Häv ockupationen – för ett fritt Palestina! Sergels torg kl 15! Världsdirigenten Barenboim instämmer!


Häv ockupationen – för ett fritt Palestina!

I år är det 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem.
I 50 år har det palestinska folket levt under militärlagar och förtryck. Våld, arresteringar, soldater, murar, bosättningar, vägspärrar och blockad är en del av palestiniernas vardag.

I 50 år har Israel ignorerat internationell rätt och mänskliga rättigheter, utan några konsekvenser.

Välkommen till en manifestation för att visa solidaritet med det palestinska folket.
Vi kräver ett slut på ockupationen så att alla människor i Palestina och Israel får leva i fred och frihet.

Det är nog nu – omvärlden måste gå från ord till handling. För en rättvis fred.

Demonstration den 11 juni klockan 15.00 på Sergels torg.

Talare:

Palestinas ambassadör Hala Fariz
Per Gahrton, f.d. ordförande Palestinagrupperna i Sverige (PGS)
Anna Karin Hammar, präst och teologie dr
Nael Touqan, ordförande Palestinska föreningen i Stockholm
Anna Wester, ordförande Palestinagrupperna i Sverige (PGS)
Dror Feiler, Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF)
Ahmad Tibi, palestinsk parlamentariker i israeliska Knesset (via länk)
Amira Hass, israelisk journalist (via länk)

Dikter läses av Ahmad Alaydi och Etienne Glaser
Sång och musik: Filistin

Arrangör: Tillsammans för ett fritt Palestina

https://www.facebook.com/events/168599536999588/?fref=ts
Dela gärna Facebookeventet.

Palestina Sergels torg 170611

Upprop!
70 år av fördrivning och 50 år av ockupation – det är nog nu

”I år uppmärksammas att det är 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Men palestiniernas lidande började inte för 50 år sedan, utan 2017 markerar också att det är 100 år sedan Balfourdeklarationen och 70 år sedan FNs delningsplan. 1948 blev början på palestiniernas stora katastrof, Al Nakba.”

Anna Westers, ordförande i PGS, och Mina Olssons, vice ordförande i PGS, skriver i Etc.

Kom med i Stockholms flygbladsgrupp (BDS-grupp)!

Till dig som vill stödja palestinierna och deras kamp med en aktiv insats har vi ett tips, ett råd, en vädjan:

En gång i veckan är vi några som samlas för att under en timme dela flygblad och diskutera med förbipasserande om varför det är rätt att bojkotta israeliska varor. Vi samlar också in pengar till de projekt PGS stödjer i Palestina och Libanon – under 2016 samlade vi in drygt 10 000 kr. Aktiviteten brukar avslutas med en gemensam fika där vi dryftar hur det har gått under dagen.

Vi behöver bli fler som deltar för att säkra gruppens verksamhet framöver – Palestinas befrielse lär dessvärre knappast nås inom en nära tidsrymd.

Vi är ute fredag eller lördag eftermiddag, antingen utanför Åhléns vid Sergels torg eller på Medborgarplatsen, Södermalm. Ibland väljer vi någon annan plats.

Så tveka inte, skicka ditt namn och din mailadress till Willi Reichhold – m2doit@gmail.com – så ser han till att du får kallelser med all information. Varmt välkommen att prova på!

Sjärndirigenten, humanisten Daniel Barenboim, medborgare i Israel och Palestina.

skriver i DN Kultur 10/6 Vårt ansvar för katastrofen
Daniel Barenboim är en av mina favoriter, både som dirigent och humanist. Jag tillhör de många som föreslagit att han ska få Nobels fredspris (mina är nog inte precis någon lag i dessa sammanhang). ”Ge Nobels fredspris åt den israeliska världsdirigenten Daniel Barenboims ”fredsprojekt” ”West-Eastern Divan Orchestra”, som han startade år 1999 tillsammans med sin vän den framlidne palestinske intellektuelle giganten Edward Saïd” 29/4 Nobels fredspris till Daniel Barenboim och hans orkester, stor fredsvän och musiker! Den internationellt alltmer etablerade och erkända orkestern består av unga musiker från Israel, Palestina,Syrien och andra länder i Mellanöstern.
D Barenboim 1 imagesCAAI1S4HDaniel Barenboim och West-Eastern Divan Orchestra
Daniel Barenboim skriver på 50-årsdagen av sexdagarskrigets slut i DN under rubriken ”Vårt ansvar för katastrofen”
”Ett tungt ansvar faller på Europas länder för Israels ockupation av de palestinska områdena. Det är dags att ta ansvar för denna absolut oacceptabla situation.”
* Ett ämne som har varit allestädes närvarande sedan mitten av 00-talet, men som nu är alltmer frånvarande i nyhetsrapporteringen – och därmed i människors medvetande – är konflikten i Mellanöstern.”
* Men det ligger en särskild tragik i att vi i år och nästa kommer att uppmärksamma två sorgliga årsdagar, särskilt för palestinierna: 2018 kommer att innebära 70-årsminnet av al-Nakba, känt av palestinierna som ”katastrofen”, då mer än 700 000 palestinier utvisades från det tidigare brittiska mandatet Palestina, som ett direkt resultat av FN:s delningsplan för Palestina och grundandet av staten Israel den 14 maj 1948. al-Nakba inträffar alltjämt – över fem miljoner efterkommande från de fördrivna palestinierna lever fortfarande i påtvingad tvångsflykt.

”Och i år, den 10 juni, uppmärksammar vi 50 år av pågående israelisk ockupation av palestinskt territorium, en både faktiskt och moraliskt oacceptabel situation. Inte ens de som anser att sexdagarskriget – som upphörde denna dag för 50 år sedan – var nödvändigt för att försvara Israel kan förneka att ockupationen och allt som den fört med sig är en absolut” katastrof. Inte bara för palestinierna utan också för israelerna, både strategiskt och moraliskt. I dag har det gått ett halvt sekel, och en lösning på konflikten tycks mer avlägsen än någonsin.”

* Därför vill jag i dag, på 50-årsdagen av ockupationen, uppmana Tyskland och Europa att åter ge lösningen av denna konflikt högsta prioritet.
Som jude, bosatt i Berlin sedan mer än 25 år, har jag ett särskilt perspektiv på Tysklands historiska ansvar i denna konflikt.
Tyskland och Israel har givetvis alltid haft ett extra robust förhållande; Tyskland har alltid, med rätta, känt en särskild förpliktelse gentemot Israel. Men jag måste gå ett steg längre: Tyskland har även en särskild förpliktelse gentemot palestinierna. Utan Förintelsen hade delningen av Palestina aldrig ägt rum, det hade inte skett någon al-Nakba, inget krig 1967 och ingen ockupation.

Faktum är att detta ansvar för palestinierna inte bara gäller Tyskland utan hela Europa, eftersom antisemitismen var ett paneuropeiskt fenomen och palestinierna fortsätter att drabbas av de direkta följderna av denna antisemitism, trots att de själva på inget sätt är ansvariga för den.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M
Det är absolut nödvändigt att Tyskland och Europa accepterar detta ansvar gentemot det palestinska folket. Det betyder inte att man måste vidta åtgärder mot Israel, snarare för palestinierna. Den pågående ockupationen är oacceptabel, både moraliskt och strategiskt, och måste upphöra.”

i Andra om: , ,, , bojkott, , , ,
, ,,


2 svar till “Häv ockupationen – för ett fritt Palestina! Sergels torg kl 15! Världsdirigenten Barenboim instämmer!”

  1. Du har helt rätt Anders. Israeliska staten tillämpar apartheid.
    Hur stor omfattningen är av etnisk rensning, ockupation, tortyr, mord, systematiskt förtryck och förnekanden av internationella lagar och FN-stadgar är påfallande. Det är nu hög tid att visa internationell solidaritet med palestinierna. Bojkotta Israel så länge de ockuperar!

    • Instämmer. På mötet på Sergels torg, där vi sågs, betonade särskilt den kvinnliga prästen Anna Karin Hammar detta. Detta kan utvecklas mycket mer tror jag. Men varför deltog inte vår utrikesminister eller riksdagsmän från olika partier?