låt oss säga att alla dessa siffror stämmer. Man kan inte förneka att Palestinier har absolut inget med det att göra. Så frågan är varför straffas palestinier för Europas och andras påstådda brott? Är det för att en mäktig fastighetsmäklare lovade något som hen inte höll, vilket i och för sig är märkligt givet att om det är något som en som är så mäktig är leva upp till det hen lovade. Men om vi lämnar sagornas rike och höll oss till fakta, frågan är varför straffas palestinier för för brott de inte begick? Palestinier är de oskyldiga offren, oavsett vad som påstås om fördrivningar hit och dit …

   • Resolutionen 194 ger palestinierna två möjligheter .
    1- Rätten att återvända till sina hem om de vill .
    2- De som inte vill återvända ska ha kompensation för sina egendomar samt ersättning för deras lidande och allt detta ska vara enligt internationella lagen .

    Israel har accepterat resolutionen och lovat att genomföra detta men förhalade hela tiden och nu förnekar Israel deras rätt att återvända samt förnekar att det finns palestinska flyktingar överhuvudtaget. De anser att landet var helt tomt och att det inte fanns folk som heter palestinier .
    Jag själv född i Palestina 1946 och Israel fanns inte på den tiden samt jag har fortfarande mitt födelseattest och i det står Staten Palestina.
    Arabvärlden betraktar palestinierna som tillfälliga medborgare och det är inte de som ger flyktingarna förnödenhet och utbildning utan det är FN-organet UNRWA.

    I Libanon finns en halv miljon palestinska flyktingar som flydde 1948. Dessa flyktingar får inte libanesiska pass och de får inte jobba enligt det libaneniska lagen. Anledningen till detta är att 50% av Libanons befolkning är kristna och 50% är muslimer och om de skulle betrakta de palestinska flyktingar som medborgare då skulle muslimerna blir i majoritet .
    Frågan är vad ska man göra med dessa flyktingar. Libanon vill inte ha dem och Israel vill inte att de ska komma tillbaka till sina förfäders hem . Vad kan man göra ?

    Judarna har återvänt till sina hem och fick tillbaka sina tillgångar och sina egendomar samt en hög ersättning och varför ska palestinierna inte få samma rätt .

    • Äntligen en balanserad kommentar. Det tackar jag för.

     Det är givetvis inget lätt problem att lösa. Några kommentarer…
     – Jag känner inte till något annat fall där flyktingstatus går i arv, på samma sätt som med de araber/palestinier som flydde från stridigheterna 1948. Inte i något annat fall kan jag se att detta sker. Det är i sanning mycket märkligt att de inte fick något rätta att bosätta sig och börja om i t.ex Libanon.

     – I samband med bildandet av Israel fördrevs judar från i stort sett hela arabvärlden. Mellan 800 000 och 900 000 judar fördrevs, i många fall utan att få med sig något av sina tillhörigheter eller med kompensation för hus och hem, i andra fall med en minimal ersättning för förlorad egendom. I samtliga fall utan rätten att komma tillbaka
     Många slog sig ner i Israel och andra i USA och Europa, men i samtliga fall integrerades de i samhället och upphörde att vara flyktingar.

     -Så vad göra. Min inställning är att värdsamfundet bör ge ekonomisk kompensation till de personer som blev flyktingar 1948. Samt att de stater där det flyktingläger gör det möjligt för palestinier att bli fullvärdiga medborgare.

     Sedan är det tragiskt att palestinierna och den arabiska sidan har, och alltid haft, ledare som prioriterar ödeläggelse av Israel före sitt eget folks välstånd.

 2. Det är Gaywash Israel också är försmädliga i. Förnekelse, förtryck, krigsbrott, folkmord som 70 års vardagsmat måtte tära på ett redan bistert medvetande. Så varje gång de ler låtsas de inte se blodbaden, lemlästandet, brutaliteten och bedövningen mot det är inget himmelrike. Dit når inte förljugenheten.

  • Jag läste att beslutet att flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem togs för länge sedan. Någon gång i slutet av 1990-talet. Även ”vänstermannen” Bernie Sanders som brukas hyllas på den här bloggen var med och sa Ja till det beslutet. Det var på den tiden som demokraten Bill Clinton var president för USA.

 3. Sheffield, en stad i England sedan gammalt känd för sin tillverkning av kvalitetsknivar, har fått en ny borgmästare. En borgmästare som väl tycks svara upp mot vänsterns värderingar. Han vill bannlysa Donald Trump från staden samt motsätter sig USA:s flytt av sin ambassad i Israel till Jerusalem samt vill stödja migrationströmmen från Mexiko till USA vilken den nuvarande administrationen så ivrigt vill bekämpa. Det här är häpnadsväckande tycker jag och undrar hur det kunnat ske i ett land som av tradition är mycket konservativt och har en stark anknytning till USA?

  https://metro.co.uk/2018/07/04/britains-coolest-mayor-calls-trump-wasteman-bans-sheffield-7684124/?ito=cbshare

 4. Om man nu håller sig till musikupplevelsen så har jag svårt att se att Netta Barzilai lyckas göra PR för Israel. För min del gäller snarast motsatsen. Att hon har lyckats vinna Eurovisionsschlagerfinalen är mig obegripligt.