Segrade verkligen kärleken? ”Eurovision Song Contest”Jag har via Jan Hagberg fått en förfrågan från Spasoje Marjanovic om att publicera nedanstående inlägg med några av undertecknarna, vilket jag gärna gör. Han är flykting från Bosnien, jurist och styrelsemedlem i föreningen Justitia Pax Veritas. Föreningen förefaller mig ha en viktig uppgift inte minst idag, med ökad rasism och intolernas och hets mot oliktänkande.
Justitia Pax Veritas jpvom1

Enligt hemsidan är ”Föreningen Justitia Pax Veritas en partipolitiskt, etniskt och religiöst obunden ideell förening.

Föreningen skall utifrån demokratiska och humanistiska värderingar:

– verka för fred, yttrandefrihet samt saklig, opartisk och allsidig belysning av konflikterna i världen utifrån erfarenheterna från konflikten i forna Jugoslavien.

– ägna sig åt integrationsfrågor samt verka för alla människors lika värde i Sverige och i världen.

Föreningens utgångspunkter:

– systematisk avlegitimering av en folkgrupps intressen (vilket har drabbat det serbiska folket under mer än två decennier) är vilseledande, kontraproduktivt och djupt omoraliskt.

– endast ett balanserat förhållningssätt, där man tar hänsyn till alla relevanta faktorer samt alla berörda parters intressen, kan skapa förutsättningar för genuin fred och försoning.”
Europvision Song Contest imagesCA0J3NLQ
Artikeln.
I lördags tittade miljontals människor i Europa på sändningen från finalen i Eurovision Song Contest (”Melodifestivalen”). Den manifestation sades stå för ”kärlek” och ”tolerans”, men blev en uppvisning i pöbelaktig utfrysning och mobbning av ”de andra”. Som en logisk följd av detta har även antisemitska slagord passerat obemärkt.
Melodifestivalen wurst_650

Det var tydligt att de ryska sångerskorna inte behandlades som två unga tjejer som deltar på ett musikevenemang, utan som politiska representanter för det land som USA och EU just nu befinner sig i konflikt med. Vulgära, kvinnofientliga kommentarer – som påminner om vissa anonyma näthatares retorik om ”MENA-folket” – hade fällts om de ryska tjejernas klädsel redan innan lördagssändningen i svensk mainstream press. Kommentarer som säkerligen omvandlats till sin motsats bara om de unga tjejerna blottat sina bröst och skrikit ”Ner med Putin!”

De ryska och vitryska poänguppläsarna möttes med påtaglig kyla och utfrysning. Samtidigt som deras ukrainska motsvarighet välkomnandes trots att hon inledde sitt anförande med ett nationalistiskt slagord med tydliga kopplingar till andra världskrigets nazistiska och antisemitiska krafter.
Melodifestivalen Russia-Tolmachevy-Sisters-260x146

Den semantiska betydelsen av det aktuella slagordet ”Slava Ukraini”betyder ”Ära åt Ukraina”, och är i sig inte någon större märkvärdighet, även om det är intressant att vissa nationalismer hyllas och marknadsförs t.o.m. i Melodifestivalen. Det som dock är mycket uppseendeväckande att den aktuella frasen lanserats och använts av de pronazistiska anhängarna till Stepan Bandera under andra världskriget som var frenetiskt fientliga mot judar, polacker, ryssar och ukrainska antifascister – och att ingen valde att distansera sig från det ”glada” budskapet.

Man kan jämföra den ukrainska poänguppläsaren som framförde sitt slagord till tiotals, eller hundratals miljoner tittare i Europa med den kroatiske fotbollsspelaren Josip Simunics agerande efter en match i Kroatien. I en mikrofon skrek Simunic “för hemlandet” (Za dom) och fick svaret “redo” (Spremni) av delar av publiken. Hälsningen användes av den nazi-allierade kroatiska Ustasja-regimen under andra världskriget som utmärkte sig med sin bestialiska politik gentemot serber, judar, romer och kroatiska antifascister. Simunic blev fördömd i allmänheten på Balkan, inklusive Kroatien, samtidigt som FIFA straffade honom med avstängning.
Melodifestivalen Sanna-efter-final

Radio- och TV-lagens 14 kap. 1 § innebär en skyldighet för SVT:s journalister att markera ett avståndstagande från antidemokratiska och rasistiska budskap. I stället för att distansera sig från det nationalistiska och antisemitiska slagordet valde SVT:s reporter att inte reagera alls. Håller nu även antisemitismen bli en del av den sköna nya ”toleransen”? Står SVT för antisemitismen när den används i den geopolitiska kampen mot Ryssland? Eller är det bara fråga om okunskap och ignorans?”

Nedan de 18 första av drygt 100 personer som direkt undertecknade uttalandet.
Spasoje Marjanovic, Justitia Pax Veritas
Oleg Mezjujev
Dine Malmsten
Nada Novovic
Elena Shatova
Katarina Lindquist Barinova
Irina Petrushenko
Mattias Milder
Ekaterina Troitskaia
Evgenia Palin
Natalia Gorolova
Sergei Gorolov
Lars Blomquist
Elza Sharafutdinova
Elena Kovalnok
Anders Jansson
Krister Palin
Jana Jensen
Dennis Shatov
Pierre Stjärnfeldt
Monika Abbas
Dragana Bojovic


i Andra om: , , , , ,, , , , , ,

Justitia Pax VeritasNyhetsbanken Eurovision Song Contest SvT Melodifestivalen


12 svar till “Segrade verkligen kärleken? ”Eurovision Song Contest””

 1. Det har gått så långt med medias Rysslandshat att i Sverige boende rysktalande föräldrar i en debattartikel ”Man bedriver hetspropaganda mot ryssar” http://www.aftonbladet.se/debatt/article18869417.ab vädjar om att förföljelsen av deras barn upphör. En förföljelse av barn med ryska namn och ryska rötter. Men nu svenskar. Medias hetspropaganda slår mot helt oskyldiga. Som bu-ropen mot de unga ryska artisterna i sångtävlingen.
  Chefredaktörer och journalister tycks inte förstå vad de själva gör. Skäms inte heller över sina ogenomtänkta och hetsande texter. Med vansinniga påståenden om att Ryssland tänker överfalla Sverige. Som man spinner kring utan tillstymmelse till faktaunderlag. Värre lögner än under det kalla kriget.
  Ulla Johansson
  Här en artikel som berättar varför vi idag inte har något svenskt försvar. Mikael Nybergs redovisning för regeringens och försvarsmaktens samröre med USA är i sig
  en sensation: http://www.aftonbladet.se/kultur/article18884620.ab

 2. Med resignation kan jag konstatera att författaren behandlar artikeln ovan på samma sätt som en mindre pålitlig bilförsäljare behandlar en skrotfärdig bil inför en mindre bilkunnig kund. Därav helt missvisande jämförelser och försök att få vatten på sin kvarn som tuggar förruttnade sädesslag som är tänkta att serveras vid lämpligt tillfälle.

  Visst reagerade jag också på den orättvisa behandlingen av ryska tjejer i ESC, visslingar, spydiga kommentarer osv. Att därav dra långtgående slutsatser om situationen på Balkan är bara smaklöst. Artikeln dryper av halvsanningar och saker som man låtit bli att berätta såsom förekomsten av främlingsfientliga uttalanden. Exempelvis det serbiska 4S (http://en.wikipedia.org/wiki/Only_Unity_Saves_the_Serbs) märket som hittas på Serbiens flagga är även den använd av serbiska nazister under andra världskriget. Den härstammar från St Sava som på 1200-talet utförde omfattande utrensningar mot alla som ej underkastade sig den statliga kyrkan. St Sava var det högsta hönset i kyrkan samtidigt som hans bror var kungen. Betydelsen av 4S (Samo Sloga Srbina Spasava) lyder ungefär ”Enbart enhällighet räddar serben” och som tolkas exklusivt, dels så att alla serber som avviker från rådande auktoriteter är förrädare, dels är alla ickeserber per definition antingen serber som ännu inte vet om detta eller fiender som skall utrotas. Kan man komma närmare definitionen av fascismen än så?

  Som sidonotis kan jag nämna att St Savas bild hänger i alla serbiska klassrum samt att eleverna är tvungna att sjunga sånger som hyllar honom och det är inte ens att tänka på att någon får officiellt yttra någonting negativt om denna ”helgon”. Jag antar att kritik av honom hör till det som kallas för ”systematisk avlegitimering av en folkgrupps intressen” och får därav ej göras i Serbien?

 3. Slagordet ”Slava Ukraini” är så tydligt kopplat till nazisten Stephan Bandera på samma sätt som ”Za dom spremni” är tydligt kopplad till Ustasarörelsen. Två pro-nazistiska och antisemitiska rörelser. Två nazistiska och antisemitiska slagord.

  4S är ingen nazistisk eller antisemitisk slogan utan symbol som används och använts i alla tider. Den var även en del av Socialistiska Republiken Serbiens statsvapen (http://sh.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Coat_of_Arms_of_the_Socialist_Republic_of_Serbia.svg) och i andra världskriget användes den också av den brittiskt understödda monarkistiska motståndsrörelsen Jugoslaviska Armen i Hemlandet (JVO). Resten om 4S påstådda betydelse och ursprung är ej värt att kommentera.

  Josip Simunic blev straffad av FIFA, starkt kritiserad även i Kroatien, medan SVT:s journalister är i bästa fall anmärkningsvärt okunniga och nonchalanta. Varför? Svaret på den frågan borde nu bli allt mer uppenbar för allt fler.

  • JVUO eller folkligt kallade för Chetnik http://en.wikipedia.org/wiki/Chetniks kan närmas jämföras med ukrainska banderister. I början av kriget hade dessa viss stöd från britterna med stödet drogs in när det blev klart att chetniks inte bara aldrig slogs mot tyskar utan hade ett omfattande samarbete. Främst har dessa förbrytare dödat socialister och det var på så sätt halva min släkt dödades under kriget. Chetniks stormade in i byn mitt i natten, slet alla ut ur sina sängar och alla som misstänktes vara socialister blev förda till ett stall som sedan låstes och sattes i brand. 38 brann upp, den yngste var 15 år och den äldste 58. Liknande saker har hänt andra som inte passade in i deras bild av exemplariska serber eller tillhörde etniska och religiösa minoriteter. 4S behöll kommunisterna antagligen för att det är en gammal symbol och tanken var förmodligen att återerövra symbolen som sådan samt som ett led i en nationell försoning efter kriget. Rätt eller fel?

   Att Simunic blev straffad och kritiserad är/var inte annat än helt rätt. Svenska journalister, inte bara SVTs, är för det mesta helt okunniga och nonchalanta. Ex är det mig helt otroligt att man aldrig lyckas träffa rätt när det gäller uttal av finska namn. Jag menar, så lång gemensam historia, granland, stor finsk minoritet i Sverige och ändå är man helt ointresserad, inte ens bryr sig om att ta reda på hur 10 hockeyspelares namn uttalas inför en match t ex. Varför?

   • Jämförelsen är minst sagt löjlig. Cetnik var den reguljära militären i Kungariket Jugoslavien som gick i krig med nazisterna. Nazisterna förklarade att de ville förinta Judar, Serber och Romer. Kan man tro att Serber då väljer att samarbeta med de? De som däremot valde att samarbeta med nazisterna var Bosnien-Muslimerna, där en majoritet av befolkningen var i nazisternas förband. Det här är ren historia-förnekeri, det är som att påstå att judarna krigade på Nazisternas sida! Du hör ju själv hur det låter? Serberna är det enda folket på Balkan som hade två grupperingar mot nazisterna, en monarkistisk och en kommunistisk.

 4. När ska rysslandsanhängare en gång för alla, lära sig, att kritik mot Rysslands Ukraina-politik och framförallt hbt-fobi inte är rysslandshets. Artikeln om ryssland-svenskarna syn på rysslandskritik osar kulturrelativism och småborgelighet. Det är samma retorik israelanhängare använder sig av, när Israels ockupation av Palestina kritiseras.

  Buropen var befogade för att markera att Europa inte tolerar aggressionen i Ukraina eller förtrycket av HBT-personer. Ingen hade reagerat om Israel utsatts för samma behandling. Rysslands hbt-politik är vedervärdig och Conchita Wurst seger är ett budskap till Putin, att hbt-rättigheter är mänskliga rättigheter.

  Och min kritik mot hbt-fobi kommer alltid att fortsätta, vart i världen den visar sitt fula tryne

 5. Påståendet att chetnikrörelsen var nazister är ren historieförfalskning. Så här sa USA:s president Harry Truman 1948:

  ”LEGION OF MERIT – CHIEF COMMANDER: General Dragoljub Mihailovich distinguished himself in an outstanding manner as Commander-in-Chief of the Yugoslavian Army Forces and later as Minister of War by Organizing and leading important resistance forces against the enemy which occupied Yugoslavia, from December 1941 to December 1944. Through the undaunted efforts of his troops, many United States airmen were rescued and returned safely to friendly control. General Mihailovich and his forces, although lacking adequate supplies, and fighting under extreme hardships, contributed materially to the Allied cause, and were instrumental in obtaining a final Allied victory.” http://www.teslasociety.com/500_2.htm

  Vi lever dock i tider där det har varit rumsrent med demonisering av serber under lång tid. I en sådan miljö verkar antinazister kunna bli nazister? Obehagligt!

  • Så nu går det bra att citera Truman? Det kommer aldrig bli fred där nere om historia inte börjar betraktas för vad den är och ej som en efterkonstruktion som skall legitimera vissa politiska pretentioner.

   Truman gav säkert sitt stöd till banderister med, kom ihåg att 1948 var läget mycket spänt mellan öst och väst och Trumman skulle säkerligen ge legitimitet till självaste djävulen om detta gav fördelar mot de hemska kommunisterna. På samma sätt är inte banderister i Ukraina idag legitima bara för att Obama talar så ömt om dessa.

   Jag föreslår att vi talar om fakta ej om utspel som hade dagspolitiskt syfte 1948. Fakta – chetniks slogs aldrig mot tyskarna eller hur? Nämn ett enda slag annars. Fakta – chetniks dödade folk med vänstersympatier, speciellt socialistiska serber. Tusentals dödades inklusive stora delar av min familj. Fakta – chetniks stormade byar där etniska och religiösa minoriteter bodde och dödade, våldtog och brände ner deras hus.

   Vill du bli tagen på allvar så fördömer du alla förbrytelser, du gör inte serberna en tjänst genom att mörka ”egna” förbrytelser. Kom ihåg att serberna led lika mycket av chetnikernas förbrytelser som andra jugoslaviska folk. Motsatsen leder obönhörligen till fascism, se bara på Ukraina idag.

 6. Vi verkar båda ha serbisk påbrå, och en likhet mellan mig och dig är att våra släktingar stred på kommunismens sida, och mot chetniks. Jag är uppväxt i en miljö där man har en extremt negativ syn på chetniks, vilket även du verkar vara. Serberna var huvudsakligen med i två olika antinaziströrelser under andra världskriget – partisaner (kommunisterna) och chetniks (rojalister).

  Båda stred mot nazisterna. Skillnaden var att partisanerna var betydligt mer aktiva mot nazisterna medan chetniks motståndskamp mot nazisterna kan liknas vid den danska eller norska motståndrörelsena mot nazisterna i Danmark och Norge – dvs tämligen passiv. Utifrån din logik borde man även kalla den danska och norska motståndsrörelsen under andra världskriget för nazister eftersom de inte vågade/hade tillräckliga resurser för att ta upp kampen mot nazisterna – likt partisanerna (som mestadels bestod av serber) i Jugoslavien. Visst stämmer det att serber stred mot varandra under andra världskriget – partisaner mot chetniks – men man hade något gemensamt också och det är kampen mot nazisterna.

  Chetniks stred inte bara mot partisanerna. Du skriver även att de stred mot andra etniska och religösa grupper, där har du dock rätt. De stred primärt mot bosnienmuslimer och kroater. En klar majoritet av bosnienmuslimerna och kroaterna stred nämligen på Nazitysklands sida (källa, bla : Exempelvis Kjell Magnusson lektor vid Uppsala Universitet, och hans bok ”Folkmord som metafor” eller Björn Kumms bok ”Tito – Folkets Diktator”.) Just denne Tito spred propagandan att chetniks stred med nazisterna, något majoriteten av mina släktingar har gått på men även du tydligen. Det var ett sätt för Tito att hålla ihop Jugoslavien.

  I länken som jag lämnade igår finns även uttalanden av Nixon och Reagan som hyllar chetniks som en stark allierad likt Truman. Du påstår att USA även hade ett sådant förhållningssätt till Bandera – vilket är en ren lögn. Ge mig en källa där USA hyllar Bandera, och då syftar jag på perioden före Obama. Med Obama i spetsen har USA tydligt tagit en ställning för att stödja de nazistiska krafterna i Ukraina.

  • Chetniks samarbeten med nazisterna är många och väldokumenterade. Wikipedia är en bra början för den intresserade http://en.wikipedia.org/wiki/Chetniks#Axis_collaboration , och vill man så kan man lätt forska vidare. Chetniks hade t o m viss samarbete med kroatiska ustasa nazister. Enda gången chetnik och ustasa slogs var 1945 i http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Lijevče_Field . Nämligen när tyskar börjat dra sig från Montenegro och Serbien och opopulära chetnik ej längre kunde överleva där utan tyskarnas stöd satsade chetniks allt på ett kort – att försöka ta sig västerut och överlämna sig till amerikanerna. Ustasa vägrade släppa chetniks förbi genom själva Kroatien och det blev en drabbning.

   I vilket fall så slogs chetniks aldrig mot tyskar men flertalet gånger med tyskar mot kommunisterna – parisanerna. Mest ”krigade” chetniks mot försvarslösa byar där den ”andra” folkgruppen bodde vilket var vanligt förekommande. I regel dödade man, våldtog och sist brände ner hela byn, allt som ett led i en genomtänkt strategi av etnisk rensning. Ex på detta från wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pavle_Đurišić_13_February_1943_Muslim_massacre_report.jpg där den lokale befälhavaren Pavle Đurišić medelar chetnik-ledaren general Mihajlovic om att order om den etniska rensningen i en del av södra Serbien/norra Montenegro är utförd. Själv hade man 23 döda varav 2 dog i en olycka. ”Fienden” hade 1200 döda stridande och ca 8000 döda kvinnor, gamlingar och barn. Mycket svagt motstånd har mötts. Alla deras materiella tillgångar har bränts ner förutom hö, spannmål och boskap som man skall använda för att bygga upp egna förråd. Med andra ord handlade det om ren slakt, med tanke på egna förluster kan man ej ha krigat mot någon militär styrka utan enstaka bönder beväpnade med hagelbössor. Med tanke på hur stort geografiskt område beskrivs som rensat var förmodligen en del av strategin att några tusen måste dödas för att resten ska fly på eget bevåg av rädsla för sitt liv.

   Att ens våga jämföra dessa förbrytare med danska och norska motståndsmän är starkt. Möjligen med balternas tyskvänliga och ryss-och-judehatande nationalister samt just ukrainska banderister vilka också villigt idkade folkmord och etnisk rensning mot ryssar, polacker och judar. Om du tror att du gör serberna en tjänst genom att skönmåla en mörkare del av serbisk historia så har du helt fel. Tvärtom var chetniks altid en minoritet, så att säga ett undantag som bekräftar regeln, annars hade partisanerna aldrig kunnat vinna, aldrig kunnat jaga tysken ut ur landet per egen maskin. Ondskan kan, skall och måste bekämpas vart den än kommer ifrån och en stor majoritet av serberna tillhörde inte mörkrets krafter!

   En parantes på slutet, flydde inte självaste Bandera till Västtyskland där han levde bekvämt fram till sin död? Kan knappast ha skett utan vetskap och godkännande av amerikanska underrättelsetjänster.

   Parantes 2: 1948 var mycket spänt mellan öst och väst som jag tidigare påpekat. Dessutom föregick en konflikt mellan Jugoslavien och Italien om gränsdragning vid staden Trieste. Nämligen den delen av Italien hade en viss slavisk minoritet och mot krigsslutet (1 maj 1945) tog jugoslaviska partisaner en del Italien och intog staden Trieste som man sedan vägrade lämna, dvs man avsåg annektera den. Den som önskar fördjupa sig kan forska vidare men jag bjuder på en bra sammanfattade inledning: http://en.wikipedia.org/wiki/Italy–Yugoslavia_relations#End_of_the_war där det härleds hur konflikten eskalerat i samma veva som USA-Sovjet blev allt mer fientliga och där Sovjet gav Jugoslavien stöd. I efterkrigseuropa fanns ett komplicerat system där segrarmakterna styrde över besegrade så att ex guvernörerna röstades fram av representanterna från segrarmakterna. Sovjet vägrade rösta för föreslagna guvernörer i den omstridda delen av Italien som stöd för Jugoslavien som ansåg föreslagna kandidater vara antijugoslaviska. Ett dödläge uppstod, Jugoslavien mobiliserade, vapenskrammel hördes från amerikansk sida med. Trepakten (USA, Frankrike och Storbritannien) utfärdade den 20e mars stränga gemensamma diplomatiska notiser till Moskva och Belgrad p g a detta.

   I samma veva kommer Trumans tilldelning av postumt medalj till chetnik-ledaren Mihajlovic. Tillfällighet? Knappast. Snarare ett cyniskt sätt att hota den jugoslaviska styret med att stödet till utslagna chetnik kan komma på tal om man inte blir fogligare. Lite som islamitiska terrorister fick och får stöd mot Assad idag för att Assad inte anses foglig nog för USAs intressen. Eller contras i Nicaragua på sin tid. Chetnik kunde naturligtvis aldrig ha tagit makten p g a sin impopularitet men kunde väl ha skapat död, kaos och försvårat den ekonomiska återupphämtningen efter kriget. Att du sedan kommer viftandes med Mihajlovics medalj som bevis på något, medalj som uppenbarligen är given enligt rätt dunkla premisser väcker en del tvivel hos mig i din politiska mognad. Allt som blänker är ej guld!

 7. Fred och Peace. Kanske har Washington inte vågat gå så långt att de öppet hyllat Stepan Bandera. Däremot gav USA fristad åt en mängd ukrainska fascister redan vid krigsslutet 1945. Bland andra Jaroslav Stetsko. En av ledarna för OUN. En fascist lika skrämmande som Bandera. Ger här länken till Foreign Policy In Focus och deras artikel-intervju ”Seven Decades of Nazi Collaboration: Americas Dirty Little Ukraine Secret.” Ett material som avslöjar politikers och presidentkandidaters kontakter med fascisterna. Efter läsningen förstår man bättre varför Obamas samarbete med de ”nya” fascisterna Kiev går så smidigt.
  Ulla Johansson

  http://fpif.org/seven-decades-nazi-collaboration-americas-dirty-little-ukraine-secret/