Delseger för demokratin – om TTIP-förhandlingarna har havererat


Morgonnyheterna (P1) rapporterar att Frankrike avbrutit förhandlingarna av TTIP. i förgår rapporterade SR SR:TTIP-förhandlingarna har havererat säger Tyskland

Två dagar tidigare: ”TTIP-förhandlingarna mellan EU och USA har havererat. Det säger Tysklands vice förbundskansler och näringslivsminister Sigmar Gabriel.
Det planerade jätteavtalet om handel mellan EU och USA ser inte ut att bli av. Den bedömningen gör Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel.
Förhandlingarna med USA har i praktiken havererat, eftersom vi som européer naturligtvis inte kan underkasta oss de amerikanska kraven, säger Gabriel i mediebolaget ZDF:s sommarintervju.

Uttalandet kommer inför planerade demonstrationer mot både TTIP och motsvarigheten mellan EU och Kanada, Ceta, i september.
Så sent som i juli sade USA:s utrikesminister John Kerry att både USA och EU har som målsättning att komma fram till ett frihandelsavtal före årets slut.”

President Obama har ivrigt pläderat för TTIP vid resa till bl.a. Tyskland.

Jag har publicerat flera artiklar här som informerat om TTIP och CETA, avtal som minskar demokratin och ökar ojämlikheten i världen.

Några artiklar om olika aspekter på TTIP har tidigare publicerats här, till exempel:
Stoppa CETA och TTIP och rädda ekonomin av Kajsa Ekis Ekman, handlar bl.a. om CETA.
* Tippa TTIP: rädda demokratin och miljön
* TTIP 26000 namn mot TTIP i Sverige, 250 000 demonstrerar i Berlin
* Tippa TTIP, rädda demokratin och ekonomin
* USA-kapitalet mutar kongressen med 200 miljoner dollar för Obamas TTIP-linje
* Kampen mot TTIP
* Framsteg för demokratin i kamp mot TTIP – tippa TTIP. Särskilt denna innehåller mycket fakta om TTIP.
* Dollar- och EU-imperialismens TTIP mot resten av världen

ttip-uppskjutet

Några punkter:

Bakgrund.
Handelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) avser handel mellan EU och USA och en del andra länder med redan hög BNP/invånare, och den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS. TTIP utesluter Kina, den ledande ekonomiska konkurrenten till USA.
På DN Debatt skrev Daniel Suhonen på Katalys och rapportförfattarna ”Syna TTIP. Det nya handelsavtalet mellan EU och USA öppnar för att företag ska kunna stämma stater för demokratiskt fattade beslut. Avgörande frågor om livsmedelssäkerhet, kemikalieanvändning och klimatrisker är utan svar.” I debatten framkom att svenska ”IF Metall tar en, ur fackligt perspektiv, extraordinär position som det till synes mest positiva fackliga förbundet till avtalet i Europa. Detta trots att en rapport från EU-parlamentets utredningsenhet, som släpptes tidigare i år, konstaterar att den europeiska metallsektorn är troliga förlorare av ett avtal.”
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

* De nordiska konstnärsråden (som företräder drygt 90.000 kulturskapare) uttalande i oktober 2014 till EU-kommissionären för handel – Cecilia Malmström – att EU-kommissionen ”måste säkerställa att TTIP-avtalet inte kommer att påverka vare sig existerande nationella och regionala kultur- och mediepolitiska åtgärder och stödsystem i Europa, eller försvåra möjligheterna att införa nya sådana åtgärder och stöd, t ex på det digitala området.”USA fortsätter dessutom ha mycket offensiva intressen inom film- och mediesektorn – inte minst när det gäller digital distribution – varför vi fortfarande inte kan vara säkra på att dessa områden inte kommer att beröras av TTIP.”
TTIP demonstration hands-off-our-democracy-01-e1413123285999

ETC skrev 28/4″En av de mest kritiserade delarna i förhandlingarna syftar på den rätt företag väntas få att stämma regeringar för uteblivna vinster – i hemliga, autonoma företagstribunaler” -ISDS. Och att föra samtal i hemlighet för medborgare och valda parlamentariker – vad har de med demokrati att göra?
Tvister kommer inte att behandlas i en domstol under demokratisk kontroll utan av särskilda tribunaler med begränsad insyn av allmänheten – Investor-State Dispute Settlements (ISDS). Med detta i ryggen stämde Philip Morris Australien för fräckheten att lagstifta om avskräckande bilder på alla tobakspaket på sjukdomar som orsakas av rökning.
* 17/10 2014 rapporterades att statliga Vattenfall kräver Tyskland på motsvarande närmare 45 miljarder kronor (svenska försvarsbudgeten är mindre) i ett ISDS-fall där Vattenfall stämt tyska staten för beslutet att avveckla kärnkraften.
En delseger för demokratin, arbetarklassen och allierade, samt en motgång för USA- och EU-imperialismen – vanns 10/6 2015 då Europa-parlamentet tvangs uppskjuta ett beslut gällande TTIP, till följd av ökat folkligt motstånd och till ökad oenighet.

* Att våra politiker och svensk fackföreningsrörelse inte inser hur vansinnigt detta är, är desto underligare. Hela den kanadensiska fackföreningsrörelsen är fly förbannad och står upp som en man mot Ceta. Precis som den franska, tyska, österrikiska, spanska och delar av den brittiska. LO däremot är positivt då de ”har en positiv syn på frihandel.” Man kan undra om deras ledning läst mer än reklamtexten? Inser de inte att det här inte har med handel att göra utan om utökad makt för storföretag på demokratins bekostnad? (Kajsa Ekis Ekman)

Ceta-avtalet var uppe i EU:s ministerråd i juli.
Ceta är en överenskommelse mellan Kanada och EU. Den är skapad av storföretagen och är, tillsammans med TTIP, det största projekt som våra kapitalister dragit i gång sedan EU. Ceta innehåller i princip samma saker som TTIP, skillnaden är att TTIP är mellan EU och USA. Saken är att hela TTIP:s existens hänger på om Ceta-avtalet godkänns. Lyckas vi stoppa CETA, kommer TTIP få en enorm uppförsbacke. Om Ceta går igenom, kommer TTIP ändå bli verklighet i praktiken eftersom alla amerikanska företag har en filial i Kanada.
Både TTIP och Ceta har presenterats som om de vore ”frihandelsavtal” som gick ut på att undan-röja handelshinder. Och det låter ju positivt, hinder är dåligt, det vet alla.

Men avtalen rör sig om ett gigantiskt skyddsnät för storföretagen.
I Ceta står till exempel:
•Att allt som inte explicit listas som undantag kommer att privatiseras. Även framtida uppfinningar och tjänster.
•Att privatiseringar inte kan dras tillbaka, de så kallade ”ratchet and stand still clauses”. Till skillnad från vår vanliga lagstiftning som kan ändras på demokratiskt sätt, försöker företagen här göra det omöjligt att någonsin återta vad de en gång lagt beslag på.
•Att företagen blir första remissinstans i alla lagförslag som kan komma att påverka deras vinst. Detta kallas ”regulatory cooperation” och betyder att alla lagförslag först ska sändas till storföretagen så de kan säga sin mening. Alltså: innan resten av befolkningen får se ett förslag om att en farlig kemisk substans ska förbjudas, kommer industrin som tillverkar den att få rätt att lägga synpunkter.
•Att miljölagar kan ses som handelshinder, så att en produkt som är godkänd i Kanada måste få säljas i Europa och tvärtom. Det vill säga: sämsta lag gäller.
•Att teknik som ”kan användas för att kringgå copyright” ska förbjudas. Samt flera andra av de upphovsrättsliga krav som ingick i Acta-avtalet och som en bred rörelse av aktivister lyckades stoppa 2012. Nu försöker de smyga in detta bakvägen genom att stoppa in det i det 1 600-sidiga Ceta och hoppas att ingen ska märka.

* * Skriv på namninsamlingen mot TTIP. Tio saker om TTIP
Hittills har 3,5 miljoner invånare i Europa skrivit på, varav c:a 29 000 i Sverige. Stop TTIP, namninsamling

TTIP+CETA-affisch

Jag tror INTE att TTIP har havererat definitivt! Man gör nog smärre ändringar och kör vidare.

intressant.se, , , , , , , , ,, , , , , , ,

Canal 2 Pål Steigan 6/10 Pål Steigan 10/10 Frihandel – för vem Pål Steigan 7/10 Ttippen 14/4 Rapport om TTIP från Cogito och Katalys DN Debatt 27/3 Stop TTIP Alliance Ttippen 20/10 Ttippen 22/10 Ttippen 23/10 Det nordiska konstnärsrådets uttalandeDN 28/10 Stop TTIP Bridges News Regeringen om TTIP Democracy Now 26/3 DN 30/9 Pål Steigans blogg Motion av Marine Le Pen m.fl. Fredrik Reinfeldt på DN Debatt Jonas Sjöstedt på DN Debatt DN Debatt januari -Carl Bildt Globalresearch 1 Globalresearch 2 Obama 2008 Obama 2013 OM TTP ETC ICIJ:s rapport DN 4/4 SvD 4/4 Ab 2/4 USA-bloggen DN 16/10, Obamacare Paul Roberts NE, Sjukt amerikanske lapptäcke DN 7/10 New York Times 5/10
Hurun Report Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD


12 svar till “Delseger för demokratin – om TTIP-förhandlingarna har havererat”

    • Väntat förstås. ”EU-kommissionären Cecilia Malmström tillbakavisar de senaste dagarnas uppgifter om att förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP skulle ha havererat. Men hon är bekymrad över de uttalanden som företrädare för regeringarna i Tyskland och Frankrike har gjort.”

      Att kalla det frihandelsavtal är förskönande omskrivning.

    • Vad jag minns så har Cecilia Malmström (L) sagt att hon avgår ur EU-kommissionen om hon inte får igenom TTIP.

      Hoppas det blir så och att hon istället tvingas använda sin ihärdighet till något samhällsnyttigt för den gemene EU-medborgaren i stället. Om det någonsin är möjligt för en liberal av idag. Verkar inte så.

  1. Motsättningen mellan de två kapitalistiska/Imperialistiska centrat EU & USA skärps kraftigt nu av Apple skattetvist och havererade TTIP förhandlingar. Tyskland och Frankrike kan nu hävda sig nu när USA har tappat sin starkaste allierade i EU i och med Brexit när Storbritannien ej kan vara med och påverka i EU. Så kanske vi kan se en mer självständig politik från EU framöver. Men krigsrisken ökar också i världen.

    • Ja, eller också stärks krafter som vill ha en mindre konfrontatorisk politik, som Kissinger, Brzezinski och kanske Trump.

  2. Till och med röster i offentligheten inom EU uttalar sig numera negativt om TTIP. Särskilt företrädare i Tyskland och om inte Tyskland vill, då blir det nog svårt att få EU med på tåget.

    Det fick mig att tänka på Brexit och konspirationsteorierna kring denna omröstning. Helt oblygt ägnade sig seriösa tidningar och debattörer åt konspirationsteorier, det var Putin som ville splittra EU. Ryssen, ryssen, ryssen var budskapet som hamrades in.

    Vi vet ju att ”Titta där!” är det äldsta tricket i boken. Finns det mot bakgrund av delar EU-etablissemangets motstånd mot TTIP, någon annan part som kan tänkas vilja bryta loss delar av EU för att bärga åtminstone något? Vem har ett direkt ekonomiskt intresse av att bryta loss en bit av EU? Specifikt Storbrittanien, vem kan tänkas tjäna bäst på just den biten av EU?

    Folk jävlas ibland med varandra på irrationell grund, för att det är kul att jävlas ibland. Institutioner som i praktiken styrs av en armé tjänstemän beväpnade med datorer och matematik, de gör vad matematiken säger till dem, säger matten 500% ränta, så gör institutionen det utan att blinka. Ryssland är inte ens med i topp 10 listan över länder som handlar med Storbrittanien under 2015. Det betyder att oddsen är att det finns andra som kan tjäna mer i absoluta tal på Brexit.
    http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/ttip-brexit-uk-steroids-disastrous-global-justice-now-war-on-want-a7099986.html

  3. ”Väntat förstås. ”EU-kommissionären Cecilia Malmström tillbakavisar de senaste dagarnas uppgifter om att förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP skulle ha havererat. Men hon är bekymrad över de uttalanden som företrädare för regeringarna i Tyskland och Frankrike har gjort.”

    Ni har självklart tolkningsföreträde om vad som gäller. Vi har förstått det.

    • Ja Dicke om du ej övertygas av Simon G uttalande om ett TTIP haveri så kan François Hollande uttalande hjälpa dig
      ”The current discussions on the treaty between Europe and the United States will not be able to reach a conclusion before the end of the year. France prefers to speak frankly on the situation and not to cultivate illusions that it will be possible to reach an agreement before the end of the American president’s term… The negotiations are bogged down, positions have not been respected; it’s clearly unbalanced.”

      Eller Franske handelsminister Matthias Fekl  utalade sig “There is no more political support in France for these negotiations,” och “The Americans are giving nothing or just crumbs… That is not how one negotiates with an ally.”
      “Relations are not where they should be between Europe and the United States; we will have to resume talks later on the right basis,” he added. “We have to put a clear and definitive end to these negotiations in order to resume talks on the right basis.”

      Även Italien Ekonomi minister Carlo Calenda sa förra månaden i  Il Corriere della Sera: “the [TTIP] talks will take more time than originally expected… it would be difficult to reach a deal before US President Barack Obama leaves office at the end of the year.”

      Så till EU-kommissionären Cecilia Malmström får vi sjunga Bob Dylan ”Ballad Of A Thin Man”
      Because something is happening here
      But you don’t know what it is
      Do you, Missis Malmström ?

  4. Siv O’Neall har fäst min uppmärksamhet på denna läsvärda artikel. (http://www.globalresearch.ca/the-transatlantic-trade-and-investment-partnership-ttip-would-abolish-europes-sovereignty-the-eu-would-become-a-us-colony/5417382) av Peter Koenig.

    Utdrag.

    ”The proposed Free Trade Agreement (sic), the so called Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP – between the US and Europe would be an infringement and final abolishment of Europe’s sovereignty. It would expand the US corporate and financial empire which already today dominates Washington’s politics and that of much of the western world – to take over Europe. Europe’s sovereignty would be jeopardized, meaning the sovereignty of the EU itself, as well as and especially the sovereignty of EU member countries.”

    ”The TTIP’s most blatant transgressions into Europe’s sovereignty, environmental and social regulations include:

    • Opening of flood gates for privatization of public services such as water supply and sanitation, health services and education – for profit;
    • Jeopardy of public health – as practices which are legal in the US would also be legalized in Europe, such as genetically modified food production, and hormone treatments of livestock and poultry;
    • Endangering small-scale agriculture, as it would favor large agro-corporations over family farming;
    • Making fracking legal in Europe;
    • The universal right of foreign corporations to sue countries for compensation in secret arbitrary courts for foregone profits in case governments pass laws that could reduce profits – case in point: the Swedish energy company Vattenfall is seeking $6 billion in compensation for Germany’s nuclear phase-out – and chances are that Vattenfall may win its case;
    • Opening ways for increased internet monitoring and surveillance; and
    • Opening of flood gates for privatization of public services such as water supply and sanitation, health services and education – for profit;

    • Excessive copyright regulations (pharmaceuticals and other monopoly prone industries), restricting free access to culture, education, and science.

    The TTIP is practically irreversible.”

    (Peter Koenig is an economist and geopolitical analyst. He is also a former World Bank staff and worked extensively around the world in the fields of environment and water resources. He writes regularly for Global Research, ICH, RT, the Voice of Russia, now Ria Novosti, The Vineyard of The Saker Blog, and other internet sites. He is the author of Implosion – An Economic Thriller about War, Environmental Destruction and Corporate Greed – fiction based on facts and on 30 years of World Bank experience around the globe.)

  5. Själva kärnan i både TTIP och TPP avtalen är den s.k. ISDS-klausulen.

    ISDS står för Investor-State Dispute Settlement

    Det är en tvistlösningsmekanism inom internationell rätt som ger investerare och storföretag rätt till rättsliga processer gentemot regeringar och demokratiska beslut.

    Det har alltså inte med fri handel att göra, utan är bara en klausul som skall eliminera politiska risker som kan drabba företag och investorer. Om t.ex. vår Riksdag i demokratisk ordning fattar ett beslut som påverkar något globalt företags ekonomiska intresse och värdet av oligarkernas investeringar negativt, kan man med TTIP-avtalet utkräva höga skadestånd av staten Sverige.

    Ett tänkbart exempel skulle kunna vara att vi av folkhälsoskäl inser att vi måste tvinga ner sockerkonsumtionen och att Riksdagen därför beslutar om en sockerskatt. Då kan hela Big Food industrin med Coca-Cola i spetsen kasta sig över oss och kräva höga skadestånd för en minskad försäljning av den sockerstinna industrimaten. TTIP för över den lilla demokratiska folkliga makt som finns kvar efter EU-inträdet, till oligarkernas globala företag.

    Den rättsliga prövningen är tänkt att ske genom ett skiljedomsförfarande där den av USA totalt dominerade Världsbanken spelar en nyckelroll. Detta innebär att amerikanska företag i praktiken vinner alla skadeståndsmål man startar och att amerikanska staten aldrig förlorar en process.

    T.o.m. Donald Trump motsätter sig avtalen eftersom han ser dem som ett hot mot demokratin även i USA.

    Att EU-länder som Frankrike och Tyskland verkar vakna till insikt om att ett godkännande av TTIP-avtalet skulle vara ett komplett vansinne, skall vi vara mycket tacksamma för.

    Rösta aldrig på en politiker som är för TTIP-avtalet som det nu ser ut idag.”

    https://anthropocene.live/2016/09/01/ar-den-politiker-som-stodjer-ttip-ar-en-landsforradare/