Ännu ett uselt år för palestinska barn


Denna artikel har skrivits av Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter på Palestina. Som läkare har han arbetat där under ansenlig tid. Den ursprungliga titeln är ”Inget sätt att behandla ett barn på”.

Adresser till de senaste nio artiklarna av Gunnar Olofsson som har publicerats här finns efter artikeln.
Artikeln.
Förra året blev ännu ett eländigt år för Palestinas många barn. I Gaza har den nu 10 år långa israeliska blockaden lett till ständigt försämrad livsmiljö med hälsofarligt vatten, brist på fungerande avlopp, icke fungerande el-försörjning och bristfällig sjukvård. Sjukdomar sprids i en tidigare okänd omfattning, och undernäring och blodbrist är utbredda. Enligt den palestinska motsvarigheten till Rädda Barnen – ”Defense for Children International – Palestine” (DCIP) – har minst tolv barn avlidit efter att ha nekats utresa ur Gaza för vård.

Samtidigt har den israeliska arméns brutalitet mot palestinska barn nått nya nivåer. Enligt DCIP har 15 barn dödats, och 61 skadats, av skarp eldgivning, gummimantlade kulor och tårgasprojektiler. Många av barnen har fått skador för livet. Ungefär hälften av skadorna har drabbat övre delen av kroppen, och soldaterna har alltså siktat på barnens huvuden och ansikten när de skjutit. I de flesta undersökta fall har de skjutna barnen inte varit inblandade i några våldsamma protester eller utgjort något fysiskt hot mot de israeliska soldaterna när de träffats av projektilerna.
Palestina barn 180126
Under året har i genomsnitt 310 palestinska barn varje månad suttit i israeliska fängelser, 60 av barnen i åldrarna 12-15 år. I 137 av DCIP undersökta fall hade tre av fyra barn misshandlats och torterats i samband med gripandet. 26 hade förvarats i isoleringscell. Totalt 25 barn har de senaste två åren satts i så kallat ”administrativt förvar” på obestämd tid, utan rättegång eller dom. Den vanligaste anklagelsen är annars stenkastning mot israeliska soldater och fordon – ett brott som enligt israelisk lag kan ge upp till 20 års fängelse.

Barnen ställs inför militärdomstol och får skriva på ”erkännanden” på hebreiska, ett språk de inte förstår. De placeras sedan bland vuxna kriminella i fängelser inne i Israel, där de inte kan få besök av anhöriga. Varje år hanteras 500-700 barn inom det militära rättssystemet. Israel är det enda land i världen som systematiskt ställer barn inför militärdomstolar.
Israel bojkott

Larmrapporterna är vid det här laget många vad gäller Israels behandling av palestinska barn. Ändå verkar övergreppen kunna fortsätta opåtalade. Varför är det så? Betyder mänskliga rättigheter, och Barnkonventionen (som Israel undertecknade 1991), ingenting när det gäller palestinska barn? Var håller våra politiker hus i denna fråga? Det är dags att komma ut på banan! Våldet måste stoppas och ockupationen av Palestina upphöra. Gaza håller på att bli obeboeligt, och Västbanken äts upp av israeliska bosättare. Det finns absolut ingen tid att förlora!
Senaste nio artiklarna av Gunnar Olofsson som har publicerats här är
Sjuka nekas vård i Israel
Israel torterar och misshandlar barn från Palestina
USA och EU beväpnar Israel
Hundra år med Balfour
Palestinsk försoning vägen till verklig fred 20/10
Gaza tio år senare
Krisen i Gaza måste lösas!, Blockaden av Gaza måste upphöra!,
Vem tillhör Jerusalem?
Dags att sätta punkt för israelisk apartheid.

i Andra om: , , , , , , , ,


6 svar till “Ännu ett uselt år för palestinska barn”

 1. När Europa exporterade miljontals flyktingar till Mellanöstern gick det förstås bra. För säkerhets skull såg man till att den bofasta befolkning som fördrevs för att ge plats åt européerna fråntogs alla rättigheter inklusive rätten till liv och egendom. Det är ju ett tag sedan och världssamfundet borde verkligen ta sig samman och godkänna eller underkänna den delningsplan som FN:s Generalförsamling presenterade för Säkerhetsrådet för mer än 70 år sedan. Klokast vore förstås att underkänna det ensidigt utropade svartbygget. Ska delningsplanen godkännas bör Generalförsamlingens förslag till gränsdragning gälla. Ersättningar och skadestånd till drabbade palestinier bör delas mellan Europa, USA och Israel. Enklast vore kanske att västvärlden tar hem sina flyktingar. I gengäld kan de flyktingströmmar som idag besvärar Europa återvända till sina hemländer. Hörde Trump klaga över ”illegal” invandring till USA. Det var inte länge sen man fick veta att lilla Södertälje tog emot fler irakiska flyktingar än USA och Kanada sammantaget. Men nu har han verkligen försvårat möjligheterna för folk som lever i Mellanöstern att sig in i USA. Om man inte tillhör huset Saud eller Israel förstås. Både israeler och saudier fick ju eskort ut ur USA efter 11 september.

 2. Marktjuven har och håller på att slakta Palestinska barn nästan varje dag. marktjuven anser att Palestinier är inte fullt mänskliga – ”goyim” i marktjuvens läte. Även vin andra är ”gym” i tjuvens ögon. Vi är mindre värda än marktjuven.

  https://www.globalresearch.ca/killing-palestinian-children-and-new-born-babies-rafah-maternity-hospital-bombed-by-israel-with-utmost-accuracy/5394667

  Som Donald Boström har visat är marktjuvarna en stor aktör i organhandeln https://www.aftonbladet.se/kultur/article11989763.ab

  Marktjuvarnas land är en ”paradis” för pedofiler skriver deras egen organ Jerusalem Post
  https://www.aftonbladet.se/kultur/article11989763.ab
  https://www.timesofisrael.com/diaspora-pedophiles-increasingly-use-israel-as-a-haven-activists-charge/

  Från sionist vännen Harvey Weinstein till använda sig av ”the honey trap” – you know it – marktjuven finns där

  https://electronicintifada.net/blogs/hilary-aked/israel-lobbyists-caught-presidents-club-sexual-harassment-scandal

  Om det är enhet som alltigenom kriminell är just detta marktjuvarnas sammanslutning som kallar sig israel. Det är belagd bortom allt tvivel att marktjuven ligger bakom många av krigen i MÖ (antigen är det via jihadister-för-siarel som köps för några shekel eller via storbusen USA för att förintas marktjuvens ”fiender”). Marktjuvarna är vår fara och om världen inte sätter stopp snart kommer det att sluta illa för alla oss.

 3. Normal Finkelstein en äkta intellektuell och som är som ett nagel i ögat på sionister har skrivit en ny bok som avslöjar sionisternas otaliga brott mot Palestinier – i det här fallet mot de boende i Gaza.

  I länken nedan sammanfattas författarens ädla karréer sammanfattas:

  ”Norman Finkelstein has been at the top of Hasbara Central’s Enemies List for more than 3 decades. Over the years, the pro-Israel forces have slandered him, tried to deprive him of his teaching career,” and even sought to prevent him from publishing. He is unbowed, continuing to bear witness from his study in the far reaches of Brooklyn. The hasbarists will certainly try to discredit his new book on Gaza. They should be daunted by the fact that he has never once been successfully challenged on matters of fact and hard evidence. Never once.”

  https://www.globalresearch.ca/a-meticulous-account-of-israels-crimes-norman-finkelsteins-new-book-on-gaza/5627445