Den nya McCarthyismen i Sverige och i andra länder


Imperialism-bild images

Det finns många tecken på att yttrandefriheten minskar och att censur ökar i Sverige och övriga Västländer. Detta har belyst här i flera artiklar:
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Censurerat om massakern i Odessa
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Facebook censurerar Jill Steins kritik av Hillary Clinton

Denna artikel av Maj Wechselmann publicerats tidigare diskuterar egna, historiska och aktuella erfarenheter av massmedia, politik och demonisering. Maj är en av landets främsta vänsterprofiler och har gjort viktiga insatser i decennier.

En bakgrund till dagens blogginlägg utgörs av händelser som drabbade den i artikeln nämnde Oleg Mezjuev. Detta beskrivs i en artikel av Lars Drake, som jag publicerat som blogginlägg. http://jinge.se/allmant/konflikt-om-konflikt-om-ryssland-och-pk.htm
Radioprogrammet Konflikt har haft ett flertal intressanta inslag. Den 27/2 2016 handlade det om Rysslands ekonomi, militära kapacitet och påstådda hot. Titeln var ”Rysslands kris och grannars fruktan”. Som vanligt i Sverige var det en hel del hets mot Ryssland i programmet. Det var dock något mer öppet i tonen än många andra program. Utvecklingen har följt tre faser: 1. Programmet Konflikt, 2. Twitterflödet och 3. Ett radioprogram, Medierna, med kritik mot radioprogrammet Konflikt. Det senare tas upp under ”Fas3”.
Oleg Mezjuev

Det förhållande att en person, Oleg Mezjuev, som inte är kritisk mot det mesta som sker i Ryssland eller mot ryskt agerande utomlands fick komma till tals har gjort att ett antal russofober har gått i spinn på nätet. De verkar anse det vara ytterst ojust att någon tillåts ifrågasätta deras världsbild. Spinnet verkar ha som mål att framställa Mezjuev som agent för ryska intressen så att SR inte vågar ha med honom i kommande program. Det efterfrågades t.o.m. en lag som skulle göra det möjligt att utvisa Oleg Mezjuev. De som inte har argument brukar tycka om censur.

Maj Wechselmanns artikel.
Juni 1953 började min judisk-ukrainska mamma bli mycket orolig. Hon började tro att det skulle gå henne och min pappa på samma sätt som det gick de amerikansk-judiska makarna Ethel och Julius Rosenberg: Mamma trodde att hon och pappa båda kunde bli tagna av polisen och rentav bli avrättade.
Rosenberg
Rosenbergerna hade en liten radiobutik, och hade överhuvudtaget ingen kunskap om atombomber, men anklagades för att ha sålt atomvapenhemligheter till Sovjet. De dömdes både till den elektriska stolen och avrättades den 19. juni 1953, när McCarthyismen i USA stod i zenit. Författaren Jean-Paul Sartre kallade rättegången för ”en legal lynchning som låter blodet från oskyldiga offer smeta ned en hel nation”.

Min mamma var hemmafru och min pappa kontorist. Men just 1953 åkte danska säkerhetspolisen ut och förhörde alla våra grannar. Jag har fortfarande kopian av det brev min far skrev till polisen, där han anmodar polisen att förhöra honom själv och inte våra grannar.

Vad hade min pappa och mamma gjort? Pappa sålde tidningar som agiterade för att vi i Danmark skulle lämna NATO, och han och mamma stod på gatan (tillsammans med oss barn) och samlade in underskrifter till Stockholmsappellen, som ville förbjuda kärnvapen.

Det här skrev jag för att trösta min vän Oleg Mezjuev född i Ryssland, som just nu anklagas för att vara ”propagandist betald av Kreml”, ledarskribenten Carl Johan von Seth offrar honom en hel ledarspalt i DN där han skriver att Oleg ”är en driftig prorysk nätaktivist. Hans artiklar om kriget i Ukraina har publicerats i Kremls propagandakanaler.” I Svenska Dagbladet kallades han en känd ”sputnik”. På den twitterstorm som sattes igång betecknas Oleg som ”påverkansoperatör. Säpo borde ta sig en rejäl titt på den här figuren.”
Oleg som är ensamstående småbarnspappa är anställd i en Stockholmskommun, där han har ett helt vanligt arbete.
Vad har han gjort? Jo, han har tillåtit sig att ha en annan mening om Ryssland än den svenska stereotypt negativa. P1s program Konflikt ville ha två ryssar med i programmet som representerade var sin sida av ryska folkopinionen ” Rysslands kris och grannars fruktan”. Oleg inbjöds via Ryska Föreningens ordförande, Ljudmila Siegel. I programmet påstod han enbart det som all statistik om Ryssland visar, nämligen att gemene man fortfarande är lojal med regeringen på trots av den ekonomiska krisen. Han kom också med den upprörande reflexionen att ryska centralbanken borde nationaliseras för att Ryssland bättre skulle kunna stå emot krisen. Han klipptes bort när han påpekade samma sak som det svenska välrenommerade SIPRI (Stockholms internationella Fredsforskningsinstitut) har visat, nämligen att Rysslands militärutgifter är 8% av NATOs – och att de ryska militärutgifterna dessutom sjunkit 4% 2015 och 5% 2016.
(Det senare påpekades visserligen även av två svenska Rysslandsexperter i programmet).
McCarthy
Det skall ett starkt bröst till att stå emot den nya svenska McCarthyismen. Man får bara hoppas att inte Oleg Mezjuev får tvångsföreställningar eller viker sig. Det är horribelt att man med personangrepp och misstänkliggöranden försöker censurera en enslig röst, som talar mot den stora larmande medieapparaten.

i Andra om: , , , ,, , , , , , ,

Aftonbladet om FIBFIB:s hemsida Dokument utifrån 24/8 Washington Post 21/8 New York Times 17/8 Om USA:s vapenlagar Drönarkrig ökar antalet terrorister Utlämningsprogram till CIA Democracy Now Washington Post DN Debatt 10/3FIB-K-artikelDN Debatt 25/3 Expressen N Funcke JuridikbloggenHenrisk Alexanderssons blogg


19 svar till “Den nya McCarthyismen i Sverige och i andra länder”

 1. Thanks to McCarthyism, they threw Paul Robeson on trial, and took his passport, even though he was never part of CPUSA.. He took part in some events, but was never a member. All because of the mere suspicion that he was a communist… -.- and now, he’s completely forgotten in history, when he made so much history, nobody, even black people don’t know who he is anymore :(

 2. Stå på dig Oleg!

  Jag dras nästan dagligen med Svensk kulturrasism om Ryssland och trots över 30 år i detta land känner jag mindre Svensk än någonsin, än när jag kom till Sverige från Sovjet.

  Jag blir bara ledsen när jag tänker på mina barn och rädd att de ska behöva gå genom samma händelser som jag drabbades här i Sverige, växa upp bland barn med föräldrar som misshandlar och slår en för att man är enbart Rysk. Ingen annan etnicitet i Sverige blir så här illa behandlad som den Ryska. Svenska Samhället har degraderats tyvärr.

  Så tack för att du ställde upp i programmet.

  Bolsojo spasiba vam sa vasjo hrabrist.

  • Tyvärr är du inte medveten/informerad om hur serber behandlas. I och för sig uppfattas vi som ”lillryssar” av USANATO imperiet så ditt påstående är ganska korrekt. Å andra sidan propagandan mot serber är relativt ny/fortfarande i sin linda (från början av 90-talet) men med en kontinuerlig indoktrinering som hunnit nå ända ner till grundskolan är det inte långt kvar (några tiotals år till kanske) tills serbhatet kommer vara jämlikt med rysshatet … med en liten skillnad det kommer aldrig bli någon serbskräck däremot rysskräck kommer kvarstå och kanske växa till sig.

 3. Enligt den amerikanske historikern Carroll Quigley var det en slump att McCarthy valde att göra karriär som kommunistjägare. En medarbetare till Quigley var närvarande när McCarthy efterfrågade vad som kunde vara ett lämpligt tema. McCarthy var även naiv beträffande vilka krafter han hade att göra med och trodde att Sovjet självständigt låg bakom kommunistiska strömningar i väst. Men här bryter jag den komplicerande bilden för i det föreliggande fallet fungerar Majs analogi väl.

 4. Läser att Oleg Mezjuev publicerats i Kremls propagandakanaler. Det hoppas jag att han tar som en stor komplimang. När medierna i Sverige och Finland driver hetsjakt mot ryska sk. propagandakanaler förstår de stackarna inte att de jagar sina egna hjärnspöken. Den nya ryska propagandan, om vi skall kalla den så, bygger på ett koncept som är både enkelt och genialt. Låt alla kritiska väströster hos oss få ett forum där de fritt kan komma till tals. Ingen i hela världen utom i lilla Sverige har hört talas om herr von Seth. Om jag däremot skulle skriva ut en förteckning över alla västintellektuella som skrivit för eller intervjuats av ryska medier skulle den bli så lång att den skulle uppta hela DN:s förstasida och vi skulle börja med Noam Chomsky som bannlysts av amerikanska MS-medier sedan 70-talet.
  Ryska medier har så högt i tak att tom. en tämligen konservativ röst som Larry King fått en egen show. Larry King intervjuades på BBC, där han givetvis fick frågan på vilket sätt hans program styrs av kanalens ledning. Den garvade King läxade upp BBC:s ungtupp som bildligt talat ramlade av taburetten; King sade sig vara en journalist med integritet som har full frihet att skapa det han önskar.
  Rysk TV har en rad nyhetsprogram som skapas helt av amerikaner och britter. De har nyligen nominerats för prestigefulla priser i, håll i er nu, USA, där åsiktspoliserna trots allt inte är lika paranoida som här i Norden.

 5. Inte relaterat till inlägget men jag vill gärna dela med mig följande:
  Ellen Brown, Public Banking In America (”From Austerity to Prosperity With Publicly Owned Banks”
  Ellen Brown, author of ”The Web of Debt”. Philadelphia, April 27, 2012)
  https://youtu.be/WhKFkKA1qmE
  Elektroniska boken ”The Web of Debt” (okänt om detta är en laglig kopia eller inte, boken är annars otroligt uppskattat inom ekonomiska alternativa kretsar och på amason fick den 5 av 5 stjärnor från 82% av bedömare http://www.amazon.com/Web-Debt-Shocking-Truth-System/dp/0983330859):
  http://www.lisamharrison.com/pdf/Web%20of%20Debt%20By%20Ellen%20Hodgson%20Brown.pdf
  Värt att ha ett eget blogginlägg tycker jag :)
  Förresten på tal om farmacevtisk mafia bör man kanske skapa en egen bloggserie om naturmedicin och mitt förslag är att börja med gurkmeja :) … se exempelvis http://kurera.se/darfor-ska-du-ata-gurkmeja/
  Jag skall de närmaste dagarna börja regelbundet äta gurkmeja – en kollega till mig har mycket goda erfarenheter av att äta den så jag vill försöka helt sluta med antiinflammatorisk medicin (har under många år haft återkommande och allt mer frekventa ryggverk/ryggskott och på den senaste tiden ökande ledproblem) och ersätta den med gurkmeja

 6. Oleg är en smula stolt rysk, lite i överkant faktiskt. Han borde förklara vilka det är som drabbas av sanktionerna till exempel, istället för att hänvisa till att ryssar är vana och härdiga. Det är ju inte vid den ryska elitens bord som sanktionerna får kaviaren att sina, utan likt alla sanktioner så är det ett angrepp på den vanliga människan. Hur krigshetsen i Sverige och övriga EU främst drabbar den vanlige ryssen.

  Drevet består nästan uteslutande av människor och försvarsaktivister som arbetar för att främmande makts soldater skall stå på svensk mark. Till skillnad från Oleg så verkar dessa människor för att inskränka svensk suveränitet, de lånar sig till främmande makt. Att de dessutom är farliga för svensk säkerhet bevisas ju av deras kompis på MUST som gjorde sitt yttersta för att framställa Ryssland som det allvarligaste hotet.

  • ” Att de dessutom är farliga för svensk säkerhet bevisas ju av deras kompis på MUST som gjorde sitt yttersta för att framställa Ryssland som det allvarligaste hotet.”
   Den killen fick sparken från MUST för han hade hotat folk/personal i försvaret för Ryssen.
   Vad jag inte förstår är att är att andra som hotar ett helt folk för ryssen får behålla jobbet
   Peter Wolodarski m fl. se länk
   http://www.expressen.se/nyheter/hog-officer-anklagas-for-hot-mot-anstallda/
   Träffade Oleg Mezjuev den 2 maj på Sergeltorg när han håll ett gripande tal om Odessamassakern.
   Hoppas du Oleg har kraft och ork att vara med igen i år 2 maj så vi kan visa solidaritet med offren.
   Och då kamrater skall vi vara fler.

   • Det är skillnad. Wolodarski arbetar för en av monopolkapitalets blaskor och där tycks den gemensamma agendan vara att skapa så mycket konflikter som möjligt i vårt svenska samhälle och gärna med Ryssland också.

    MUST uppgift däremot är att ta fram militärt relevant information om främmande makter, INTE skapa säkerhetsrisker för Sverige. Men det är klart att folk som arbetar för främmande makt kan smyga sig in på MUST också och gör sina försök, även om det helt klart även kan handla om komplett MSM-hjärnförsmutsade individer.

 7. Herregud, hatet mot ryssar blir ju värre för varje dag, det gäller att vi hjälps åt nu, natopropagandister är nu många och starka.

 8. Gilla läget – det är den västerländska DemoNkratin som bäst!

 9. Ha ha Ha! Den var rolig:

  ”Han kom också med den upprörande reflexionen att ryska centralbanken borde nationaliseras för att Ryssland bättre skulle kunna stå emot krisen. ”

  • Visst är det lysande ide att nationalisera den ryska centralbanken! Hade du förstått vem som styr de europeiska centralbanker skulle du inte alls skrattat! Hade du förstått vilka intressen de representerar och vad du har för framtid med den ”globalistiska” ekonomiska politiken som är styrd av Basel och BIS skulle du få skrattet i halsen……Så Jesper! Bara börja fördjupa dig i temat!

   • Den ryska centralbanken är naturligtvis statlig från början precis som den svenska, danska, norska, finländska, isländska, nederländska, tyska, franska, brittiska, irländska, belgiska, luxemburgiska, spanska, portugisiska. Ja du förstår kanske.