Brexit vann – bra för Europas folk!

En av fjolårets framgångar för vänner av ökad demokrati och frihet, för nationell självständighet var Brexit. Återpublicerar här den snabba kommentar jag då fick av Ulf Karlström 24/6 2016.

Som bekant vann Brexit i Storbritannien klart med 52 % med ett rekorddeltagande av 72 %. . Detta dominerar nyheterna. Jag är glad att publicera en snabb första kommentar i ämnet av Ulf Karlström, som i många år var med i styrelsen för ”Folkrörelsen Nej till EU”, innan morgonens förberedelser inför besök hos oss denna Midsommarafton tar över för mig. Facebook för Nej till EU
Ulf Karlström som har skrivit detta gästblogginlägg är fil dr, miljöexpert (Macoma Miljöutredningar) och skriver facklitteratur och en tid ordförande i de förenade FNL-grupperna (DFFG), Sveriges kanske främsta antiimperialistiska organisation efter Andra Världskriget. Han har publicerat viktiga inlägg här i flera ämnen. Den 18 juni kom
”Vad händer vid Brexit: Mer federation eller spricker EU?”
Brexit II
Ulf Karlström, på språng, har på morgonen lämnat följande snabba synpunkter:
Han inleder med att citera några tidiga kommentarer. En avslutande kommentar av mig.

Ann Linde, Sveriges EU-minister är i Luxemburg och skall på morgonen träffa de andra ländernas EU-ministrar vid en frukost. Hon intervjuades 6.45 i P1 och förklarade:

– ”EU är fantastiskt och nu måste vi ännu hårdare arbeta för EU-projektet
– Klimatöverenskommelse i Paris 2015 var helt EU:s förtjänst
– Vi bör ta det lugnt, inte göra något förhastat, marknaderna har reagerat, så ett lugn är viktigt
– När jag vaknade i morse och hörde resultatet började blommorna sloka.”

Ulf säger ”För övrigt vill jag minnas att hon i Lördagsintervjun förklarade att hon inte trodde på folkomröstningar! Således, någon besinning om EU finns inte, denna fanatism, som hennes Eurovänliga regeringschef stod för, men idag inte låtsas om, är skrämmande.”
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

Staffan Sonning, Sveriges radios korrespondent i Storbritannien:
”- Jag har haft fel, liksom nästan alla andra, vadslagningsföretagen (där man hela tiden haft höga odds för att stanna), opinionsinstituten (vilka trumpetade ut svängningen), och talet om att högt valdeltagande skulle gynna stanna sidan.
– Hela Wales och Sheffield, vilka ansågs gå för stanna, röstade lämna
– Deras lilla valkrets som brukar användas som medeltemperaturmätare röstade 66 % för att lämna.”

* På morgonen hade pundet fallit omkring 10 %, Tokyobörsen 7 %, Hongkong 5 % och Londonbörsen omkring 8 % i öppningen. Guldet stigit och oljan fallit något.

* Jag (Anders) hör premiärminister Cameron nu kl 09.20 på radion. Han försvarade folkomröstningen som demokratiskt instrument – och jag instämmer!
Han avgår, vilket är rimligt.

Ulf fortsätter: Nu talas om det delade England. Så skedde aldrig 1994 i Sverige, trots att skillnaden var mindre än den nu är i England.

EU-kramarna: Alla förlorar, EU, England och Sverige.

En svensk statsvetarprofessor sade att de unga förlorat, de trodde på en framtid, de gamla får bestämma. Underförstått, det är fel.
– Bara Putin och populistiska partier som jublar

Vi ser hur demokrati hela tiden ställs mot Marknaden och status quo. Sitt still i båten, inga förändringar. Denna galna logik har rubbats, och mainstreamarna vojar sig.

Robert Bergqvist, chefsekonom, SEB: ”EU behöver förändras, det har jag uttryckt, men där hade England och Sverige kunnat spela en stor roll. Nu minskar den möjligheten. Det stora problemet är osäkerheten. På slutet av kampanjen svängde det för att stanna, och börserna reagerade positivt. Nu reagerar Marknaden med våldsamt, till följd av förväntningarna, det är det vi ser. Man kan säga att EU och den globala ekonomin har fått försämrat immunförsvar, till följd av kriserna. Och Brexit spär på detta, när vi skulle behöva det motsatta.”

Carola Lemme, Svenskt Näringsliv. ”En sorgens dag. Alla är förlorare. Många svenska företag i England, och de är många, överväger nu att minska investeringar, och att kanske flytta.”

Anders direkta kommentar: Statsminister Löfven beklagar förstås Brexit i ett uttalande kl 9.50. Han ser resultatet som en väckarklocka. (Hur många väckarklockor har inte väckt något i EU – förstås!?). Han säger att EU är ett fredsprojekt. Jag erinrar mig EU:s stöd till statskuppen i Kiev i februari 2014, krigsföringen mot Ryssland via sanktioner, flyktingpolitiken utan kritik av huvudorsaken till detta – USA:s krigspolitik, samt centrala EU-länders deltagande i kriget mot Syrien som stärkt terrorismen.

Ulfs preliminära slutsatser:
1. Marknadens tyranni. Status quo skall alltid gälla. Demokratiska former och i synnerhet folkomröstningar är mycket problematiska. Här har vi de som föraktar demokratisk utveckling.
2. EU är elitens projekt, och nu slår de tillbaka i sina kommentarer, t ex i P1 stora bevakning nu på morgonen. Anders: Ja, hela bevakningen i P1, med kommentatorer, som jag lyssnar på ser det demokratiska valresultatet med stort beklagande.
3. England är hopplöst splittrat. Så sa inte Etablissemanget 1994, då marginalen var något mindre än vad den nu är i England, 52-48.
4. EU-minister Ann Lindes reaktioner är typisk för EU-kramarna, med överdrivna, ja, rent lögnaktig framställning hur fantastiskt EU har varit (och i lördagsintervjun nyligen, närmast totalt misstroende mot folkomröstningar
5. EU-kramarna är i sin besvikelse fräcka och cyniska: ”Det är bara Putin och högerpopulistiska grupper som Front Nationale i Frankrike som glädjer sig”
6. När folk har röstat ”fel”, har de fått rösta en gång till (Irland, Frankrike) och EU har till slut drivit igenom sin linje. Kommer vi att se samma sak nu? EU-kramarna med storfinansen är mkt mäktiga, och föreställningar om demokrati har låg prioritet där. Jag befarar att de kommer att sabotera Brexit.

Avslutande kommentarer, Anders:
Folkrörelsen ”Nej till EU” driver sedan 2013 en kampanj för en folkomröstning om EU-medlemskap, där man kan skriva. Gå dit! Folkomröstning om EU i Sverige!
Utdrag ur uppropet:
Vi vill också folkomrösta om Sveriges medlemskap i EU. Nästan alla de löften som ja-sidan utfärdade inför folkomröstningen 1994 har visat sig vara falska, till exempel att den militära alliansfriheten inte hotas, att den svenska modellen på arbetsmarknaden inte undergrävs och att vi har juridisk rätt att välja att stå fria från euron. Samma sak när det gäller EMU-folkomröstningen 2003. De hot som ja-sidan då kom med har visat sig grundlösa och idag – mer än tio år efter folkomröstningen – kan vi konstatera att Sverige haft en bättre ekonomisk utveckling än de länder som infört euron som valuta.”

Varken Vänsterpartiet (Jonas Sjöstedt) och Liberalerna (Jan Björklund) vill inte ha någon folkomröstning i Sverige om EU, det framgår vid intervju med dem nu på morgonen. Man kan konstatera att Cameron här visar större respekt för demokratin! Båda har kritik mot EU, Jonas Sjöstedt mest. Detta är bara ett exempel på att V-ledaren i praktiken ansluter sig till kapitalets och kapitalismens generella linje, om än med vänsterfraser och en del bra reformkrav. V stödde Sveriges deltagande i NATO:s hämningslösa bombningar i Libyen och förmår inte ta en tydlig ställning mot USA:s krig i Syrien via ombud, vilket jag analyserat och beskrivit i flera blogginlägg här. Frågan är faktiskt: Kan en socialist och en anti-imperialist stödja V?

* Personligen tror jag inte att de ekonomiska konsekvenserna för Storbritannien blir särskilt negativa nu vid Brexit. Men jag väntar mig att ekonomiska problem framöver kommer att skyllas på Brexit. Kapitalismen är i kris och en större nedgång kan man förvänta sig.
* Och det är mycket trevligt att Obama, som så starkt stödde kampanjen för att Storbritannien, åkte på pumpen.

Jag påminner om att Ulf i artikeln 18/6 skrev
Vi ser idag starka, centrifugala rörelser inom EU:
Hanteringen av Grekland har i grunden skadat eurosystemet och eurogruppen
– På ett moraliskt plan har EU:s hårda kärna visat en brist på solidaritet vid hanteringen av Grekland, vilket givetvis slår tillbaka på talet om sammanhållning, en union.
EU har hanterat återverkningarna av USA:s ekonomiska kris med en medicinering som visserligen avvärjt finanskrisen, men hotar att ta död på patienten.
– Valet av Jean-Claude Juncker, från skattesmitarparadiset Luxembourg, signalerar också ett mått av förfall.
En skrupulös, kallhamrad spelare sätts som EU-kommissionens ordförande.
Oförmågan att hantera flyktingkrisen, i flera dimensioner (hukandet under USA/Nato, signalpolitik om asyl, för att sedan stänga dörren, lurar massor av människor på flykt, avtalet med Turkiet).
Starka populistiska strömningar, dels i gamla EU-länder, dels i de relativt nya från Östeuropa, Balticum och södra Europa.
EU:s långsamma tillväxt tycks driva fram desperata utspel som TTIP, där man både från EU och USA:s sida försöker speeda upp processen och driva igenom handelsfördraget
Patetiska utspel om ”medborgardialoger”, t ex vice kommissionsordförandens Timmermans besök i Stockholm nyligen. Det var knappast ”medborgare” som satt där

Några av Ulfs andra artiklar om EU:
* ”Är EU enda räddningen eller hur socialdemokrater förtvivlat letar efter verktyg” http://jinge.se/mediekritik/ar-eu-enda-raddningen-eller-hur-vanstersocialdemokrater-fortvivlat-letar-efter-verktyg.htm
* ”EU, euron och Grekland: Vadan och varthän”? http://jinge.se/mediekritik/eu-euron-och-grekland-vadan-och-varthan.htm
* ”Vem bestämmer i EU”?http://jinge.se/mediekritik/vem-bestammer-i-eu.htm

Bloggen har behandlat Brexit i några inlägg, senast 12/6 Ökad majoritet för Brexit. I en artikel i mars presenterades olika grupper i Storbritannien som är för Brexit. Vilka är Brexit-grupperna?
Brexit 160222
Folkomröstningen om Brexit – frågan avgjord nu?

i Andra om: , ,, , Storbritannien, , , , , ,

  23 comments for “Brexit vann – bra för Europas folk!

 1. Spökjägare sökes!
  24 juni, 2016 at 11:03

  Breaking news!

  EU huset övergivet – orsak den hemsöks av Putin.

  En svensk (vem annars) professor menar att Putins ande hemsöker EU. Här är bevisen.

  1. Denne finurlige professorn menar att anledning till att det gick åt pipan och att Brexit sidan vann i folkomröstningen kan förklaras med att Putin hemsökte brittiska pubarna oc skrämde folket till att rosta för utträde.
  2. tidigare har denne professor kunnat visa att det är samme Putin som låg bakom splittringen i Alliansen.
  3. Samme Putin som också orsakade förtroenderaset för privatmonopol media.
  4. Svensk (vem annars) professorn har också kommit fram till att det var i själva verket denne Putin som också låg bakom Freddie Reinfeldts skilsmässa.
  5. Med stöd i en undersökning som inte är klar, menar professorn att hela världen sörjer bara Putin jublar.

  EU-behöver experter i andedrivning! Spökjägare sökes! Garanterad anställning!

 2. Dodgy Dave första Brexit offret
  24 juni, 2016 at 11:19

  Dodgy Dave, den ökände korrupte premiärminister i Lill-brittanien , har annonserad att han lämnar sin post. Han kan leva gott på pengarna han har i skatteparadiset världen över. han kan också flytta till USA och hänvisa till den ”speciell relationen” Dodgy har med USAs svinstior.

  https://www.rt.com/uk/348137-cameron-uk-brexit-resigns/

 3. Trött
  24 juni, 2016 at 11:49

  Putin har väl inte öppet uttalat stöd för Brexit. Däremot hyllar ju nu högern i form av både Sverigedemokraterna och Nationella Fronten i Frankrike resultatet. I UK är det de konservativa som är för Brexit, samt så klart UKIP. Ger definitivt 30-talsrysningar!

  • Robert
   24 juni, 2016 at 12:03

   Högern? Varje sunt tänkande människa som inte vill leva under EU diktaturen hyllar utgången. Varför skulle Vänstern (en riktigt sådan) stödja detta korrupta union som gynnar enbart politikerna och deras lön.

  • Eje Collinder
   24 juni, 2016 at 12:51

   Det är glasklart att det är demonen Putin, som orsakar Brexit samt dåliga ekonomier för många EU-länderna. Denna elakartade demon har stått emot EUs kollektiva sanktioner mot Ryssland-och EU förlorat exporten dit. Till dagens resultat enligt Bloombergs: ”Why Chinese Rating Firm Thinks Russia Is Safer Bet Than U.S”…..denna demons rike får alltså förhöjt affärs-rating mot A!

 4. Peter Grafström
  24 juni, 2016 at 12:01

  Jag instämmer i stort med Ulfs artikel
  Men. När FED genomfördes 1913 föregicks det av att dom mäktiga aktörer som ville ha FED låtsades vara starkt emot varvid motståndarna gick i fällan och röstade igenom FED. Var utgången i England också ngt som i själva verket önskas av mäktiga aktörer som genom massinvandring syftat till att upplösa Europa efter att under lång tid ha saboterat dess funktion så att inga demokratiskt sinnade kan gilla hur det tar sig ut.
  Hade det varit företagare som bestämde hade dom knappast velat ha det dramatiska invandringsscenariot under senare år. Det är ju inte Polska rörmokare som bidragit mest till oron om man följt kommentarer på nätet.
  Men vanliga engelsmän kanske inte haft fokus på muslimer utan just på närmare konkurrens?

 5. JM
  24 juni, 2016 at 12:11

  Fejkvänstern på twitter ylar om högerextremism och ignorerar att många socialister som George Galloway var för Brexit. Vänstern i Sverige har blivit kontrollerad opposition och har nu exakt samma åsikter som Pentagon och Wall Street. Är det konstigt att folk dras till högerpopulism när det inte finns någon politisk representation åt vänster längre?

 6. 24 juni, 2016 at 12:32

  Lars Bern skriver (https://anthropocene.live/2016/06/24/brexit/)

  ”Brittiska folket har valt frihet och demokrati och är beredda att betala ett pris för det. Revolten mot det politiska etablissemangets bristande respekt för människors krav på demokrati och folkligt inflytande i Europa ökar nu i styrka. Försöket att skapa en superstat dominerad av en politisk elit som skor sig själva hämningslöst har misslyckas. Ursinnet från vårt och andra länders politiska etablissemang över att guldkalven är på väg att glida dem ur händerna är inte att ta miste på.

  EU har framställts och sålts in av eliten som ett fredsprojekt. Detta var en gång sant när det gällde frihandelsunionen. Den dag eliten slutade lyssna på folkviljan för att driva igenom sin odemokratiska superstat förvandlades projektet till raka motsatsen. Motsättningarna mellan Europas folk har skärpts och nationalistiska partier i opposition mot etablissemanget går fram över hela EU. Istället för att skapa ett fredligt Europa har vårt etablissemang desavouerat demokratin och i armkrok med NATO/USA:s militärindustriella komplex och börjat inringa och krigshetsa mot Ryssland, Europas kanske viktigaste land. Fredsprojektet har totalhavererat.

  Låt oss hoppas att brittiska folkets ställningstagande blir inledningen till att etablissemanget tar ett stort steg tillbaka, för att återskapa den en gång så lovande handelsunionen mellan Europas fria och suveräna stater. Och den handelsunionen skall även omfatta de övriga europeiska länderna i öst. Först då får fredsprojektet trovärdighet.

  Om vi inte lyckas skapa en handelsunion som omfattar hela Europa kommer EU att falla ihop som ett korthus i takt med att antietablissemangspartier tar över i land efter land. Länderna kommer att lämna denna klubb för inbördes beundran och Europas splittring blir total. Historiens dom över misslyckandet för vårt politiska etablissemang kommer då att bli tung.

  Följande uttalande från den s.k. liberalen Cecilia Malmström inger inget hopp för att EU:s pompösa etablissemang kommer att lyckas rädda EU. Alla dessa maktfullkomliga figurer måste bort först.

  “I do not take my mandate from the European people.” – Cecilia Malmström

  PS. Notera den stora skillnaden mellan Camerons och Reinfeldts sätt att avgå efter ett nederlag.”

 7. JM
  24 juni, 2016 at 12:56

  ”Den dag eliten slutade lyssna på folkviljan för att driva igenom sin odemokratiska superstat förvandlades projektet till raka motsatsen.”

  CIA och NATO har varit drivande när det gäller EU från början:

  ”.. the Alliance’s creation was part of a broader effort to serve three purposes: deterring Soviet expansionism, forbidding the revival of nationalist militarism in Europe through a strong North American presence on the continent, and encouraging European political integration.”
  http://www.nato.int/history/nato-history.html

  American Committee on United Europe
  https://en.wikipedia.org/wiki/American_Committee_on_United_Europe

  The EU – A CIA Covert Operation
  http://original.antiwar.com/justin/2016/05/01/eu-cia-covert-operation/

  United States of Europe: EU was created by the CIA
  https://www.sott.net/article/268442-United-States-of-Europe-EU-was-created-by-the-CIA

  The Real Agenda Behind the CIA Spawning the EU
  http://www.thenewamerican.com/world-news/europe/item/23120-the-real-agenda-behind-the-cia-spawning-the-eu

  The EU was a Contrivance of a 1955 Bilderberg Meeting
  http://www.activistpost.com/2016/06/the-eu-was-a-contrivance-of-a-1955-bilderberg-meeting.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ActivistPost+(Activist+Post)

 8. Peter Grafström
  24 juni, 2016 at 13:17

  En sån arrogans från Cecilia Malmström är den en spontan groda, eller bryr hon sig inte om att såna yttranden kan användas som vapen mot EU?
  Vill liberaler egentligen ha EU eller vill dom skjuta projektet i sank?
  Att hon vill bevaka sin status visavi industrialisterna och inte verka ’populistisk’ förstår jag men det går ju att åstadkomma mer diplomatiskt.

 9. 24 juni, 2016 at 13:22

  Det är bra att folket i Storbritannien röstade för att lämna EU men detta räcker inte. Striden denna gång handlade om mellan kapitalets olika sikten om vad som är bra för deras intressen. Denna gång vann den del av kapitalet som anser att deras intressen gynnas mest genom att lämna EU. För att arbetarklassen ska gynnas av att lämna EU, måste kombineras med att kapitalismen ska störtas! Detta är inte fallet just nu. Så, det är bra vad som har hänt men man ska inte tro att någon sorts revolution har börjat äga rum. Arbetarklassen ska inte kämpa under falska flaggor. Ur ur EU med folkmakt och arbetarklassen i makten måste vara vår mål!
  Jag bifogar också denna intressanta artikel på engelska, som jag tycker att det visar på vilket sätt måste vi analysera läget.
  http://inter.kke.gr/en/articles/The-political-developments-in-Greece-the-referendum-on-the-EU-in-Britain-and-the-positions-of-the-KKE/

  • Peter Grafström
   24 juni, 2016 at 13:33

   Jan Svensk
   Vilka är arbetarklassen och vilken % utgör dom?
   Ska den andra gruppen och olydig arbetarklass sättas i läger om dom opponerar sig?

 10. Britta Ring
  24 juni, 2016 at 17:17

  Formellt har väl Cecilia Malmström rätt när hon säger att hon inte har sitt mandat från det europeiska folket. Hon är EU-kommissionär, dvs tjänsteman i EU-byråkratin (ungefär som en regeringstjänsteman, ingen ”förtroendevald”). Det är ju där den verkliga makten sitter, inte hos EU-parlamentet även om dess ställning är något starkare nu än den var från början. För övrigt har EU aldrig varit något fredsprojekt även om den har marknadsförts som ett sådant. EU bildades ur Kol- och stålunionen och syftet var i grunden att skapa en marknad där kapital och arbetskraft skulle röra sig fritt (som i USA där människorna är vana att flytta mellan delstaterna dit där jobben finns). Så har ju förhållandena traditionellt inte varit i Europa även om rörligheten även här har ökat avsevärt. Hela EU-projektet är utformat med hänsyn till marknadens intressen. Demokrati och sociala hänsyn blir i det sammanhanget enbart besvärligt krångel.
  Det är därför EU borde upplösas, inte på grund av hotande massinvandring från släpphänta EU-politiker. Att England lämnar EU är bra ur den synpunkten att EU på grund av sin konstruktion nu har visat sig misslyckad när det gäller att hantera både ekonomiska och politiska påfrestningar. Unionen fungerar helt enkelt inte för medborgarna i medlemsländerna. Men argumenten för brexit är otäckt högervridna, främlingsfientliga, ja rent rasistiska. Det kan få ödesdigra konsekvenser.

  • Peter Grafström
   24 juni, 2016 at 18:49

   Givetvis formellt men med hennes erfarenhet borde hon inse hur det kan utnyttjas. Inte särskilt smart om hon verkligen månar om det nuvarande projektet. Men frågan är om dom verkligen gör det. Isf har dom kastat mycket av sin gamla karriärinstinkt och politiska fingertoppskänsla över bord.

 11. Swexit, magistern!
  24 juni, 2016 at 21:37

  Swexit magistern, melodin som utspäs vara en svensk dunder biosuccé .

 12. M
  25 juni, 2016 at 00:30

  OFF TOPIC

  En ukrainsk ”MENGELE”?

 13. Kerstin Stigsson
  24 juni, 2017 at 19:45

  Jan Svensk har rätt. Det finns stenhårda kapitalister som är för en Brexit. Som t ex en stor ultra konservativ grupp ur Tory partiet.

Comments are closed.